Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία

“Σήμερα γεννήθηκε για χάρη σας ο Σωτήρας”

  • Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου, 2015 - 10:02

Στα ουσιαστικά μηνύματα της Γέννησης του Ιησού συμμετέχουν σήμερα με κατάνυξη κι ευλάβεια όλοι οι πιστοί, καθώς πρόκειται για το πιο χαρμόσυνο γεγονός της χριστιανικής μας παράδοσης.

Εκ των τεσσάρων Ευαγγελιστών, ο Ευαγγελιστής Λουκάς προχώρησε στην αφήγηση για τη γέννηση του θείου βρέφους, η οποία και ακολουθεί στη νέα διαδικτυακή παρέμβαση της Καθολικής Εκκλησίας στη Σύρο, την επιμέλεια της οποίας έχει ο π. Γιάνννης Μαραγκός.

“Ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο Α΄ μέρος του Ευαγγελίου που σήμερα θα διαβάσουμε, μας δίνει τις χρονολογικές συνισταμένες κατά τις οποίες το γεγονός της Γέννησης του Χριστού συνέβη. Για την γέννηση αυτή καθεαυτή αφιερώνει μόνον μία γραμμή ενώ για την επίσκεψη των βοσκών, προσπαθεί με τρόπο λιτό, χωρίς περιττολογίες και συναισθηματισμούς να δώσει το νόημα του γεγονότος”.

“Τις ημέρες εκείνες ο Καίσαρας Αύγουστος έβγαλε διάταγμα να απογραφεί όλη η οικουμένη, Η απογραφή αυτή ήταν η πρώτη που έγινε όταν έπαρχος της Συρίας ήταν ο Κυρήνιος. Όλοι πήγαιναν λοιπόν να απογραφούν, καθένας στον τόπο της καταγωγής του. Ανέβηκε λοιπόν κι ο Ιωσήφ από τη Ναζαρέτ, πόλη της Γαλιλαίας στην Ιουδαία για να απογραφεί στην πόλη του Δαυίδ που ονομάζεται Βηθλεέμ γιατί καταγόταν από την οικογένεια και τη γενιά του Δαυίδ. Είχε μαζί του και τη Μαριάμ την μνηστή του, η οποία ήταν έγκυος. Τον καιρό που αυτή ήταν εκεί ήρθε και η ώρα της Μαριάμ να γεννήσει. Και γέννησε τον πρωτότοκο υιό της τον σπαργάνωσε και τον ξάπλωσε σε ένα παχνί γιατί δεν βρήκαν μέρος στο πανδοχείο. Στην περιοχή εκείνη βρίσκονταν βοσκοί που έμεναν στην ύπαιθρο και φύλαγαν βάρδιες τη νύχτα στο κοπάδι τους. Σε αυτούς παρουσιάστηκε ένας άγγελος Κυρίου και τον περιέβαλλε θεϊκή λαμπρότητα. Εκείνοι κατατρόμαξαν αλλά ο άγγελος τους είπε: “Μην τρομάζετε. Σας φέρνω ένα χαρμόσυνο άγγελμα που θα γεμίσει με χαρά μεγάλη όλο τον κόσμο. Σήμερα στην πόλη του Δαυίδ γεννήθηκε για χάρη σας Σωτήρας. Και αυτός είναι ο Χριστός, ο Κύριος. (...)”.