Για μέριμνα, σχετικά με την αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας και κυρίως του χειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου αλλά και την υποστήριξη στον τομέα των διακομιδών, μίλησε ο Υπουργός Υγείας από τη Νάξο

“Μικρά αλλά στέρεα βήματα βελτίωσης και αναβάθμισης”

Στη Νάξο βρέθηκε, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοίνωσης, για την έναρξη του προγράμματος γονιδιακού ελέγχου για τη “Νόσο της Νάξου”, ο Υπουργός Υγείας, δεσμευόμενος για μέριμνα, στα θέματα της αναβάθμισης του νοσοκομείου της Νάξου, αλλά και στο ζήτημα των διακομιδών.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Γενικό Νοσοκομείο Νάξου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Νίκος Πρωτονοτάριος”, την Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου, έδωσε το “παρών” ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, όπου μίλησε, σχετικά, τόσο για τις ενέργειες του Υπουργείου, σε εθνικό επίπεδο, όσο και για τις προθέσεις του, αναφορικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα για το νοσοκομειακό ίδρυμα της Νάξου και τις τοπικές ανάγκες.

Στην εκδήλωση για την νόσο “Νάξος”, την οποία ανακάλυψε ο ναξιώτης ιατρός καρδιολόγος και ερευνητής, Νίκος Πρωτονοτάριος, της κληρονομικής μυοκαρδιοπάθειας της δεξιάς καρδιακής κοιλίας, που αποτελεί ειδική ασθένεια της περιοχής της Μεσογείου και οφείλεται σε μετάλλαξη συγκεκριμένου γονιδίου, αποτελώντας σημαντική αιτία αιφνίδιου θανάτου, κυρίως νέων ανθρώπων, ομιλητές, εκτός από τον Υπουργό Υγείας, ήταν επίσης ο καρδιολόγος κ. Άρης Αναστασάκης, Διευθυντής του τμήματος Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων του Ωνάσειου Νοσοκομείου και η κ. Ανταλένα Τσατσοπούλου – Πρωτονοταρίου, παιδίατρος του Νοσοκομείου Νάξου.

Υιοθετήσαμε Εθνική Στρατηγική για πρόληψη αιφνίδιου νεανικού καρδιακού θανάτου”

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, αναφερόμενος στις γονιδιακές ασθένειες, τόνισε, πως πρόκειται για σημαντική νέα γνώση, η οποία εξελίσσεται, ενώ το επόμενο βήμα αφορά σε γονιδιακές θεραπείες. Όπως διευκρίνισε, ήδη υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης, ωστόσο, “υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα κατά την άποψή μου, πώς θα μπορέσουν τα εθνικά κράτη, ανεξάρτητα από το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης του καθενός, να ανταποκριθούν στο κόστος αυτών των θεραπειών”, λόγω του τεράστιου κόστους τους, ενώ πρόσθεσε, ότι “υπάρχουν αντίστοιχα φάρμακα, που αφορούν σε σπάνια νοσήματα, τα λεγόμενα «ορφανά» φάρμακα, τα οποία υπάρχουν και στη χώρα μας”.

Ο κ. Ξανθός δήλωσε δε υπερήφανος, “που έχουμε καταφέρει, αυτή την τρομερή περίοδο της δυσκολίας, να διασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών της χώρας μας, χωρίς διακρίσεις, με αυτή την πολύ καταλυτική, νομίζω, παρέμβαση, που έγινε με το νόμο για την πρόσβαση του ανασφάλιστου ανθρώπου”, δεδομένου, ότι οι περίπου 2 εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες, μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, με το 1/3 εξ αυτών, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, να έχει και μηδενική συμμετοχή. “Αυτό, είναι μεγάλη αλλαγή στην κουλτούρα του συστήματος υγείας και στην κοινωνική πολιτική της χώρας”, τόνισε.

