Η φετινή ταινία μυθοπλασίας του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας - Δημιουργική διέξοδος των παιδιών στον καιρό της πανδημίας

«Φιλίες από απόσταση»

Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον των υγειονομικών μέτρων και με τα σχολεία να λειτουργούν πότε εξ’ αποστάσεως και πότε διά ζώσης, η κινηματογραφική ομάδα του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας κατάφερε να συνεχίσει τη λαμπρή της πορεία, χάρη στην όρεξη και το πάθος μαθητών της φετινής ΣΤ’ Τάξης που θέλησαν να δώσουν σάρκα και οστά στις σκέψεις και τη φαντασία τους, μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Οι συναντήσεις των μελών με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό ΤΠΕ, Μαρία Ιωσηφίδου πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο όποτε οι συνθήκες και τα μέτρα το επέτρεπαν, τα παιδιά φορούσαν τις μάσκες τους και γύριζαν τις σκηνές τους.

Για να φτάσουν στο σημείο της παραγωγής, οι μαθητές μελέτησαν αρχικά μικρού μήκους ασπρόμαυρες, βουβές ταινίες, κωμικές και δραματικές. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν μαθητικές ταινίες προηγούμενων χρόνων κι έχοντας όλες αυτές ως αναφορά, γνώρισαν κινηματογραφικούς όρους και ξεκίνησαν μια πιο δομημένη και κριτική θέαση των ταινιών: ποιο είναι το νόημα μιας ταινίας, σε ποια κατηγορία ανήκει, ποια η διαφορά σκηνής και πλάνου, πού βρίσκεται η κάμερα, τι είδους λήψεις γίνονται, ποιος είναι ο ρόλος της θέσης της κάμερας ως προς το αντικείμενο που προβάλει, ποια είναι η σημασία του μοντάζ,….;

Η καλλιτεχνική έκφραση βρίσκει πάντα τον τρόπο

Απόφαση της ομάδας ήταν η δημιουργία μιας ταινίας μυθοπλασίας που θα αποτύπωνε τις επιδράσεις του κορωνοϊού στην καθημερινότητα και τη διάθεσή μας. Τα μέλη ξεκίνησαν μέσω τηλεδιασκέψεων να στήνουν τη δομή του σεναρίου, καταγράφοντάς το σε κοινόχρηστο έγγραφο.

Όμως το βασικό τους ερώτημα ήταν εάν θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν γυρίσματα με τους χαρακτήρες της ταινίας να μην φορούν μάσκα. Έτσι, η ομάδα σκέφτηκε σκηνές που τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν. Άλλες, μετατράπηκαν από τον ευθύ λόγο σε πλάγιο. Εκτός από τη δημιουργία σεναρίου, τα παιδιά ανέλαβαν κι έπαιξαν τον ρόλο τους, ασχολήθηκαν με το μοντάζ (πάντα με τηλεδιάσκεψη και διαμοιρασμό οθόνης- 1,5 ώρα εργασία στο μοντάζ για λιγότερο από 1′ ταινίας), επιμελήθηκαν τη μουσική (επιλέγοντας free μουσική θέλοντας να μείνουμε πιστοί στην αξία των πνευματικών δικαιωμάτων), διαχειρίστηκαν την κάμερα, σκηνοθέτησαν.

Η μικρού μήκους ταινία «Φιλίες από απόσταση» δημιουργήθηκε με την υποστήριξη των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών της Κινηματογραφικής Ομάδας καθώς και του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας. Στην ταινία συμμετέχουν επίσης η Αγγελική Ρούσσου και ο Επαμεινώνδας Λέστος, ενώ στη διαχείριση της κάμερας βοήθησε η Μαρία Λέστου.

Η κ. Ιωσηφίδου ευχαριστεί θερμά τα παιδιά για τις υπέροχες στιγμές που πέρασαν μαζί. «Γελάσαμε πολύ τις φορές που “κόλλαγε” το webex… και χανόμασταν στο cloud. Ακόμα θυμάμαι τα πειράγματα των παιδιών για να πατήσω Alt+F4… Πάντα θα σκέπτομαι με μια γλυκύτητα αυτά τα παιδιά που στάθηκαν απέναντι σε δύσκολες φάσεις κι αντέταξαν το μεράκι, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία!».

Η ταινία συμμετέχει στον 11ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους "Cinema… διάβασες;" και είναι διαθέσιμη στο youtube.