Αγιασμός στο ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για το εκπαιδευτικό έτος 2017-2018

«Η αξία φαίνεται με το έργο και όχι με τον τίτλο»

Με το μήνυμα ότι «η παιδεία ενός ανθρώπου δεν αποδεικνύεται από τη μόρφωση που λαμβάνει ή τα πτυχία, αλλά από τη συμπεριφορά του», η Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Ευγενία Νίκου καλωσόρισε χθες το πρωί παλαιούς και νέους σπουδαστές της Σχολής.

Ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη του νέου σχολικού έτους πραγματοποιήθηκε παρουσία της Διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Μαργαρίτας Μπουραντά και του Διοικητικού Διευθυντή Νίκου Τρίτζαλη, οι οποίοι απηύθυναν τις προσωπικές ευχές τους στους καταρτιζόμενους για καλή σταδιοδρομία και επιτυχία στο λειτούργημά τους.

Στο χαιρετισμό της, η κ. Νίκου ευχαρίστησε θερμά το προσωπικό του νοσοκομείου, ιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι συμβάλλουν εθελοντικά με τις γνώσεις τους στο εκπαιδευτικό έργο του ΔΙΕΚ, καθώς και στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος με την έναρξη του νέου έτους χάρισε στους μαθητές από ένα tablet και στη Σχολή έναν εκπαιδευτικό απιδινωτή.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε, μεταξύ άλλων, στο Υπουργείο Υγείας, τους Βουλευτές Κυκλάδων Αντώνη Συρίγο, Νίκο Συρμαλένιο και Νίκο Μανιό για τη στήριξή τους, καθώς και στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την καθαριότητα και τον καλλωπισμό του χώρου (κοπή δέντρων και χόρτων).

Αναφερόμενη στο έργο του νοσηλευτή, η Διευθύντρια συμβούλευσε τους σπουδαστές να φέρονται στους ασθενείς και τους συνοδούς, με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελαν να αντιμετωπίζονταν και οι ίδιοι, εάν βρίσκονταν στη θέση τους.

Οι άνθρωποι δίνουν αξία στους τίτλους

«Είτε λεγόμαστε βοηθοί νοσηλευτών, είτε ιατροί, είτε βοηθοί θαλάμου αποδεικνύουμε την αξία μας, όχι με τον τίτλο μας, αλλά με το έργο μας, το οποίο αναγνωρίζεται από τους ασθενείς, τους συναδέλφους και την κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και η Κοινή Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου & Γ.Ν. - Κ.Υ. Νάξου κ. Μαργαρίτα Μπουραντά, υπογραμμίζοντας ότι «οι άνθρωποι δίνουν την αξία στους τίτλους και όχι το αντίθετο». Κατέστησε δε γνωστό ότι και η ίδια ξεκίνησε την καριέρα της ως νοσηλεύτρια, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε τους σπουδαστές ότι το Νοσοκομείο θα είναι πάντα αρωγός τόσο στη θεωρητική, όσο και στην πρακτική κατάρτισή τους.

Τη σπουδαιότητα του επαγγέλματος, το οποίο θα ακολουθήσουν μελλοντικά οι απόφοιτοι της Σχολής, επεσήμανε με τη σειρά του και ο Διοικητικός Διευθυντής του Νοσοκομείου, Νίκος Τρίτζαλης. «Πρόκειται για ένα λειτούργημα ανθρωπιστικό. Οι ασθενείς, μπαίνοντας σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον αισθάνονται ξένοι και έχουν ανάγκη από ένα χέρι βοηθείας που θα τους το δώσετε εσείς».

Σημειώνεται ότι, τη φετινή σχολική χρονιά θα φοιτήσουν στο Α’ Εξάμηνο 15 καταρτιζόμενοι, ενώ 11 άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι με κατάταξη, έχουν εγγραφεί στο Γ’ Εξάμηνο.

Ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η κ. Νίκου σημείωσε ότι μεγάλος αριθμός σπουδαστών, ανάμεσά τους και πτυχιούχοι Τ.Ε και Π.Ε εγγράφηκαν στη σχολή με μοναδικό κριτήριο την αναζήτηση εργασίας, δεδομένου ότι το νοσηλευτικό επάγγελμα προσφέρει σήμερα αρκετές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.

«Οι προτάσεις που γίνονται από τη σχολή είναι πολλές, από κει και πέρα, είναι στην επιλογή του καθενός. Όλοι οι απόφοιτοι που θέλουν να εργαστούν, εργάζονται. Άλλοι με μερική ή με πλήρη απασχόληση». Ωστόσο, εξηγεί ότι κάποιοι απόφοιτοι κυριεύονται από ανασφάλεια και διστάζουν να εισέλθουν στον χώρο της υγείας, όπου σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει κορεσμός, αλλά έλλειψη προσωπικού. «Εν όψει των νέων θέσεων και των νέων προσλήψεων που γίνονται από το αρμόδιο υπουργείο όλοι οι καταρτιζόμενοι θα απασχοληθούν. Το πτυχίο τους δεν θα πάει χαμένο. Επαγγελματική αποκατάσταση υπάρχει είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, αρκεί να το θέλουν».

Υπενθυμίζεται ότι πέρα, από την κ. Νίκου, στη Σχολή διδάσκουν επίσης νοσηλευτές και ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των ΔΙΕΚ των Νοσοκομείων με διάθεση προσωπικού από αυτού.

Η Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών λειτουργεί στη Σύρο από το 1989, ενώ πριν από τρία χρόνια αναβαθμίστηκε σε ΔΙΕΚ από το Υπουργείο Υγείας, ανήκοντας πλέον στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση.