Παρέμβαση της Διευθύντριας της δομής, Μόσχας Κοντορούση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή τη λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ

Ζητά διασφάλιση του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ Σύρου

Ομόφωνο ψήφισμα στήριξης του θεσμού ενώ εξετάζεται το “πέρασμά” της στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης
  • Τετάρτη, 4 Μαρτίου, 2020 - 06:19

Τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου για την προάσπιση και διατήρηση της δομής του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ Σύρου ζήτησε η Διευθύντριά του, Μόσχα Κοντορούση, στην τελευταία δημόσια συνεδρίασή του, στην οποία και παρέστη προκειμένου να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της, με φόντο τη λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο της στάσης των Δήμων πανελλαδικά, καθώς και της ΚΕΔΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει ένα ψήφισμα στήριξης του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ προκειμένου να υπάρξει ηχηρή η “φωνή” της Αυτοδιοίκησης προς το κεντρικό κράτος για το ζήτημα της προάσπισης της δομής, μέσω της οποίας ωφελούνται πολλοί συνάνθρωποί μας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από μέλος της Δημοτικής Αρχής, υπάρχει επεξεργασία της σκέψης να περάσει η δομή στον Δήμο, κάτι που έχει γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μ. Κοντορούση: Μόνιμες δομές στους Δήμους και διασφάλιση

Ειδικότερα, η Διευθύντρια του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ Σύρου μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, σημείωσε τα εξής: “Το αίτημα του Σωματείου που ανήκουμε (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) που είναι για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης των Ατόμων με Αναπηρία είναι για μόνιμες δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ στους Δήμους”. Ως εκ τούτου, αναφερόμενη για την περίπτωση της Σύρου και το ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, τόνισε πως, μιλάμε “για εξασφαλισμένη και σταθερή χρηματοδότηση του λειτουργικού κόστους των δομών με πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και μόνιμες θέσεις εργασίας για το ήδη υπάρχον προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων”.

Η ίδια εξήγησε δε, πως, “Εμείς σαν Σωματείο για να ασκήσουμε μοχλό πίεσης στο κράτος, χρειάζεται να υπάρχει κι ένα καθολικό αίτημα των Δήμων με ψήφισμα, που αυτό ζητάμε σήμερα” γνωστοποιώντας πως ήδη μέχρι στιγμής, υπάρχουν περί τα 40 – 50 ψηφίσματα πανελλαδικά.

Στη συνέχεια μίλησε για το ζήτημα της χρηματοδότησης, λέγοντας πως, “Συμμετέχουμε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ που λήγει το 2020. Έχει δοθεί μία παράταση μέχρι το 2023, παρόλα αυτά δεν ξέρουμε αν θα συμμετέχουν τα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, με ποιους όρους θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, ποια θα είναι αυτή η χρηματοδότηση και με voucher που λειτουργούμε, ποιο θα είναι αυτό το χρηματικό ποσό και επίσης ποιος θα είναι ο αριθμός των ωφελουμένων που θα εγκριθούν”.

Η ίδια έκλεισε την ενημέρωσή της, αναφέροντας τέλος πως, πρέπει να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή της δομής στο 100%, όπως και της κάθε αντίστοιχης δομής πανελλαδικά, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να περάσει στη διοικητική δομή του Δήμου

Στην τοποθέτησή του, ο Ανδρέας Γιαλόγλου έκανε λόγο για προσπάθεια ένταξης της δομής στον Δήμο. “Αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρό κι ευαίσθητο είναι αυτό το θέμα. Η θετική άποψη όλων γι αυτό το ψήφισμα θεωρώ ότι είναι δεδομένη. Πέραν αυτού όμως, με μία μικρή συνεργασία που έχουμε κάνει ήδη και με τον Αντιδήμαρχο που είναι επικεφαλής της δομής, φαίνεται ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που μπορεί ο Δήμος να αναλάβει τη δομή στο οργανόγραμμά του”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Διερευνούμε αν θα χρειαστεί κάποια τροποποίηση στον ΟΕΥ ή όχι, προκειμένου σιγά σιγά να επεξεργαστούμε μία δυνατότητα ώστε αυτή η δομή πλέον να είναι στον διοικητικό μηχανισμό του Δήμου”, λέγοντας τέλος πως, κάτι αντίστοιχο “έχει γίνει σε αρκετούς Δήμους όπως έχουμε δει με διάφορους τρόπους”.

