Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα η διαδικασία συμπληρωματικών αιτήσεων για τις θέσεις των Διοικητών σε Νοσοκομεία

Αέναα τα «κωλύματα» στην υγεία

Τουλάχιστον ακόμη δύο μήνες «ακέφαλο» το Νοσοκομείο Σύρου με τις ευνοϊκότερες προβλέψεις
  • Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Στις 26 Αυγούστου ολοκληρώνεται η προθεσμία κατάθεσης στο Υπουργείο Υγείας συμπληρωματικών αιτήσεων προσώπων που ενδιαφέρονται να αναλάβουν υπηρεσία σε θέσεις Διοικητών στα νοσοκομεία, μετά την άρση του κωλύματος της εντοπιότητας που υπήρχε στην προηγούμενη προκήρυξη, ανοίγοντας τον δρόμο για διεκδίκηση της θέσης και από πρόσωπα που κατοικούν στον ίδιο νομό.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι θα χρειαστούν το λιγότερο δύο μήνες ακόμη, από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των συμπληρωματικών αιτήσεων, μέχρις ότου να επιλεγούν τα νέα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής των υγειονομικών μονάδων του κέντρου και της περιφέρειας, που ως σήμερα παραμένουν χωρίς Διοικητές. Οι δύο μήνες αποτελούν την υπεραισιόδοξη πρόβλεψη του Υπουργού Υγείας, αν σκεφθεί κανείς τον χρόνο που χρειάστηκε η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου για την επεξεργασία των αρχικών αιτήσεων.

Καθυστερήσεις και «ακυβερνησία»

«Ακέφαλο» παραμένει άλλωστε και το Νοσοκομείο Σύρου ήδη από τον περασμένο Μάρτιο όταν παραιτήθηκε ο τέως Διοικητής κ. Δημήτριος Τσιργής, καθώς ο κ. Χαράλαμπος Πλατής, το όνομα του οποίου ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουλίου ότι επελέγη για να αναλάβει χρέη Διοικητή, δεν αποδέχθηκε τελικώς την τοποθέτησή του. Ο κ. Πλατής, ο οποίος είχε διατελέσει Διοικητής του νοσοκομείου Σύρου και στο παρελθόν, είχε δηλώσει τότε στην ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τη θέση λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Το όνομα του κ. Πλατή είχε προκύψει κατόπιν εξέτασης των αιτήσεων από την Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου, η οποία, με σημαντική καθυστέρηση επεξεργάστηκε τα αιτήματα και προχώρησε, ομολογουμένως, πολύ αργά στην ανακοίνωση των νέων Διοικητών.

Παράταση της διαδικασίας λόγω αποχωρήσεων

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε προχθές ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επιχειρώντας να δώσει τέλος στα σενάρια περί «ημετέρων» ξεκαθάρισε ότι τα ονόματα που άρχισαν να ανακοινώνονται σταδιακά από τα τέλη Ιουλίου (η τελευταία ανακοίνωση τοποθέτησης διοικητών και αναπληρωτών τους έγινε την Τετάρτη 7 Αυγούστου), είναι μέσα από τα ονόματα που εξέδωσε η Επιτροπή Αξιολόγησης επεξεργαζόμενη της προηγούμενες αιτήσεις που είχαν κατατεθεί. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υπουργός «δεν ήταν ονόματα που βγάλαμε από το μυαλό μας, αλλά έγινε η επιλογή τους με την έγκριση της Επιτροπής, όπου όπως ξέρετε συμμετέχει και το ΑΣΕΠ».

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι έχει τηρηθεί πλήρως η προηγούμενη διαδικασία, εξηγώντας ότι ο λόγος για τον οποίο δόθηκε νέα παράταση για την κατάθεση αιτήσεων με την αφαίρεση του κωλύματος της εντοπιότητος, είναι γιατί αρκετά πρόσωπα που επελέγησαν ως Διοικητές ή αναπληρωτές διοικητές αρνήθηκαν να αναλάβουν τις θέσεις, συχνά επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους.

Εντοπιότητα και συζητήσεις περί ευνοιοκρατίας

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια από τα πρόσωπα που είχαν συμμετάσχει στη διαδικασία και που επελέγησαν ως Διοικητές, ενδεχομένως είχαν κατά νου ότι θα αναλάμβαναν υπηρεσία σε υγειονομική μονάδα του κέντρου, φέρνοντας ως παράδειγμα τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου η οποία γεωγραφικά εκτείνεται τόσο σε κεντρικά νοσοκομεία του Πειραιά όσο και στα νησιά. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, ειδικά για τη 2η ΥΠΕ που παρουσιάζει μεγάλη γεωγραφική διασπορά, υπήρξαν άνθρωποι που είχαν υποβάλει αίτηση, είχαν αξιολογηθεί και επιλεγεί, οι οποίοι όμως είχαν θεωρήσει ότι θα επιλεγούν σε υγειονομική μονάδα κεντρικού νοσοκομείου του Πειραιά και όχι σε νησιωτικό νοσοκομείο, όπου μπορεί να επελέγησαν, με αποτέλεσμα να μην αποδεχθούν την τοποθέτησή τους.

Ο Υπουργός τόνισε ότι το κώλυμα της εντοπιότητας που υπήρχε στην προηγούμενη προκήρυξη ήταν μια διαφανής διαδικασία, την οποία, όπως επεσήμανε, ο ίδιος υποστηρίζει επί της αρχής, τόνισε όμως ότι η αφαίρεσή της θα φέρει λύση στο πρόβλημα της άρνησης προσώπων να αναλάβουν καθήκοντα με το επιχείρημα των οικονομικών λόγων, δεδομένου ότι στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία ο μισθός των διοικητών είναι χαμηλότερος από ό,τι στο παρελθόν, αλλά και το κόστος της ζωής είναι πολύ υψηλό.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι βασικός λόγος για την παράταση στην κατάθεση αιτήσεων με την αφαίρεση του κωλύματος της εντοπιότητας, ήταν, μεταξύ άλλων, και για να μην φανεί ότι το Υπουργείο αδικεί κάποιους, οι οποίοι, ενδεχομένως να μην είχαν υποβάλει αίτηση λόγω του κωλύματος, με αποτέλεσμα να εννοηθεί ότι αποκλείστηκαν σκοπίμως από τη διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «ανοίξαμε τη διαδικασία για να μην αδικήσουμε κάποιον και φανεί ότι υπάρχει κάποιου είδους ευνοιοκρατία».

Έτσι, η κεντρική υγειονομική μονάδα των Κυκλάδων θα παραμείνει ακέφαλη και στη διάρκεια του φθινοπώρου, αναμένοντας την αξιολόγηση και τελική επιλογή του προσώπου που θα τεθεί επικεφαλής της δύσκολης αυτής περιφέρειας, σε μια συγκυρία κατά την οποία η υγεία στα νησιά βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο.