Αύριο παραλαμβάνονται οι πρώτες 170 δόσεις εμβολίων κατά της Covid - 19 από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Ξεκινά η επιχείρηση “Ελευθερία” σε Σύρο και Κυκλάδες

Στην πρώτη γραμμή υγειονομικοί, ενώ σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για την εγγραφή των ατόμων άνω των 85 ετών

Ξεκινά από αύριο ο εμβολιασμός υγειονομικών που δουλεύουν στις δομές και τις υπηρεσίες Υγείας στη Σύρο, αφού το Γενικό Νοσοκομείο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων παραλαμβάνει το πρωί της Τρίτης (12/1) τις πρώτες 170 δόσεις εμβολίων κατά της Covid – 19.

Παράλληλα, θα παραδοθεί μία ξεχωριστή ποσότητα εμβολίων στο Γενικό Νοσοκομείο – Κ. Υ. Νάξου, καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, προκειμένου στα τρία νησιά των Κυκλάδων να ξεκινήσει η επιχείρηση “Ελευθερία”, δηλαδή ο εμβολιασμός ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, από αύριο, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή.

Επιπλέον, σήμερα, άνοιξε η πλατφόρμα http://emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό εμβολίων του γενικού πληθυσμού και ειδικότερα για τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, προκειμένου ο εμβολιασμός τους να ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου.

Τα παραπάνω προωθούνται σύμφωνα με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο εμβολιασμών για τον κορωνοϊό και όπως καθίσταται σαφές, τα νησιά της Σύρου, της Νάξου και της Θήρας έχουν συμπεριληφθεί ανάμεσα στις πρώτες νησιωτικές περιοχές που θα έχουν τη δυνατότητα έναρξης των εμβολιασμών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το υγειονομικό προσωπικό των άλλων νησιών του νομού Κυκλάδων θα λάβει τις πρώτες δόσεις εμβολίων προσεχώς, ώστε από 20 Ιανουαρίου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Υπενθυμίζεται πως ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός και ως εκ τούτου, σταδιακά, όσο εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους πολίτες, θα αυξάνονται και οι ποσότητες των εμβολίων για την α΄ δόση, σε πρώτο επίπεδο.

Σχετικά με τα παραπάνω κλήθηκε να ενημερώσει ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός, ο οποίος υπογράμμισε κατηγορηματικά πως η επιχείρηση “Ελευθερία” σε τοπικό επίπεδο θα αναπτυχθεί, βάσει των κατευθύνσεων του Εθνικού Σχεδιασμού και αυτή η εξέλιξη είναι θετική, απέναντι στη “μάχη” ενάντια στην πανδημία.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική σελίδα για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου, στη χώρα, έχουν λάβει την α΄ δόση περί τους 45.463 πολίτες.

Μ. Ζουλουφός: Εμβολιάζονται τα πρώτα 170 άτομα στη Σύρο

Ερωτηθείς σχετικά με τον χρόνο μεταφοράς και παραλαβής των πρώτων δόσεων εμβολίου κατά της Covid – 19 στη Σύρο, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου υπήρξε σαφής:

Θα παραλάβουμε την Τρίτη το πρωί με την πτήση της Sky Express τις πρώτες δόσεις, ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός από την ίδια μέρα μέχρι και την Παρασκευή. Αυτό το διάστημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η συγκεκριμένη φάση για τους υγειονομικούς” δήλωσε αρχικά, γνωστοποιώντας και τον αριθμό των εμβολίων σε πρώτη φάση.

“Την Τρίτη το πρωί παραλαμβάνουμε τις δόσεις εμβολίων που αντιστοιχούν για τον εμβολιασμό του προσωπικού του Νοσοκομείου Σύρου, του Κέντρου Υγείας Ερμούπολης (πρώην ΙΚΑ), της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ και του τομέα ΕΚΑΒ Σύρου (ελικόπτερα και ασθενοφόρα). Συνολικά μέχρι στιγμής μιλάμε για 170 δόσεις, δηλαδή 170 άτομα” ανέφερε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως αυτός ο αριθμός προκύπτει αναλόγως του ενδιαφέροντος που έχει προκύψει μέχρι σήμερα, καθώς ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός.

Σχετικά με τη διαδικασία φύλαξης, τόνισε πως, οι δόσεις των εμβολίων “έρχονται και παραλαμβάνονται στο Νοσοκομείο, από την φαρμακοποιό και ακολουθείται η διαδικασία φύλαξης όπως προβλέπεται για τα εμβόλια”.

Από 20 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό

Σε συνέχεια των ανωτέρω και κληθείς να γνωστοποιήσει αν στα άλλα νησιά του νομού προχωρά αντίστοιχα η επιχείρηση του εμβολιασμού, απάντησε καταφατικά.

Ειδικότερα, διευκρίνισε πως αρχικά, “Οι εμβολιασμοί θα γίνουν στη Σύρο, στη Νάξο και στη Σαντορίνη” ενώ όπως πρόσθεσε, “Στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού και προτεραιότητα έχουν οι πολίτες άνω των 85 ετών”.

Βάσει των οδηγιών που λαμβάνουν οι Διοικήσεις, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Ακολουθούμε τον κεντρικό σχεδιασμό και είμαστε τρία από τα δεκαεννιά νησιωτικά Νοσοκομεία, τα οποία μπαίνουν από αύριο (σσ. σήμερα) στην εκτέλεση των εμβολιασμών”, οι οποίοι όπως επανέλαβε, πρωτίστως θα γίνουν στους υγειονομικούς.

