Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Μ. Παραμυθιώτου και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξ. Βαμβακερός μιλούν στην “Κοινή Γνώμη” με αφορμή θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε σχολείο της Σύρου

Τήρηση πρωτοκόλλων και ιχνηλάτηση για κρούσματα στα σχολεία

Αναστολή λειτουργίας τριών τμημάτων στο ΓΕΛ Σύρου

Σε αναστολή λειτουργίας βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες τρία τμήματα του ΓΕΛ Σύρου λόγω διαπίστωσης δύο θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στη μαθητική κοινότητα, στο πλαίσιο της τήρησης των πρωτοκόλλων από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, η οποία ακολουθεί πιστά τις Υπουργικές οδηγίες που έχουν σταλεί σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Η επαναλειτουργία των σχολείων καθώς και το άνοιγμα του τουρισμού και των μετακινήσεων, μοιραία προκαλούν αύξηση κρουσμάτων της Covid-19, με αποτέλεσμα – και παρά τη διενέργεια των self tests – να μη μένει ανεπηρέαστη η σχολική κοινότητα σε κάθε νησί.

Όπως αναφέρει στην “Κοινή Γνώμη” τόσο η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, όσο και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Κυκλάδων, Ξενοφών Βαμβακερός, θετικά κρούσματα έχουν διαπιστωθεί σε ορισμένες σχολικές μονάδες σε νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, για τα οποία οι αρμόδιες Διευθύνσεις επιδεικνύουν αυξημένα αντανακλαστικά.

Κύριο μέλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο άμεσος εντοπισμός των επαφών των θετικών κρουσμάτων και η προώθηση της ιχνηλάτησης προκειμένου να γίνει αυστηρός έλεγχος για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπαγορεύουν τις κινήσεις των Διευθυντών, τα σχετικά πρωτόκολλα που έχει αποστείλει το Υπουργείο Παιδείας.

Ξ. Βαμβακερός: Αυστηρός έλεγχος και εφαρμογή πρωτοκόλλων

Αναφορικά με τη διαπίστωση θετικών κρουσμάτων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ρωτήθηκε ο κ. Βαμβακερός. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της εφημερίδας, σημειώνοντας σε απόλυτο τόνο πως το σχολείο ακολούθησε τα προβλεπόμενα για την προστασία της μαθητικής κι εκπαιδευτικής κοινότητας.

“Κρούσματα παρουσιάστηκαν και παρουσιάζονται. Είχαμε στην Τήνο, είχαμε στη Νάξο, έχουμε τώρα στη Σύρο. Συμβαίνει, αλλά εμείς τηρούμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τα πρωτόκολλα” σχολίασε προλογικά, εξηγώντας ειδικότερα για την περίπτωση της Σύρου τα εξής: “Έχουμε σίγουρα δύο θετικά κρούσματα και τα παιδιά πήγαν σπίτι τους και στείλαμε και τα άλλα παιδιά να εξετασθούν. Έγινε αναστολή λειτουργίας των Τμημάτων Α1 πριν λίγες ημέρες και στα Τμήματα Β2 και Β3 επίσης, που είχαμε ακόμη ένα παιδί. Αυτά τα τμήματα δεν λειτουργούν στο σχολείο για δέκα ημέρες. Ωστόσο, γίνεται τηλεκπαίδευση”.

Ακολούθως έδωσε έμφαση στο θέμα της ιχνηλάτησης των επαφών τους, προσθέτοντας πως, “Οι συνάδελφοι που μπήκαν στις τάξεις τις τελευταίες 48 ώρες κάνουν ιχνηλάτηση και έλεγχο. Κάνουμε ακριβώς ό,τι λένε τα πρωτόκολλα”. Προς την κατεύθυνση της καλύτερης και ταχύτερης διαχείρισης τέτοιων περιπτώσεων θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, συμπλήρωσε τέλος τα ακόλουθα: “Παρακάλεσα τους Διευθυντές και είπα να μεταφέρουν στα παιδιά να είναι πολύ προσεκτικά και σε περιπτώσεις κρουσμάτων να λένε τις επαφές τους για να γίνεται ιχνηλάτηση. Προχωράμε με υπευθυνότητα και τηρώντας τα πρωτόκολλα” επανέλαβε κατηγορηματικά.

Μ. Παραμυθιώτου: Αύξηση κρουσμάτων

Σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε και η κα Παραμυθιώτου, η οποία σχετικά με το αν διαθέτει γενικότερη εικόνα για το σύνολο των σχολείων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, υπήρξε σαφής: “Έχουμε μία αύξηση εντοπισμένων κρουσμάτων και στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, των μετακινήσεων. Υπάρχει αύξηση συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να είναι τραγική, σύμφωνα με όσα καταγράφονται, αλλά σταθερά υπάρχει κι έλεγχος”.

