Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος μιλά αναλυτικά για την έναρξη λειτουργίας της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Δομής

Αισιοδοξία για το Νοσοκομείο της Σαντορίνης

  • Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:10

Έγινε η παραλαβή του νοσοκομείου της Σαντορίνης από την ΑΕΜΥ ΑΕ, ανοίγοντας το δρόμο στην έναρξη της λειτουργίας του, όπως αποκάλυψε χθες στο life2day και την Νικολέτα Ντάμπου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, το νοσοκομείο θα λειτουργήσει κανονικά.

“Σε τι κατάσταση βρίσκεται το Νοσοκομείο της Σαντορίνης; Είναι όλα έτοιμα! Ξεκινάμε να το λειτουργούμε, θέτουμε σε δοκιμαστική λειτουργία τα μηχανήματα, ελέγχουμε τις μονάδες τεχνητού νεφρού και θα κάνουμε ένα συνδυασμό προσλήψεων, είτε δημόσιων, μέσο επιτροπής κρίσεων, είτε άλλων εργαζόμενων μέσο του ΑΣΕΠ, αλλά και με μπλοκάκια μέσω της ΑΕΜΥ” επισημαίνει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη.

· Υπάρχουν γιατροί στη Σαντορίνη;

“Στη Σαντορίνη λειτουργεί ένα κέντρο υγείας”.

· Το οποίο σε τι κατάσταση βρίσκεται;

“Είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες του νησιού με τόσους επισκέπτες. Το κέντρο υγείας είναι πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Το νησί της Σαντορίνης δικαιούται και χρειάζεται δευτεροβάθμια περίθαλψη που μαζί με το νοσοκομείο της Σύρου, πιθανότατα και με το νοσοκομείο της Νάξου, θα πρέπει να συνεργαστούν έτσι, ώστε το ένα να συμπληρώνει το άλλο και όλα μαζί να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των νησιωτών, με ένα μοντέρνο σύστημα διακομιδών, γιατί αυτό είναι το σοβαρό, καθώς τώρα σπαταλώνται χρήματα με διάφορους τρόπους ιδιωτικών διακομιδών, που θα μπορούσαμε έστω και με τα σκάφη του λιμενικού, ειδικά διαμορφωμένα, να πραγματοποιούνται πολύ γρήγορα και με ασφάλεια οι μετακινήσεις από το ένα νησί στο άλλο. Το νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι μία πολύ ειδική περίπτωση, διότι οι επισκέπτες της Σαντορίνης, φτάνουν στο σημείο να κάνουν τη πόλη, μεγαλούπολη κάθε χρόνο. Για τέσσερις με πέντε μήνες, οι επισκέπτες στο νησί φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες και βεβαίως φιλοδοξούμε ότι η ύπαρξη του νοσοκομείου θα βοηθήσει και τον τουρισμό, θα φτάσει στα πέρατα του κόσμου, ότι όταν έρχεστε εδώ, είστε ασφαλείς. Αυτή είναι η φιλοδοξία και θα γίνει”.

· Πως θα εξασφαλίσετε τους γιατρούς;

“Θα υπάρξουν κίνητρα τα οποία θα έχουν να κάνουν με την διαμονή και τη σίτιση τους. Έχει συζητηθεί και το λέω για πρώτη φορά σε εσάς, η διάθεση εθελοντικής προσφοράς από εργολάβους του νησιού, να υπάρξει κατασκευή σπιτιών δίπλα στο χώρο του νοσοκομείου για τους γιατρούς, που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με την οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Για πότε έχουν προγραμματιστεί οι προσλήψεις; Οι προσλήψεις σε γιατρούς και προσωπικό θα γίνουν άμεσα και θα κοιτάξουμε μήπως οι προσλήψεις γίνουν κατά προτεραιότητα από τον ντόπιο πληθυσμό, ειδικά, του λοιπού προσωπικού”.

· Από που θα εξασφαλίσετε τα χρήματα για την λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης;

“Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, έχουμε διασφαλίσει ένα ποσό στον προϋπολογισμό που σίγουρα εγγυάται τη λειτουργία του νοσοκομείου μέχρι και τα μέσα του 2016. Έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται τρία με τέσσερα εκατομμύρια το χρόνο για να λειτουργήσει το νοσοκομείο της Σαντορίνης αλλά σε συνδυασμό με το κέντρο υγείας που επιχορηγείται και αυτό, θα υπάρξει συνεργασία, σαν δημόσιες δομές υγείας, οπότε με δύο εκατομμύρια κάθε χρόνο, θα μπορεί να λειτουργήσει. Φιλοδοξώ ότι θα τα βρούμε τα χρήματα ακόμα και μέσα στη περίοδο της κρίσης. Κανείς δεν μας απαγορεύει και κανένα μνημόνιο δεν έχει πει, να μην λειτουργήσει το νοσοκομείο της Σαντορίνης. Επίσης, κανένα μνημόνιο δεν μπορεί να πει να χάνονται τα λεφτά από τις ασφαλιστικές εταιρίες και από αυτά που πρέπει να πληρώνουν οι τουρίστες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Σαντορίνης. Αυτό θα σταματήσει να γίνεται, να χαρίζουμε δηλαδή λεφτά στις ασφαλιστικές εταιρίες και να μην τα παίρνει το δημόσιο σύστημα, που είναι μια παθογένεια που πρέπει να λυθεί. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ”.

· Τι θα κάνετε γι΄ αυτό;

“Έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τους οδηγούς του ΕΚΑΒ, παράλληλα με τα 100 αυτοκίνητα που πήραμε, θα αγοράσουμε άλλα 95 και με οποιαδήποτε λύση μπορεί να βρεθεί, θα προσλάβουμε το απαραίτητο προσωπικό. Θα προγραμματίσουμε θέσεις για ΑΣΕΠ, αλλά δεν θα αγκυλώσουμε. Το προσωπικό στο ΕΚΑΒ, θα πρέπει να βρούμε τρόπο, να το προσλάβουμε άμεσα, έστω και για 5 ή 6 μήνες, έστω και με σχέσεις εργασίας που δεν είναι οι καλύτερες, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες”.

· Ποιο είναι το όραμα σας για το νοσοκομείο της Σαντορίνης;

“Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο νοσοκομείο, σίγουρα δεν θεωρούμε ότι θα κάνουμε τη Mayo Clinics στη Σαντορίνη, αλλά θέλουμε ένα νοσοκομείο που να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των τουριστών. Το νοσοκομείο αυτό, έχει 50 κρεβάτια, αλλά θα είναι υψηλού επιπέδου. Αν καταφέρουμε και προσελκύσουμε γιατρούς αντίστοιχου επιπέδου θα είναι ιδανικό. Σκεφτείτε ότι και με τις 5 μονάδες αιμοκάθαρσης που θα διαθέτει οι οποίες θα λειτουργούν πλήρως όλο το 24ωρο, θα προσελκύσουμε ανθρώπους, που επιλέγουν τον προορισμό των διακοπών τους, ανάλογα με το αν μπορούν να καλύψουν την ανάγκη τους για αιμοκάθαρση. Γιατί να μην είναι και η Σαντορίνη μέσα σε αυτά τα μέρη”.

· Γιατί αποτελεί προσωπικό σας στοίχημα η λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης;

“Το είχα ως όραμα και ως δέσμευση εδώ και αρκετά χρόνια, όταν πληροφορήθηκα ότι υπάρχει ένα θαυμάσιο κτίριο, για το οποίο έχουν δοθεί 14 εκατομμύρια και το οποίο έμεινε αναξιοποίητο”.

· Τόσα χρόνια γιατί δεν ολοκληρωνόταν το νοσοκομείο και παρέμενε κλειστό;

“Η γνώμη μου είναι ότι χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα η αδυναμία λειτουργίας με δημόσιο χαρακτήρα, για να δοθεί σε ιδιώτες και να γίνει ιδιωτικό. Η δέσμευσή όμως που υπήρχε από την Μητρόπολη της Θήρας, που είχε δώσει το οικόπεδο για να γίνει το νοσοκομείο, ήταν ότι το νοσοκομείο θα είναι δημόσιο, άρα κανένα συμβούλιο επικρατείας και κανένα δικαστήριο δεν θα επέτρεπε να γίνει ιδιωτικό αυτό το νοσοκομείο”.

· Είχε ακουστεί κάποια στιγμή ότι είχε αναβληθεί η λειτουργία του, για να επωφεληθεί συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ο οποίος λειτουργούσε στη περιοχή ιδιωτική κλινική. Εσείς τι έχετε να πείτε για αυτό;

“Κανείς δεν θα ανοίξει πόλεμο με τους ιδιώτες που είναι στη Σαντορίνη. Το θέμα της υγείας για αυτή την κυβέρνηση αλλά και για την επόμενη, είναι ότι η αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, η οποία θα γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε ο ιδιωτικός να παραμένει συμπληρωματικός, όπου είναι και όπου μπορεί να προσφέρει. Η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας όμως, θα είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι υποχρέωση της πολιτείας”. (life2day).