Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τον υποψήφιο βουλευτή Κυκλάδων με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Τζώρτζη Μακρυωνίτη

“Στίγμα ήθους και εντιμότητας η παρουσία μου”

Δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και αναλύει τις θέσεις του πάνω στα βασικά προβλήματα των Κυκλαδιτών

Με βασικό κίνητρο, όπως τονίζει, την αγάπη του για τα νησιά και τους νησιώτες, ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης θέτει τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών στις Κυκλάδες, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Μετά από μία μακρά παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Συριανός υποψήφιος στη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”, δηλώνει πως έφτασε πλέον το πλήρωμα του χρόνου, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέσα από την κεντρική πολιτική σκηνή, πάντοτε “με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τις δημοκρατικές διαδικασίες, με ¨ανοικτές πόρτες¨ και με την αρχή ότι στην πολιτική ζωή δεν υπάρχουν μυστικά!” 

Ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης αναλύει τις πολιτικές του θέσεις πάνω στα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας των νησιωτών, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα αγωνιστεί έτσι ώστε “να ανατραπεί η παθογένεια που ταλαιπωρεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και καταργεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, συντηρώντας τις πελατειακές σχέσεις και τις εξαρτήσεις”.

Παράλληλα, θεωρεί ότι έφτασε η ώρα έτσι ώστε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να κερδίσει εκ νέου τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, υποστηρίζοντας ότι “ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ καλλιέργησαν προσδοκίες και ελπίδες που όμως σύντομα αποδείχτηκαν πλάνη”. Μάλιστα, δηλώνει βέβαιος πως το “άφθαρτο” πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ικανό να συσπειρώσει τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν απογοητευτεί από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Μετά από μια μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιλέξατε τώρα να θέσετε τον εαυτόν σας στην κρίση των ψηφοφόρων στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Τι σας ώθησε να πάρετε αυτή την απόφαση;

Όπως γνωρίζετε υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση περίπου είκοσι χρόνια. Οκτώ χρόνια στον πρώτο βαθμό ως πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και ως Δήμαρχος στο Δήμο Ποσειδωνίας στη Σύρο και δώδεκα συναπτά χρόνια στον δεύτερο βαθμό στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ως αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου (2011-2014) υπηρέτησα τα 45 κατοικημένα νησιά μας με σημαντικές αρμοδιότητες (Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Προϋπολογισμού, Επιχειρησιακών Σχεδίων, ΕΣΠΑ-ΠΔΕ, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής). Επίσης, από το 2009 έως το 2014 ήμουν πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων και από το 1998 έως το 2006 υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Κυκλάδων/Ερμούπολης.

Μπορώ να πω λοιπόν με βεβαιότητα ότι έχω συσσωρευμένη εμπειρία και βαθειά γνώση των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης που άπτονται της καθημερινότητας και των προβλημάτων των νησιωτών μας και που όμως έχουν άμεση σχέση με τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης.

Η γνώση μου για το νησιωτικό χώρο προκύπτει επίσης και από την επί δεκαετίες ενασχόληση μου με την έρευνα και καταγραφή του λαϊκού πολιτισμού των νησιών μας.

Επειδή θεωρώ υποχρέωση μου να θέτω εαυτόν στην υπηρεσία των πολιτών, όπως έχω κάνει μέχρι σήμερα, αποφάσισα και το επόμενο βήμα με βασικό κίνητρο την αγάπη για τα νησιά και τους νησιώτες, τη γνώση του χώρου και των προβλημάτων και την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθώ στις όποιες δυσκολίες και θα συμβάλω στην επίλυση προβλημάτων, στη βελτίωση της ποιότητας  ζωής των πολιτών, στην προστασία του ευαίσθητου περιβάλλοντος, στην ισόρροπη ανάπτυξη και στην αειφορική αξιοποίηση του τεράστιου πλούτου των νησιών μας.  Θα δουλέψω με ήθος και εντιμότητα όπως έχω πράξει μέχρι σήμερα.

Η έως τώρα πολιτική σας σταδιοδρομία διακρίνεται, μεταξύ άλλων, και από το ήθος με το οποίο έχετε πορευτεί. Πόσο έτοιμος και προετοιμασμένος είστε να δώσετε έναν αγώνα, ο οποίος πιθανότατα κρύβει και χτυπήματα κάτω από τη μέση;

Έχω μάθει πάντα να αγωνίζομαι με βάση τις αρχές μου, χωρίς να αναλώνομαι σε ανταγωνισμούς και σκοπιμότητες που ούτως ή άλλως υπάρχουν γύρω μας και έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές στην υπερεικοσαετή πορεία μου. Το ήθος, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και στην άλλη άποψη και το προφίλ χαμηλών τόνων που με χαρακτηρίζουν δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτω αντίληψη των καταστάσεων, δυναμισμό και παρρησία, που πρέπει να πω ότι πηγάζουν από τη γνώση  και την προσήλωση στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος και αυτό το γνωρίζουν καλά οι συνεργάτες μου όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον πρέπει να πω ότι πάντα λειτουργώ με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τις δημοκρατικές διαδικασίες με ¨ανοικτές πόρτες¨ και με την αρχή ότι στην πολιτική ζωή δεν υπάρχουν μυστικά!

Οι Κυκλάδες είναι ένας νομός, η οικονομία του οποίου στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό. Εσείς επανειλημμένως έχετε μιλήσει για την ανάγκη στήριξης του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης. Τι διαφορετικό θα ακούσουν από εσάς οι Κυκλαδίτες στον προεκλογικό σας λόγο;

Η θέση μου είναι ότι η οικονομία κάθε νησιού, όπως και της χώρας, πρέπει να στηρίζεται σε πολλούς πυλώνες. Όλοι μας καταλαβαίνουμε πόσο εύθραυστη είναι η οικονομία ενός νησιού που επενδύει στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Η Σύρος έχει το πλεονέκτημα ότι στηρίζει την οικονομία της σε πολλά πόδια (Τουρισμό, αγροτική παραγωγή, μεταποίηση, υπηρεσίες και βέβαια στο Νεώριο). Η Νάξος εκτός από τον τουρισμό επενδύει, στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση. Η Σαντορίνη που θεωρείται από τις ναυαρχίδες του τουρισμού στηρίζει την οικονομία της μεταξύ άλλων στον αμπελώνα της και στην οινοποίηση με διεθνή αναγνώριση. Το μικροκλίμα των νησιών μας παρέχει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας (μέλι, τυριά, κρασιά, κ.ά.) που δειλά δειλά αρκετοί νησιώτες αξιοποιούν παρά το γεγονός της ελλιπούς στήριξης και πολλές φορές εχθρικής αντιμετώπισης από αναχρονιστικές νομοθεσίες και νοοτροπίες. Βασικό μας μέλημα είναι η στήριξη του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης με τη δημιουργία μικρών καθετοποιημένων μονάδων με άμεση διάθεση στον τουριστικό κλάδο. Οι μικρές μεταποιητικές μονάδες με παραγωγή υψηλού επιπέδου προϊόντων, αποτελούν πλέον διεθνή τάση (microwinery, microdistillery…).

Τα νησιά δεν ανήκουν μόνο σε μας, ανήκουν και στις μελλοντικές γενιές και έχουμε υποχρέωση να αποτρέψουμε την υποβάθμιση του ευαίσθητου φυσικού τους περιβάλλοντος και να στηρίξουμε την  ισόρροπη, βιώσιμη και αειφορική τους ανάπτυξη.

Νησιωτικότητα, μετακινήσεις, μείωση ΦΠΑ, Μεταφορικό Ισοδύναμο, υποστελέχωση στον τομέα της υγείας. Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι των Κυκλάδων και τα οποία μέχρι τώρα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άλυτα. Ποιες είναι οι πολιτικές σας προτάσεις για την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών;

 Η νησιωτικότητα αποτελεί πλεονέκτημα και είναι ένας ανεκτίμητος πλούτος για τη χώρα που όμως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη διαβίωση των νησιωτών, που τις περισσότερες των περιπτώσεων δεν γίνονται αντιληπτά από τους κυβερνώντες που ζουν στην ασφάλεια του κέντρου. Θα επισημάνω ότι τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι των Κυκλάδων όχι μόνο παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άλυτα, αλλά τα τελευταία χρόνια επιδεινώνονται. Η αποδυνάμωση και απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε Εθνικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια έχει σοβαρές συνέπειες σε πολλές περιπτώσεις για τους Κυκλαδίτες, που είτε χρίζουν άμεσης περίθαλψης είτε πρέπει να υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις. Επιβάλλεται η αναμόρφωση του ΕΣΥ με ιδιαίτερη μέριμνα και στελέχωση των υπηρεσιών υγείας στα νησιά με σημαντικά κίνητρα, καθώς και σχεδιασμός για την αξιοποίηση στο έπακρον των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογία στον τομέα της τηλεϊατρικής με εξειδίκευση γιατρών και εξοπλισμό αιχμής. Στις Κυκλάδες τα προβλήματα επιδεινώνονται επειδή δεν έχουμε να κάνουμε απλά με νησιωτικότητα αλλά για κάτι ακόμη πιο δύσκολο. Έχουμε να κάνουμε με πολυνησιωτικότητα, μικρονησιωτικότητα και απομακρυσμένη νησιωτικότητα. Απαιτείται λοιπόν επιπλέον μέριμνα για την αντιμετώπιση των αυξημένων προβλημάτων. Άλλο Επτάνησα, άλλο Βόρειο Αιγαίο και άλλο Νότιο Αιγαίο!

Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ πλέον πρέπει να είναι κοινός και αδιαπραγμάτευτος στόχος όλων των νησιωτών, των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων στη Βουλή.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο αποτελεί υποχρέωση του κράτους, που έχει να κάνει με την ισονομία-ίση αντιμετώπιση των πολιτών σε Εθνικό επίπεδο. Αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση η άμεση καταβολή του σε πολίτες και επιχειρήσεις και όχι με καθυστέρηση που ξεπερνά τον ένα χρόνο.

Η Σύρος τα τελευταία χρόνια δεν έχει εκλέξει κάποιον εκπρόσωπο της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Συχνά βλέπουμε τη Δημοτική Αρχή να δίνει μάχη σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να διεκδικήσει τα αυτονόητα (βλ. αποκατάσταση όψεων Δημαρχιακού Μεγάρου). Μέσω της υποψηφιότητάς σας θεωρείται πως θα αποτελέσετε και τη “φωνή” της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στη Βουλή;

Σε πιθανή εκλογή μου θα αποτελέσω σίγουρα τη φωνή όχι μόνο της Σύρου αλλά όλων των νησιών μας όπως έχω πράξει μέχρι σήμερα. Έχω πολύ καλή γνώση των προβλημάτων του συνόλου των Κυκλάδων, πολλά από τα οποία είναι κοινά. Πρέπει να επισημάνω όμως ότι παράλληλα θα αγωνιστώ για να ανατραπεί η παθογένεια που ταλαιπωρεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και καταργεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, συντηρεί τις πελατειακές σχέσεις και τις εξαρτήσεις. Απτό παράδειγμα η αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου που αναφέρατε. Τι διαπιστώνουμε; Ο δήμαρχός μας στην προσπάθειά του να λύσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα πρέπει να πάει στον υπουργό για να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Ο κάθε υπουργός συνήθως μοιράζει υποσχέσεις και τις αξιοποιεί πολιτικά ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Οι ενέργειες του δημάρχου βέβαια ήταν απόλυτα σωστές αφού έτσι δουλεύει το πελατειακό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Το έχω ζήσει ως δήμαρχος και το έχω «αξιοποιήσει». Πολλές φορές έχω αναφερθεί στο μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα και το οποίο θεωρούμε δεδομένο. Το τέρας του συγκεντρωτισμού ανθίσταται σθεναρά. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε την αποδυνάμωση-υποστελέχωση των Δήμων, την μεταφορά αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες που λειτουργούν ως μεγάλοι Δήμοι. Ισχύει ένα καθεστώς που αποδυναμώνει τους Δήμους μεταφέροντας αρμοδιότητες και πόρους στις Περιφέρειες και παράλληλα στερεί από τις Περιφέρειες τον επιτελικό τους ρόλο.

Θα αγωνιστώ για ισχυρούς, στελεχωμένους και οικονομικά δυνατούς Δήμους και γενικότερα Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα υποστηρίξω δυναμικά τα συμφέροντα όλων των νησιωτών.

Τα τελευταία χρόνια, όπως έχει φανεί και από τα εκλογικά αποτελέσματα, το ΠΑΣΟΚ-Κινάλ έχει απολέσει σημαντικό μέρος της δυναμικής του. Με ποιον τρόπο και ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε προκειμένου να κερδίσετε και πάλι ψηφοφόρους που γύρισαν την πλάτη στο κόμμα;

Το  ΠΑΣΟΚ άλλαξε την πορεία της χώρας κατά το παρελθόν με σημαντικές αλλαγές, τομές και ανατροπές, που συνέβαλαν στον εκδημοκρατισμό της χώρας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην αναγνώριση και στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην κοινωνική δικαιοσύνη. Λάθη του παρελθόντος αλλά και οι προσδοκίες των πολιτών που έδειξαν εμπιστοσύνη σε άλλους πολιτικούς χώρους (που τελικά δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες τους) είχαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του κινήματος.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται πολιτικές που δημιουργούν πισωγύρισμα στη χώρα κάτι που οι πολίτες βιώνουν με το χειρότερο τρόπο και το οποίο δεν οφείλεται μόνο στη διεθνή συγκυρία.

Είναι ξεκάθαρες οι πολιτικές της κυβέρνησης που απροκάλυπτα υπηρετούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της μεσαίας τάξης και των αδύναμων πολιτών. Με λόγια δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που βιώνουν οι πολίτες. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η αποδυνάμωση του ΕΣΥ, η ευνοϊκή αντιμετώπιση των Funds που αγοράζουν τα δάνεια στο 15-20% της αξίας τους από τις τράπεζες και απαιτούν το 80-90% από τους δανειολήπτες, η ανοχή στην αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η κατάργηση του Ν. 3869/10 για την προστασία της πρώτης κατοικίας σε αδύναμους δανειολήπτες, φαίνεται ότι αποτέλεσαν προτεραιότητες των τελευταίων χρόνων.

Το ΠΑΣΟΚ έχασε σημαντικό μέρος της δύναμης του επειδή οι πολίτες πίστεψαν  και απόθεσαν τις ελπίδες τους στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. που καλλιέργησαν προσδοκίες και ελπίδες που όμως σύντομα αποδείχτηκαν πλάνη.

Εμείς σήμερα έχουμε ξεκάθαρη θέση πρεσβεύοντας τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας για Κοινωνική Δικαιοσύνη,  Δημοκρατία και υπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Προσωπικά θεωρώ ότι η παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο δίνει το στίγμα του ήθους, της εντιμότητας, της γνώσης και της αποτελεσματικότητας, κάτι που θα εκτιμήσουν οι Κυκλαδίτες.

Οι πολίτες έχουν βασικό λόγο να εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και να γυρίσουν την πλάτη στην υποκρισία και στην αδυναμία των κυβερνόντων να λύσουν βασικά προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

Σε αυτή την εκλογική διαδικασία το ΠΑΣΟΚ-Κιναλ κατεβαίνει, έχοντας ως επικεφαλής ένα άφθαρτο πολιτικό πρόσωπο, αλλά συνάμα άπειρο στην κεντρική πολιτική σκηνή, αφού μέχρι τώρα δεν έχει εκλεγεί στη Βουλή. Θεωρείτε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να αποτελέσει την πηγή έμπνευσης ώστε να ενώσει τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις του τόπου;

Η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από τα έδρανα της Βουλής δεν κρίνεται θετικά από ορισμένους, όμως δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή και δεν ασχολείται καθημερινά με τα προβλήματα της χώρας. Αναφέρατε πολύ σωστά ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένα άφθαρτο πολιτικό πρόσωπο. Θα προσθέσω ότι από την πορεία του στην Ευρωβουλή έχει σπουδαία εμπειρία και έχει αποκτήσει ποιοτικά εφόδια μέσα από άλλες διαδικασίες, διαφορετικές από τις ισχύουσες σήμερα στην Ελληνική Βουλή που απαξιώνουν το πολιτειακό σύστημα της χώρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ένωσε τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της χώρας όπως προκύπτει από την εκλογή του. Το ήθος, η διαφορετική κουλτούρα του από τα συνήθη δεδομένα που έχουν απαξιώσει όπως προείπα το πολιτειακό σύστημα με επιζήμιες συνέπειες, θεωρώ ότι θα συμβάλουν στη συσπείρωση των πολιτών που πιστεύουν στις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας και που απαιτούν ήθος και εντιμότητα. Ακόμη θεωρώ ότι μπορεί να συσπειρώσει τους νέους που πρεσβεύουν τις παραπάνω αξίες και έχουν απογοητευτεί με τις πολιτικές των τελευταίων χρόνων.