Εκτάσεις χιλιάδων μέτρων πωλούνται στις Κυκλάδες

Παραλίες με πωλητήριο

Στην τελική ευθεία του δρόμου της αγοράς, μπαίνουν πλέον χιλιάδες στρέμματα γης σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και πολλές εκτάσεις των νησιών των Κυκλάδων, μετά και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των συγκεκριμένων περιοχών που παραχωρούνται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Αν και ήδη είχε δημοσιευτεί η λίστα με τα νησιά των Κυκλάδων, στα οποία παραχωρείται στο ΤΑΙΠΕΔ η περιουσία του δημοσίου, ακολούθησε η δημοσίευση στο ΦΕΚ των περιοχών και τους ακριβούς αριθμού εκτάσεων που περνούν στην κυριότητα του Ταμείου.

Πρόκειται για τις πρώτες δημόσιες εκτάσεις, για τις οποίες έχει λάβει την απόφαση παραχώρησης τους η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες, ανά 250 κάθε φορά, που θα προωθηθούν προς πώληση.

Αυτό συμπεριλαμβάνεται στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, βάσει των μνημονιακών υπογραφών, που αντιστοιχούν σε ανάλογες δεσμεύσεις έναντι των δανειστών.

Οι παραχωρούμενες εκτάσεις στις Κυκλάδες

Σε πολλές χιλιάδες μέτρα ανέρχονται οι εκτάσεις στις Κυκλάδες, που πρόκειται να πουληθούν σε ιδιώτες και οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι παραλιακές και βρίσκονται στα τουριστικότερα τμήματα των νησιών.

Τα πρώτα «φιλέτα» στα οποία θα μπει πωλητήριο είναι στα νησιά των Κυκλάδων Σύρο, Νάξο, Ηρακλειά, Πάρο, Αντίπαρο, Άνδρο, Μήλο και Μύκονο.

Συγκεκριμένα στη Σύρο στην παραλία Γαλησσά 27.922,34 τ.μ., στη Νάξο στο Αγερσανί-Λίμνη Αλυκής 1.090.764,52 τ.μ., στον Αγ. Προκόπιο-Αγ. Άννα 161.776 τ.μ. και στον Καλαντό 50.452,49 τ.μ., στην Ηρακλειά στο Λιβάδι 7.239,07 τ.μ., στην Πάρο στην Αλυκή 66.215 τ.μ. και 13.200 τ.μ., στην Αντίπαρο στην Παναγία 20.010 τ.μ., στην Άνδρο στην παραλία Ατένι Υδρούσας 26.523,50 τ.μ., στη Μήλο στην Χιβαδολίμνη Πλάκας 63.800 τ.μ. και στη Μύκονο στο ακρωτήρι του Καφέ Κάβου 13.475 τ.μ. και 14.650 τ.μ. και το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Λητώ» στη θέση Καμινάκι 3.634τ.μ., κυριότητας του ΕΟΤ.

Πέραν αυτών των εκτάσεων και ακινήτων και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, εντός του επόμενου τριμήνου, θα παραχωρηθούν αντίστοιχες εκτάσεις, και συγκεκριμένα σε Σαντορίνη, Τήνο, Αμοργό, Κέα, Κύθνο και Σέριφο.

Η πρώτη αντίδραση

Με τη δημοσιοποίηση των παραχωρούμενων εκτάσεων, άμεση υπήρξε η αντίδραση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Συρμαλένιου, ο οποίος απάντησε στις δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στ. Σταυρίδη, σχετικά με τη διαδικασία παραχωρήσεων.

Ο κ. Σταυρίδης ανέφερε για τις παραχωρούμενες εκτάσεις ότι «είτε δεν είχαν καμία αξιοποίηση όλα αυτά τα χρόνια, είτε κόστιζαν πανάκριβα, χωρίς να καλύπτουν το κόστος τους» οπότε, «καιρός είναι πλέον να φερθούμε έξυπνα, να τα παραχωρήσουμε μακροχρόνια, ώστε αυτά τα ακίνητα αντί να αντλούν πλούτο από την ελληνική κοινωνία, να φέρνουν πλούτο».

Ο κ. Συρμαλένιος σημειώνει ότι «ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δεν δήλωσε μέσα από ποιες διαδικασίες αποτιμάται η αξία αυτών των ακινήτων, ποια τα κοστολογημένα οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, και ποιο τελικά το ύψος αυτού του «πλούτου».

Στρέφεται δε ευθέως κατά του Ταμείου αναφέροντας ότι «Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ότι το ΤΑΙΠΕΔ, λόγω πρωτίστως της αδιαφανούς λειτουργίας του -στο περιθώριο του κοινοβουλευτικού ελέγχου- δεν παρέχει κανένα εχέγγυο για όποια πιθανή επωφελεία του δημοσίου συμφέροντος συνδιαλλαγή».

Για δε τα οικονομικά αποτελέσματα της πώλησης των ακινήτων του δημοσίου αναφέρει ότι «τα έσοδα από την «αξιοποίηση» των ακινήτων θα οδηγηθούν αναμφίβολα στην μαύρη τρύπα του χρέους που τα αλλεπάλληλα μνημόνια αντί να την περιορίζουν την γιγαντώνουν και οι όποιες επενδύσεις γίνουν, θα πραγματοποιηθούν σε καθεστώς άτυπων Ειδικών Οικονομικών Ζωνών με όσα αυτές «επιφυλάσσουν» για τις εργασιακές σχέσεις και την προστασία του περιβάλλοντος».

Ειδικά για τις συγκεκριμένες εκτάσεις των Κυκλάδων ο Κυκλαδίτης βουλευτής δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι «τα «ακίνητα» αυτά αποτελούν, πρώτα και πάνω, απ΄ όλα περιουσία και «πλούτο» των Κυκλαδιτών που την έχουν δανειστεί από τα παιδιά τους και κανείς δεν έχει εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να τα ξεπουλήσουν, και καλεί τους πολίτες και όλους τους θεσμικούς φορείς των κυκλαδονήσων να αντισταθούν και να αντιταχθούν στα μνημονιακής έμπνευσης σχέδια αποικιοποίησης των νησιών μας».