Το ΓΕΛ Πάρου γέμισε χρώματα και εικόνες

 

Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Γενικού Λυκείου Πάρου μέσω του Πράσινου Ταμείου, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο βελτιώνοντας τις συνθήκες εκπαίδευσης και μειώνοντας το ετήσιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου. Στη συνέχεια και μετά από πρόταση του Ιωάννη Περράκη, πρώην μαθητή του σχολείου και νυν φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών, το ΓΕΛ Πάρου «στολίστηκε» γεμίζοντας χρώμα την καθημερινότητα μαθητών και καθηγητών.

Η Διευθύντρια του σχολείου και φιλόλογος, Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, έγραψε για αυτήν την υπέροχη πρωτοβουλία:

«Τέχνη είναι όλα, αρκεί να ξέρεις και να μπορείς να το βλέπεις…

Η τέχνη αποτελεί μια επιθυμία αλλά συνάμα και μια εξομολόγηση. Στο σημερινό ελληνικό λύκειο καθώς δεν υπάρχει χώρος για την τέχνη φροντίζουμε – κάθε φορά που μάς το επιτρέπουν οι συνθήκες - να δίνουμε χώρο στους νέους μας να εκφράσουν συναισθήματα, σκέψεις, ανησυχίες μέσω της τέχνης γιατί έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι έτσι δέχονται ισχυρά ερεθίσματα που τούς εξελίσσουν και τούς καλλιεργούν αισθητικά και πνευματικά. 

Μετά την ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολείου μας, μέσω του Πράσινου Ταμείου, επικοινώνησε μαζί μου ο Ιωάννης Περράκης, φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών (πρώην μαθητής μας) και μου πρότεινε να δημιουργήσει τοιχογραφίες (γκράφιτι ) στους γυμνούς τοίχους του σχολείου μας για να χρωματίσουν ευχάριστα την καθημερινότητά μας.

Αποδέχθηκα με ευχαρίστηση την πρότασή του και συγκροτήσαμε καλλιτεχνική ομάδα, με επικεφαλής τον ίδιο και τους μαθητές/ τριες μας: Λυδία Νικολαίδου (Γ2), Κυριακή Σομπόνη (Γ3), Μελπομένη Σομπόνη (Γ3), Αθηνά Κόττικα (Β1), Στέλλα Χανιώτη (Β3) και Αντώνης Ραγκούσης (Α3), προκειμένου να τεχνουργήσουν 3 τοιχογραφίες: στην όψη του κτηρίου Β΄ (Γ΄τάξη), της Σχολικής Βιβλιοθήκης και του γραφείου μου (Διεύθυνσης).

 Το αποτέλεσμα εκπληκτικό: Μια κουκουβάγια με χρώματα χαράς και αισιοδοξίας δεσπόζει ως σύμβολο γνώσης και σοφίας στο κτήριο Β΄(εμπνευστής ο Ιωάννης Περράκης), μια νεράιδα με ένα βιβλίο έξω από τη Βιβλιοθήκη (Μελπομένη Σομπόνη & Στέλλα Χανιώτη) και τρία μεγάλα ονόματα του Ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα -Ελύτης, Σωκράτης, Θεοδωράκης- (Λυδία Νικολαίδου, Κυριακή Σομπόνη & Αθηνά Κόττικα), έξω από το γραφείο της Διεύθυνσης.

Η καλλιτεχνική ομάδα για να ολοκληρώσει τις συνθέσεις εργάστηκε καθ’όλη τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών και τα αμέσως επόμενα Σ/Κ.

Τους ευχαριστώ βαθιά, εκ μέρους όλων μας-μαθητών κι εκπαιδευτικών- για το όλο εγχείρημα. Νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια για τους μαθητές μας (νυν και πρώην) που αισθάνονται το σχολείο ως σημείο αναφοράς τους αλλά κι ως αφόρμηση καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας.

Τέλος ευχαριστώ τους χορηγούς μας –χρώματα, σπρέι, υλικά- Γιώργο Χαραλαμπόπουλο (εργολάβο της «ΗΡΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.») και Θέμη Δαφερέρα (Οικόραμα-Χρώματα)»

Το ΓΕΛ Πάρου στην Έπαυλη Τσιροπινά

Σήμερα, Η Β’ Λυκείου του σχολείου, με συνοδό την κ. Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, επισκέφτηκαν τη Σύρο. Με αφορμή αυτήν την επίσκεψη, η κ. Χατζηγεωργίου μίλησε στην Κοινή Γνώμη:

«Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών επισκέψεων, έχουμε επισκεφτεί τη Σύρο με τη Β’ Λυκείου. Τους είχαμε προτείνει δυο προορισμούς και μόνοι τους επέλεξαν να επισκεφτούμε τη Σύρο. Οι εκδρομές αυτές πρέπει να έχουν παιδαγωγικό κι εκπαιδευτικό χαρακτήρα κι έτσι είχαμε σκοπό να επισκεφτούμε κάποια αξιόλογα μέρη. Το πρωί επισκεφτήκαμε τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου που είδαμε το αυθεντικό έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Εκεί μας ξενάγησε ο πατήρ Κωνσταντίνος κι ήταν πραγματικά τόσο γλαφυρή η διήγησή του που μας εντυπωσίασε. Εν συνεχεία, επισκεφθήκαμε τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και  τον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου όπου και αυτός ο ναός φυσικά μάς εντυπωσίασε. Συνεχίσαμε την πορεία μας μέσα από τα χωριά της Σύρου και καταλήξαμε στην Ποσειδωνία διότι θέλαμε οπωσδήποτε να πάμε στην έπαυλη Τσιροπινά. Εκεί μας περίμενε η Αντιδήμαρχος η κ. Πρίντεζη και μας ξενάγησε στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της έπαυλης. Οι μαθητές μας κι εκεί εντυπωσιάστηκαν. Στη συνέχεια, πήγαμε στην παραδοσιακή βιοτεχνία λουκουμιών Δεναξά όπου εκεί μας εξήγησαν τον τρόπο παρασκευής των λουκουμιών και προσφέρθηκαν στους μαθητές μας να δοκιμάσουν γεύσεις από παραδοσιακά προϊόντα. Αύριο θα επισκεφτούμε το Δημαρχείο της Ερμούπολης όπου θα μας περιμένει η Αντιδήμαρχος κ. Αλίκη Λεονταρίτη. Πριν φύγουμε, θα επισκεφτούμε φυσικά το θέατρο Απόλλων αλλά και το Βιομηχανικό Μουσείο.

Οι μαθητές μας είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι κι ενθουσιασμένοι γιατί δυστυχώς, ενώ ζούμε στις Κυκλάδες, δεν γνωρίζουμε  τον τόπο μας. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά μας πού ζούνε και την ιστορία τους. Να υπάρχει μια διάχυση του πολιτισμού για να μάθουν να βιώνουν αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά που έχουν, να την εκτιμούν και να την διαδίδουν αντίστοιχα. Στο μέλλον μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων που ετοιμάζει το σχολείο μας έχουμε κατά νου να κάνουμε μια γόνιμη ανταλλαγή με ένα νησί των Κυκλάδων ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν μια βιωματική σχέση με την κληρονομιά τους γιατί η ξερή γνώση δεν αποδίδει στην ουσία»

Σε ό,τι αφορά το υπέροχο εικαστικό αποτέλεσμα στους τοίχους του σχολείου της Πάρου, δήλωσε:

«Στο σχολείο αν δεν υπάρχει μια ομαδική συμπαράταξη δεν μπορεί να γίνει έργο. Συμπορευόμαστε όλοι κι εννοώ και τους συναδέλφους και τους γονείς αλλά και τους μαθητές. Τα αγκαλιάζουν όλοι όλα αυτά που κάνουμε κι αυτό μας κάνει περισσότερο χαρούμενους και αισιόδοξους και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε μετά από αυτά τα δυο τόσο δύσκολα χρόνια που αντιμετωπίσαμε σωρεία προβλημάτων στην Εκπαίδευση. Είναι σημαντικό ότι οι μαθητές αγαπάνε το σχολείο και δούλευαν ώρες για αυτό το αποτέλεσμα. Θα έχουμε και συνέχει σε αυτό το έργο. Θέλουμε να δώσουμε χρώμα στο σχολείο. Είναι σημαντικό τα παιδιά να αφήνουν το αποτύπωμά τους και να αγαπάνε το σχολείο τους. Το πρόβλημα στο σύγχρονο κόσμο είναι ότι οι μαθητές μας δεν αγαπάνε πραγματικά το σχολείο. Το βλέπουν  σαν ένα στείρο μέρος. Εμείς θέλουμε να έρχονται με χαρά και να ξανάρχονται και να είναι σημείο αναφοράς τους. Να τους μείνει κάτι ουσιαστικό».