Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου στη δράση «Aerospace in Class»

Συριανοί μαθητές εξερευνούν την αεροδιαστημική

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της αεροπλοΐας θα διδαχθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου μέσα από τη συμμετοχή τους στην πιλοτική εφαρμογή της δράσης «Aerospace in Class» που συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο και το Airbus Foundation.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ αφορά στην ενσωμάτωση πόρων επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών (science, technology, engineering and math - STEM) από το Airbus Foundation Discovery Space σε τάξεις μαθητών ηλικίας 8 έως 12 ετών. Το έργο χρηματοδοτείται από το Airbus Foundation  το οποίο έχει δεσμευτεί να φέρει κοντά τα προϊόντα και τους ανθρώπους της παγκόσμιας αεροδιαστημικής εταιρείας Airbus για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της σημερινής κοινωνίας. Η ανάπτυξη της νεολαίας είναι ένας από τους πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται το Ίδρυμα Airbus, ενδυναμώνοντας τους νέους για τις προκλήσεις του αύριο.

Το Airbus Foundation Discovery Space είναι μια ψηφιακή πύλη εξερεύνησης της αεροδιαστημικής, που συνδέει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο με επαγγελματίες στον τομέα, ζωντανεύοντας τη σημερινή έρευνα και τεχνολογία.

Συντονιστής του έργου είναι το Ευρωπαϊκό δίκτυο Schoolnet. Το EUN είναι το δίκτυο 34 Ευρωπαϊκών Υπουργείων Παιδείας, με έδρα τις Βρυξέλλες, το οποίο στοχεύει να φέρει την καινοτομία στη διδασκαλία και τη μάθηση στους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς: Υπουργεία Παιδείας, σχολεία, εκπαιδευτικοί, ερευνητές και βιομηχανικοί εταίροι.

Το έργο «Aerospace in Class» αποτελείται από τρεις φάσεις:

Συνδημιουργία 11 σεναρίων μάθησης για την υποστήριξη της ενσωμάτωσης πόρων του Airbus Foundation Discovery Space σε τάξεις μαθητών ηλικίας 8 έως 12 ετών

Εφαρμογή των μαθησιακών σεναρίων σε σχολεία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες

Ανάπτυξη ικανοτήτων με την ανάπτυξη ενός μαζικού ανοιχτού διαδικτυακού μαθήματος

Έντεκα συντονιστές εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη εντάχθηκαν στο έργο «Aerospace in Class» και αναπτύσσουν σενάρια μάθησης που ενσωματώνουν πόρους STEM του Airbus Foundation Discovery Space στην τάξη (στοχεύουν σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών).

Οι επικεφαλής εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν τα ακόλουθα καθήκοντα:

Ανάπτυξη μαθησιακού σεναρίου σχετικά με την ενσωμάτωση πόρων του Airbus Foundation Discovery Space στην τάξη (απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών).

Συμμετοχή σε δύο εργαστήρια με τη μέθοδο πρόσωπο με πρόσωπο στο Future Classroom Lab στις Βρυξέλλες, ένα που θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Φεβρουαρίου 2020 και ένα το Σεπτέμβριο του 2020 (ακριβείς ημερομηνίες θα επιβεβαιωθούν σε επόμενο χρόνο).

Δοκιμή και επικύρωση του δικού τους Σεναρίου Μάθησης, καθώς και ενός άλλου σεναρίου εκμάθησης, με ευθύνη του επικεφαλής δασκάλου, εφαρμόζοντας τα στην τάξη τους.

Ανάληψη ρόλου ειδικού κατά την προετοιμασία ενός μαζικού ανοιχτού διαδικτυακού μαθήματος και υποστήριξη του δικτύου EUN στην ανάπτυξη μέρους του υλικού.

Το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου είναι από τα ελάχιστα σε όλη την Ευρώπη που συμμετείχε και στις δύο αρχικές φάσεις της δράσης. Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2020 η Ε Τάξη (2019 – 2020) συμμετείχε στην πρώτη φάση εφαρμογής και αξιολόγησης των σεναρίων που δημιουργήθηκαν. Στη συνέχεια τον Οκτώβριο του 2020 η Γ, η Δ και η Ε τάξη (2020 -2021) συμμετείχαν στη δεύτερη φάση της εφαρμογής και αξιολόγησης διδακτικού σεναρίου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Aerospace in Class.