Διαφοροποίηση Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, σχετικά με το μείζον ζήτημα της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, που θα συζητηθεί στο επόμενο Δ.Σ Δήμου Άνδρου

“Εύθραυστο” αποτέλεσμα

Σε τεντωμένο σκοινί προχωρά η δημοτική αρχή της Άνδρου στη λήψη απόφασης για την οριστικοποίηση της θέσης Πλούσκα, για τον νέο ΧΥΤΥ του νησιού, του οποίου η δημιουργία θα απαλλάξει το Δήμο Άνδρου από πληθώρα προβλημάτων, οικονομικών και περιβαλλοντικών.

Πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο ταλαιπωρεί το νησί της Άνδρου, περισσότερο από μία δεκαετία, δεδομένου, ότι ακόμη και όταν ακόμη δεν «έτρεχαν» τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χωματερές, που χαρακτηρίστηκαν παράνομες, ο ΧΑΔΑ, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή της Σταυροπέδας, σημείωνε τεράστια προβλήματα.

Παρά το γεγονός, ότι η αποκατάσταση της παράνομης πλέον χωματερής, που κοστίζει στο Δήμο Άνδρου πολλά χρήματα, δεδομένων των προστίμων, που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε. και παράλληλα η χωροθέτηση ενός σύγχρονου ΧΥΤΥ, είναι ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα, που χρήζει όσο το δυνατόν αμεσότερης επίλυσης στο νησί, οι προσπάθειες, τόσο των προηγούμενων, όσο και της παρούσας δημοτικής αρχής, φαίνεται να «σκοντάφτουν» στις αντιρρήσεις των πολιτών, σχετικά με τη χωροθέτηση της υποδομής του ΧΥΤΥ στην περιοχή τους.

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και έπειτα από την αναθεώρηση της μελέτης, για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, με τον εμπλουτισμό των προτεινόμενων θέσεων, η θέση Πλούσκα, φαίνεται να είναι η πλέον καταλληλότερη για την εγκατάστασή του. Ταυτόχρονα, το χρονικό περιθώριο για την εξεύρεση λύσης στενεύει επικίνδυνα, καθώς η προσωρινή άδεια για τη λειτουργία ενός δεματοποιητή στη χωματερή κινδυνεύει να τερματιστεί οριστικά, δεδομένου ότι Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τις σχετικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις τους, έχουν απαιτήσει την απομάκρυνση του μηχανήματος και την παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ.

Διαφοροποίηση μελών της πλειοψηφίας

Αν και πλέον η Άνδρος έχει να αντιμετωπίσει ένα ασφυκτικό χρονικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο, για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ και τη σταδιακή αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, οι πολίτες της Πλούσκας, έχουν εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή τους με την εγκατάσταση του ΧΥΤΥ στην περιοχή τους, με τους Δημοτικούς Συμβούλους της Δ.Ε. Υδρούσας, ακόμη και της πλειοψηφίας, να μην αποτελούν εξαίρεση.

Όπως αναφέρεται στα τοπικά μέσα του νησιού, με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, οπότε και θα συζητηθεί το επίμαχο θέμα, έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα έγγραφα, έτσι ώστε να επιχειρηματολογήσουν κατά της χωροθέτησης.

Πρόσφατα, μάλιστα, μεταξύ άλλων Δημοτικών Συμβούλων της δημοτικής αρχής, τη διαφοροποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κυριάκος Θωμάς, εκπροσωπώντας τους δημότες της περιοχής, στην οποία εξελέγη.

Με αυτά τα δεδομένα, η παράταξη της πλειοψηφίας του δημάρχου Άνδρου, κ. Θεοδόση Σουσούδη, αναμένεται να παρουσιαστεί «λαβωμένη», όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς με την αρνητική ψήφο των Συμβούλων της Δ.Ε. Υδρούσας, η υπερψήφιση της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα, θα αποδειχτεί μία δύσκολη μάχη.

