Επεμβάσεις εξωραϊσμού και αναβάθμισης στο ιστορικό Νηπιαγωγείο της Άνω Σύρου

Πάνω απ' όλα η ασφάλεια των μαθητών

Ένα όνειρο μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων θα γίνει σύντομα πραγματικότητα στο Νηπιαγωγείο Άνω Σύρου, ένα κτίριο μεγάλης τοπικής ιστορικής σημασίας, αλλά με εμφανή τα σημάδια του χρόνου, που επιβάλλουν την αδιάκοπη μέριμνα των αρμόδιων φορέων για να καταστεί ένας ασφαλής χώρος μάθησης και ψυχαγωγίας.

Εκτός από το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, που την επόμενη σχολική χρονιά θα καλωσορίσει τους μαθητές του στην ανανεωμένη πλέον αυλή του, δάπεδο ασφαλείας θα τοποθετηθεί και στο Νηπιαγωγείο του μεσαιωνικού οικισμού.

Τόσο η διαμόρφωση του αύλειου χώρου, όσο και η συντήρηση της εξωτερικής όψης του κτιρίου αποτελούν πάγια αιτήματα της Διευθύντριας του Νηπιαγωγείου Λεγοζίας Περρή, η οποία μετέφερε τις αγωνίες γονέων και μαθητών στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ασφαλέστερο και φιλικότερο περιβάλλον

Από την πλευρά της, η Επιτροπή, διαμέσου της προέδρου κ. Ειρήνης Μαραγκού υποσχέθηκε στην κοινότητα του σχολείου ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου το Νηπιαγωγείο να αποκτήσει μία ομορφότερη και ασφαλέστερη αυλή.

Υπόσχεση, την οποία και θα τηρήσει άμεσα, δεδομένου ότι το δάπεδο ασφαλείας βρίσκεται ήδη στην κατοχή του Δήμου και θα τοποθετηθεί εντός του καλοκαιριού, ώστε η καινούρια σχολική χρονιά να βρει τους μικρούς μαθητές σε μια πιο φιλόξενη αυλή για πολλά παιχνίδια και ξέγνοιαστα διαλείμματα.

Σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη” η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου κ. Περρή εξέφρασε την άποψη ότι, το νέο δάπεδο θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για τους μικρούς μαθητές, αποτρέποντας μικροτραυματισμούς που προκαλούνταν μέχρι σήμερα λόγω της άγριας επιφάνειάς του. Ωστόσο, η ίδια έχει υποβάλλει αίτημα και για την παραχώρηση παιχνιδιών που έχουν αφαιρεθεί από παιδικές χαρές του νησιού, προκειμένου οι μαθητές του σχολείου να έχουν περισσότερες επιλογές για παιχνίδι.

Πολύτιμη η συμβολή της Καθολικής Επισκοπής Σύρου

Σημειώνεται ότι, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επεμβάσεις στο κτίριο της πρώην “Φωλιάς” με την ευγενική υποστήριξη της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και ειδικά του Σεβασμιωτάτου π. Πέτρου Στεφάνου.

Όπως εξηγούν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Φραγκίσκος Βακόνδιος, όσο και η κ. Μαραγκού, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και το μεγάλο κόστος των  επισκευών που χρειαζόταν το ιστορικό αυτό κτίριο -ιδιοκτησίας της Καθολικής Επισκοπής- και που ξεπερνούσε κατά πολύ το ύψος των ενοικίων που πληρώνει ο Δήμος ως ενοικιαστής, έγινε κατανοητή με μεγάλη ευαισθησία και αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος, η άμεση ανάγκη για επεμβάσεις και σημαντικές επισκευές με στόχο κυρίως την ασφάλεια των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των γονέων και κηδεμόνων τους και τη βελτίωση της διαβίωσης τους στο συγκεκριμένο χώρο.

Κατόπιν συναντήσεων που έγιναν πέρυσι και φέτος ανάμεσα στον Σεβασμιώτατο, την κ. Μαραγκού, τον κ. Βακόνδιο και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γιώργο Παπαμανώλη, καθώς και  γραπτών αιτημάτων της Διεύθυνσης του Νηπιαγωγείου και των Γονέων, πραγματοποιήθηκαν  τα τελευταία δύο χρόνια εκτεταμένες εργασίες ευπρεπισμού και αναβάθμισης των εσωτερικών χώρων. Οι εργασίες αφορούσαν στην αποκατάσταση στα εσωτερικά επιχρίσματα, στον εξωτερικό χώρο και στην τοξωτή, χτιστή, παραδοσιακή είσοδο, στην αντικατάσταση της πράσινης σιδερένιας πόρτας και στην αποκατάσταση των κουφωμάτων .

Οι επεμβάσεις άλλαξαν κατά πολύ την εικόνα του παλαιού ιστορικού κτιρίου και κυρίως κατέστησαν το Νηπιαγωγείο ασφαλές για τους μικρούς μαθητές.

Με την εκτίμηση ότι ένα τόσο παλαιό κτίριο χρήζει πλήθους παρεμβάσεων με τεράστιο κόστος και χρονοβόρων διαδικασιών για τη συντήρηση και των εκσυγχρονισμών του, διαβεβαιώνουν ότι ο Δήμος, στο κομμάτι που του αναλογεί, θα βοηθήσει στον ουσιαστικό εξωραϊσμό του Νηπιαγωγείου ώστε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και άνετα στο χώρο που τα φιλοξενεί σε αυτή την τρυφερή ηλικία.

Καταλήγοντας, εύχονται η συνεργασία τους με την Καθολική Επισκοπή Σύρου να συνεχιστεί και στο μέλλον με τον ίδιο ζήλο, όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν ξανά, προκειμένου το κτίριο αυτό με την μακρά του ιστορία στην αγωγή και εκπαίδευση των παιδιών, να παραμείνει ζωντανό κύτταρο Παιδείας.

Επόμενο βήμα η συντήρηση του εξωτερικού περιβλήματος

Ωστόσο, η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου επεσήμανε την ανάγκη και για συντήρηση των εξωτερικών τοίχων του σχολείου, που θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για τη γενικότερη αναδιαμόρφωση του προαύλιου χώρου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “υπάρχουν φοιτητές από το Τμήμα του Πανεπιστημίου οι οποίοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον για να έρθουν και να διακοσμήσουν τους τοίχους. Έτσι, η αυλή θα γίνει πιο φιλική και θα αποκτήσει τη δική της ταυτότητα. Εάν όμως δεν επισκευαστούν πρώτα οι τοίχοι, αυτό δεν μπορεί να γίνει”.