Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική Εκκλησία

«Το Άγιο Πνεύμα ζωογονεί την Εκκλησία»

  • Σάββατο, 19 Ιουνίου, 2021 - 07:46

Την ημέρα της Πεντηκοστής το Άγιο Πνεύμα αποκαλύπτει στον κόσμο την κοινότητα των μαθητών του Ιησού ως εκκλησία, λαό καλεσμένο από τον Θεό Πατέρα που ο γιος του Θεού συγκρότησε σε Σώμα του και το Άγιο Πνεύμα το ζωοποιεί με τα δώρα του. Ο Ιησούς ονομάζει το Άγιο Πνεύμα παράκλητο. Ο παράκλητος στην ιουδαϊκή κοινωνία προσδιορίζει την προσωπικότητα εκείνη που συμπαρισταται και ενθαρρύνει κάποιον που βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση γιατί πρέπει να αντιμετωπίσει την κατηγορία κάποιου άλλου που στρέφεται εναντίον του και τον οδηγεί στο δικαστήριο. Στην προκειμένη περίπτωση, ο εχθρός της κοινότητας είναι ο κόσμος στην αρνητική του μορφή, σε εκείνον που εναντιώνεται στο ευαγγέλιο του Ιησού.

Μέσα από το κατά Ιωάννη ευαγγέλιο βλέπουμε πώς ο Ιησούς περιγράφει τον παράκλητο.

«Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Όταν έλθει ο Παράκλητος που εγώ θα σας στείλω από τον Πατέρα, το Πνεύμα της αλήθειας, που εκπορεύεται από τον Πατέρα, εκείνος θα δώσει μαρτυρία για μένα.»

Αλλά, όταν έρθει εκείνος, το Πνεύμα της αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια. Επειδή, δεν θα μιλήσει από τον εαυτό του, αλλά θα μιλήσει όσα πρόκειται να ακούσει, και θα σας αναγγείλει τα μέλλοντα. Εκείνος θα δοξάσει εμένα, επειδή από το δικό μου θα πάρει, και θα το αναγγείλει σε σας. Όλα όσα έχει ο Πατέρας, είναι δικά μου. Γι’ αυτό σας είπα ότι, από το δικό μου θα πάρει, και θα σας το αναγγείλει.»