Ως εκ τούτου, για το θέμα της διαχείρισης αυτών των περιστατικών από τα σχολεία και τις αρμόδιες Διευθύνσεις, η ίδια ήταν ξεκάθαρη: “Σε γενικές γραμμές δεν έχουμε μεγάλες αλλαγές. Προχωράμε βάσει της τελευταίας ΚΥΑ και το κυριότερο είναι ότι σε περίπτωση κρούσματος, αντί για δεκατέσσερις ημέρες, έχουμε καραντίνα δέκα ημερών. Επιπλέον, χρειάζεται αυξημένη προσοχή στον τρόπο με τον οποίον θα κλείνουν τα σχολεία, δηλαδή να εξετάζουμε την ιχνηλάτηση, τις στενές επαφές και να μην παίρνουμε αποφάσεις αβίαστα”. Σε συνεργασία δε με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας εξήγησε πως, “Είμαι σε επαφή με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και με ενημερώνουν κάθε φορά που υπάρχει κρούσμα ή υποψία κρούσματος. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους φορείς που αμέσως επικοινωνούν μαζί μου, δηλαδή το Νοσοκομείο Σύρου, τον Δήμαρχο Σύρου και εστιάζουν στην εκπαίδευση, όπως επίσης και τη Διευθύντρια Υγείας της αιρετής Περιφέρειας”. Θέλησε να προσθέσει πως χάρη σε αυτήν την καλή συνεργασία “είμαστε “ετοιμοπόλεμοι””.

Συνέχεια μέσω τηλεκπαίδευσης

Με φόντο την απόφαση αναστολής λειτουργίας ορισμένων Τμημάτων, η Περιφερειακή Διευθύντρια ξεκαθάρισε πως οι μαθητές δεν χάνουν ώρες, αφού “ενεργοποιείται” η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

“Κατευθείαν πάμε σε τηλεκπαίδευση. Αυτό είναι δεδομένο ώστε στον βαθμό που είναι δυνατόν να υποστηρίζονται τα παιδιά και να μην χάνουν την επαφή τους” δήλωσε, γνωστοποιώντας μάλιστα πως αναμένουν από το Υπουργείο Παιδείας νέα εγκύκλιο για το θέμα των απουσιών. “Περιμένουμε νέα εγκύκλιο. Θεωρώ ότι θα λυθούν αυτά τα θέματα και νομίζω θα βοηθηθούν τα παιδιά για να προχωρήσουμε παρακάτω” ανέφερε λακωνικά σχετικά με τις ημέρες της απουσίας μαθητών από το σχολείο ή αναφορικά με γεγονότα δυσκολίας στη σύνδεση παιδιών κατά τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης και τους προηγούμενους μήνες.

Στο σπίτι... από 2 Ιουνίου η Γ΄ Λυκείου λόγω πανελλαδικών

Η κα Παραμυθιώτου τοποθετήθηκε και για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη Γ΄ Λυκείου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι μαθητές που εξετάζονται και στις πανελλαδικές, θα παραμείνουν στα σπίτια τους από τις 2 Ιουνίου για την προστασία τους από την πανδημία, καθώς οι εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια ξεκινούν 14 Ιουνίου.

“Από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι τις εξετάσεις για να είναι προστατευμένα τα παιδιά στα σπίτια τους ώστε να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα” ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ακόμη πως, “Είναι πραγματικά μία δύσκολη περίοδος που ανά πάσα στιγμή μπορεί κάτι να τιναχτεί στον αέρα. Και βέβαια δεν είναι μόνον οι μαθητές, αλλά και οι επιτηρητές, οι εκπαιδευτικοί και όλη η σχολική κοινότητα. Επίσης, έχουμε εξεταστικά κέντρα σε πολλά νησιά και επιτηρητές – εκπαιδευτικούς και αν προκύψει κάτι θα είναι δύσκολη η αναπλήρωση. Ως εκ τούτου, είμαστε σε επαφή συνεχώς και καθημερινά με τις Διευθύνσεις των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου για να λύνουμε ό,τι προκύπτει”.

Να δηλώνονται τα κρούσματα

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις της, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κλήθηκε να απαντήσει και για τη γνωστοποίηση των θετικών κρουσμάτων προς αρμοδίους, ώστε η κάθε τοπική κοινωνία να έχει σαφή γνώση για τον αριθμό αυτών και για την προστασία της.

“Έχουμε ζητήματα και καλό θα είναι όταν έχουμε κρούσματα ή υποψία κρουσμάτων, αυτά να λέγονται από όποια πλευρά. Είτε από την οικογένεια να αναφέρεται, είτε από δομή ή από οποιαδήποτε πλευρά, ώστε να τα εντοπίζουμε και να προφυλασσόμαστε. Καλό είναι να μην υπάρχει απόκρυψη παντού. Δεν μιλάω μόνον για την εκπαίδευση και επίσης τα κρούσματα να λέγονται από επίσημα χείλη, από Οργανισμούς, φορείς και Υπηρεσίες και δεν εστιάζω στη Σύρο αλλά συνολικά στο Νότιο Αιγαίο. Δεν θέλουμε στοχοποίηση κανενός, αλλά δεν θέλουμε και απόκρυψη. Κύριο μέλημα είναι να προστατευθούμε” ανέφερε σχετικά, επαναλαμβάνοντας κατηγορηματικά πως, “Από την πλευρά της Εκπαίδευσης στο Νότιο Αιγαίο αναφέρουμε όλα τα κρούσματα”.

Η ίδια ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της επεσήμανε πως, “Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να ολοκληρωθεί το έτος και τα παιδιά ειδικότερα της Γ΄ Λυκείου να επιτύχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτή τη χρονιά πέρασαν δύσκολα, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί”.

Η κα Παραμυθιώτου σημείωσε τέλος πως η Περιφερειακή Διεύθυνση διατηρεί επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ.