Μέχρι την Παρασκευή οι δηλώσεις των υποψηφίων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας

Στις 1.466 οι θέσεις για τους μόνιμους διορισμούς στο Ν. Αιγαίο

Αναλυτικά τα στοιχεία για Κυκλάδες και περιφέρεια καθώς και δηλώσεις της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Μ. Παραμυθιώτου

Με 11.700 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών αναμένεται να ενισχυθούν τα δημόσια σχολεία πανελλαδικά, εκ των οποίων οι 1.466 αφορούν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με την επίσημη πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία και γνωστοποιήθηκε χθες το πρωί.

Σύμφωνα με το περιεχόμενό της, οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στην ακόλουθη ηλεκτρονική πλατφόρμα https://opsyd.sch.gr, ώστε να “τρέξει” η διαδικασία και να οριστικοποιηθούν οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Πρόκειται για τους πρώτους μόνιμους διορισμούς σε σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης μετά από το “πάγωμα” των σχετικών διαδικασιών για τουλάχιστον μία δεκαετία, ενώ υπενθυμίζεται πως μόλις πέρυσι, ενισχύθηκε η Ειδική Αγωγή με 4.500 προσλήψεις.

Με φόντο τα παραπάνω, καθίσταται ξεκάθαρο πως αν και οι διορισμοί μόνιμου χαρακτήρα έρχονται να ενισχύσουν σημαντικά τις εκπαιδευτικές δομές της χώρας, ωστόσο, αυτές δεν θα σημάνουν την πλήρη κάλυψη όλων των κενών και ως εκ τούτου, μετά τις σχετικές προσλήψεις, θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας σε απόλυτη συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να προχωρήσει στην πρόσληψη και αναπληρωτών.

Αναφορικά με τα παραπάνω και τα δεδομένα για τα νησιά του Ν. Αιγαίου κλήθηκε σε δηλώσεις η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου. Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις που αφορούν σε μόνιμους διορισμούς, ευελπιστώντας στην ανταπόκριση των υποψηφίων εκπαιδευτικών για την ενίσχυση των σχολείων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, που λόγω νησιωτικότητας, αντιμετωπίζουν ιδιαιτερότητες.

Αιτήσεις μέχρι και Παρασκευή

Αναλυτικές οδηγίες προς τους υποψηφίους εκπαιδευτικούς παρέχει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο και ανήρτησε χθες τη σχετική πρόσληψη για τους διορισμούς στην ιστοσελίδα του. Όπως γίνεται σαφές η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων άνοιξε από τη Δευτέρα 26/7 και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 30/7.

Αυτούσιο το περιεχόμενό της, έχει ως εξής: “Πρόσκληση για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Από Δευτέρα 26 Ιουλίου, έως και την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021, καλούνται να υποβάλουν αίτηση-δήλωση προτιμήσεων περιοχών/μουσικών σχολείων για μόνιμο διορισμό οι εγγεγραμμένοι στους: (α) τελικούς πίνακες κατάταξης με σειρά προτεραιότητας υποψήφιων εκπαιδευτικών κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ60, ΠΕ70 και ΠΕ79.01, και (β) τελικούς πίνακες κατάταξης με σειρά προτεραιότητας υποψήφιων εκπαιδευτικών κλάδων ειδικοτήτων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02, ΠΕ04.04, ΠΕ04.05, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ33 και ΠΕ78.

Οι αιτήσεις - δηλώσεις περιοχών προτίμησης/μουσικών σχολείων υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Π.ΣΥ.Δ.) https://opsyd.sch.gr)”.

Μετά τους διορισμούς σε Ειδική Αγωγή, πήρε σειρά η Γενική Εκπαίδευση

Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κατέστησε ξεκάθαρο – μέσω λιτών δηλώσεών της – πως οι συγκεκριμένοι διορισμοί μόνιμου χαρακτήρα στη Γενική Εκπαίδευση, έρχονται σε συνέχεια των πρώτων μόνιμων διορισμών κατά την περυσινή χρονιά, οι οποίοι αφορούσαν όμως τις δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης.