Σχετικά με τη Σύρο, θέλησε να υπενθυμίσει πως τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς από τις 20 Ιανουαρίου και μετά, για την πρώτη ομάδα του γενικού πληθυσμού, “θα εκτελούνται στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ), αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Δηλαδή στα εμβολιαστικά κέντρα των δύο δομών”.

Σχετικά με το θέμα της μεταφοράς περισσότερων δόσεων εμβολίων, ο ίδιος εξήγησε πως, “Σταδιακά όπως εκδηλώνει ενδιαφέρον ο κόσμος, θα μας έρχονται οι δόσεις για τα εμβόλια”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ρωτήθηκε και για τη διαδικασία του εμβολιασμού στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων και ειδικότερα για τους υγειονομικούς που εργάζονται σε Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, σημειώνοντας πως αν και δεν είναι υπεύθυνος ο ίδιος, ωστόσο, αυτό που γνωρίζει είναι πως, “θα ξεκινήσει η διαδικασία των πρώτων δόσεων από τις 20 Ιανουαρίου και μετά”.

Διενέργεια εμβολιασμού

Παρακάτω ακολουθούν βασικές και χρήσιμες οδηγίες για το θέμα του εμβολιασμού, σύμφωνα με το περιεχόμενο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών:

Ειδικότερα, για τον έλεγχο κριτηρίων και τον προγραμματισμό ραντεβού, οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν τα εξής:

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους: α. Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή. β. Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034)”.

Προγραμματισμός ραντεβού

Σχετικά με τον προγραμματισμό του ραντεβού για τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid – 19, σημειώνονται τα ακόλουθα: “Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους: α. Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr. β. Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034). γ. Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία”.

Υπογραμμίζεται μάλιστα πως, “Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό - αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός”.

Υπενθύμιση ραντεβού

Επιπλέον, τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Στο εμβολιαστικό κέντρο για την πρώτη δόση

Σαφείς είναι οι οδηγίες και για την ημέρα του εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής: “Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης”.

Σε τρεις φάσεις ο εμβολιασμός του πληθυσμού

Όπως προαναφέρθηκε, ο εμβολιασμός θα γίνει βάσει του σχεδίου προτεραιοποίησης εμβολιασμών και πληθυσμιακών ομάδων. Συγκεκριμένα, έχουν αποφασιστεί τρεις φάσεις.

Ειδικότερα, στην 1η φάση: Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας, διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης.

Στη 2η φάση: α. Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω

προτεραιοποίηση: Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω και άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω.

β. Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

ανεξαρτήτως ηλικίας. γ. Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους. δ. Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). ε. Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.

Τέλος, στην 3η φάση: Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

“Οι νησιώτες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στον δωρεάν εμβολιασμό”

Αναφορικά με την κυβερνητική διαχείριση της σοβαρής υπόθεσης του εμβολιασμού, ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, - συνυπογράφοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, μαζί με άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης, έθεσε συγκεκριμένες παρατηρήσεις για την κάλυψη των νησιωτών, σημειώνοντας πως μέχρι και χθες, ο εμβολιασμός δεν είχε ξεκινήσει στα νησιά, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενος τα στοιχεία της κυβερνητικής ιστοσελίδας emvolio.gov.gr, τόνισε πως, “φαίνεται ότι ακόμη εμβόλια δεν έχουν καν φτάσει στα νησιά της χώρας (πχ. νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Ιονίου και Κυκλάδες), ενώ έχει ακυρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών σε πολλά νησιωτικά Νοσοκομεία (όπως Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, κα.)”.

Υποστηρίζοντας μάλιστα πως γεννάται προβληματισμός σχετικά με τον τρόπο, “με τον οποίο σχεδιάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μεταφέρει και να αποθηκεύσει τα εμβόλια στα νησιά της χώρας μας”, πρόσθεσε ακόμη πως, για τα μικρά νησιά, “όπου λειτουργούν Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία, ο εμβολιασμός πρέπει να σχεδιαστεί με την παρουσία έμπειρου γιατρού”.

Ως εκ τούτου και με δεδομένη τη διαπίστωση πως, “Το εμβόλιο, που ήδη η ανθρωπότητα έχει στη διάθεσή της, αποτελεί θαύμα της επιστήμης, ελπίδα επιβίωσης και μια διέξοδο για επιστροφή στην κανονικότητα”, εξήγησε ότι τα νησιά της χώρας “δεν μπορούν να μείνουν ουραγοί”.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή τους προς τον Υπουργό Υγείας, βουλευτές της αντιπολίτευσης που προέρχονται από τον ελλαδικό νησιωτικό χώρο, ζήτησαν τα εξής: “Το Υπουργείο Υγείας και η αρμόδια Επιτροπή Εμβολιασμού οφείλουν να απαντήσουν για το ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα έναρξης των εμβολιασμών στα νησιά. Ποιος ο σχεδιασμός της εμβολιαστικής εκστρατείας του γενικού πληθυσμού των νησιών. Ποιες οι λεπτομέρειες μεταφοράς και αποθήκευσης των εμβολίων. Που και με ποια κριτήρια αναμένεται να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα στα νησιά. Πότε αναμένεται η επανέναρξη του χρονοδιαγράμματος εμβολιασμού των υγειονομικών στα νησιά, η οποία και ακυρώθηκε χωρίς καμία εξήγηση και πώς εγγυάται το Υπουργείο ότι οι νησιώτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο έγκαιρα και ισότιμα, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους”.