Με διαδικασίες «εξπρές» περνούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας 1.618 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία

Το σχέδιο δεν σταματάει εδώ…

Σύντομα το σχέδιο αναμόρφωσης στις υγειονομικές μονάδες της επαρχίας -Με «σοβαρά κίνητρα» σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας να προσελκύσει επικουρικούς γιατρούς στα νησιά
  • Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Σε καθεστώς κινητικότητας θα ενταχθούν έως τις 31 Αυγούστου 1.618 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η λειτουργία των οποίων αναμορφώνεται. Αυτό, βέβαια, δεν είναι παρά η υλοποίηση του πρώτου σκέλους του σχεδίου του Υπουργείου Υγείας, καθώς, αμέσως μετά σειρά θα πάρουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Υπουργός, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για διαδικασίες «εξπρές» στην κινητικότητα, παρουσιάζοντας ένα αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν θα απολυθούν αλλά θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας πριν την τοποθέτησή τους σε άλλο νοσοκομείο, για διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις 16 ημέρες. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε, με απόλυση κινδυνεύουν μόνον όσοι έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά κατά την πρόσληψή τους και όλοι όσοι βαρύνονται με πειθαρχικά παραπτώματα, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι καλοί και τίμιοι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτε».

Στους 1.618 εργαζομένους που θα ενταχθούν στην κινητικότητα συμπεριλαμβάνονται και οι περίπου 210 γιατροί που είχαν ενταχθεί στη δύναμη των νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης από το ΙΚΑ με τον νόμο Λοβέρδου. Εξαιρούνται της κινητικότητας οι γιατροί του ΕΣΥ και οι ειδικευόμενοι.

Το χρονοδιάγραμμα της πρώτης φάσης κινητικότητας

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τα κριτήρια αξιολόγησης και μοριοδότησης του προσωπικού το οποίο θα εντάσσεται στο εξής σε καθεστώς διαθεσιμότητας, άμεσα ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης των εργαζομένων σε νοσοκομεία της Αττικής και Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 13/8. Έως τις 21/8 θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φορέων της πρώτης φάσης και ως τις 23/8 θα εκδοθεί ονομαστικός κατάλογος του προσωπικού που θα τεθεί σε διαδικασία κινητικότητας. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν έως τις 30/8 να καταθέσουν την προτίμησή τους σχετικά με το νοσοκομείο στο οποίο επιθυμούν να μετακινηθούν. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Υπουργού, οι εργαζόμενοι αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί στις νέες θέσεις τους έως τις 16/9.

Έρχεται η σειρά των νοσοκομείων της επαρχίας

Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Υγείας, αμέσως μετά το σχέδιο αναδιάταξης των δομών του ΕΣΥ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σειρά έχουν τα περιφερειακά νοσοκομεία, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει σε αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την επικράτεια το ταχύτερο δυνατόν. «Το σχέδιο δεν σταματάει εδώ. Εδώ είναι το πρώτο βήμα και αν διαπιστώσουμε προβλήματα ως προς την εφαρμογή του, να τα λύσουμε για να μπορούμε καλύτερα να προχωρήσουμε στην υπόλοιπη επικράτεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα έχουμε νεώτερα από το… μέτωπο της υγείας και τις υγειονομικές δομές των Κυκλάδων, αν και, δεδομένων των στοιχείων σε ζητήματα σοβαρής υποστελέχωσης, τα οποία είναι γνωστά και για τα οποία οι φορείς των νησιών έχουν προβεί σε επανειλημμένες έγγραφες διαμαρτυρίες, ειδικά για τα νησιά θα πρέπει να προβλεφθεί μόνο ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων και όχι περεταίρω αποδυνάμωση τους. Άλλωστε, κοινή πεποίθηση όλων των τοπικών παραγόντων είναι ότι η πολυαναμενόμενη -επί σειρά ετών- «υγειονομική θωράκιση» των νησιών, στην ουσία δεν συνέβη ποτέ.

Κίνητρα σε γιατρούς για να υπηρετήσουν στα νησιά

Σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας των νησιών, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το Υπουργείο έχει κατά καιρούς προκηρύξει πολλές θέσεις επικουρικών γιατρών, οι οποίες, όπως επεσήμανε, δεν καλύπτονται «γιατί δεν βρίσκουμε ενδιαφερόμενους». Ο Υπουργός Υγείας έκανε αναφορά στη θέσπιση «σοβαρών κινήτρων» εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο οι διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων θα έχουν συμμετοχή. Η οπτική του Υπουργείου για την παροχή κινήτρων περιλαμβάνει ενδεικτικά τη σύναψη τριετούς σύμβασης με τους γιατρούς, τη δυνατότητα συνυπηρέτησης (αν κάποιος/α έχει σύζυγο γιατρό) τη μοριοδότηση για την πρόσληψή τους στο ΕΣΥ, αλλά και την παροχή διαμονής από την τοπική κοινωνία σε σπίτι, ώστε τα έξοδα του γιατρού να μην είναι δυσανάλογα των αποδοχών του.

Νέα πρόσκληση για Διοικητές νοσοκομείων

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι υπεγράφη συμπληρωματική πρόσκληση έως τις 26 Αυγούστου, για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής τους ως Διοικητές Νοσοκομείων. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντική εξέλιξη είναι ότι από την παρούσα πρόσκληση έχει αφαιρεθεί το κώλυμα της εντοπιότητας. Έτσι, πλέον στην προκήρυξη θα μπορούν να συμμετάσχουν και υποψήφιοι οι οποίοι κατάγονται από τον ίδιο νομό στον οποίο εδρεύει η νοσοκομειακή μονάδα για την οποία επιθυμούν να κριθούν ως υποψήφιοι Διοικητές. Το Υπουργείο φαίνεται πως κατανόησε ότι για πολλούς υποψήφιους Διοικητές είναι δυσβάσταχτο το κόστος να αναλάβουν μία τέτοια θέση σε άλλες πόλεις, ενώ, σημαντικό ρόλο παίζει, εκτός των προσόντων και της γενικής εικόνας του υποψηφίου, και η γνώση που έχει κανείς για την υγειονομική περιφέρεια τις μονάδες της οποίας θα κληθεί να διοικήσει.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι, για όσα νοσοκομεία διαθέτουν ήδη Διοικητές, ο Υπουργός ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει σε «καρατομήσεις» όσων επικεφαλής δεν θεωρούνται αποδοτικοί, με βάση τον ισοσκελισμό των οικονομικών δεδομένων.