Ανακοίνωση - σχόλιο του υποψήφιου βουλευτή Κυκλάδων του ΚΚΕ, Νικόλα Καΐλη για το σχέδιο της ΝΔ για τα Νοσοκομεία

"Σκοπός της κυβέρνησης να εμπορευματοποιήσει την Υγεία"

  • Πέμπτη, 13 Απριλίου, 2023 - 11:57

Ανακοίνωση - σχόλιο του υποψήφιου βουλευτή Κυκλάδων του ΚΚΕ, Νικόλα Καΐλη για το σχέδιο της ΝΔ για τα Νοσοκομεία. 

Η τοποθέτηση

Πιο «ευέλικτα» δημόσια νοσοκομεία-επιχειρήσεις, με τη μετατροπή όλων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου από Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου, θέλει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο «Πρώτο Πρόγραμμα». Στόχος είναι η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Υγείας και η καλύτερη σύνδεση των νοσοκομείων με την αγορά. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «έχεις μια ευελιξία συνεργασιών με το εξωτερικό, συνεργασιών με άλλους γιατρούς».

Οι δηλώσεις του κ. Πλεύρη για μετατροπή όλων των δημοσίων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, είναι όντως “η φιλοσοφία της ΝΔ”, που αν εφαρμοστεί θα την πληρώσουν πολύ ακριβά ασθενείς και υγειονομικοί.

Η «ευελιξία» που εξασφαλίζει η μορφή των ΝΠΙΔ οδηγεί στην επιτάχυνση της προσαρμογής του «δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων» στους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης. Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να πληρώνουν έμμεσα και άμεσα. Ανοίγει ο δρόμος για νοσήλια και το κράτος θα “ξεφορτωθεί” περισσότερες δαπάνες από τον προϋπολογισμό.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να κάνει ένα ακόμα καθοριστικό βήμα στην πολιτική εμπορευματοποίηση της Υγείας, αξιοποιώντας το μοντέλο λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη και την Ογκολογική Μονάδα στο Παίδων «Αγία Σοφία» που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ. Πρόκειται για έναν δρόμο που έχουν στρώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης, το οποίο επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκε στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας, αντί για το ΕΣΥ. 

Αυτή είναι η πραγματική αίτια που το μοναδικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο των Κυκλάδων, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, αφήνεται υποστελεχωμένο και υποβαθμισμένο, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών για υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας.

Η απόρριψη των σχεδίων μετατροπής των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις είναι αυτονόητη. Η μόνη πρόταση που αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα το ζήτημα της Υγείας του λαού ως κοινωνικό αγαθό, είναι η πρόταση του ΚΚΕ για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας στελεχωμένο με όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με ανάπτυξη σύγχρονων μονάδων υγείας, νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, με σύγχρονο και επαρκή εξοπλισμό, με ανάπτυξη της έρευνας και εφαρμογής όλων των σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων, των φαρμάκων, εμβολίων και υγειονομικών υλικών.

Ο δρόμος αυτός προϋποθέτει ισχυρό ΚΚΕ στις εκλογές και ισχυρό λαϊκό κίνημα, για να επιβάλλουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης όπου το σύστημα Υγείας θα αντιστοιχίζεται με όλες τις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, οι οποίες θα παρέχονται καθολικά και δωρεάν με ευθύνη του κράτους.

Ετικέτες: