Η μαθητική κοινότητα της Σύρου με την υποστήριξη Παγκόσμιων πρωταθλητών της χώρας μας έτρεξε και διέδωσε τα μηνύματα του Πολυτεχνείου για 25η χρονιά

«Ας παλέψουμε για ένα καλύτερο και ειρηνικότερο μέλλον»

Τιμή σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία, την πρόοδο, τις ηθικές αξίες, την πατρίδα, την ειρήνη και την ανθρωπιά, αποδόθηκε μέσα από τη συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας της Σύρου σε έναν σημαντικό θεσμό που για 25η χρονιά μας έδωσε την ευκαιρία να ανασύρουμε στη μνήμη μας ένα θλιβερό γεγονός της σύγχρονης ιστορίας μέσω της χαράς και της ευεξίας που προσφέρει η άθληση.

Ο «Δρόμος Ειρήνης», η μοναδική δημόσια εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο (1973)  παγκόσμια πρωτοτυπία σε μαθητικό επίπεδο-, με την υπογραφή του 1ου Γυμνασίου Σύρου, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, αποτελώντας «γέφυρα» μεταξύ των τριών βαθμίδων Εκπαίδευσης.

Το πολιτιστικό, ιστορικό και πολιτισμικό αυτό γεγονός, που εκφράζεται κάθε χρόνο με αθλητικό, αλλά όχι αγωνιστικό χαρακτήρα, υποστηρίχθηκε από μικρούς και μεγάλους μαθητές, καθώς και από σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Λαμπρή ήταν και φέτος η παρουσία Ολυμπιονικών και Παγκόσμιων Πρωταθλητών, οι οποίοι αρχικά, έκαναν επίδειξη των αθλημάτων τους στην πλατεία Μιαούλη, διδάσκοντας βασικές τεχνικές σε μικρά παιδιά του νησιού, ενώ στη συνέχεια έλαβαν και οι ίδιοι μέρος στον βασικό κορμό της διοργάνωσης, ως δρομείς.

Τρεις συνολικά αποστάσεις (4.5, 3 και 1 χλμ.) διανύθηκαν στο πλαίσιο του «25ου Δρόμου Ειρήνης», μετά το πέρας του οποίου όλοι οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στην πλατεία Τσιροπινά για την τέλεση Τρισάγιου και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Σπύρου Μουστακλή, παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, που υποστηρίζουν τη διοργάνωση.

Η μεγαλοσύνη ενός τόπου βρίσκεται στην ψυχή των ανθρώπων του

Στο μέλλον που αξίζει η νεολαία μας, η χώρα μας και η ιστορία μας, αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό της εμπνεύστρια και συντονίστρια της εκδήλωσης, Παρασκευή Λακαταμίτου. Όπως τόνισε, «πρέπει να σκοτώσουμε το χτικιό που κρύβουμε μέσα μας  για να μπορέσουμε λεύτεροι και απαλλαγμένοι από εμπάθειες, κομματισμούς, ρατσιστικές ιδέες και συμφεροντολογικά ρουσφέτια να σηκωθούμε λίγο υψηλότερα ως άνθρωποι.

Να φωτίσουμε ξανά τον κόσμο, να δώσουμε ελπίδα στα παιδιά, να σιγουρέψουμε ότι αυτό που θα τους κληροδοτήσουμε, θα είναι καλύτερο από αυτό που ζούμε τώρα και σίγουρα πολύ καλύτερο από αυτό που οι γονείς μας, μας κληροδότησαν. Αυτό έκαναν για μας οι πρόγονοί μας, αυτό οφείλουμε να πράξουμε κι εμείς σήμερα, ίσως με περισσότερη ζέση από ποτέ. Οι σχέσεις των ανθρώπων και οι ηθικές αξίες μοιάζουν να ξεθωριάζουν, αλλά σίγουρα δεν χάνονται. Σήμερα οι ανάγκες είναι πιο επιτακτικές κι αν λαθέψουμε στις επιλογές μας, θα ζούμε ντροπιασμένοι, σκλάβοι μέσα στα παλάτια μας, με σκυμμένα τα κεφάλια από ντροπή γι’ αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε και δεν τολμήσαμε, μόνο και μόνο για να μην ξεβολευτούμε, για να μην χάσουμε όλα όσα κατακτήσαμε, αλλά δεν μας ανήκουν. Τα υλικά αγαθά δεν κάνουν τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο τον κάνουν οι σκέψεις και οι πράξεις του, τα συναισθήματα και η στάση του προς τον απανταχού συνάνθρωπο, οι ηθικές του αξίες και το αποτύπωμά του στον χρόνο. Γιατί η μεγαλοσύνη ενός τόπου βρίσκεται στην ψυχή των ανθρώπων του».

