Κύθνος: Με εργολαβίες οι υπηρεσίες Καθαριότητας την καλοκαιρινή περίοδο

Για ακόμη μία χρονιά, οι υπηρεσίες του Δήμου Κύθνου δηλώνουν αδυναμία για την εκτέλεση διαφόρων σημαντικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα, των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου του Δήμου. Η υποστελέχωση είναι ο βασικός λόγος που το νησί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες ανάγκες και για πολλοστή φορά, θα απευθυνθούν σε ιδιώτες για να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν, ειδικά, κατά την θερινή περίοδο. Οι 3 υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου, όπως δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος Κύθνου, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καλοκαιρινές ανάγκες του νησιού.

Σ. Γαρδέρης: “Ένα νησί σαν το δικό μας, δεν γίνεται να εξυπηρετηθεί με τρία άτομα”

Ο δήμαρχος Κύθνου μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για κάτι που καθώς φαίνεται έχει γίνει συνήθεια, για τον νησί του. Συγκεκριμένα τόνισε: “Όπως κάθε χρόνο. Στο πλάνο μας δεν μπορούμε να έχουμε κάτι συγκεκριμένο, από τη στιγμή που υπάρχει υποστελέχωση και δεν υπάρχει δυνατότητα προσλήψεων προσωπικού που να μπορέσει να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες, και εμείς αναγκαστικά πάντα πάμε σε εργολαβίες, δηλαδή σε ιδιώτες. Αυτό συμβαίνει εποχικά και κυρίως πριν τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν θέλουμε να υπάρξει η καθαριότητα των παραλιών. Δεν μπορούν οι τρεις εργάτες καθαριότητας που έχουμε εμείς στο νησί, να ανταποκριθούν. Ακόμη και κάποιοι κάτοικοι μπαίνουν στη διαδικασία και βοηθούν εθελοντικά όπου μπορούν ή κάποιοι σύλλογοι, αλλά στο 80 με 90%, το φορτίο είναι πάνω μας. Φανταστείτε ένα νησί σαν το δικό μας, δεν γίνεται να εξυπηρετηθεί με τρία άτομα.” 

Όσο για το αν βλέπει κάποια αλλαγή στο προσεχές μέλλον, ο κ. Γαρδέρης, ήταν κατηγορηματικός: “Προς το παρόν δεν διαφαίνεται ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, καθώς δεν μπορεί να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο. Από τη στιγμή που υπάρχει μία εποχικότητα δεν μπορείς να έχεις για όλο το χρόνο, να απασχολείς και να πληρώνεις 10 ή 20 άτομα. Το ότι θέλουμε στελέχωση στην τεχνική υπηρεσία ή στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εκεί θα έπρεπε να γίνουν κινήσεις, διότι τους χρειαζόμαστε για όλο τον χρόνο.”

Οι ανάγκες του Δήμου και το ελλιπές προσωπικό

Το Αυτοτελές Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος το οποίο είναι αρμόδιο του θέματος εισηγείται την αδυναμία εκτέλεσης για το έτος 2023 των υπηρεσιών για τους παρακάτω λόγους:

α) Στην Τοπική Κοινότητα Χώρας όσο και στην Τοπική Κοινότητα Δρυοπίδας υπάρχουν δημοτικά κτίρια τα οποία είναι ανοιχτά και λειτουργούν καθημερινά. Συγκεκριμένα στην Τοπική Κοινότητα Χώρας, όπου στεγάζεται το Δημαρχείο, υπάρχει μεγάλη καθημερινή προσέλευση πολιτών με σκοπό την εξυπηρέτησή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

β) Ο Δήμος Κύθνου διαθέτει 87 αμμώδης παραλίες από τις οποίες οι 20 είναι πολυσύχναστες και έχουν αρκετούς οικιστές κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Όποτε είναι επιτακτική η ανάγκη για την καθαριότητα τους για την εξυπηρέτηση των λουομένων του νησιού διότι το νησί είναι χαρακτηρισμένο ως τουριστικό.

γ) Επιπλέον εκτελείται ετήσια η προγραμματική σύμβαση του Δήμου Κύθνου με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου που αφορά τις χερσαίες ζώνες λιμένος του Μέριχα και των Λουτρών. Μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις του Δήμου είναι και η καθαριότητα των Λιμενικών Ζωνών.

δ) Ο Δήμος επίσης διαθέτει δυο δημοτικά νεκροταφεία τα οποία έχουν την ανάγκη για καθαριότητα ανά τακτά διαστήματα διότι τα επισκέπτονται αρκετοί δημότες καθημερινά.

ε) Στα καθήκοντα του Δήμου ανήκει η αποκομιδή των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών. Η αποκομιδή κατά τη χειμερινή περίοδο γίνεται κυρίως στους τέσσερις βασικούς οικισμούς και περιστασιακά στους υπόλοιπους, ενώ κατά τη θερινή περίοδο γίνεται σε όλο το νησί σχεδόν καθημερινά.

στ) Στο Δήμο Κύθνου λειτουργεί από το 2010 ΧΥΤΑ του οποίου η λειτουργία απαιτεί καθημερινή απασχόληση προσωπικού.

ζ) Επιπλέον οι ανάγκες συντήρησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού αλλά και δεδομένου του μεγάλου αριθμού των εγκατεστημένων αντλιοστασίων του Δήμου για την επάρκεια ύδρευσης δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από έναν μόνο ηλεκτρολόγο. 

Στην υπηρεσία καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου υπηρετούν πλέον 3 υπάλληλοι καθαριστές και ένας ηλεκτρολόγος και όπως είναι κατανοητό, οι ανωτέρω υπάλληλοι, δεν επαρκούν και δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες και επιτακτικές ανάγκες των προαναφερθέντων υπηρεσιών του Δήμου Κύθνου, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο και για τους μήνες από Απρίλιο έως Οκτώβριο – Νοέμβριο, λόγω επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και της ανάπτυξης του νησιού.