“Καλούμε τους εκπαιδευτικούς μας να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για μόνιμο διορισμό, ενισχύοντας το σημαντικότερο κεφάλαιο της παιδείας μας, το ανθρώπινο δυναμικό της. Από το Σεπτέμβριο, τα σχολεία μας της γενικής εκπαίδευσης θα έχουν άλλους 11.700 μόνιμους εκπαιδευτικούς, σε συνέχεια των 4.500 μόνιμων διορισμών που έγιναν στα ειδικά σχολεία μας πέρυσι. Πάγιες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, που ως τώρα καλύπτονταν με αναπληρωτές, πλέον θα καλυφθούν από μόνιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα κάνουν πράξη το νέο, αναβαθμισμένο σχολείο. Με διορισμούς, επιμορφώσεις, βελτιωτική αξιολόγηση, επενδύουμε στους εκπαιδευτικούς μας, απελευθερώνουμε τη δημιουργικότητά τους, ενισχύουμε την εκπαίδευση της χώρας μας” ανέφερε συγκεκριμένα και σε σχετική ανακοίνωσή της, η αρμόδια Υπουργός.

Στοιχεία για Κυκλάδες και Νότιο Αιγαίο

Συνολικά στις σχολικές μονάδες του Νοτίου Αιγαίου οι κενές θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν ανέρχονται σε 1.466. Από αυτές οι 509 αφορούν σε δασκάλους για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι 175 σε νηπιαγωγούς. Ειδικότερα για τα σχολεία των Κυκλάδων οι θέσεις για δασκάλους φθάνουν στις 255 και για νηπιαγωγούς στις 92.

Επιπλέον, τόσο στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι προσλήψεις για γαλλική γλώσσα αφορούν σε 22 θέσεις (ΠΕ05), για αγγλική γλώσσα (ΠΕ06) σε 99, για καλλιτεχνικά (ΠΕ08) σε 29 θέσεις και για μουσική (ΠΕ79.01) σε 31. Συνολικά οι ανωτέρω θέσεις φθάνουν στις 181 για τα σχολεία του Ν. Αιγαίου.

Πέραν αυτών, με μόνιμο προσωπικό πρόκειται να καλυφθούν και άλλες ειδικότητες και συγκεκριμένα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας: 43 θέσεις ΠΕ01(θεολόγοι), 293 θέσεις ΠΕ2 (φιλόλογοι), 117 θέσεις ΠΕ03 (μαθηματικοί), 58 θέσεις ΠΕ04.01 (φυσικοί), 31 θέσεις ΠΕ04.02 (χημικοί), 34 θέσεις ΠΕ04.04 (βιολόγοι), 14 θέσεις ΠΕ04.05 (γεωλόγοι), 5 θέσεις ΠΕ33 και 6 θέσεις ΠΕ78 (για κοινωνικές επιστήμες). Συνολικά οι ανωτέρω θέσεις φθάνουν σε 601.

Μ. Παραμυθιώτου: Αγωνιούσαμε πολλά χρόνια και θέλαμε μόνιμους διορισμούς

Στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένη σχετικά με τις εξελίξεις για τους πρώτους μόνιμους διορισμούς στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετά από πάρα πολλά χρόνια που είχαν “παγώσει” λόγω κρίσης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου απάντησε τα εξής: “Φυσικά. Είναι κάτι που ο κλάδος αγωνιούσε για χρόνια. Δεν έχουν γίνει μόνιμοι διορισμοί για περισσότερα από 10 – 12 χρόνια. Είχαν γίνει και στο παρελθόν δηλώσεις και αναφορές για διορισμούς και καταφέραμε να γίνουν τώρα”.

Η ίδια υπενθύμισε πως ενισχύσεις δέχθηκαν πέρυσι τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής, εστιάζοντας παρακάτω στις φετινές προσλήψεις.