Προκειμένου να συνεχίσει η υποστήριξη του δικαιώματος αυτού και στο μέλλον, ο Υπουργός σημείωσε, πως “ο μόνος τρόπος, είναι να βάλουμε μηχανισμούς αξιολόγησης των νέων φαρμάκων, διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης – και έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα στη χώρα, έχουμε θωρακίσει το σύστημα υγείας – αλλά κυρίως, αυτό που χρειάζεται, είναι κανόνες τεκμηριωμένης ιατρικής και τεκμηριωμένης συνταγογράφησης”, επισημαίνοντας, ότι “κανείς στα σοβαρά δεν αναπολεί την περίοδο της ασυδοσίας και της ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου. Θέλω να πιστεύω, πως αυτή η κρίση μας έχει κάνει ωριμότερους και πραγματικά μπορούμε να διεκδικούμε το καλύτερο για τον τόπο μας και τις υπηρεσίες και τους ανθρώπους, και ταυτόχρονα να σεβόμαστε και το δημόσιο χρήμα και να έχουμε την αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος”.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε, ότι “η πενιχρή δική μας συμβολή σε αυτή την υπόθεση είναι ότι αποφασίσαμε καταρχήν να υιοθετήσουμε την Εθνική Στρατηγική για την πρόληψη του αιφνίδιου νεανικού καρδιακού θανάτου, μέρος της οποίας είναι και αυτή η παρέμβαση. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο, πολύ σημαντικό και δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε και άλλες δράσεις στο μέλλον”.

Πλωτό ασθενοφόρο στη Νάξο και μέριμνα για το χειρουργικό τμήμα

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της Νάξου και στο αίτημα όλης της τοπικής κοινωνίας, να αναβαθμιστεί η λειτουργία του νοσοκομείου, ώστε να μη χρειάζονται τόσες πολλές διακομιδές, ο Υπουργός επεσήμανε, πως “κάναμε μία πολύ ειλικρινή και αναλυτική συζήτηση, μέσα στο νοσοκομείο. Ακούσαμε, καταγράψαμε, εντοπίσαμε τα κρίσιμα θέματα και τα χρήσιμα ελλείμματα. Όπως για παράδειγμα να τεθεί σε λειτουργία το χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια απλές χειρουργικές επεμβάσεις σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα, αυτό πιστεύω, πως αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις, να επισπευσθεί η διαδικασία προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού και να πάμε σιγά-σιγά και στις όποιες ενέργειες ενδεχομένως υποστήριξης απαιτούνται περαιτέρω, σε ανθρώπινο δυναμικό. Πιστεύω, ότι αυτός πρέπει να είναι ένας στόχος του αμέσως επόμενου διαστήματος”.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα θέματα της εργαστηριακής υποστήριξης, κυρίως από την πλευρά της διάγνωσης, σημειώνοντας, ότι “υπάρχουν κι εκεί προβλήματα, θέλουν να τρέξει γρήγορα η διαδικασία, να προσλάβουμε ακτινολόγο, ώστε να αρχίσει να λειτουργεί καλύτερα αυτό το κομμάτι, με υπερηχογράφο και σε ένα δεύτερο επίπεδο και με αξονικό τομογράφο. Προφανώς ένα σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως μεγέθους, νομίζω ότι πρέπει να έχει τα κρίσιμα διαγνωστικά εργαλεία. Και τώρα πια, η αξονική τομογραφία είναι ένα καθημερινό διαγνωστικό εργαλείο. Θεωρώ, ότι οφείλουμε να το κάνουμε αυτό, όπως το έχουμε ήδη δρομολογήσει, σε πάρα πολλά άλλα νοσοκομεία της χώρας. Βεβαίως χρειάζεται να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία, από την άποψη της διαμόρφωσης των χώρων, της εκπαίδευσης ανθρώπων. Δεν είναι αυτά τα πράγματα εύκολα και γρήγορα, δυστυχώς σε αυτή τη χώρα, αλλά νομίζω, ότι αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε, είναι ότι σιγά-σιγά, θα κάνουμε μικρά αλλά στέρεα βήματα, βελτίωσης και αναβάθμισης. Αυτό πραγματικά μπορούμε να το εγγυηθούμε. Έχει γίνει ήδη και νομίζω ότι αυτό όλοι το αναγνωρίζετε και χαιρόμαστε πάρα πολύ γι' αυτό, διότι έχουμε πάντα μία αγωνία, αν αυτή η προσπάθεια που κάνουμε, όλα αυτά τα χρόνια, έχει την αντανάκλασή της στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Οι άνθρωποι του συστήματος υγείας, νομίζω, ότι μπορούν να αντιληφθούν αν υπάρχει όντως μέριμνα, αν υπάρχει προσπάθεια, αν υπάρχει στήριξη. Το ζητούμενο για εμάς είναι να το καταλάβει και ο πολίτης. Να αισθανθεί ιδιαίτερα ο πολίτης, που ζει σε αυτά τα μέρη, τα νησιωτικά, τα σχετικά άγονα και δυσπρόσιτα, να αισθάνεται την ασφάλεια, ότι υπάρχουν υπηρεσίες υγείας, που μπορούν να του παρέχουν την αναγκαία και αποτελεσματική φροντίδα, στο μέτρο του δυνατού και φυσικά, να υπάρχει μετά και ένα σύστημα, αξιόπιστο, το οποίο να διαχειριστεί τα περιστατικά, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εδώ”.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός, “συζητήσαμε σήμερα και το θέμα των αεροδιακομιδών και της καλύτερης και βελτιωμένης λειτουργίας της βάσης διακομιδών στη Σύρο, που νομίζω ότι έχει βοηθήσει, αλλά και τη δρομολόγηση πλωτού μέσου. Προχωράει τώρα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε τρία πλωτά ασθενοφόρα, τα οποία θα λειτουργούν με ευθύνη του Λιμενικού Σώματος και με στελέχωση του ΕΚΑΒ. Ένα από αυτά θα εδρεύει στη Νάξο. Ελπίζω να τεθούν τα χρονοδιαγράμματα και να προχωρήσει. Αυτό δεν είναι ένα έργο, του οποίου την ευθύνη έχει υπηρεσιακά το Υπουργείο μας, αλλά μας ενδιαφέρει κι εμάς πάρα πολύ να προχωρήσει γρήγορα και να υπάρξει αναβαθμισμένη φροντίδα εδώ στην περιοχή”.

