“Η ΓΝΩΜΗ” ΘΡΑΚΗΣ

Πρωτοφανής αύξηση κρουσμάτων στον Έβρο, οι ειδικοί ψάχνουν να βρουν τις αιτίες

«Οι εμβολιασμένοι υπερεκτιμήσαμε το εμβόλιο, ενώ οι ανεμβολίαστοι το υποτίμησαν»
  • Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου, 2021 - 06:26

«Ο νομός Έβρου πιέζεται πολύ και πιέζεται παντού, όσο δεν έχει πιεστεί από την έναρξη της πανδημίας», αναφέρει μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Βενετίδης. Η ραγδαία και επίμονη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους ειδικούς που ψάχνουν να βρουν τις αιτίες πίσω από την πρωτοφανή αυτή κατάσταση.

Σίγουρα το γεγονός ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Έβρου παραμένει χωρίς εμβολιαστική προστασία, δεν βοηθά στη διατήρηση των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, όπως παρατηρεί ο κ. Βενετίδης, «αυτή την στιγμή, στην υπόλοιπη ΑΜΘ, παρατηρείται μία σταθεροποίηση ή και μία μείωση των κρουσμάτων. Αντιθέτως, ο Έβρος πιέζεται όσο δεν έχει πιεστεί τα τελευταία 2 χρόνια. Και μάλιστα, πιέζεται παντού. Υπάρχουν πολλά κρούσματα, αναλογικά με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής, σε όλη την έκταση του Έβρου. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα, βλέπουμε στο βόρειο Έβρο ότι η αύξηση επιμένει, ενώ φαίνεται να ομαλοποιείται η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη».

Οι αιτίες

Σχετικά με τις αιτίες πίσω από τη δραματική αυτή κατάσταση, ο κ. Βενετίδης επισημαίνει: «Μιλώντας με γιατρούς, ακούω τις εκτιμήσεις τους ότι ίσως η πρωτοφανής αυτή αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα, η κατάσταση ήταν ομαλή στο νομό, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, όπως Καβάλα, Δράμα, Κοζάνη, Σέρρες, κι ότι, τώρα, ήρθε η στιγμή να ξεφύγει η πανδημία και στην περιοχή μας. Οι γιατροί ψάχνουν να βρουν τις αιτίες πίσω από αυτή την έξαρση».

Από την άλλη, υπάρχει πάντα ο προβληματισμός ότι ίσως η έξαρση αυτή, όχι μόνο στον Έβρο, αλλά και πανελλαδικά, οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, με τα υπεράριθμα, σε πολλές περιπτώσεις, τμήματα, και το σύστημα «50+1%», για το οποίο έχει δεχθεί σφοδρή κριτική το Υπουργείο Παιδείας από τους εκπαιδευτικούς, αλλά και την επιστημονική κοινότητα. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Βενετίδη, το 30% των καθημερινών κρουσμάτων που καταγράφονται στον Έβρο, αφορούν μαθητές, κυρίως γυμνασίων, αλλά και δημοτικών και λυκείων.

«Αν υποθέσουμε, ότι κατά πάσα πιθανότητα, τα παιδιά θα μεταδώσουν τον ιό, τουλάχιστον στους γονείς τους, που συνήθως οι ηλικίες τους είναι μεταξύ 45 και 55 ετών, τότε έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε, εν μέρει, την τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, στον Έβρο, περίπου οι μισοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου είναι εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού, κι αυτό είναι πολύ θετικό».

«Οι εμβολιασμένοι υπερεκτιμήσαμε το εμβόλιο, ενώ οι ανεμβολίαστοι το υποτίμησαν»

Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων, παρατηρείται και αύξηση των εμβολιασμών, είναι ελπιδοφόρο. Ο κ. Βενετίδης εκτιμά πως ο κόσμος σπεύδει για την 1η δόση είτε επειδή θέλει να αποφύγει την ταλαιπωρία λόγω των νέων μέτρων, είτε λόγω φόβου, από τα πολλά κρούσματα και τους θανάτους. Επιπλέον, είναι θετικό το ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την αναμνηστική δόση, η οποία, όπως έχουν αναφέρει οι επιστήμονες, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει, για τη διατήρηση της ανοσίας σε υψηλά επίπεδα.

Τέλος, αναφορικά με την εσφαλμένη εντύπωση πολλών ότι τα συνεργεία του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν rapid test μόνο σε εμβολιασμένους, ο κ. Βενετίδης σημείωσε πως αυτό δεν ισχύει. «Δεν αποκλείονται από τα τεστ οι ανεμβολίαστοι, μπορούν κανονικά να κάνουν δωρεάν έλεγχο. Προτρέπω τον κόσμο, όπου βλέπει τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, να πηγαίνει για τεστ. Είναι καλό, ακόμη και χωρίς συμπτώματα, να ελέγχουμε την κατάσταση της υγείας μας».

Κική Ηπειρώτου