Συνάντηση αντιπροσωπείας της Νάξου με τον υπουργό Υγείας για την αυτονομία του Νοσοκομείου

Όχι στην αυτονομία - ναι στη στελέχωση

Με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο συναντήθηκε εκ νέου εχθές η επιτροπή αγώνα για την υγεία της Νάξου, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για τη λειτουργική αυτοτέλεια της υγειονομικής μονάδας του νησιού και απένταξη της από τη συνένωση με το νοσοκομείο της Σύρου.

Στην επιτροπή αγώνα, υπό τον Δήμαρχο κ. Μανώλη Μαργαρίτη, που συναντήθηκε με τον υπουργό, μετείχαν η ιατρός, δημοτική Σύμβουλος κ. Θέκλα Κίζη, η πρόεδρος του ΣΕΤΥΝοΚ κ. Παρασκευή Βιτζηλαίου και ο αντιδήμαρχος κ Δημήτρης Λιανός.

Η συνάντηση με τον υπουργό ήρθε ως συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλονται από τους φορείς της Νάξου υπέρ της αυτονομίας του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, που αποτελεί και το βασικό αίτημα, έναντι του οποίου εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός ο κ. Λυκουρέντζος.

Πολιτικές τακτικές

Οι εκπρόσωποι της Νάξου αντιμετώπισαν έναν απόλυτο υπουργό ως προς την άρνηση του για την άρση της συγχώνευσης με το Νοσοκομείο της Σύρου, καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή κανένα ανάλογο αίτημα, παρά τις εξαγγελίες πολιτικών προσώπων καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ανάλογη εξαγγελία είχε γίνει και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση στη Νάξο, όπου που σε εκδήλωση στελεχών του κόμματος του είχε δεσμευτεί για αυτονόμηση του Νοσοκομείου, όπως άλλωστε είχε πράξει με δηλώσεις του και ο διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ κ. Περικλής Αλεβίζος.

Οι πολιτικοί άνδρες για ακόμα μία φορά απέδειξαν ότι οι υποσχεσιολογία καλά κρατεί, θυσιάζοντας την αγωνία ενός ολόκληρου νησιού στο βωμό του πολιτικού εντυπωσιασμού.

Μπορεί ο υπουργός Υγείας να απέκλεισε το αυτοδιοίκητο του Νοσοκομείου Νάξου, όμως φάνηκε συζητήσιμος ως προς το αίτημα που του κατατέθηκε σχετικά με την στελέχωση, βάσει του οργανογράμματος που ήδη του έχει προταθεί και αφορά στην κάλυψη 46 θέσεις ιατρών, 58 άτομα για τη νοσηλευτική υπηρεσία καθώς και αύξηση του παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού.

Ειδικά για το διοικητικό προσωπικό δεν δικαιολόγησε την ανάγκη αύξησης του, όμως εμφανίστηκε έκπληκτος όταν ενημερώθηκε για μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν διοικητικές ανάγκες, γεγονός που τον ενόχλησε ιδιαιτέρως.

Παράλληλα υπήρξε η δέσμευση για άμεση κάλυψη των εκκρεμών διορισμών των 12 ιατρών, οι κρίσεις των οποίων έχουν γίνει, όμως οι θέσεις τους παραμένουν κενές πέραν του ενάμιση έτους.

Στον αντίποδα των προτάσεων που κατατέθηκαν εκ μέρους της αντιπροσωπείας των Ναξίων, ο υπουργός προκάλεσε τον Δήμαρχο, προτείνοντας του, εάν ο Δήμος το επιθυμεί να αναλάβει άμεσα τη διοίκηση του Νοσοκομείου, με την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του και της μισθοδοσίας από το Δημόσιο.

Μία πρόταση που μπορεί να έχει μία βάση συζητήσεων και πολιτικού σχεδιασμού ή μπορεί απλά να ήταν ένα πολιτικό πυροτέχνημα άνευ αντικρίσματος.