“Πέρυσι έγιναν στην Ειδική Αγωγή και φέτος στη Γενική Εκπαίδευση. Οι μόνιμοι διορισμοί είναι κάτι που είχε και έχει ανάγκη η εκπαιδευτική κοινότητα για να έχουμε μόνιμους εκπαιδευτικούς και ειδικά στα νησιά μας, που όπως γνωρίζουμε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα παίρνουν τον μεγαλύτερο αριθμό αναπληρωτών από τη χώρα” σχολίασε η κα Παραμυθιώτου, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως το Ν. Αιγαίο σταθερά τα τελευταία χρόνια “παίρνει από τους υψηλότερους αριθμούς αναπληρωτών”.

Μέχρι και Αύγουστο οι διορισμοί

Σε συνέχεια των ανωτέρω ρωτήθηκε για τον χρόνο κατά τον οποίον θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τους μόνιμους διορισμούς.

“Προσπαθούμε να γίνουν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες καθώς εν μέσω θέρους και ειδικότερα τον Αύγουστο, όλα είναι πολύ πιο δύσκολα. Οι Διευθύνσεις βέβαια είναι στις θέσεις τους για να προχωρήσει η διαδικασία” ανέφερε, σημειώνοντας πως ως εκ τούτου, “Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα γίνει η καταχώρηση των νεοδιορισμένων και θα ορκιστούν για να πάρουν τις θέσεις τους και να πάμε στις επόμενες φάσεις”.

Απαραίτητοι οι αναπληρωτές

Συμπλήρωσε δε, πως, αμέσως μόλις κλείσει αυτή η διαδικασία, θα “τρέξει” η υπόθεση της τοποθέτησης των αναπληρωτών για να καλυφθούν όποια κενά. “Μόλις τακτοποιηθούν τα παραπάνω πάμε στην επόμενη φάση για να μετρήσουμε τα κενά μας και να πάμε στη φάση των αναπληρωτών” δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ακόμη πως, “Αν έχουμε 1.466 μόνιμους διορισμούς, σίγουρα θα πάρουμε αναπληρωτές διότι ο αριθμός που χρειαζόμαστε είναι μεγαλύτερος. Άρα, αμέσως μετά τους νεοδιορισθέντες, θα ακολουθήσουν όλες οι διαδικασίες για τους αναπληρωτές. Λογικά 25 – 26 Αυγούστου θα γίνουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών ώστε την 1η Σεπτέμβρη να είναι όλα τακτοποιημένα”.

Νομίζω θα έχουμε αποδοχή σε μεγάλο βαθμό”

Η κα Παραμυθιώτου κλήθηκε να σχολιάσει και για το θέμα της ανταπόκρισης των υποψηφίων εκπαιδευτικών ως προς την κάλυψη θέσεων στον νησιωτικό χώρο.

“Θεωρώ ότι οι συνθήκες αυτήν τη στιγμή είναι τέτοιες που θέλω να πιστεύω ότι θα καλυφθούν. Ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να προκύψουν που να μην γίνει αποδοχή για κάποιους σοβαρούς ενδεχομένως λόγους. Είναι τόσο δύσκολο το πλαίσιο και λόγω πανδημίας και άλλων καταστάσεων που νομίζω ότι θα έχουμε σε μεγάλο βαθμό αποδοχή των νέων θέσεων” εκτίμησε η ίδια, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “Αυτό θέλω να πιστεύω. Σίγουρα για τους νεοδιόριστους είναι δύσκολα τον πρώτον καιρό επειδή πηγαίνουν σε μία θέση κενή και δεν μπορούν να μετακινηθούν μέχρι να την υπηρετήσουν, αλλά όλα αυτά τα θέματα λύνονται”.

Η ίδια θέλησε να γνωστοποιήσει πως για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης το τρέχον διάστημα είναι δύσκολο, ωστόσο, μέλημα όλων είναι να “τρέξει” η διαδικασία των διορισμών.

“Για εμάς είναι ένα καλοκαίρι πάρα πολύ δύσκολο. Το στοίχημα είναι να ολοκληρωθούν όλα αυτά, ώστε αρχές Σεπτέμβρη να έχουμε τους νεοδιορισμένους – που θα τους έχουμε – και τα κενά των αναπληρωτών, αλλά και τις προσλήψεις των αναπληρωτών, ώστε να ξεκινήσουμε ομαλά και αν υπάρχουν κενά, αυτά να είναι πολύ λίγα”.

Αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας

Με φόντο την περυσινή κατάσταση και τις συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, η κα Παραμυθιώτου ρωτήθηκε σχετικά με το αν αγωνιά για ένα πιθανό νέο λουκέτο – φέτος - στα σχολεία, δεδομένης της πορείας του κορωνοϊού. “Το σημαντικό είναι να πάμε καλά και με την πανδημία για να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία. Αυτή είναι η επιθυμία μας, η επιθυμία όλων. Των γονέων, των μαθητών των ίδιων, των μικρών παιδιών, των μεγάλων μαθητών και των εκπαιδευτικών. Θέλουμε να έχουμε ανοικτά σχολεία” δήλωσε πρωτίστως η ίδια.

Σχολιάζοντας μάλιστα τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης επεσήμανε τα εξής: “Η τηλεκπαίδευση λειτούργησε, αλλά με πολλά προβλήματα και με ιδιαιτερότητες. Υπήρχαν και μαθητές που δεν μπόρεσαν να στηριχθούν από τους γονείς ή την εκπαιδευτική κοινότητα και δυστυχώς υπήρχαν ανισότητες”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “Η δια ζώσης εκπαίδευση λοιπόν είναι σημαντική. Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοικτά και τα παιδιά πρέπει να είναι στα σχολεία. Ας ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να λειτουργήσουμε απρόσκοπτα και σύμφωνα πάντα με τα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού”.

Η ίδια θέλησε να αναγνωρίσει δημοσίως τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών κατά το περυσινό σχολικό έτος, λέγοντας τα ακόλουθα: “Οι εκπαιδευτικοί μας ανταποκρίθηκαν πλήρως όλο το προηγούμενο διάστημα σε ό,τι τους ζητήθηκε. Πραγματικά όλοι ανταποκρίθηκαν και ελπίζω να πάμε καλά και τα νησιά μας να ξεκινήσουν χωρίς θέματα”.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας για το δημόσιο σχολείο”

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις της, κλήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά και με τη γενικότερη προσπάθεια που χρειάζεται να γίνει προκειμένου να αναβαθμιστεί το δημόσιο σχολείο. “Έχουμε μπροστά δρόμο για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου σε πολλά επίπεδα. Δεν είναι μόνον οι διορισμοί, αλλά και το ποιοτικό κομμάτι της εκπαίδευσης, πώς είναι τα σχολεία μας, πώς γίνονται μέσα τα μαθήματα, υποστήριξη παιδαγωγική και καθοδηγητική, τα στελέχη της εκπαίδευσης, τα αναλυτικά προγράμματα, τα βιβλία. Είναι μία σειρά πραγμάτων για να αλλάξει η κατάσταση. Πάντα θα ζητάμε και πάντα θα προσπαθούμε για το καλύτερο από τις θέσεις ευθύνης που έχουμε ώστε να δίνονται ίσες ευκαιρίες στα παιδιά και στα νησιά και στα μικρά νησιά που έχουμε ιδιαιτερότητες” δήλωσε η Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, λέγοντας τέλος, πως όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων στον νησιωτικό χώρο, υπάρχει ουσιαστική μέριμνα τα τελευταία χρόνια συνολικά από τις ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

“Από τις θέσεις ευθύνης που υπηρετώ τα τελευταία 14 χρόνια στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, προσπαθούμε να τα βλέπουμε τα θέματα των σχολείων και δεν έχει μείνει κανένα εξ αυτών χωρίς εκπαιδευτικό. Έχουν λειτουργήσει σχολεία σε απομακρυσμένα νησιά, σε δυσπρόσιτες περιοχές, με ένα παιδί, με δύο παιδιά. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές ηγεσίες και τα Υπουργεία, όλες οι κυβερνήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, στήριξαν” ανέφερε, καταλήγοντας στις απαντήσεις της.