Ο κ. Γιαλόγλου δήλωσε πως σε επόμενη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου θα έρθει ολοκληρωμένη πρόταση στο ΔΣ.

Ενισχυτικά στις ανωτέρω θέσεις, λειτούργησε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξης Αθανασίου, υπογραμμίζοντας πως η διασφάλιση της δομής και το πέρασμά της στον Δήμο θα δώσει “ανάσα” και στους συμβασιούχους.

Σχετικά δε με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, πρόσθεσε πως, “Πραγματικά είναι κοροϊδία να εξαρτόμαστε από το επόμενο ΕΣΠΑ για να συνεχίσει η συγκεκριμένη δομή και το έργο που προσφέρει”.

Ψήφισμα ΚΕΔΕ

Επιπλέον, μετά από αίτημα των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων, το ΔΣ της ΚΕΔΕ επανέλαβε με ομόφωνη απόφασή του την πάγια θέση των Δήμων για: Μόνιμες Δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ στους Δήμους. Εξασφαλισμένη και σταθερή χρηματοδότηση, με πλήρη κάλυψη του λειτουργικού κόστους των Δομών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Μόνιμες θέσεις εργασίας για το ήδη υπάρχον προσωπικό, που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων.

Ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών για το μέλλον των δομών

Αναφορικά με το θέμα και την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, αναφέρει τα ακόλουθα: “Έντονη είναι η ανησυχία των εργαζόμενων σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των δήμων και των γονιών των ωφελούμενων παιδιών σε 688 δομές ΚΔΑΠ και 93 δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ΟΤΑ πανελλαδικά, λόγω της φημολογούμενης απένταξης των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των δήμων από τη χρηματοδότηση της δράσης "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής", ή της δραστικής μείωσης της, μετά το τέλος της τρέχουσας περιόδου, τον Ιούλη του 2020. Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία για την τύχη των δομών αυτών επιτείνεται, καθώς όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ λειτουργούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η υλοποίησή τους έχει ημερομηνία λήξης και αβέβαιη χρηματοδότηση, στις κατευθύνσεις της ΕΕ για αποσπασματικές "παροχές" και μέτρα. Οι κατευθύνσεις αυτές έρχονται σε απευθείας αντίθεση με την αναγκαιότητα για δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που λειτουργούν μόνιμα με μόνιμους εργαζόμενους με δικαιώματα και άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι δομές αυτές δεν είναι μόνο βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια, είναι πρώτα και κύρια απαραίτητες για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού.

Επιπλέον, οι πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών ότι από τη λειτουργία των δομών "δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση", δε συνιστούν διάψευση για τον ενδεχόμενο σχεδιασμό στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης ακόμα και αυτών των ισχνών κοινωνικών δομών που έχουν απομείνει στην τοπική διοίκηση. Τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ συναντιούνται με τις σύγχρονες ανάγκες της νεαρής εργατικής - λαϊκής οικογένειας για μόνιμες δομές στους δήμους, που όχι μόνο πρέπει να παραμείνουν αλλά και να διευρύνονται, ώστε να παραμείνουν εν λειτουργία ως δημόσιες δωρεάν δομές και να μην μετατραπεί και αυτή η ανάγκη του παιδιού και της οικογενείας σε πεδίο αγοράς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των δήμων και συγκεκριμένα: Να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας, ο δημόσιος χαρακτήρας των δομών -που δεν μπορεί παρά να λειτουργούν με ενιαίο πλαίσιο, υπαγόμενες πανελλαδικά σε μία κοινή διοικητική μορφή- η μόνιμη κρατική χρηματοδότηση και η επέκταση του δικτύου των δημοσίων ανωτέρω δομών, έτσι ώστε να καλύπτουν όλα τα παιδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η μετατροπή των υπαρχουσών συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και επιπρόσθετα να προχωρήσει σε προκήρυξη και άλλων μόνιμων θέσεων εργασίας, απαραίτητων για κάλυψη των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ως άνω δομές”.