Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας για την ανάπτυξη της Σύρου

Πρωτίστως... διαφωνούν

Με επιφύλαξη φαίνεται να αντιμετωπίζουν - αρχικά τουλάχιστον – οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, την πρόταση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων όσον αφορά στη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με τη συμμετοχή όλων των φορέων και του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να εξέλθει από το αδιέξοδο το νησί.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης, άδραξαν την ευκαιρία να θίξουν το σοβαρό ζήτημα της μηδενικής ανάπτυξης του τόπου, ορμώμενοι από το θέμα της πεζοδρόμησης. Αν και κοινός παρονομαστής όλων των αιρετών, αποτέλεσε η διαπίστωση ότι η Σύρος οδηγείται ολοταχώς προς τον “γκρεμό”, ωστόσο, στην ανωτέρω πρόταση, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες σχετικά με το ρόλο της εταιρείας, εξέφρασαν τις πρώτες διαφωνίες τους.

“Νομικά ζητήματα”

Η θέση του δημάρχου, Γιάννη Δεκαβάλλα είναι γνωστή, από τη στιγμή που στη δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων και το Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο ίδιος είχε επισημάνει ως μοναδικό κώλυμα, τη νομική κάλυψη όσον αφορά στη συμμετοχή του δήμου. Ωστόσο, ο κ. Δεκαβάλλας επανέλαβε ακόμη μία φορά ότι δεν μπορεί να καταδικάζεται εν τη γενέσει της μία πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι φορείς. Από την παράταξη της πλειοψηφίας, μίλησε μόνο ο Κώστας Γαβιώτης, ο οποίος τόνισε προς το δήμαρχο, πως έπρεπε να είχε κληθεί στη συνάντηση και κάποιο μέλος της τουριστικής επιτροπής.

Να χρησιμοποιηθούν τα “ανενεργά εργαλεία ανάπτυξης”

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Πάπιτσης, δήλωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Σύρου, έχει δεχθεί ανεπανόρθωτα πλήγματα και χρήζει άμεσης υποστήριξης, προκειμένου να διατηρηθούν αλλά και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Όμως, πρότεινε να αναζητηθούν οι λόγοι που έχει οδηγηθεί στο τέλμα η Σύρος, προτείνοντας να αξιοποιηθούν “θεσμοθετημένα εργαλεία” ανάπτυξης, τα οποία “δυστυχώς είναι ανενεργά”.

“Συμβουλευτική επιτροπή Χούντας”

Σε καταγγελτικό τόνο, κινήθηκε η τοποθέτηση του Κώστα Απέργη. Ο ίδιος, τόνισε ότι, “συνειδητά σέρνει ο δήμαρχος το συμβούλιο σε μία διαδικασία αυτοεξευτελισμού αφού στην ουσία έχει αποφασίσει να το υποκαταστήσει όπως δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις του, όταν φτιάχνει παρα-όργανα και παρα-τοπική αυτοδιοίκηση” που “θυμίζουν τη συμβουλευτική επιτροπή της Χούντας”.

Ο κ. Απέργης, επισημαίνοντας ότι οφείλουν οι αιρετοί να γνωρίζουν τι σχεδιάζεται να γίνει, απευθυνόμενος προς τα μέλη της πλειοψηφίας, τόνισε ότι, “καλό θα ήταν να πάψετε να άγεστε και να φέρεστε, αποτελώντας κοπάδι πολιτικό που θα νομιμοποιεί τέτοια πράγματα”.

“Θα προωθηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα”

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Δεναξάς, κληθείς να εκφράσει τη γνώμη του αναφορικά με το ζήτημα, δήλωσε ότι, “η ανάπτυξη του νησιού είναι ξεκάθαρα πολιτική απόφαση και πρέπει να γίνει με κεντρικό σχεδιασμό ώστε να ωφεληθεί ο λαός και όχι η εταιρεία”, για την οποία ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι, “θα προωθήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα”. Τέλος, επεσήμανε ότι ήταν λανθασμένη ενέργεια - τουλάχιστον από την πλευρά της δημοτικής αρχής - να μην προσκαλέσει στη σύσκεψη το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων.

Σημειώνεται πως, ο Ανδρέας Τζίνης συμμερίστηκε τη θέση που θέλει τέτοιου είδους ενέργειες να είναι “ανοιχτές” για όλους, ωστόσο, όπως δήλωσε, η ακριβής θέση της παράταξής του θα δημοσιευθεί μέσω δελτίου Τύπου. Η “Κοινή Γνώμη” προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του, αλλά δεν κατέστη εφικτό.