Εκπαιδευτική εκδρομή για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου

Βρέθηκαν στην ιστορική Γυάρο

Νεκτάριος Φαρασόπουλος: "Η επίσκεψή μας είχε διττό χαρακτήρα και βασίστηκε στην υλοποίηση των δράσεων του Ευρωπαϊκού προγράμματος SHORE"

Το Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου, έγινε το πρώτο σχολείο που επισκέφτηκε τη Γυάρο, με τους μαθητές της ΣΤ' τάξης να έρχονται σε επαφή με αυτό το ιστορικό νησί.

Το ταξίδι, που είχε διττό χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος SHORE, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο με τη διεξαγωγή πολλών δράσεων που έχουν επίκεντρο το περιβάλλον.

Για την επίσκεψη αυτή, αλλά και για τις δράσεις που υλοποιούνται την τρέχουσα σχολική περίοδο, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, Νεκτάριος Φαρασόπουλος.

"Στο επίκεντρο η διατήρηση της βιοποικιλότητας"

Μιλώντας για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SHORE, στο οποίο έχει ενταχθεί το σχολείο για την τρέχουσα σχολική χρονιά, ο κ. Φαρασόπουλος επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχετικά με τον θαλάσσιο και περιβαλλοντικό γραμματισμό.

"Το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου επιλέχθηκε μέσω ανοιχτής πρόσκλησης από το

χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα SHORE, λαμβάνοντας μάλιστα χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Την αίτηση για την συμμετοχή μας σε αυτό την είχαμε υποβάλλει το φθινόπωρο, όπου μαζί με αυτή λάβαμε και μια χρηματοδότηση ως οικονομική υποστήριξη και βάση αυτής έχουμε υλοποιήσει κάποιες από τις δράσεις τις οποίες είχαμε σχεδιάσει. Το πρόγραμμα MEDaverse προωθεί τον θαλάσσιο γραμματισμό και την περιβαλλοντική διαχείριση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Μεσόγειο μέσω πρακτικών δραστηριοτήτων όπως η έρευνα πεδίου σε ακτές, ο εντοπισμός μικροπλαστικών και η ανάλυση νερού, εργαστήρια με ειδικούς, και καθαρισμοί παραλιών", τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στόχος είναι τα παιδιά να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, μέσω δράσεων που υλοποιούνται τόσο εντός, όσο και εκτός της σχολικής μονάδας.

Ανάμεσά τους, εκτός από το εκπαιδευτικό ταξίδι στη Γυάρο, όπως κάνει γνωστό, ξεχωρίζουν και άλλες ανάλογες δράσεις όπως την ενημερωτική επίσκεψη που έκανε στο σχολείο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, όπου οι μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πτηνά που ζουν στη Σύρο, αλλά και στο νησί της Γυάρου, λαμβάνοντας επιπλέον γνώσεις για το ποια από αυτά κινδυνεύουν, αλλά και ποιες ενέργειες, σε ανθρώπινο επίπεδο, μπορούν να γίνουν για την επιβίωσή τους.

Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο διευθυντής του σχολείου, τα παιδιά είχαν την την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, εκτός από την Ορνιθολογική Εταιρεία και με το WWF, με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, αλλά και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τέλος, στο πλαίσιο των δράσεων διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος MEDaverse που υποστηρίζεται από το έργο Shore, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ τάξης συμμετείχαν και στο μαθητικό συνέδριο "Παράκτιος Τουρισμός και Επιπτώσεις στο Περιβάλλον", όπου παρουσίασαν τόσο σε αντίστοιχους μαθητές άλλων σχολικών μονάδων της χώρας, όσο και σε εκπαιδευτικούς, τις δραστηριότητες που έχουν υλοποιήσει σχετικά με το πλαστικό.

"Με σημαντικό αποτύπωμα η επίσκεψη στη Γυάρο"

"Μία από τις σημαντικότερες δράσεις που υλοποιήσαμε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, ήταν και η επίσκεψη στη Γυάρο, καθώς το Δημοτικό μας Σχολείο, έγινε το πρώτο σχολείο που επισκέπτεται το ιστορικό αυτό νησί", δήλωσε, ο κ. Φαρασόπουλος.