Κλείνοντας, ο κ. Ξανθός τόνισε, πως “η προσπάθεια, που πρέπει να συνεχίσουμε πλέον, είναι να καλύψουμε βαθύτερα θεσμικά ελλείμματα, που υπάρχουν σήμερα στο σύστημα υγείας. Και ένα τρομερό έλλειμμα ήταν ακριβώς, ότι δεν είχαμε ποτέ καταγραφές. Δεν είχαμε ποτέ, όπως είπε και ο κ. Αναστασάκης, επιδημιολογικό χάρτη, όπως αυτό που γίνεται π.χ. στην Ολλανδία. Υπάρχουν χαρτογραφημένες, ποιες είναι οι «φωλιές» των νοσημάτων, πού εντοπίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα οι ειδικές παθήσεις, άρα πώς θα παρέμβεις στοχευμένα, ως πολιτεία, ώστε να αντιμετωπίσεις αυτά τα θέματα. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Και δεν υπήρξε, ούτε όταν υποτίθεται πως είχαμε ευημερία και αφθονία πόρων. Τώρα, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, οφείλουμε, παρά τις δυσκολίες, να το κάνουμε και να το οργανώσουμε. Αυτή η παρέμβαση που οργανώνουμε τώρα, αυτό το πρόγραμμα, συνεισφέρει και είναι ένα κομμάτι, από το παζλ που θα δημιουργηθεί, ώστε να έχουμε ένα σοβαρό επιδημιολογικό χάρτη, και για τα σπάνια καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και για άλλες παθήσεις και έτσι να μπορούμε να σχεδιάζουμε την ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας, όχι με βάση τις «γνωριμίες» με τους Υπουργούς και με τα άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όχι με βάση τους παραγοντισμούς και τους τοπικισμούς, αλλά με βάση τις επιδημιολογικά τεκμηριωμένες ανάγκες υγείας των ανθρώπων. Αυτή πιστεύω πως είναι η μόνη ευοίωνη πρόταση”.