Ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτης μιλά για το μεγαλύτερο έργο φωτισμού που έχει γίνει μέχρι στιγμής στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Ν. Αιγαίου και των Κυκλάδων

Σύγχρονος οδοφωτισμός στα νησιά με 6,5 εκατ. ευρώ

Μέχρι αρχές Ιουλίου θα έχουν αντικατασταθεί περί τους 8.160 ιστούς σε 13 νησιά
  • Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023 - 06:19

Το μεγαλύτερο έργο βελτίωσης του φωτισμού στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των νησιών του Ν. Αιγαίου που έχει γίνει μέχρι σήμερα, αρχίζει εντός των ημερών, από την Περιφερειακή Αρχή, η οποία αξιοποιώντας το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει ταυτόχρονα στην αντικατάσταση 8.160 ιστών, ταυτόχρονα σε 13 νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Ειδικότερα, για τις παρεμβάσεις στα νησιά των Κυκλάδων ρωτήθηκε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, γνωστοποίησε πως οι αντικαταστάσεις φωτιστικών θα αφορούν συνολικά τους παλαιούς ιστούς σε επτά Κυκλαδονήσια, με την έναρξη του έργου να ορίζεται εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Ήδη από προχθές τα 8.160 φωτιστικά μεταφέρθηκαν στη Σύρο και οι πρώτες παρεμβάσεις θα αρχίσουν από την Πάρο. Για το μέγεθος της παρέμβασης και της αξίας του έργου, αξίζει ενδεικτικά να αναφερθεί πως στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, θα αντικατασταθούν σε όλο το δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας περί τα 800 φωτιστικά.

Πρόκειται για μία ουσιαστική παρέμβαση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των νησιών, με την Περιφερειακή Αρχή να φιλοδοξεί να έχουν ολοκληρωθεί οι αντικαταστάσεις, μέχρι αρχές Ιουλίου.

Τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου “σηκώνουν” άλλωστε, έναν τεράστιο όγκο επισκεψιμότητας καθ΄ όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν και ως εκ τούτου, η ασφάλεια στις μετακινήσεις των επισκεπτών έρχεται σε προτεραιότητα.

Βεβαίως, πρωτίστως, ο άμεσος ωφελούμενος του έργου οδοφωτισμού με “έξυπνα” φωτιστικά τύπου LED θα είναι ο μόνιμος κάτοικος των νησιών.

Σημειώνεται πως στις Κυκλάδες το έργο οδοφωτισμού αφορά σε Σύρο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Μύκονο, Τήνο και Μήλο, ενώ σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα, βελτιώσεις στον φωτισμό του επαρχιακού οδικού δικτύου θα δουν τα νησιά της Καρπάθου, Καλύμνου, Πάτμου, Λέρου, Σύμης και Ρόδου.

Γ. Λεονταρίτης: Καλύπτουμε το σύνολο του επαρχιακού δικτύου

Σαφής ως προς την ουσία του έργου υπήρξε ο Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος σημείωσε πως στα νησιά που θα γίνουν αντικαταστάσεις φωτιστικών, καλύπτεται συνολικά το επαρχιακό οδικό δίκτυο και δεν θα γίνουν αποσπασματικές “επουλώσεις”.

“Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στις Κυκλάδες, σε θέματα ηλεκτροφωτισμού επαρχιακού οδικού δικτύου, αλλά και στο Νότιο Αιγαίο. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια παρέμβαση για τη βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού. Θα υπάρξει αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων που υπάρχουν σήμερα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, με νέα σώματα LED. Τα φωτιστικά σώματα που θα αντικατασταθούν είναι 8.160 σε όλα τα νησιά”, ανέφερε αρχικά, τονίζοντας πως η Περιφερειακή Αρχή, “έχει εξασφαλίσει ένα ποσό περίπου 6,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον οδοφωτισμό”.

Στην ερώτηση αν ιεραρχήθηκαν ανάγκες, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης υπήρξε συγκεκριμένος. “Μιλάμε για αντικαταστάσεις που θα είναι στο σύνολο(!) των επαρχιακών δικτύων αυτών των νησιών”.

Γρηγορότερα από τη συμβατική υποχρέωση

Αναφορικά με τον χρόνο έναρξης αλλά και ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου, ο Γιώργος Λεονταρίτης υπήρξε σαφής. Αν και εξήγησε πως το περιθώριο που έχει ο ανάδοχος αφορά σε δέκα μήνες, ωστόσο, συμπλήρωσε πως η Περιφερειακή Αρχή έχει ζητήσει να προχωρήσει ο ανάδοχος μέχρι τον Ιούλιο.

“Αυτό το έργο παρότι το δημοπρατήσαμε πρόσφατα – βρήκαμε και τη χρηματοδότηση πρόσφατα προ τριών μηνών – “έτρεξε” πολύ γρήγορα και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ξεκινά η τοποθέτηση. Τα φωτιστικά σώματα ήδη βρίσκονται από χθες στη Σύρο και τα 8.160 και σε ένα δεκαήμερο ξεκινάμε για τις αντικαταστάσεις. Το πρώτο νησί θα είναι η Πάρος”, σχολίασε ο ίδιος, επισημαίνοντας παρακάτω πως, “ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου έχουμε βάλει τον Ιούλιο”.

Πιο αναλυτικά, εξήγησε πως, “παρότι υπάρχει συμβατική υποχρέωση να μας παραδώσει ο ανάδοχος το έργο σε δέκα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, εμείς ευελπιστούμε ότι θα έχουμε κατορθώσει να ολοκληρώσουμε την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων σε όλα τα νησιά, μέχρι αρχές Ιουλίου. Πολύ γρήγορα δηλαδή.”.

Σε αρμονία με το νησιώτικο τοπίο

Πέραν των ανωτέρω, ρωτήθηκε για τον χαρακτήρα των φωτιστικών και για το αν αυτά θα “δένουν” αρμονικά με το νησιώτικο τοπίο.

“Είναι φωτιστικά που σε μέγεθος δεν είναι πολύ μεγάλα. Υπάρχει ειδικό φωτιστικό μόνον για τον περιφερειακό δρόμο της Μυκόνου και στα υπόλοιπα νησιά είναι το ίδιο φωτιστικό. Είναι πολύ κομψά φωτιστικά. Και ποιοτικά είναι πολύ καλά και το σημαντικό είναι ότι έχουν εγγύηση για δέκα χρόνια”, επεσήμανε ο κ. Λεονταρίτης, διευκρινίζοντας πως ο ανάδοχος θα έχει την υποχρέωση “να αντικαθιστά οποιοδήποτε φωτιστικό παθαίνει ζημιά”.

Αξίζει να αναφερθεί πως, σε σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Αρχής με αφορμή τη συμβασιοποίηση του έργου, είχαν επισημανθεί τα παρακάτω για τα νέα φωτιστικά. “Τα “έξυπνα” φωτιστικά τύπου LED θα φέρουν ήδη προεγκατάσταση για μελλοντική χρήση συστήματος διαχείρισης φωτισμού καθώς και χρήσης έξυπνων εφαρμογών, με σκοπό την πλήρη γεωγραφική κάλυψη του περιφερειακού οδικού δικτύου των νησιών.

Η επιλογή της τεχνολογίας LED έγινε επειδή αφενός προσφέρει εξαιρετική ποιότητα φωτισμού με μεγάλες δυνατότητες κατευθυντικότητας και ομοιομορφίας, παράμετρος σημαντική για την ασφάλεια του οδικού δικτύου, αφετέρου επειδή παρέχει μεγάλης κλίμακας εξοικονόμηση ενέργειας, αφού μπορούν να καλύπτονται οι απαιτήσεις του για την ασφάλεια οχημάτων και πεζών με φωτιστικά πολύ μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης”.

Εστιάζοντας στο θέμα του περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε: “Μιλάμε για τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας και θα είναι και τεράστια η διαφορά στον φωτισμό του επαρχιακού οδικού δικτύου. Θα είναι πολύ δυνατά και το αποτέλεσμα θα ευνοεί την ασφάλεια των οδηγών στις μετακινήσεις”.

Κουμπώνει” με έργα οδοποιίας

Ουσιαστικά το έργο οδοφωτισμού έρχεται να “κουμπώσει” με σοβαρές παρεμβάσεις οδοποιίας στα νησιά του Ν. Αιγαίου και ως εκ τούτου, να αναβαθμίσει το επαρχιακό οδικό δίκτυο συνολικά.

“Αυτό το έργο του φωτισμού των επαρχιακών οδικών δικτύων των νησιών έρχεται να προστεθεί στο έργο για τις οδοποιίες που είναι ήδη δημοπρατημένο το έργο της αποκατάστασης των οδοστρωμάτων στα νησιά μας. Οι εργασίες για την οδοποιία ξεκινούν ξανά την επόμενη εβδομάδα. Είχαμε σταματήσει λόγω χειμώνα. Ξεκινάμε την επόμενη εβδομάδα ξανά έργα οδοποιίας στη Σαντορίνη και αρχές Μαΐου και στη Σύρο”, γνωστοποίησε ο ίδιος, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “επίσης, μέσα στον Απρίλη ξεκινά το έργο και στις Δυτικές Κυκλάδες και ξεκινάμε από τη Σίφνο”.

Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών των παρεμβάσεων οδοποιίας αφορά σε 35 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα υπενθύμισε, λέγοντας ακόμη πως παράλληλα, έχουν “ξεμπλοκάρει” και άλλα έργα σε ορισμένα νησιά. “Εντός του 2023 θα ξεκινήσουν και τα έργα οδοποιίας που είχαν σταματήσει λόγω δικαστικών προσφυγών (έργα 15 εκατ. ευρώ) στα νησιά της Άνδρου, της Τήνου, της Μυκόνου, της Πάρου, της Νάξου και της Αμοργού. Τελεσιδίκησαν οι αποφάσεις, οπότε μέσα στο 2023 θα έχουμε έργα οδοποιίας και σε αυτά τα νησιά”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, προέβη σε ένα γενικότερο σχόλιο για τα παραπάνω έργα. “Συνεχίζουμε και καθημερινά προσπαθούμε να βελτιώσουμε το επαρχιακό οδικό δίκτυο σε όλα τα επίπεδα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες που υπάρχουν. Αν αθροίσουμε τα έργα οδοποιίας και τα έργα οδοφωτισμού, το επαρχιακό οδικό δίκτυο αναμορφώνεται πλήρως στα νησιά”.