Όπως έκανε γνωστό, το ταξίδι πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, μέσω της υποστήριξης του έργου SHORE και με τη βοήθεια του γραφείου της Σύρου της WWF και της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ.

"Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ Τάξης, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά έναν μαρτυρικό τόπο, να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον του νησιού και να καθαρίσουν μια παραλία καταγράφοντας το πλήθος και το είδος των σκουπιδιών που βρήκαν. Η Γυάρος αποτέλεσε από το 1947 έως το 1974 τόπο εξορίας και μαρτυρίου. Μετά το τέλος αυτής της περιόδου, η ανθρώπινη παρουσία είναι ελάχιστη και αυτό συνέβαλε στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών φιλοξενίας άγριας φύσης και ζωής. Στις παραλίες του νησιού ζει και αναπαράγεται το 10% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus, στις πλαγιές του φωλιάζει η δεύτερη μεγαλύτερη αποικία του Μύχου (Puffinus Yelkouan) στον κόσμο και πολλά ακόμα θαλασσοπούλια, και στο βραχώδες εδαφός του ζει το ενδημικό μαύρο φίδι της Γυάρου. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας υπάρχουν λιβάδια Ποσειδωνίας και κοραλλιογενείς "κήποι" τραγάνας, που συνθέτουν ένα οικοσύστημα στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο

εκατοντάδες οργανισμοί. Από το 2011 η σημασία της βιοποικιλότητας της Γυάρου αναγνωρίστηκε

και το νησί και η θαλάσσια περιοχή γύρω από αυτό εντάχθηκε θεσμικά στο πανευρωπαϊκό δίκτυο

προστατευόμενων περιοχών Natura 2000", δήλωσε ο κ. Φαρασόπουλος .

Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, δίνοντας ακόμη περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψη στη Γυάρο, υπογράμμισε ότι "οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ τάξης, αρχικά, περιηγήθηκαν με ασφάλεια στους τρεις πρώτους κόλπους του νησιού με τη βοήθεια του σκάφους που τους μετέφερε από τη Σύρο στη Γυάρο και αποβιβάστηκαν στον τέταρτο κόλπο. Αρχικά, περπάτησαν προσεκτικά κοντά σε κάποια από τα κτήρια και έμαθαν πληροφορίες για τα ιστορικά και τα περιβαλλοντικά στοιχεία του νησιού από τις ταμπέλες που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία. Στη συνέχεια, καθάρισαν την παραλία από σκουπίδια τα οποία φτάνουν εκεί από τον αέρα και το νερό, καθώς η μειωμένη ανθρώπινη παρουσία έχει σαν αποτέλεσμα την απουσία πολλών απορριμάτων".

Στην επισήμανση ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη στη Γυάρο, εκτός από τον περιβαλλοντικό, έχει και ιστορικό χαρακτήρα, ο κ. Φαρασόπουλος σημείωσε πως "καταρχήν έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα, καθώς έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος SHORE. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει την ιστορική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα ότι είναι ένας ιστορικός τόπος πάνω στον οποίο μαρτύρησαν άνθρωποι. Ακόμη ότι υπάρχουν και τα κτήρια που μέσα σε αυτά διαδραματίστηκε μία ολόκληρη ιστορία, την οποία και μεταφέραμε στα παιδιά. Ήταν διττός ο χαρακτήρας σε κάθε περίσταση".

Τέλος, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση για την αντίδραση των παιδιών, υπογράμμισε ότι "ήταν θετικά σε όλο αυτό. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτή τη στιγμή μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντικό ήταν αυτό που έζησαν, όμως έδειξαν ενθουσιασμό και σίγουρα αυτή η επίσκεψη θα αποτυπωθεί ως μία πολύτιμη ανάμνηση στην πορεία της ζωής τους", προσθέτοντας ότι έως το τέλος της σχολικής χρονιάς υπάρχει σχεδιασμός και για άλλες δράσεις, πάντα στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού προγράμματος.