Σταθερά βήματα προς τα εμπρός από την Περιφερειακή Εφορεία Κυκλάδων με στόχο τη δημιουργία χαρούμενων, χρήσιμων και υπεύθυνων αυριανών πολιτών

Σε τροχιά προσκοπικής ανάπτυξης

Με βάση την ενίσχυση και ενδυνάμωση του Προσκοπισμού της Σύρου και της Μυκόνου, η Περιφερειακή Εφορεία Κυκλάδων κοιτά κατάματα και με αισιοδοξία τη δημιουργία νέων Προσκοπικών Συστημάτων στα Κυκλαδονήσια, προσδοκώντας το 2018 να είναι η χρονιά τους.

Οι δράσεις, οι προσπάθειες και οι στόχοι της προσκοπικής «οικογένειας» της Σύρου παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων και των Προσκόπων του νησιού, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο  Βοηθός Γενικός Έφορος από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου - Ερμούπολης Γιώργος Δούναβης και εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος.

Ο Προσκοπισμός στην Ελλάδα

Στο χαιρετισμό του, ο Περιφερειακός Έφορος Νεκτάριος Αλυφαντής αναφέρθηκε αρχικά στις αρχές και τη μέθοδο του Προσκοπισμού, ο οποίος αποτελεί μια εθελοντική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης.

Από τη γέννησή του και την εδραίωσή του στη χώρα μας, εκατομμύρια παιδιά στην Ελλάδα έχουν απολαύσει, απολαμβάνουν και θα απολαμβάνουν μελλοντικά τη μοναδική Προσκοπική ζωή.

Σκοπός της ζωής των Προσκόπων είναι να συμβάλουν με μοναδικό στήριγμά τους τις Αρχές και την Προσκοπική Μέθοδο διαπαιδαγώγησης, στην ανάπτυξη των νέων ώστε αυτοί να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, κοινωνικές και πνευματικές ικανότητές τους, παραδίδοντας στην κοινωνία άξιους, χρήσιμους, ηθικούς και υπεύθυνους πολίτες.

Μια χαρακτηριστική φράση της υπόσχεσης του Προσκόπου, αναφέρει πως θα είναι παρών, έτοιμος να βοηθήσει κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση.

Τα μέλη του Προσκοπισμού στην Ελλάδα συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, αναδιανομής βιβλίων για τη σχολική οικογένεια, αναδασώσεων, καθώς και σε προγράμματα ενίσχυσης κοινωνικών δομών. Καθοριστική είναι η συμβολή τους στην ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου και του κοινωνικού φαρμακείου, σε προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας σε συνεργασία με την Εκκλησία και άλλους συνεργαζόμενους φορείς, Διοικητικές Περιφέρειες, Δήμους, καθώς και στο προσφυγικό ζήτημα. Επιπλέον αναπτύσσουν και υλοποιούν ανεξάρτητα προγράμματα ενίσχυσης των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα και γενικά όσων χρειάζονται αρωγή και βοήθεια.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, πάντα συνδυαζόμενα και αναπόσπαστα από την προσκοπική μέθοδο, που περιλαμβάνει επίσης τη ζωή στη φύση, τη μάθηση στην πράξη, το συμβολικό πλαίσιο, την προσωπική πρόοδο, την ενίσχυση των ενηλίκων, τη δράση σε μικρές ομάδες αλλά και πολύ περισσότερο βασισμένα στην Υπόσχεση και στο Νόμο του Προσκόπου.

Ενεργή συμμετοχή των ενηλίκων Στελεχών

Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, τίποτε από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη, αν δεν υπήρχε η ενεργός συμμετοχή των ενηλίκων στελεχών, των μελών των Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης, αλλά και των γονέων που καθημερινά χαρίζουν απλόχερα μεγάλο μέρος του πολύτιμου προσωπικού χρόνου τους στην εκπλήρωση του συγκεκριμένου σκοπού.

«Είναι οι άνθρωποι που δε μένουν στα λόγια, όταν αναφέρονται στην Κοινωνική ευαισθησία, κάνουν πράξη τις σκέψεις τους και διαμορφώνουν νέα δεδομένα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αφιερώνονται σαν απόστολοι του καλού, εκτελώντας το καθήκον τους προς τα μικρότερα μέλη της Κίνησης, προσφέροντας γνώσεις, χαρά και προσπαθώντας να συμβάλουν μέσω της Προσκοπικής διαπαιδαγώγησης στη δημιουργία χαρούμενων, χρήσιμων και υπεύθυνων αυριανών πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος των Στελεχών είναι να κάνουν πράξη την Υπόσχεσή τους και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, παρά τη σκληρή πραγματικότητα με τα τόσα οικονομικά, εργασιακά και άλλα προβλήματα που είναι ευρέως γνωστά.

«Ο Πρόσκοπος δεν επιδιώκει αυτοπροβολή. Η μεγαλύτερη αμοιβή του είναι το γέλιο των παιδιών, η αναγνώριση της Κοινωνίας και η παραδοχή των ανθρώπων ότι “εδώ γίνεται κάτι καλό, κάτι που αξίζει τον κόπο”», επεσήμανε ο κ. Αλυφαντής.

Η μακριά ιστορία των Κυκλάδων στον Προσκοπισμό

Αναφερόμενος σε τοπικό επίπεδο, κατέστησε γνωστό πως, η Περιφερειακή Εφορεία Κυκλάδων συμμετέχει σε όλες τις δράσεις, εφαρμόζει προγράμματα κοινωνικής προσφοράς και παράλληλα προχωρά με συνεχή σταθερά βήματα προς τα εμπρός.

«Είναι αλήθεια ότι, μετά από πολλά χρόνια σχετικής ταλαιπωρίας, έχουμε επανέλθει σε τροχιά προσκοπικής ανάπτυξης. Είμαστε αναμφισβήτητα η προσκοπική περιφέρεια με τη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης. Ο στόχος παραμένει ένας», τόνισε.

Πρόσθεσε δε, ότι η ναυαρχίδα του Κυκλαδικού Προσκοπισμού, η Σύρος καθώς και άλλα των Κυκλάδων έχουν μακρά ιστορία. «Πολλοί από τους συμπατριώτες μας έχουν περάσει από τις τάξεις του προσκοπισμού, έχουν προσφέρει στη διατήρηση της προσκοπικής ιδέας και είναι παρόντες στον κοινωνικό ιστό. Για εμάς το προσκοπικό ρητό «Μια φορά πρόσκοπος, πάντα πρόσκοπος» δεν είναι κενό πεδίο. Για τον λόγο αυτό, τιμώντας αρχικά όλους αυτούς τους ανθρώπους, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους αλλά και προσδοκώντας στη βοήθειά τους, σύντομα θα τους έχουμε πάλι κοντά μας, έτοιμους να μας προσφέρουν εμπειρία και κέφι», κατέληξε, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για την υπό σύσταση Ένωση Παλαιών Προσκόπων της Π.Ε. Κυκλάδων, που σύντομα θα είναι γεγονός.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα ενήλικα στελέχη των Προσκόπων της Σύρου παρουσίασαν ένα πλούσιο απολογισμό δράσεων ενώ οι Επιτροπές Κοινωνικής Συμπαράστασης παρουσίασαν τους οικονομικούς απολογισμούς τους.

Τα φλουριά ήταν τέσσερα και οι τυχεροί βρέθηκαν και παρέλαβαν τα δώρα τους.