“Η ΓΝΩΜΗ” ΘΡΑΚΗΣ

«Οι υγειονομικοί γίνονται δακτυλοδεικτούμενοι»

  • Πέμπτη, 15 Ιουλίου, 2021 - 06:25

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των υγειονομικών του Έβρου, μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στον συγκεκριμένο κλάδο. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, μέχρι το τέλος του έτους, αναμένονται τουλάχιστον 40 συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων, αριθμός που, αν αθροιστεί με τις περιπτώσεις υγειονομικών που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν, κι άρα θα τεθούν εκτός εργασίας, είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει μία τρομερά δύσκολη κατάσταση, με ένα ΕΣΥ, ακόμη πιο αποδυναμωμένο από σήμερα…

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου (ΣΥΚΝΕ) Χριστόδουλος Μεντίζης σημείωσε πως άποψη του Σωματείου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδία είναι ότι οι υγειονομικοί θα πρέπει να εμβολιάζονται. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «το θέμα της υποχρεωτικότητας, με τον τρόπο που μπαίνει, αποτελεί μία έμμεση αντίδραση από την πλευρά του υπουργείου, που υπολόγιζε ότι οι εμβολιασμοί θα έτρεχαν με πιο γρήγορους ρυθμούς. Διαπιστώνοντας, όμως, ότι τα ποσοστά δεν είναι αυτά που αναμένονταν, καθιστά ως υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς των υγειονομικών, επιχειρηματολογώντας ότι έχουν μεγάλη ευθύνη – σαφώς και έχουμε, γι’ αυτό έχει εμβολιαστεί το 70 με 80% του κλάδου μας. Όταν, όμως, δεν μπορείς να πετύχεις την ανοσία του γενικού πληθυσμού, δεν είναι δυνατόν να δείχνεις με το δάχτυλο τους υγειονομικούς… Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέο lockdown, κι έτσι, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπαίνει σε μία χρονική στιγμή υπό αυτή την απειλή. Έχουν στερέψει από επιχειρήματα και μπαίνουμε εμείς στη μέση ως το τελευταίο όπλο τους».

Στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, μέχρι σήμερα, έχει εμβολιαστεί το 80 με 85% των γιατρών και περίπου το 70% του νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τον κ. Μεντίζη είναι το γεγονός ότι μέχρι τέλος του 2021, εκτιμάται ότι θα βγουν στη σύνταξη τουλάχιστον 40 εργαζόμενοι. «Εάν με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, μπουν σε αναστολή, για παράδειγμα, ακόμη 40 εργαζόμενοι, θα έχουμε πρόβλημα στη λειτουργία του Νοσοκομείου. Θα είναι ανέφικτο να ανταποκριθούμε σε νοσηλείες covid περιστατικών, ως νοσοκομείο αναφοράς που είμαστε, αλλά και στην αντιμετώπιση των υπόλιπων προβλημάτων υγείας του κόσμου, που όλο το προηγούμενο διάστημα έμειναν πίσω».

Εξάλλου, όπως σημειώνει, στα προηγούμενα κύματα πανδημίας, οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που δούλευαν για μήνες χωρίς ρεπό, που διαχειρίστηκαν όλη αυτή την κρίση με συνέπεια και αυτοθυσία, με μοναδική ανταμοιβή … το θερμό χειροκρότημά τους στα μπαλκόνια.

«Το μόνο που πήραμε ήταν το χειροκρότημα. Ακόμη μας πηγαίνουν από επιτροπή σε επιτροπή για τα βαρέα και ανθυγιεινά… Για προσλήψεις ούτε λόγος. Ο επικουρικός πίνακας για την πρόσληψη 10 ΔΕ Νοσηλευτών στο Νοσοκομεία μας έχει ανοίξει εδώ και 3 μήνες και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιτήσεων, ώστε να εγκριθούν οι προσλήψεις και να ενισχυθεί το Νοσοκομείο. Μας λένε από την 4η ΥΠΕ ότι έχουν άδεια οι υπάλληλοι που πρέπει να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία, την στιγμή που οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν παίρνουν άδειες εδώ και μήνες. Φαίνεται πως κάποιοι έχουν βρει τη ‘λύση’: να κατακρεουργούν τους εργαζόμενους».

Ο κ. Μεντίζης εκτιμά πως αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη αύξηση στον εμβολιασμό κυρίως των μεγάλων ηλικιακών ομάδων, το ΕΣΥ θα βρεθεί σε πολύ δυσχερή θέση, το επόμενο διάστημα, αν συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς η αύξηση των κρουσμάτων.

Επιπλέον, εκφράζει την ανησυχία του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για «συγχωνεύσεις» νοσοκομείων.

«Είμαστε αντίθετοι στις καταργήσεις οργανισμών και μικρότερων νοσοκομείων. Δυστυχώς, στην κυβέρνηση βλέπουν μόνο το κόστος και όχι την προσφορά αυτών των δομών σε μικρές περιοχές. Την ίδια στιγμή, βέβαια, που θα γίνει κάτι τέτοιο, ο ιδιωτικός τομέας θα γίνει ασύστολα κερδοφόρος, εις βάρος του εισοδήματος των πολιτών».

Της Κικής Ηπειρώτου