Προβληματίζει ο νέος προγραμματισμός της Sky express για τα απογευματινά αεροπορικά δρομολόγια της Σύρου

Δυσχερής εξυπηρέτηση

  • Τρίτη, 1 Νοεμβρίου, 2016 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 1 Νοε. 2016 - 19:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Συνεχείς μεταβολές σε ότι αφορά στην αεροπορική διασύνδεση της Σύρου, με την ανάληψη της γραμμής από τη νέα εταιρεία, η οποία δείχνει πως προσπαθεί ακόμα να βρει τον “βηματισμό” της σε ότι τουλάχιστον αφορά στον προγραμματισμό των πτήσεων της.

Η αλλαγή δεδομένων όσον αφορά στις αναθέσεις των άγονων αεροπορικών γραμμών, στις οποίες ανήκει και η γραμμή της Σύρου, έχει μεταβάλει, εκτός πολλών άλλων και τα δεδομένα ως προς την αεροπορική εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού του νησιού.

Οι άγονες αεροπορικές γραμμές, κατόπιν των τελευταίων περικοπών κατά 50% περιόρισαν την χρηματοδότηση σε μόλις 3 δρομολόγια την εβδομάδα, γεγονός που επιτρέπει είτε στην επιδοτούμενη εταιρεία είτε σε όποια άλλη κρίνει πως η συγκεκριμένη γραμμή παρουσιάζει εμπορικό ενδιαφέρον να καλύψει τα υπόλοιπα δρομολόγια της εβδομάδας.

Ειδικά στην περίπτωση της Σύρου, όπως και συνέβη και σε άλλες άγονες γραμμές, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την αεροπορική εταιρεία Sky express, η οποία ανέλαβε την γραμμή με μηδενική επιδότηση, γεγονός που της δίνει το δικαίωμα της αποκλειστικότητας στην γραμμή, δηλαδή μη επιτρέποντας την δραστηριοποίηση άλλης εταιρείας στο συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως την τακτική κάλυψη των δρομολογίων θα πρέπει να αναλάβει εξ ολοκλήρου η εταιρεία που ανέλαβε την συγκεκριμένη γραμμή, με μία συνέπεια και έναν προγραμματισμό που να εξυπηρετεί τις ανάγκες του νησιού.

Αλλαγή προγραμματισμού πτήσεων

Η μικρή περιφερειακή αεροπορική εταιρεία από την Κρήτη, αν και δραστηριοποιούμενη πλέον της δεκαετίας σε άλλες γραμμές, μόλις το τελευταίο διάστημα συστήθηκε στο κοινό των Κυκλάδων, δείχνοντας καλή πρόθεση ως προς την εξυπηρέτηση των γραμμών που ανέλαβε, με τόσες όμως διαφοροποιήσεις εντός πολύ περιορισμένου χρονικού διαστήματος, οι οποίες δείχνουν ότι ακόμα δεν έχει παγιώσει τον τρόπο εξυπηρέτησης της συγκεκριμένης γραμμής.

Αναμορφώσεις εντός ελαχίστου χρονικού διαστήματος στην τιμή του αεροπορικού ναύλου, ανακατατάξεις σε ότι αφορά στον προγραμματισμό των δρομολογίων, ακόμα και ακυρώσεις πτήσεων συνθέτουν το σκηνικό των τελευταίων ημερών, που προκαλεί προβληματισμό ως προς την τελική προσφερόμενη εξυπηρέτηση.

Χαρακτηριστικό στοιχείο η αλλαγή των ωρών των δρομολογίων της Σύρου, τα οποία από τις πρωινές ώρες πλέον εκτελούνται απόγευμα, με μόνη εξαίρεση το δρομολόγιο του Σαββάτου από Σύρο προς Αθήνα και το αντίστροφο, το οποίο παραμένει πρωινές ώρες.

Εκτός της Παρασκευή, που δεν υπάρχει προγραμματισμός δρομολογίου στην εν λόγω γραμμή, όλες τις άλλες ημέρες οι πτήσεις έχουν μεταφερθεί απογευματινές ώρες.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα αναχώρηση από Αθήνα στις 16.40 με άφιξη στη Σύρο στις 17.15 και αναχώρηση από Σύρο 17.35 με άφιξη στην Αθήνα 16.10, την Τρίτη αναχώρηση από Αθήνα στις 14.50 με άφιξη στη Σύρο στις 15.25 και αναχώρηση από Σύρο 15.45 με άφιξη στην Αθήνα 16.20, την Τετάρτη αναχώρηση από Αθήνα στις 14.00 με άφιξη στη Σύρο στις 14.35 και αναχώρηση από Σύρο 14.55 με άφιξη στην Αθήνα 15.30, την Πέμπτη αναχώρηση από Αθήνα στις 14.05 με άφιξη στη Σύρο στις 14.40 και αναχώρηση από Σύρο 15.00 και άφιξη στην Αθήνα 15.35, το Σάββατο αναχώρηση από Αθήνα στις 08.55 με άφιξη στη Σύρο στις 09.30 και αναχώρηση από Σύρο 09.50 με άφιξη στην Αθήνα 10.25 και την Κυριακή αναχώρηση από Αθήνα στις 16.20 με άφιξη στη Σύρο στις 16.55 και αναχώρηση από Σύρο 17.15 με άφιξη στην Αθήνα 17.50.

Πρόκειται για έναν προγραμματισμό που μόνο εξυπηρέτηση δεν προσφέρει στην τοπική κοινωνία, καθώς δεν επιτρέπει την αυθημερόν επίσκεψη στην πρωτεύουσα, για τακτοποίηση πλείστων θεμάτων, όταν υποχρεώνει σε διανυκτέρευση.

Παράλληλα, συμπίπτει με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και φυσικά λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, η προτίμηση του επιβάτη θα στραφεί στην συγκριτικά φθηνότερη επιλογή του πλοίου.

Αυτό πρακτικά θα σημάνει περιορισμό της επιβατικής κίνησης της αεροπορικής γραμμής, γεγονός που επιτρέπει το συμπέρασμα πως ίσως η συγκεκριμένη επιλογή μεταβολής των ωρών να έγινε και σκοπίμως προκειμένου να αιτιολογηθεί από πλευράς της εταιρείας η περικοπή δρομολογίων, επικαλούμενη χαμηλή εμπορικότητα.

Διαμαρτυρία για την μη εξυπηρέτηση

Ανάλογη διαμαρτυρία προς την πλευρά της εταιρείας εκφράστηκε και από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, ο οποίος επικαλέστηκε την μειωμένη εξυπηρέτηση που προσφέρεται στο επιβατικό κοινό της Σύρου από την μεταβολή των δρομολογίων σε απογευματινά, ζητώντας την επαναφορά του προηγούμενου προγραμματισμού των πρωινών πτήσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρει στην επιστολή του: “Το τελευταίο 24ωρο έγινα δέκτης παραπόνων και έντονων διαμαρτυριών από το σύνολο των φορέων και των επαγγελματικών συλλόγων της Σύρου, εξαιτίας της επιλογής σας να τροποποιήσετε τις πέντε από τις έξι πρωινές εβδομαδιαίως πτήσεις από και προς τη Σύρο, σε μεσημβρινές.

Η επιλογή σας αυτή δεν εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό που επιθυμεί να έλθει ή να αναχωρήσει από τη Σύρο και ουσιαστικά "ακυρώνει" την αεροπορική σύνδεση της Πρωτεύουσας των Κυκλάδων και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την Αθήνα.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι η επιλογή σας αυτή θα οδηγήσει σε απαξίωση των αεροπορικών δρομολογίων καθόσον αυτά έχουν αξία υπό την προϋπόθεση ότι εξυπηρετούν τους επιβάτες και δη τους επιχειρηματίες, τους δικηγόρους, τους εμπορικούς αντιπροσώπους, τους συναλλασσόμενους με Δημόσιες Υπηρεσίες και γενικά όλους όσοι χρησιμοποιούν το αεροπλάνο ως μέσο ταχείας μεταφοράς για την εξοικονόμηση χρόνου, τις πρωινές ώρες, δεδομένου ότι δε συντρέχει ουσιαστικά λόγος ο ταξιδιώτης από και προς τη Σύρο να φθάνει στον προορισμό του ώρες κατά τις οποίες Δημόσιες Υπηρεσίες, Δικαστήρια και Επιχειρήσεις είναι κλειστές και ως εκ τούτου υποχρεώνεται να διανυκτερεύσει.

Κατόπιν τούτων, θέλω να πιστεύω ότι θα λάβετε υπόψη την αναγκαιότητα να είναι χρήσιμη η αεροπορική σύνδεση του εμπορικού και διοικητικού κέντρου της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την Αθήνα και ότι θα επαναφέρετε τις ώρες των δρομολογίων στην προτέρα κατάσταση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών και των επισκεπτών της Σύρου”.