Ήπιοι τόνοι και πνεύμα κατανόησης

Οι «απώλειες» μπορεί να δείχνουν «τρανταχτές», εντούτοις ο κ. Σουσούδης, τοποθετήθηκε επί του ζητήματος σε εξαιρετικά ήπιους τόνους και με ενωτική διάθεση, σε σχετική ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, ενάντια στο κλίμα διχασμού, που επιχειρείται από πολλές πλευρές, εκφράζοντας κατανόηση στην διαφοροποίηση των μελών της δημοτικής αρχής σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες, καθώς, όπως τόνισε, πρόκειται για ανοιχτή και δημοκρατική παράταξη, της οποίας τα μέλη τυγχάνουν της απόλυτης εμπιστοσύνης του.

Αναλυτικά η δημοσίευση του κ. Σουσούδη:

«Το ζήτημα της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ και της μόνιμης, οριστικής και βιώσιμης λύσης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν πρέπει να διχάσει την τοπική κοινωνία.

Αντιλαμβάνομαι, σέβομαι και κατανοώ τη διαφορετική προσέγγιση που έχουν για το θέμα αυτό, στελέχη της παράταξης μας.

Η δημοτική παράταξη “Νέοι Ορίζοντες” είναι μια ανοιχτή και δημοκρατική παράταξη. Αποτελείται από ικανούς, καταξιωμένους και δημιουργικούς ανθρώπους, τους οποίους εμπιστεύομαι απόλυτα.

Ξεκινήσαμε όλοι μαζί μια προσπάθεια, μαζί θα την συνεχίσουμε. Μας ενώνουν πολλά περισσότερα και κυρίως η εντολή που πήραμε από τους πολίτες της Άνδρου τον περασμένο Μάιο για να αλλάξουμε το νησί.

Δεν έγινα Δήμαρχος για να κρύβω τα προβλήματα κάτω από το χαλί, για να μετράω με μια μεζούρα το πολιτικό κόστος. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί μας, πρέπει να λυθεί. Είναι υπόθεση όλων μας, απαιτεί ορθολογισμό, συναίνεση και υψηλή αίσθηση ευθύνης.

Η κατασκευή και η λειτουργία ΧΥΤΥ θα διέπεται από αυστηρές περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ενώ θα υπάρξουν και ευρεία αντισταθμιστικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Η δρομολόγηση της κατασκευής ΧΥΤΥ, θα δώσει τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να υλοποιήσει με ταχύτερους ρυθμούς το πρόγραμμα της. Να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών, να ενισχύσει την εικόνα της Άνδρου ως τουριστικού προορισμού και να υλοποιήσει ένα νέο τεχνικό πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων στις τρεις δημοτικές ενότητες του νησιού.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.

Συνεχίζουμε!»

Ανάγκη συμβιβασμού του συνόλου της τοπικής κοινωνίας

Είναι γεγονός, πως με τη συνεχή αναβολή στην εξεύρεση λύσης για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, οι προθεσμίες έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, ενώ τα πρόστιμα βαραίνουν ολοένα και περισσότερο τα οικονομικά του Δήμου Άνδρου.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι υπάρχει κίνδυνος τα αρμόδια όργανα να διακόψουν τη λειτουργία του δεματοποιητή, μετά την πάροδο της προσωρινής διορίας, που έχουν εγκρίνει, για την εξυπηρέτηση του Δήμου, η Άνδρος κινδυνεύει να αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα, αφού δεν θα υπάρχει κανένας διαθέσιμος χώρος για την απόθεση των απορριμμάτων.

Μπροστά στον κίνδυνο, να χαθεί κάθε διαθέσιμη εναλλακτική λύση και τα απορρίμματα του νησιού να παραμένουν άταφα, συνιστώντας εξαιρετικά μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία, δημιουργείται η επιτακτική ανάγκη για τους κατοίκους του νησιού, να θέσουν σε προτεραιότητα το κοινό συμφέρον όλης της Άνδρου, ερχόμενοι σε έναν αμοιβαίο και θεμιτό συμβιβασμό, προχωρώντας ομόθυμα προς την οριστική λύση του προβλήματος.

Ετικέτες: