Αποπέμφθηκε και από τη θέση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου ο Γ. Σανταμούρης

«Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εικόνα του νησιού»

Την αποπομπή του κ. Γ. Σανταμούρη από τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου και την αντικατάστασή του από την κ. Ευγενία Αλοιμόνου, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Τήνου.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Σανταμούρης είχε χρησιμοποιήσει με υποτιμητικό τρόπο τον όρο ΑμεΑ προκειμένου να επιτεθεί φραστικά στον Δήμαρχο Άνδρου, στο πλαίσιο σχολιασμού μίας ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κληθείς να δικαιολογηθεί, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τήνου, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως “τη λέξη ΑμεΑ δεν την επινόησα εγώ, αυτή η λέξη υπάρχει. Αυτοί οι άνθρωποι για όσους πιστεύουν στο Θεό, τους έχει καταραστεί ο Θεός. Για όσους δεν πιστεύουν, η φύση έχει κάνει τα σφάλματά της”, μία δήλωση που προκάλεσε τσουνάμι σφοδρών αντιδράσεων σε τοπικό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο.  

«Καθ’ όλα παράνομη η πράξη του κ. Σανταμούρη»

Κατά την εισήγηση του θέματος, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, σημείωσε, πως «είναι ξεκάθαρο, ότι οι συγκεκριμένες φράσεις προσβάλλουν συνανθρώπους μας και δικαιολογημένα προξένησαν την αντίδραση της δημοτικής μας παράταξης, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πολιτείας, αλλά και των ίδιων των φορέων που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία, καθώς και εν γένει της κοινής γνώμης, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Το μέγεθος των αντιδράσεων δικαιώνεται και από το γεγονός, ότι δεν υπήρχε ανάκληση των δηλώσεων σε μεταγενέστερο χρόνο. Επιπροσθέτως, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα του δημοτικού μας συμβουλίου, αλλά ακόμη περισσότερο στο ίδιο το νησί την τοπική μας κοινωνία».

Επεσήμανε δε, πως κατόπιν αυτών, «οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος του δημοτικού συμβουλίου και της δημοτικής αρχής. Και βεβαίως να θωρακίσουμε την εικόνα και τη φήμη του νησιού μας».

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, η εισήγηση για την αποπομπή του κ. Σανταμούρη αφορά «στη νομοθεσία που προστατεύει τα Άτομα με Αναπηρία, την οποία νομοθεσία παρέβη με τη συμπεριφορά του ο κ. Σανταμούρης, προκειμένου να καταδείξω τη συνακόλουθη υποχρέωσή μας για την αντικατάστασή του από πρόεδρο και μέλος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου. Η πράξη του κ. Σανταμούρη είναι καθ’ όλα παράνομη και έρχεται σε ευθεία αντίθεση, τόσο με συνταγματικά, όσο και με διεθνή κατοχυρωμένα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως και με τις θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά την άσκηση της δημόσιας διοίκησης, όπως είναι η αρχή της ισότητας».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος πρότεινε για τη θέση της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου την κ. Ευγενία Αλοιμόνου, με αναπληρωτή της τον κ. Γιάννη Μαρκουίζο.

Οι θέσεις της μειοψηφίας

Με τον λόγο να περνά στις παρατάξεις της μειοψηφίας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, αναφέρθηκε στην υπόθεση του κ. Σανταμούρη, ως «ένα από τα πιο αρνητικά φαινόμενα στην ιστορία του νησιού μας».

Οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας τόνισαν, πως η καταδίκη των δηλώσεων του κ. Σανταμούρη κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα έπρεπε να έχει γίνει άμεσα, ωστόσο, ενώ ζητήθηκε εκείνη τη στιγμή, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε τη διαγραφή του από την παράταξη την επόμενη μέρα και αφού το θέμα είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις πανελλαδικά και σε από εκπροσώπους φορέων κάθε επιπέδου διοίκησης. Όλοι δε, επέρριψαν ευθύνη στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Πέτρο Μαρκουίζο, καθώς ο ίδιος δεν διέκοψε το παραλήρημα του κ. Σανταμούρη, προασπίζοντας το κύρος και το ήθος του ανώτατου δημοτικού οργάνου, υπενθυμίζοντας δηκτικά, ότι ο πρόεδρος σε αρκετές περιπτώσεις δείχνει άμεσα αντανακλαστικά διακόπτοντας τους συμβούλους της μειοψηφίας.

Επιπλέον, όλες οι παρατάξεις αναφέρθηκαν στο γεγονός, ότι οι χαρακτηρισμοί του κ. Σανταμούρη για τα ΑμεΑ δεν ήταν το μοναδικό φαινόμενο, που ο συγκεκριμένος σύμβουλος είχε προβεί σε απρεπείς δηλώσεις, τόσο προς κοινωνικές ομάδες, όσο και προσωπικά σε άλλους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένων και των συναδέλφων του στο δημοτικό συμβούλιο Τήνου. Παρ’ όλα αυτά και μέχρι πρότινος, ο ίδιος τύγχανε της αμέριστης στήριξης του Δημάρχου, όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των υπολοίπων παρατάξεων, υπενθυμίζοντας τη φράση του Δημάρχου πριν από περίπου ένα μήνα πως «τον στηρίζω με χέρια και με πόδια».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου, κ. Άννα Μαραβέλια, τόνισε, πως πέραν της αυτονόητης καταδίκης των δηλώσεων του κ. Σανταμούρη, το γεγονός αυτό οφείλει να αποτελέσει αφορμή, προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος, όσον αφορά στις παρεμβάσεις και τα έργα που γίνονται ή πρέπει να γίνουν, ώστε η Τήνος να γίνει προσβάσιμη και φιλική για τα ΑμεΑ, αποκαθιστώντας επί της ουσίας την εικόνα του νησιού απέναντι στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Απαντώντας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, υποστήριξε, πως η αντίδραση της δημοτικής αρχής ήταν άμεση, θεσμική και όχι στα λόγια, τόσο με τη διαγραφή του κ. Σανταμούρη από τη δημοτική ομάδα, όσο και με την αντικατάστασή του στο ΔΛΤΤ-Α, ενώ ο Δήμαρχος τόνισε, πως σε ένα θέμα που συμφωνούν και ομονοούν όλοι, δεν θα πρέπει να μπαίνουν διαχωριστικές γραμμές και να προωθούνται μικροπολιτικές σκοπιμότητες, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά σε όλο το νησί και στην εικόνα του.

Προβληματισμός για το ασυμβίβαστο

Όσον αφορά στον ορισμό της νέας προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, κ. Αλοιμόνου, η δημοτική κίνηση «Κοινό Τηνίων», με επιστολή της προς το δημοτικό συμβούλιο, καθώς ο δημοτικός της σύμβουλος δεν συμμετείχε λόγω ασθενείας, τόνισε, πως «η τοποθέτηση της κ. Αλοιμόνου στην θέση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου δεν μας βρίσκει σύμφωνους καθώς έχει επαγγελματική σχέση με το λιμάνι, πράγμα που κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί ασυμβίβαστο».

Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Κροντηράς, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε, ότι προκειμένου να λειτουργήσει το Λιμενικό Ταμείο, να παύσει αυτή η κόντρα και να συνεχιστεί το σημαντικότατο έργο του φορέα, η παράταξη θα συμφωνήσει με τον ορισμό της κ. Αλοιμόνου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση υπερψήφισε την καθαίρεση του κ. Σανταμούρη, ωστόσο δεν συμφώνησε με τον ορισμό της κ. Αλοιμόνου.

Απαράδεκτων δηλώσεων… συνέχεια

Ο λόγος δόθηκε και στον κ. Σανταμούρη, ο οποίος με ένα αλαζονικό ύφος, αρχικά απαίτησε να ανοίξουν οι κάμερες, ώστε να βλέπει τα πρόσωπα των άλλων δημοτικών συμβούλων – καθ’ ό,τι η συνεδρίαση γινόταν μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ στη συνέχεια προχώρησε στην ανάγνωση ενός κειμένου που είχε στη διάθεσή του, σε μία προσπάθεια υπεράσπισης του εαυτού του.

Ο ίδιος σε έναν μακρύ μονόλογο, που ξέφυγε του κειμένου που προφανώς είχε επιμεληθεί νομικός και ο οποίος διήρκεσε 26 περίπου λεπτά, επιχείρησε να σκιαγραφήσει τον εαυτό του ως θύμα σκευωρίας, που «έσφιξε τα δόντια και δεν μίλησε», επέρριψε ευθύνες για την δυσλειτουργία του ΔΛΤΤ-Α και τελικά για την αποπομπή του στο Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή της Άνδρου, καθώς επίσης στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Κροντηρά και στον Λιμενάρχη Τήνου, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι ο ίδιος ως πρόεδρος του φορέα προέβη σε παρεμβάσεις και έργα υπέρ της εξυπηρέτησης των ΑμεΑ, κρίνοντας ο ίδιος ότι αυτή του η πράξη αποτελεί απόδειξη πως ο ίδιος σέβεται την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, ξεφεύγοντας από το προσεκτικά συνταγμένο κείμενο, ο κ. Σανταμούρης αμετανόητος, εκφράστηκε ξανά με απαράδεκτο τρόπο για τα άτομα με αναπηρία. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Επί δημαρχίας σου κ. Κροντηρά, που κόπτεστε για τα ΑμεΑ, ούτε ράμπες υπήρχαν. Επί των ημερών μου, έφτιαξα τουλάχιστον άλλες 10 ράμπες από αυτές που υπήρχαν, αλλά εγώ δεν ενδιαφέρομαι για τα  ΑμεΑ, εγώ τους κατηγορώ. Εγώ κατηγορώ τον Ύψιστο, αν υπάρχει, γιατί βγαίνουν αυτοί οι άνθρωποι έτσι». Άμεσα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τον διέκοψε, ωστόσο ο ίδιος συνέχισε - λέγοντας στον πρόεδρο πως θα λέει ό,τι θέλει – με τη φράση «εγώ στεναχωριέμαι όταν βλέπω στο δρόμο ανθρώπους έτσι».

Τέλος, ο κ. Σανταμούρης υποστήριξε, ότι «όποιος επιθυμεί την αντικατάστασή μου θα πρέπει να περιμένει την κρίση των αρμοδίων οργάνων, διότι η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα και ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας. Ο πολιτισμός μας, ο νομικός και ο πολιτικός, επιβάλλει τον σεβασμό του. Έγκριτοι νομικοί με βεβαιώνουν, ότι ούτε η αιχμή προς τον κ. Λοτσάρη, ούτε η αναφορά μου στα ΑμεΑ, για την οποία ζητώ συγγνώμη, γιατί έγινε αφορμή παρανόησης, στοιχειοθετούν πειθαρχικό αδίκημα ή συνιστούν ποινικά κολάσιμη πράξη, που να αποτελεί λόγο για την αντικατάστασή μου. Συνεπώς, οποιαδήποτε σημερινή σας απόφαση θα αποτελεί παράνομη πράξη και σε κάθε περίπτωση θα έχει εκδοθεί πρόωρα. Επομένως, νόμιμη απόφαση αντικατάστασής μου δεν μπορεί να ληφθεί σήμερα. Τέλος, η σημερινή διαδικασία και η πρόσκληση του δημοτικού συμβουλίου γίνεται κατά κατάχρηση εξουσίας, διότι ο κ. Λοτσάρης είχε προαναγγείλει την επιδίωξη της παραίτησής μου, με οποιονδήποτε τρόπο».

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος έκλεισε επαναλαμβάνοντας τη θεωρία του περί προαποφασισμένης σκευωρίας Κροντηρά – Λοτσάρη, ενώ υποστήριξε πως ο λόγος για την αποπομπή του είναι προσχηματικός και ο ίδιος θα στραφεί στη δικαιοσύνη προκειμένου να δικαιωθεί.