Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου στο “Code Week 200”

Μία γιορτή δημιουργίας με κώδικα

  • Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020 - 06:12

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού που πραγματοποιήθηκε φέτος για όγδοη χρονιά με στόχο να φέρει βασικές δεξιότητες προγραμματισμού, καλλιέργεια υπολογιστικής σκέψης και ψηφιακό γραμματισμό σε όλους με έναν διασκεδαστικό και ευφάνταστο τρόπο, συμμετείχε το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου.

Οι μαθητές της Δ’ και ΣΤ’ Τάξης του Σχολείου είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες με και χωρίς υπολογιστή (unplugged).

H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού υποστηρίζεται στην Ελλάδα από την Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σκοπός της φετινής διοργάνωσης ήταν να διευρύνει σε σημαντικό βαθμό την υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς και στους διοργανωτές δραστηριοτήτων με εργαλεία εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού βασίζεται σε ένα ολοένα και μεγαλύτερο δίκτυο που αποτελείται από Εθελοντές Εθνικούς Πρέσβεις (Ambassadors), Εθνικούς Συντονιστές σε Υπουργεία Παιδείας (Edu-Coordinators) και Επικεφαλής Εκπαιδευτικούς (Leading Teachers), οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού τις προηγούμενες χρονιές, όπου έλαβαν μέρος πάνω από το 10% των σχολείων σε όλη την ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ συμμετείχαν συνολικά εκατομμύρια μαθητές, αλλά και ενήλικες σε περισσότερες από 72.000 εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο (στοιχεία 2019).

Η εκμάθηση της συγγραφής κώδικα μπορεί να δώσει ώθηση στους μαθητές σου έτσι ώστε να βρεθούν στο προσκήνιο μιας κοινωνίας ψηφιακών ικανοτήτων, να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που τους περιβάλλει και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους.

Πεποίθηση των υπευθύνων είναι πως ο βασικός γραμματισμός όλων σε μια ψηφιακή εποχή πρέπει να περιλαμβάνει την κατανόηση του προγραμματισμού και την ανάπτυξη καίριων ικανοτήτων που σχετίζονται με την υπολογιστική σκέψη, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η συνεργασία και οι δεξιότητες ανάλυσης.

Η Εβδομάδα Προγραμματισμού προσφέρει σε όλους τους μαθητές τη δυνατότητα να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ως δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, παρέχοντας δωρεάν σε σχολεία και δασκάλους ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, εκπαιδευτικό υλικό, διεθνείς προκλήσεις και ευκαιρίες ανταλλαγών.