Αυτούσια η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων

«Πόσοι άνθρωποι πρέπει ακόμα να πεθάνουν έξω από την πόρτα μας;»

  • Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου, 2021 - 21:48

   Τις προηγούμενες ημέρες τρία νέα πολύνεκρα ναυάγια κοντά σε Φολέγανδρο, Αντικύθηρα και Πάρο, οδήγησαν στον θάνατο 31 ανθρώπους ενώ άλλοι 45 τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, παραμένουν αγνοούμενοι. Ανάμεσά τους άνδρες, γυναίκες, παιδιά και βρέφη… Κάθε εβδομάδα εκατοντάδες πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο, μια καλύτερη ζωή. Είναι άνθρωποι που μπαίνουν σε μια βάρκα μαζί με τα παιδιά τους, σε παγωμένα νερά, για να γλιτώσουν από τους φόνους, τους βομβαρδισμούς, τις σφαγές, τους βιασμούς, τη φτώχεια, την πείνα, την καταστροφή…Μόνο το 2021 έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1500 πρόσφυγε στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ.  

   Σαν καθηγητές και δάσκαλοι, σαν γονείς, σαν άνθρωποι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ούτε να αντέξουμε άλλους θανάτους ανθρώπων έξω από τα σπίτια και τις πόρτες μας. Δεν αντέχουμε άλλη βαρβαρότητα εις βάρος κατατρεγμένων, φτωχών και αβοήθητων ανθρώπων που παλεύουν να ξεφύγουν από τον τρόμο για μια καλύτερη ζωή…

   Όλα αυτά βέβαια δεν αποτελούν φυσικό φαινόμενο. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της καταστολής και του εγκλωβισμού σε βάρος αυτών των ανθρώπων, πολιτική που τους οδηγεί στα χέρια των διακινητών και των εμπόρων ανθρώπινων ψυχών, σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση και ακόμα πιο επικίνδυνους «δρόμους».

   Η προσφυγιά δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα των πολέμων, των επεμβάσεων, των πολιτικών φυλετικών και θρησκευτικών διώξεων και διακρίσεων, αποτέλεσμα της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της εκμετάλλευσης ανθρώπων, αποτέλεσμα των περιβαλλοντικών καταστροφών που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Η προσφυγιά είναι το αποτέλεσμα των ιμπεριαλισμών και των πολέμων που στήνουν οι ισχυροί του πλανήτη εις βάρος των αδύναμων και των ανίσχυρων.

   Η στέρηση πρόσβασης στο δικαίωμα στο άσυλο με την παρεμπόδιση ελεύθερης υποβολής αιτημάτων ασύλου στα σύνορα αποτελεί παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και οδηγεί σε χιλιάδες θανάτους και δολοφονίες προσφύγων στην προσπάθεια τους να περάσουν τα σύνορα.

 

Απέναντι σε όλα αυτά, ως εκπαιδευτικοί και ως άνθρωποι απαιτούμε:

  • Σεβασμό στο δικαίωμα του ασύλου για όλους τους κατατρεγμένους των πολέμων, των επεμβάσεων,  των δολοφονικών διακρίσεων, των διώξεων. Δυνατότητα υποβολής ασύλου για όλους τους πρόσφυγες.
  •  Κατάργηση των συμφωνιών και των αποφάσεων της Ε.Ε. και της Τουρκίας που εγκλωβίζουν και οδηγούν στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.
  • Σύσταση επιτροπών ασύλου με ευθύνη της Ε.Ε. και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ μέσα στην Τουρκία, ώστε οι πρόσφυγες να ταξιδεύουν κατευθείαν για τις χώρες προορισμού τους, χωρίς θανατηφόρα ταξίδια και εκμετάλλευση από τους διακινητές.
  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στέγασή τους με αξιοπρεπείς συνθήκες, χωρίς γκετοποίηση. Κανένας άνθρωπος χωρίς χαρτιά και δικαίωμα μετακίνησης. Ίσα δικαιώματα στην υγεία και στην παιδεία.
  •  Τέρμα στην πολιτική του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και της Ελλάδας για συμμετοχή  σε στρατιωτικές-πολεμικές επιχειρήσεις.