Συνάντηση της Υπ. Παιδείας, Ν. Κεραμέως με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης της χώρας για την προετοιμασία σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων

Στη “σκιά” της πανδημίας η νέα σχολική χρονιά

Δηλώσεις της Περιφερειακής Διευθύντριας Ν. Αιγαίου, Μ. Παραμυθιώτου για τη σύσκεψη

Η πορεία του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού στα τέλη Αυγούστου θα καθορίσει τις λεπτομέρειες έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στη χώρα, αφού παρά την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσουν τα σχολεία στις 7 Σεπτέμβρη, ο κορωνοϊός δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέες ανατροπές για το έτος 2020 – 2021.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως πραγματοποίησε προ ημερών σύσκεψη με τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης της χώρας προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για την έναρξη του νέου σχολικού έτους, γνωστοποιώντας στους ίδιους την πρόθεσή της να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία, ακόμη κι αν απαιτηθεί να ληφθούν μέτρα ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη συμμετείχε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης για το Ν. Αιγαίο, Μαρκέλλα Πααμυθιώτου, η οποία και προέβη σε δηλώσεις στην “Κοινή Γνώμη” προκειμένου να ενημερωθούν γονείς και μαθητές για τα σοβαρά θέματα που συζητήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Αναγνωρίστηκαν τα αντανακλαστικά της εκπαιδευτικής κοινότητας

Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας προλογικά της συζήτησης με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης θέλησε να συγχαρεί την εκπαιδευτική κοινότητα και όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τα αντανακλαστικά τους απέναντι στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Παραμυθιώτου, “Γενική παραδοχή είναι ότι το αντιμετωπίσαμε πάρα πολύ καλά. Δηλαδή δεν είχαμε ζητήματα. Πραγματικά κι εγώ θέλω να πω για το Νότιο Αιγαίο στο οποίο είμαι Περιφερειακή Διευθύντρια ότι ανταποκριθήκαμε πολύ καλά, αν και ήταν κάτι πρωτόγνωρο”.

Μιλώντας πιο αναλυτικά με φόντο τις ανατροπές που έφερε η πανδημία, η ίδια τόνισε τα εξής: “Επίσης, παρ΄ όλες τις δυσκολίες και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση πήγε καλά”. Εξήγησε μάλιστα πως, “και καλή συμμετοχή είχαμε που ήταν κάτι καινούργιο και για τα παιδιά και για τις οικογένειές τους ενώ αν πούμε ότι δόθηκαν και κάποια tablets και θα δοθούν και στη συνέχεια απ΄ όσο γνωρίζουμε, υπήρξε καλή ανταπόκριση στα νέα δεδομένα”.

Η ίδια δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την αξία της άμεσης ενημέρωσης προς κάθε αρμόδια πλευρά καθ΄ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου χρονικού διαστήματος αναφορικά με τα δεδομένα που έθεσε ο κορωνοϊός. “Πήγε πάρα πολύ καλά η αντιμετώπιση σε επίπεδο σχολικών μονάδων για την πανδημία. Έγιναν και ενημερώσεις κι εμείς, στο Νότιο Αιγαίο δεν είχαμε ζητήματα” επανέλαβε κατηγορηματικά.

Δεν αποκλείεται η χρήση μάσκας

Στην ερώτηση σχετικά με τον χρόνο έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η Μαρκέλλα Παραμυθιώτου απάντησε τα εξής: “Δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη σαφή εικόνα για το τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων από την άποψη του κορωνοϊού διότι αν δεν έχουμε αποτελέσματα μέσα στον Αύγουστο, δεν είναι εύκολο να παρθούν αποφάσεις”. Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε “Οι προθέσεις από το Υπουργείο είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά. Δηλαδή όλα τα τμήματα κανονικά και σε πλήρη λειτουργία (σσ. 7 Σεπτέμβρη)”.

Σχετικά με τις αναφορές περί χρήσης μάσκας από τους μαθητές, σκέψη η οποία μάλιστα “γεννά” κι αντιδράσεις σε πρώτο επίπεδο, η κ. Παραμυθιώτου υπήρξε συγκεκριμένη: “Ένα ενδεχόμενο είναι η χρήση της μάσκας στα παιδιά την ώρα του μαθήματος και μετά αν τυχόν τα κρούσματα αυξηθούν σε αριθμό – σε ημερήσιο επίπεδο – τότε, θα παρθούν κάποια διαφορετικά μέτρα και θα τα δουν εκείνη τη στιγμή”. Πρόσθεσε ακόμη πως, “Δεν αποκλείεται η εκ περιτροπής εκπαίδευση” επαναλαμβάνοντας όμως πως, προς το παρόν “δεν είναι τίποτα σίγουρο” εκτός από τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας “τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά”.

Συνεργασία με νέους Διευθυντές Εκπαίδευσης

Με φόντο την πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας για την αντικατάσταση των Διευθυντών Εκπαίδευσης, η Μαρκέλλα Παραμυθιώτου ρωτήθηκε για τη συνεργασία της με τα νέα πρόσωπα που θα υπάρξουν.

“Η θητεία των Διευθυντών Εκπαίδευσης έχει λήξει εδώ και δύο χρόνια κι έχουν πέσει οι πίνακες. Ο νόμος δεν βγήκε το διάστημα αυτό που αφορούσε την επιλογή στελεχών” γνωστοποίησε αρχικά, εξηγώντας πως, η αντικατάστασή τους σήμερα, “ήταν μία απόφαση της πολιτικής ηγεσίας και από τη θέση που έχουμε σαν Περιφερειακοί Διευθυντές, οφείλουμε να ακολουθήσουμε όποια εκπαιδευτική πολιτική προκύπτει από την κυβέρνηση, από την πολιτική ηγεσία”.

Ως εκ τούτου, εστιάζοντας στην ουσία της ερώτησης για τη συνεργασία με τα νέα πρόσωπα, η κ. Παραμυθιώτου ανέφερε τα εξής: “Δύσκολη απάντηση. Εξαρτάται από τα πρόσωπα. Από τα πρόσωπα που θα μπουν σε αυτές τις θέσεις. Είναι πάρα πολύ δύσκολα στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Θέλουμε ανθρώπους συνεργάσιμους, έμπειρους. Δεν είμαι σε θέση τώρα να ξέρω ποιοι θα είναι και άρα, πώς θα είναι η κατάσταση”.

Μεγάλο στοίχημα η έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών

Πέραν των ανωτέρω, η ίδια ρωτήθηκε και για τη συζήτηση με την Υπουργό Παιδείας όσον αφορά στις προσλήψεις αναπληρωτών, προκειμένου να ξεκινήσει η σχολική χρονιά χωρίς κενά.

“Το στοίχημα το μεγάλο πάντα είναι η αρχή της σχολικής χρονιάς και η έγκαιρη στελέχωση σε αριθμό αναπληρωτών. Δηλαδή την ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία να είναι όλοι στις θέσεις τους.

Με όλα αυτά που γίνονται, πρέπει πλέον να τρέξουμε μετά τις 15 Αυγούστου” γνωστοποίησε, διευκρινίζοντας μάλιστα τα εξής: “Όλες οι μεταβολές οι υπηρεσιακές θα γίνουν μέχρι τις 14 Αυγούστου. Έχει βγει και η σχετική εγκύκλιος, ώστε μέχρι τότε να έχουν ολοκληρωθεί οι μεταβολές για τους μόνιμους και μετά αφού τοποθετηθούν οι προσωρινοί Διευθυντές, θα γίνουν και τα καινούργια Συμβούλια.

Οι προθέσεις είναι για τους αναπληρωτές να προσληφθούν τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, ώστε έως τις 3 Σεπτέμβρη περίπου να είναι στα σχολεία τους για να μπορέσουμε στις 7 Σεπτέμβρη να ανοίξουμε κανονικά”.

Η ίδια γνωστοποίησε επιπλέον πως οι αναπληρωτές φέτος θα παρουσιαστούν απευθείας στα σχολεία τους. “Η διαφορά θα είναι πως αυτή τη φορά οι αναπληρωτές δεν θα παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όπως γινόταν όλα τα χρόνια, αλλά θα γίνουν οι τοποθετήσεις και θα πάνε να κάνουν ανάληψη υπηρεσίας στα σχολεία. Θα στείλουν τα δικαιολογητικά τους ώστε να μην έχουμε συγχρωτισμό στις Διευθύνσεις” ανέφερε κατηγορηματικά.

Ανοίγει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σύρου

Στο περιθώριο των ανωτέρω, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου θέλησε να αναφερθεί και στην υπόθεση της λειτουργίας(!) του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Σύρο.

“Η πλέον ευχάριστη είδηση είναι πως θα ανοίξει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Σύρο, στην έπαυλη Τσιροπινά. Ανοίγει και θα στελεχωθεί από τη νέα σχολική χρονιά. Για εμένα είναι το πλέον σημαντικό πράγμα που θα συμβεί και είμαστε έτοιμοι να μεριμνήσουμε για να ξεκινήσει να λειτουργεί. Ήταν απαίτηση και της τοπικής κοινωνίας και των φορέων, αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μπήκε στο ΦΕΚ και θα λειτουργήσει” δήλωσε σε απόλυτο τόνο, απαντώντας παρακάτω και για το γεγονός της μη χρηματοδότησής του ταυτόχρονα με άλλα πέντε Κέντρα της χώρας, όπως έγινε προσφάτως γνωστό.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, “Είχε εξαιρεθεί γιατί ήταν χαρακτηρισμένο ως Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία. Έπρεπε να γίνει τροποποίηση να γίνει ξανά Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για να μπορέσει να ενταχθεί στη χρηματοδότηση όπως κι έγινε”. Η κ. Παραμυθιώτου έκλεισε τις δηλώσεις της, λέγοντας τέλος, πως, “Στόχος μας είναι τον Οκτώβριο να κάνουμε τα εγκαίνια”.