Δημοτική κίνηση "Σύρα με λογισμό και με όνειρο"

Περί Ανώνυμης Εταιρείας για την ανάπτυξη της Σύρου

Ως Δημοτική Κίνηση «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο» πληροφορηθήκαμε, με οδυνηρή έκπληξη, τα σχέδια και τις ενέργειες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Προέδρου του κ. Ι. Ρούσσου για τη δημιουργία «ανώνυμης εταιρείας», η οποία υποτίθεται θα φέρει «ανάπτυξη» στη Σύρα.

 

Το τι «ανάπτυξη» θα φέρει μπορούν οι Συριανοί να το συμπεράνουν απ’το ότι η πρώτη συνάντηση του Επιμελητηρίου με Φορείς έγινε με πρόσκλησή του προς ορισμένους μόνο εξ αυτών και με αποκλεισμό και των «ενοχλητικών» δημοσιογράφων των τοπικών μας ΜΜΕ, ενώ, στη συνάντησή τους κατόπιν με το Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, το Επιμελητήριο και ο Πρόεδρός του επεχείρησαν πάλι ν’αποκλείσουν τα ΜΜΕ!.. Ευτυχώς, καθώς το Επιμελητήριο θεώρησε περιττό να προσκαλέσει τις Δημοτικές Κινήσεις της Σύρου, πληροφορηθήκαμε τα γενόμενα απ’την τοπική μας εφημερίδα («Κοινή Γνώμη 5 και 7-6-2013).

 

Με βάση την ανωτέρω πληροφόρησή μας διατυπώνουμε δημοσίως πρώτα προς τους συνδημότες μας και κατόπιν προς το Επιμελητήριο, τις εξής θέσεις και ερωτήματα, μερικά από τα οποία εξάλλου δεν τα διατυπώνουμε για πρώτη φορά, ακολουθούμενα από 2-3 προτάσεις.

 

Α. Θέσεις για την «ανάπτυξη»

Ασφαλώς οι δράσεις για την «ανάπτυξη» δεν είναι μονοπώλιο κανενός Φορέα, γι αυτό κατ’αρχήν δεν είμεθα παρά ευνοϊκά διατιθέμενοι, όπως πάντοτε, προς αυτές. Όμως πρώτα πρέπει να έχει διευκρινιστεί τι σημαίνει ακριβώς «ανάπτυξη», ώστε να υπάρχουν σαφείς στόχοι κι αντίστοιχες δράσεις, και μάλιστα στη συγκεκριμένη σήμερα Σύρα. Επειδή όμως οι Φορείς έχουν διαφορετική άποψη για την «ανάπτυξη» - πράγμα ερμηνευόμενο -, κοινή δράση τους σημαίνει πριν απ’όλα συμφωνία σε θέσεις, σε Πρόγραμμα και στις απαραίτητες δομές και εργαλεία εφαρμογής του.

 

Το τι σημαίνει για τη «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο» ο όρος «ανάπτυξη» οι Συριανοί πλέον το γνωρίζουν εν πολλοίς, όπως και το Επιμελητήριο, - και προφανώς γι’ αυτό δεν κληθήκαμε – και δε θα επαναλάβουμε εδώ τις θέσεις μας. Σταχυολογούμε μόνο 2 πλευρές της: Πρώτον ότι δεν μπορεί να υπάρξει με αποκλεισμό Φορέων, ΜΜΕ και, πρωτίστως, των ίδιων των Συριανών και, κυρίως, χωρίς διαρκείς-ενωτικούς-σκληρούς αγώνες. Και δεύτερον ότι πρέπει να είναι αντίθετη προς τις πολιτικές της ελληνικής και ξένης τρόικας για τη Σύρα και τη χώρα αλλά εμείς διαβλέπουμε πρακτικές και εργαλεία και στόχους παρμένα από τη «δασκάλα διπλή Τρόικα»: «Κρυφές συναντή-σεις, ανώνυμη εταιρεία, τεχνοκράτες στη διοίκηση, διευθύνων ιδιώτης» κ.λπ, κ.λπ.

 

Β. Ερωτήματα προς απάντηση

  • Μήπως το Επιμελητήριο επιχειρεί να «περάσει» έτσι την απορρόφηση δημοσίων κονδυλίων της Τρόικας από ιδιώτες, μ’αρνητικό αποτέλεσμα για τη Σύρα; Επισημαίνουμε εδώ ότι, χάρη στη σθεναρή στάση μ’επιχειρήματα της Δημοτικής μας Κίνησης, στις 2 φορές μάλιστα που επιχειρήθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αποσοβήθηκε η διάλυση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου μας και η υποκατάστασή της από ιδιώτες επιχειρηματίες, κατά ρητή πρόταση του «πλασιέ» των Γερμανών μεγαλοεπιχειρηματιών κ. Φούχτελ (Γερμανού Υπουργού για θέματα Ελλάδας); Η άδεια λ.χ. για τη γερμανικών συμφερόντων “LIDL” τυχαία;

  • Ο Δήμος δεν έχει εκπονήσει «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα»; Αν και - κατά τη γνώμη μας πρόκειται για ένα «Επιχειρησιακό» το οποίο στο «ðιά ταύτα» επιβεβαιώνει τη γνωστή «λογική» της Δημοτικής Αρχής: «Υπάρχουν βέβαια κάποια προβλήματα, αλλά μην ανησυχείτε εμείς είμαστε εδώ», θα μπορούσε, το ίδιο, να ερμηνευτεί και διαφορετικά, ανοίγοντας το δρόμο σε μια άλλη ανάπτυξη. Διαφορετική από την τωρινή που βρίσκεται σε πλήρη κρίση (εθνικά και τοπικά).

  • Ο Δήμος δεν έχει «Τουριστική Επιτροπή»; Επαναλαμβάνουμε ότι η αδυναμία της είναι ότι δεν έχει υπάλληλο και πρέπει να έχει αρκετούς στο μέλλον – κάτι που ίσως γίνει με την πιθανή αλλαγή σε ΟΠΑΣ, ΟΠΑΚ. Ούτε η πρόταση της ιδιωτικής εταιρείας, που ορθώς απερρίφθη - και με επιχειρήματα, κι εμείς είμεθα υπέρ της απόρριψης - θα μας «έσωζε», διότι δε θα έκανε τίποτ’άλλο παρά να εισπράξει τριάντα χιλιάδες ευρώ για ένα τουριστικό λογότυπο που ήταν κατώτερο των πλεονεκτημάτων της Σύρας. Δε θα «έφερνε τουρίστες» δηλαδή, όπως κακώς λεγόταν. Αρκετοί που απέχουν, κριτικάρουν αδίκως ή αποχωρούν από την Τουριστική Επιτροπή ας πείσουν τους Συριανούς γιατί πράττουν αναλόγως.

  • Ποια η διαφορά της τακτικής Επιμελητηρίου (χωρίς όλους τους Φορείς, χωρίς ΜΜΕ, χωρίς πολίτες) απ’την τακτική κάποιων, που, πριν περίπου 2,5 χρόνια, οργάνωσαν «φιέστες» με αποκλεισμό των μη αρεστών στο «καθεστώς», καθώς και των τοπικών ΜΜΕ; Μόνο η «ευγενής» παρουσία των ΜΑΤ εν δράσει, σ’εκείνη τη συγκυρία, κάνει τη διαφορά…

  • Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου με τον σημερινό Υπουργό Οικονομικών (πριν την υπουργοποίησή του), είχε προαποφασιστεί, «δημοκρατικότατα», ο μονόλογος και όχι ο αντίλογος: να μην εκφραστούν διαφορετικές απόψεις σε κρίσιμα για τη χώρα μας ζητήματα. Για μας ο αντίλογος, η έκφραση διαφορετικών απόψεων αποτελεί το ουσιαστικό συστατικό για κάθε δημοκρατική διαδικασία.

  • Αυτές τις θέσεις και πρακτικές του Επιμελητηρίου τις έχουν υιοθετήσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή είναι μόνο του κου Προέδρου του;

  • Θεωρεί το Επιμελητήριο ότι με τέτοιες θέσεις και πρακτικές εξυπηρετεί τους Συριανούς ή την Τρόικα και κάποιους ιδιώτες; Είναι το Επιμελητήριο με τους μικρομεσαίους ή όχι;

 

Γ. Προτάσεις της «ΣΥΡΑΣ με λογισμό και μ’όνειρο»

  • Να στηριχτεί η Τουριστική Επιτροπή Δήμου, ως συντονιστικός φορέας, όλων όσων (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) ασχολούνται με τον τουρισμό. Η Επιτροπή έως τώρα υιοθέτησε κάθε πρόταση οιουδήποτε – στα πλαίσια των δυνατοτήτων της. Απαιτείται συντονισμός όλων των προσπαθειών, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με εισηγήσεις-προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο που θα αποφασίζει σχετικά.

  • Με πλήρη διαφάνεια και συμμετοχή όλων των Φορέων – ΜΜΕ και των Συριανών να συζητηθεί και να αποφασιστεί, αν χρειάζεται, η αναδιοργάνωση της Τουριστικής Επιτροπής Δήμου και σ’αυτό το πλαίσιο να διερευνηθεί από κοινού η χρησιμότητα ή όχι μιας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρείας-συμβούλου για την «τουριστική ανάπτυξη». Ν’ «ανοίξει» κι άλλο η συζήτηση για «ανάπτυξη».

  • Το Επιμελητήριο να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο για την «ανώνυμη εταιρεία», τη νομολογία, τα πρόσωπα που προτείνει.

  • Αν κάνει άλλη Σύσκεψη, που μάλλον τώρα πια επιβάλλεται, για να παρουσιάσει δημόσια τα προτάσεις του, να’ναι «ανοιχτή» κι απόγευμα.

  • Ν’αποστέλλει προσκλήσεις σε όλες τις Δημοτικές Κινήσεις – και σε μας! Το Δημοτικό Συμβούλιο προσκαλεί το Επιμελητήριο στην «Επιτροπή Διαβούλευσης», του Δήμου, καθώς είναι και μέλος της. Ως «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο» το έχουμε πάντα προσκαλέσει στις εκδηλώσεις μας (όπως λ.χ. στις τελευταίες για το κυκλοφοριακό, τις βραχονησίδες κ.λπ) – άλλο ότι δεν εμφανίζεται.

  • Τέλος ενημερώνουμε ότι στις 6-6-2013 ειδοποιήσαμε το Γραφείο του κου Δημάρχου να κληθούμε στην επόμενη Συνάντηση του Επιμελητηρίου με Φορείς, ώστε να είμαστε εκεί , και να εκθέσουμε τις απόψεις μας για τα σχέδιά του αυτά.

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