Τα αιτήματα

Χωρίς να παρεκκλίνει των αιτημάτων της, η επιτροπή αγώνα για την υγεία της Νάξου, όπως ζητούσε και στο σχετικό ψήφισμα που είχε εκδώσει στις αρχές Φεβρουαρίου, συνεχίζει να ζητά α) την άμεση ανάκληση του ΦΕΚ της συγχώνευσης του Γ. Νοσοκομείου-ΚΥ Νάξου με της Σύρου, β) τη Διοικητική αυτονομία του Γ. Ν.-ΚΥ Νάξου, γ) ένα νέο σύγχρονο Οργανισμό με όλες τις απαραίτητες θέσεις για την λειτουργία των δομών, με άμεση στελέχωση και εξοπλισμό, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υγειονομικές ανάγκες, δ) τη διασφάλιση ασφαλών εφημεριών και διακομιδών και ε) τη στελέχωση του Κ.Υ. Αμοργού, των πολυδύναμων και αγροτικών ιατρείων.

Για το Οργανόγραμμα δε, το οποίο είχε προωθήσει η κυβερνητική πλευρά, κάνει σαφή την υποβάθμιση, καθώς περιλαμβάνει 19 θέσεις γιατρών αντί 46, που αντιστοιχούσαν στον προηγούμενο, ενώ οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο είναι μόνο 15 ιατροί.

Βάση αυτών των στοιχείων, κρίνεται ως ιδιαιτέρως θετική η ανταπόκριση του υπουργού για αποδοχή του παλαιού οργανογράμματος, που αιτείται η επιτροπή αγώνα, καθώς όπως σημειώνεται «Με αυτό το μειωμένο δυναμικό, η 24ωρη λειτουργία του καταρρέει, οι εφημερίες είναι επισφαλείς και διεκπεραιώνονται από αγροτικούς γιατρούς, με τους ειδικευμένους σε ετοιμότητα. Τμήματα συγχωνεύονται, υπηρεσίες δυσλειτουργούν».

Όσον αφορά δε στη συγχώνευση δεν μπόρεσε να γίνει κατανοητό, εκ μέρους του υπουργείου, ότι «το Νοσοκομείο της Σύρου δεν μπόρεσε να δώσει λύσεις γιατί στη πράξη ποτέ δεν έγινε το Νοσοκομείο αναφοράς λόγω της προβληματικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης και άλλων παραγόντων».

Και όλα αυτά γιατί «η ζωή και η Υγεία αντιμετωπίζονται με όρους κοστολόγησης, παζαρεύονται και ανταλλάσσονται με ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα».

Οι εκτιμήσεις

Η εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα για την υγεία, κ. Θέκλα Κίζη, όσον αφορά στα αιτήματα, τα οποία κατέθεσαν στην ηγεσία του υπουργείου, ανέφερε ότι «Ζητούμε μαζί με την άρση της συγχώνευσης κα την αυτοτέλεια του Νοσοκομείου για 24ωρη ασφαλή λειτουργία του, η οποία θα επιτευχθεί με τη στελέχωση του, σύμφωνα με το οργανόγραμμα που έχουμε καταθέσει».

Συμπλήρωσε ότι «Δεν μπορεί να υπάρξει ένα νοσοκομείο, που λόγω των ελλείψεων, μετατίθεται το βάρος στον εισπρακτικό μηχανισμό», ενώ σχολιάζοντας την πρόταση του υπουργού για μεταφορά της διοικητικής ευθύνης στην αυτοδιοίκηση, σημείωσε πως πρόκειται για «μία ενδιαφέρουσα πρόταση αρκεί να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους, καθώς τέτοιες κινήσεις γίνονται με τους απαραίτητους όρους».

Η πρόεδρος του ΣΕΤΥΝοΚ κ. Παρασκευή Βιτζηλαίου, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «Ξέραμε εκ των προτέρων ότι έχουμε να παλέψουμε με τα προαποφασισμένα της τρόικας, όπως φάνηκε και από τον υπουργό, ο οποίος από την αρχή απέκλεισε το αυτοδιοίκητο», όμως εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την υπουργική δέσμευση όσον αφορά στη στελέχωση του νοσοκομείου λέγοντας «Κρίνω αισιόδοξα την πρόθεση του υπουργού να δεχτεί το οργανόγραμμα που του προτείναμε και να ενεργήσει άμεσα ως προς τη στελέχωση, ενώ στα θετικά σημεία συμπεριλαμβάνεται και η προτροπή του για συνεχή ενημέρωση τόσο του ίδιου όσο και του διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ».