Θετικές εξελίξεις για τον επίγειο τομέα του ΕΚΑΒ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η οποία σηκώνει μεγάλο φορτίο στο κομμάτι των διακομιδών για περιστατικά από όλο το νησιωτικό νομό

ΕΚΑΒ Σύρου: Επιστρέφουν οι εμβολιασμένοι και ενισχύεται με επικουρικούς

Προσπάθεια για “ενεργοποίηση” και δεύτερου ασθενοφόρου τη θερινή περίοδο καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρχει υψηλή επισκεψιμότητα

“Μαξιλάρι” ενίσχυσης για το ΕΚΑΒ της Σύρου αποτελεί η πρόσληψη τριών επικουρικών διασωστών, αλλά και η επιστροφή δύο εμβολιασμένων πλέον ατόμων που δούλευαν στον επίγειο τομέα και ήταν σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού, προκειμένου η λειτουργία του να βελτιωθεί στο μέτρο του εφικτού και παρά την υποστελέχωση.

Τα παραπάνω δεν αποκλείεται να σημάνουν και την ενεργοποίηση δεύτερου ασθενοφόρου προσεχώς και ενόψει της θερινής σεζόν, καθώς ήταν γνωστό πως η Σύρος δυστυχώς είχε παραμείνει με ένα ασθενοφόρο όλο το προηγούμενο διάστημα και παρά την αυξημένη επισκεψιμότητα που είχε γνωρίσει το νησί αλλά και τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια την καλοκαιρινή περίοδο.

Παράλληλα, το πρόβλημα της υποστελέχωσης στον επίγειο τομέα όπως πολλάκις έχει επισημανθεί από την πλευρά του ΕΚΑΒ, μπορεί να λυθεί ουσιαστικά και στην πράξη, μόνο μέσω προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, ώστε να είναι στη διάθεση των πολιτών 24 ώρες το 24ωρο όλα τα ασθενοφόρα που μπορεί να προκύψει ανάγκη να χρησιμοποιηθούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο τομέας του ΕΚΑΒ στη Σύρο είχε επηρεαστεί σημαντικά καθώς τρία άτομα παρέμεναν ανεμβολίαστα και στο πλαίσιο των σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων για τους υγειονομικούς και για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, είχαν τεθεί σε αναστολή, με φόντο την έξαρση της πανδημίας.

Επιπλέον, ο επίγειος τομέας της Σύρου παρέμενε χωρίς νέες προσλήψεις, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να στηριζόταν στο προσωπικό που απέμενε κανονικά στις θέσεις του και που είχε επιφορτιστεί με το σύνολο των βαρδιών, ώστε να μην μείνει το νησί της Σύρου και κατ΄ επέκταση όλες οι περιπτώσεις διακομιδής ασθενών από και προς το Νοσοκομείο Σύρου “Βαρδάκειο και Πρώιο” χωρίς εξυπηρέτηση και άμεση κάλυψη.

Ωστόσο, η ύπαρξη ενός ασθενοφόρου και μόνο για όλο το νησί, για μεγάλο διάστημα δημιουργούσε ανησυχία σχετικά με τη μεταφορά όλων των περιστατικών, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο όμως και στο ίδιο το πλήρωμα του ασθενοφόρου, το οποίο πλέον φέρει μεγάλη κόπωση.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν μάλιστα μέχρι σήμερα οι άδειες για διάστημα δύο ετών στους εμβολιασμένους διασώστες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη χρονική περίοδο, που αυτές θα δοθούν, καθώς ακολουθεί η θερινή σεζόν.

Πλέον, δεδομένης της πρόσληψης των τριών επικουρικών προς ενίσχυση του τομέα του ΕΚΑΒ Σύρου, αρχίζει να φαίνεται “ελπίδα” σχετικά με την “ενεργοποίηση” και άλλου ασθενοφόρου, καθώς από τα τρία που διαθέτει σήμερα η Σύρος, χρησιμοποιείται σήμερα μόνον το ένα.

Εμβολιάστηκε το ανεμβολίαστο προσωπικό του ΕΚΑΒ

Άκρως σοβαρό υπήρξε το θέμα του μη εμβολιασμού διασωστών αλλά και υγειονομικού προσωπικού του Νοσοκομείου Σύρου και του ΕΚΑΒ, καθώς το σύστημα υγείας, δεδομένης της μεγάλης υποστελέχωσης, υπέστη και άλλο “πλήγμα” με την απουσία ατόμων. Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας άλλωστε ήταν όλοι οι ανεμβολίαστοι να βγουν σε αναστολή.

Σήμερα, στο ΕΚΑΒ Σύρου από τα τρία άτομα που παρέμεναν ανεμβολίαστα, έχουν εμβολιαστεί και έχουν επιστρέψει τα δύο, ενώ κατά πάσα πιθανότητα, θα επιστρέψει και το τρίτο άτομο.

“Οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι έχουν γυρίσει, εκτός από ένα άτομο. Μόνο ένα άτομο δεν έχει εμβολιαστεί ως σήμερα, αλλά μάλλον θα εμβολιαστεί. Επέστρεψαν δύο άτομα και έχουν έρθει στο ΕΚΑΒ Σύρου τρία άτομα ακόμη ως επικουρικό προσωπικό” ανέφερε έγκυρη πηγή της εφημερίδας, σημειώνοντας μάλιστα πως με αυτή την εξέλιξη το ΕΚΑΒ κερδίζει δυνάμεις που τους τελευταίους μήνες είχε χάσει.

“Τον Δεκέμβριο του 2021 ήρθαν τα δύο άτομα” γνωστοποίησε, μιλώντας παρακάτω για το επικουρικό προσωπικό.

Προσλήψεις τριών επικουρικών

Θετική εξέλιξη αποτελεί και η πρόσληψη τριών ατόμων ως επικουρικό προσωπικό, οι οποίοι ενισχύουν τον επίγειο τομέα, για τα επόμενα δύο έτη (2022 και 2023).

“Η θητεία των επικουρικών είναι διετής. Είναι μία σημαντική εξέλιξη και βοήθεια για το ΕΚΑΒ Σύρου” ανέφερε το ίδιο πρόσωπο σημειώνοντας πως, “Ο τομέας έχει αποσυμφορηθεί λίγο και θα μπορέσουν να δοθούν και οι άδειες του προσωπικού”.

Σχετικά δε με το κομμάτι των αδειών, που δεν δίνονταν με απόφαση Υπουργείου, η ίδια πηγή ανέφερε: “Οι άδειες δεν έχουν δοθεί από το 2020 και μετά, καθώς επισήμως και με απόφαση Υπουργείου Υγείας είχε αποφασιστεί η αναστολή των αδειών. Για όλο το διάστημα της πανδημίας η απόφαση του Υπουργού ήταν αυτή”. Αυτή η κατάσταση όμως, μπορεί όπως πρόσθεσε “να ήταν κατανοητή” καθώς υπήρχε έντονη η συγκυρία της πανδημίας, ωστόσο, σε αυτές τις συνθήκες, “το προσωπικό που παρέμενε στην εργασία του, κουράστηκε σωματικά και ψυχικά”.

Οριστική λύση με μόνιμες προσλήψεις

Παρά τις ενισχύσεις με τα παραπάνω άτομα, η οριστική λύση στο ΕΚΑΒ Σύρου θα δοθεί μέσα από μόνιμες προσλήψεις.

“Το βασικό για την ομαλή λειτουργία του ΕΚΑΒ στη Σύρο είναι να έρθει μόνιμο προσωπικό. Είναι πάγιο αυτό το αίτημα. Ποιος γνωρίζει αν και αυτό το επικουρικό προσωπικό μετά από δύο χρόνια, θα παραμείνει ή θα τους πουν τέλος;” ανέφερε η ίδια πηγή στην εφημερίδα, σημειώνοντας πως με κενά – μπαλώματα, η λειτουργία του ΕΚΑΒ δεν ενισχύεται αποτελεσματικά και σταθερά.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμιστεί πως το ΕΚΑΒ για να λειτουργήσει στη Σύρο θα πρέπει να έχει 16 άτομα – διασώστες στον επίγειο τομέα, 5 άτομα στις αεροδιακομιδές, δηλαδή 21 άτομα. Κι αυτό ώστε να λειτουργήσει το ΕΚΑΒ Σύρου με δύο ασθενοφόρα όλο το 24ωρο.

Σύμφωνα με την ίδια πλευρά κενά έχει και ο τομέας των αεροδιακομιδών, που αποτελεί σαφώς ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, μιλώντας για το νομό Κυκλάδων, που αποτελεί μία νησιωτική περιοχή.

“Επίσης, ο τομέας των αεροδιακομιδών λειτουργεί με 4 άτομα, ενώ θα έπρεπε να είναι 5 άτομα. Και το ένα άτομο είναι με συνεχή απόσπαση από Μύκονο” περιέγραψε, σημειώνοντας γενικότερα στο τέλος πως, υπάρχουν και δύο άτομα με σοβαρά θέματα υγείας, τα οποία θα συνταξιοδοτηθούν.

Προσπάθεια για δεύτερο ασθενοφόρο στη Σύρο

Ενόψει του Πάσχα αλλά και της θερινής περιόδου είναι σημαντικό να υπάρξει προσπάθεια για δρομολόγηση και δεύτερου ασθενοφόρου, για την άμεση κάλυψη όλων των αναγκών, με ασφάλεια και χωρίς καθυστερήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν – σε ένα απευκταίο σενάριο – να στερήσουν ανθρώπινη ζωή.

“Για ένα ασθενοφόρο δυστυχώς θα μιλάμε προς το παρόν” ανέφερε η ίδια πλευρά, εξηγώντας όμως πως, “Αν επιστρέψει και το άλλο άτομο που παραμένει ανεμβολίαστο, τότε μπορεί να βγαίνει κι ένα ακόμη ασθενοφόρο πρωινή βάρδια. Με τα άτομα που είναι σήμερα επανδρώνεται με όλες τις βάρδιες το ένα ασθενοφόρο”.

Σχολιάζοντας και το θέμα των αδειών, η ίδια πηγή πρόσθεσε, πως, “Όταν κάποιος ζητήσει άδεια που έχει να πάρει από το 2020 και μετά, δεν μπορεί να υπάρξει άρνηση. Οι εμβολιασμένοι διασώστες δεν έχουν κάτσει λεπτό. Υπάρχει κόπωση. Αν κάποιος δεν πάρει τις άδειές του μέχρι το τέλος του 2022, θα χάσει την άδεια του 2020 και του 2021”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Η κόπωση είναι τεράστια. Και η ευθύνη της δουλειάς μας είναι μεγάλη”, επαναλαμβάνοντας όμως πως θα υπάρξει προσπάθεια για δρομολόγηση δεύτερου ασθενοφόρου, τουλάχιστον την προσεχή περίοδο της υψηλής επισκεψιμότητας.

“Ευελπιστούμε ότι θα μπορεί να βγαίνει δεύτερο ασθενοφόρο καθημερινά το πρωί. Αν “πλακώσουν” όλες μαζί οι άδειες θα υπάρχει ένα ασθενοφόρο. Το καλοκαίρι είναι δύσκολη περίοδος. Η Σύρος σηκώνει τα περιστατικά των Κυκλάδων” ανέφερε σχετικά, εξηγώντας όμως πως για έξτρα ενίσχυση για λίγους μήνες “είναι θετική η Υπηρεσία κεντρικά να δώσει λύση στα προβλήματα και να υπάρξει ενίσχυση”.

Διάθεση χώρου στο ΚΕΦΙΑΠ Σύρου

Στην ερώτηση αν έχει αντιμετωπισθεί και το πρόβλημα των καταλυμάτων για το προσωπικό του ΕΚΑΒ Σύρου, που υπήρχε έντονα στο παρελθόν, η ίδια πηγή γνωστοποίησε τη διάθεση χώρου με απόφαση του Νοσοκομείου Σύρου, στον χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Σύρου.

“Ναι. Έχει αντιμετωπισθεί. Το Νοσοκομείο Σύρου έχει δώσει ένα δωμάτιο στο ΚΕΦΙΑΠ Σύρου το οποίο ήταν ξενώνας και εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν όσοι έρχονται για ενίσχυση” τόνισε το ίδιο πρόσωπο, εξηγώντας παράλληλα πως, “Προς το παρόν με τα άτομα που εμβολιάστηκαν κι έχουν επιστρέψει και με τους επικουρικούς, δεν χρειάζεται να γίνει αναζήτηση για άλλα καταλύματα.

Αυτό το δωμάτιο θα δοθεί σε άτομα που θα έρθουν προς ενίσχυση του ΕΚΑΒ Σύρου, αν έρθουν”.

Χωρίς μόνιμη στέγη και χωρίς τηλεφωνικό κέντρο στη Σύρο

Τέλος, σημαντικό είναι και το αίτημα του ΕΚΑΒ Σύρου να μπορέσει να αποκτήσει έναν δικό του χώρο για την ομαλότερη λειτουργία του. “Είναι γνωστό πως το ΕΚΑΒ φιλοξενείται από το Νοσοκομείο Σύρου. Αυτό δεν έχει αλλάξει” ανέφερε η έγκυρη πηγή, μιλώντας παρακάτω και για το θέμα του τηλεφωνικού κέντρου, η βάση του οποίου θα είναι στη Ρόδο, δηλαδή στα Δωδεκάνησα.

“Το τηλεφωνικό κέντρο θα είναι στη Ρόδο. Αυτό είναι αποφασισμένο και αυτό έχει γνωστοποιηθεί. Ήδη έχει ξεκινήσει αυτό. Όποιο σήμα βγαίνει εδώ δίδεται τηλεφωνικά στη Ρόδο” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως, αυτό γεννά ανησυχία για τον προσδιορισμό των περιοχών σε τόσα πολλά νησιά. “Θα δείξει στην πράξη πως θα λειτουργήσει. Στις Κυκλάδες υπάρχουν ενστάσεις. Υπάρχουν τα τοπωνύμια και σε όλες τις περιοχές υπάρχουν ίδιες ονομασίες. Θα πρέπει να δουν στην πράξη πως θα λειτουργήσει” επανέλαβε, κλείνοντας το σοβαρό θέμα που σχετίζεται με την άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στα διάφορα περιστατικά.