Καταλήγοντας, η εκπαιδευτικός του 1ου Γυμνασίου μας προέτρεψε να μην πουλήσουμε τις ψυχές μας για το ΕΓΩ μας, να μην επιτρέψουμε να μας διαφεντεύουν και να ορίζουν άλλοι τις ζωές και τις ψυχές μας, να μην χάσουμε την ηθική και τις αξίες μας σαν άνθρωποι και σαν λαός, αλλά να ονειρευτούμε και παλέψουμε για ένα καλύτερο και ειρηνικότερο μέλλον, γιατί το κάθε αύριο είναι αβέβαιο.

Αναφερόμενη στην πρωτοτυπία αυτής της εκδήλωσης, η κ. Λακαταμίτου εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να υπάρχουν και διάδοχες καταστάσεις και από καινούριους εκπαιδευτικούς, ώστε να εμπλουτιστούν από τα παιδιά και το γεγονός να γίνει αυτό που πραγματικά αξίζει.

Μηνύματα εξέφρασαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομού Κυκλάδων Μάρκος Δαδάος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Σύρου Απόστολος Ποντίκας και η Συντονίστρια Φυσικής Αγωγής Νοτίου Αιγαίου, Μαρία Μαχαιρίδου, η οποία αναφέρθηκε στον διττό στόχο της δράσης, που κάθε έτος επιτυγχάνεται με επιτυχία.

Ένθερμη η αθλητική οικογένεια της Ελλάδας

Η εκδήλωση, που πλαισιώθηκε από απαγγελία ποιήματος και την εκτέλεση τραγουδιού, συνδεδεμένου με την επέτειο του Πολυτεχνείου από μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου, ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών βραβείων στους προσκεκλημένους Πρωταθλητές.

Ο κ. Δαδάος βράβευσε την Ολυμπιονίκη στην Ελεύθερη Πάλη το 2004, Μαρία Λουΐζα Βρυώνη. Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες με διακρίσεις, συμμετοχές και μετάλλια τόσο σε Εθνικούς, όσο και σε Διεθνείς Αγώνες, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Πανεπιστημιάδες και Μεσογειακούς αγώνες.

Η Ολυμπιονίκης του στίβου, Δήμητρα Ντόβα, η οποία τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σταθερά στον «Δρόμο Ειρήνης», παρέλαβε το αναμνηστικό της από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα. Η ίδια είναι σπρίντερ με ειδίκευση στα αγωνίσματα των 200 και 400 μέτρων. Διακρίθηκε σε Πανελλήνιους και Πανευρωπαϊκούς αγώνες, ενώ κέρδισε χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα στους Μεσογειακούς αγώνες 2005 στην Αλμερία. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, κατακτώντας μετά από περιπέτεια, την 8η θέση στους τελικούς.

Την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο TAE KWON DO το 1994, 1996, 1997 και 1998, Μαρία Καρπαθάκη συνεχάρη ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. Η κ. Καρπαθάκη είναι επίσης Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Υπήρξε Πρωταθλήτρια Ελλάδος και μέλος της Εθνικής Ομάδας τη δεκαετία 1990-2000. Αποτελεί μία από τις ιστορικότερες μορφές του ελληνικού γυναικείου αθλητισμού με 5 DAN στο ενεργητικό της.

Σταθερή παρουσία στη διοργάνωση του 1ου Γυμνασίου έχουν επίσης οι Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες Άρσης Βαρών Άννα Στρούμπου και Μαρία Χριστοφορίδου. Η κ. Στρούμπου, η οποία παρέλαβε το αναμνηστικό της από τον Διευθυντή του σχολείου κ. Ποντίκα, κατακτούσε το Χρυσό Μετάλλιο στο Πρωτάθλημα χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδιαλείπτως από το 1990 έως το 1998. Κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης, καταρρίπτοντας και το Πανευρωπαϊκό ρεκόρ στην κίνηση του αρασέ, ενώ κατέκτησε και το Παγκόσμιο Ρεκόρ, που καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια του ίδιου αγώνα.

Η Μαρία Χριστοφορίδου, ως Παγκόσμια πρωταθλήτρια άρσης βαρών του 1990, μετρά συνολικά 46 μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις. Καλύτερες ατομικές επιδόσεις της είναι τα 90 κιλά στο αρασέ και τα 110 κιλά στο ζετέ. Κατέχει τη μεγαλύτερη συλλογή μεταλλίων στη χώρα μας τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες, από Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Αποχώρησε από την ενεργό δράση το 1999. Η κ. Χριστοφορίδου, η οποία σημείωσε πως ο Δρόμος Ειρήνης θα συνεχίσει να τυγχάνει υποστήριξης από την αθλητική «οικογένεια» της χώρας, βραβεύτηκε από την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου.