Το Νηπιαγωγείο της Άνω Σύρου τίμησε το ’21

Γνωριμία με τη λαϊκή μας παράδοση

Το δικό τους Λαογραφικό Μουσείο οργάνωσαν και λειτούργησαν γονείς, παιδιά και νηπιαγωγοί στην Άνω Σύρο, με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, η οποία διήρκησε δύο ολόκληρους μήνες, οι μικροί μαθητές γνωρίστηκαν με τη λαϊκή παράδοση, τα υφαντά, τα κοσμήματα, τις λαϊκές διηγήσεις και τα παραμύθια του τόπου μας. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση και εικονογράφηση του αγαπημένου λαϊκού παραμυθιού «Σιμιγδαλένιος».

Σύνδεση των μαθητών με τους προγόνους τους

Το πολιτιστικό αυτό πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν ένα σημαντικό κομμάτι του παρελθόντος και να συνδεθούν με τη ζωή των προγόνων τους. Μαζί με τις εκπαιδευτικούς, αναφέρθηκαν στις εργασίες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες μας, έφτιαξαν υφαντά με αυτοσχέδιο αργαλειό, δημιούργησαν ποδιές, μιλήσαν και αναπαράστησαν αγροτικές εργασίες και δουλειές στο σπίτι. Τέλος, προέβησαν σε συμπεράσματα για το βαθμό δυσκολίας της καθημερινότητας τότε και τώρα.

Το θέμα της λαϊκής παράδοσης ολοκληρώθηκε με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, όπου η γνωστή ιστορία της Ευγενίας Φακίνου «Τα ελληνάκια» μετατράπηκε σε έμμετρη διήγηση. Τα παιδιά με σκηνικό το παραδοσιακό σπίτι, που δημιούργησε το σχολείο, έπαιξαν τους ρόλους τους, τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Αναβίωσαν τον παραδοσιακό γάμο και απέδωσαν φόρο τιμής στους Έλληνες, που αγωνίστηκαν με φλάμπουρο το σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος».

Συλλογική «βουτιά» στο παρελθόν

Για τις ανάγκες του Μουσείου, μία αίθουσα του Νηπιαγωγείου Άνω Σύρου διαμορφώθηκε σε εκθεσιακό χώρο. Εκεί τοποθετήθηκαν παλαιά αντικείμενα που δάνεισαν γονείς και γνωστοί του σχολείου. Η διαδικασία ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική για τους μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν μαζί με την οικογένειά τους στην εύρεση και συλλογή του απαραίτητου υλικού. Έτσι, είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια «βουτιά» στο παρελθόν και να μάθουν για τη φύση των παλαιών επαγγελμάτων, τον τρόπο ζωής των ανθρώπων εκείνη την εποχή, τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν, καθώς και τις αλλαγές που ακολούθησαν στο πέρασμα των ετών. Ωστόσο, ο ρόλος τους διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς ανέλαβαν τη ξενάγηση των γονέων τους στο Μουσείο, που φέρει και τη δική τους υπογραφή.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου δεν είναι μόνιμη, καθώς το προσεχές διάστημα, τα αντικείμενα που εκτέθηκαν θα επιστραφούν στους κατόχους τους. Το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου απευθύνει θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι ενδιαφέρθηκαν και βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία το ταξίδι των μαθητών στον γοητευτικό κόσμο της λαογραφίας.