Η επέτειος της Μάχης του Ρούπελ στη Σύρο

Εθνικό κατόρθωμα παγκόσμιας ακτινοβολίας

  • Δευτέρα, 10 Απριλίου, 2017 - 06:23

Την 76η επέτειο από τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα και τη μάχη των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά τίμησαν το πρωί του Σαββάτου στο μνημείο του Συριανού Διοικητή του Οχυρού Ρούπελ Γεώργιου Δουράτσου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας, του στρατού και πολίτες του νησιού.

Στη σημασία της επετείου, καθώς και στους αγώνες όλων αυτών των ηρώων, που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους στη μάχη, αλλά κέρδισαν την αθανασία για να ζούμε σήμερα ελεύθερα, υπερήφανα και δημοκρατικά μίλησε ο ε.α. αντισυνταγματάρχης κ. Δημήτρης Μαϊτός, μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης.

Όπως τόνισε, η συγκεκριμένη επέτειος αποτελεί συνειδητή υποχρέωση απότισης του πρέποντος φόρου τιμής στους συντελεστές της ανεξαρτησίας του έθνους, η οποία αποδεικνύει το ανεπτυγμένο ηθικό του λαού και την ύπαρξη αισθήματος ευγνωμοσύνης διαπαιδαγωγώντας ταυτόχρονα τους νέους να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα της αγάπης μας για την πατρίδα. Ωστόσο, υποστήριξε πως πολλοί απόγονοι αυτών των ηρώων, μέσα στο γενικό και νοσηρό πλαίσιο της επιχειρούμενης παγκοσμιοποίησης και διαγραφής της ιστορικής και εθνικής μνήμης ξεχνούν και δεν τους τιμούν, ενώ μερικοί αδαείς και ανιστόρητοι χαρακτηρίζουν εθνικά κατορθώματα παγκόσμιας ακτινοβολίας ως αντικείμενα άνευ σημασίας και καθημερινής ρουτίνας.

Σύμβολο ψυχής και φιλοπατρίας

Αναφερόμενος στο Ρούπελ, το οποίο μαζί με τα υπόλοιπα 20 οχυρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της ψυχής και της φιλοπατρίας του Έλληνα, ο κ. Μαϊτός σημείωσε πως η επέτειος αυτή μας προτρέπει να σκεφτούμε, να παραδειγματιστούμε και να αντιδράσουμε σε όσους προσπαθούν να κόψουν το ομφάλιο λώρο που μας συνδέει με το ένδοξο παρελθόν, την ιστορία μας.

«Όλοι αυτοί οι μάρτυρες του έπους του ‘40, της μάχης των οχυρών και της αντίστασης της λεβεντομάνας Κρήτης δεν χρειάζονται δάκρυα, αλλά να μην τους ξεχνάμε και να τηρούμε έμπρακτα και διαρκώς το δρόμο του καθήκοντος και της τιμής που εκείνοι μας δίδαξαν», κατέληξε.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Γεωργίου Δουράτσου από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και τον Σύνδεσμο Καθολικών Σύρου.