Παραμένουν στον αέρα οι συμβάσεις των εργαζομένων στον παιδικό σταθμό του Βήσσα

Σε αναμονή η τροπολογία

Ορίστηκε “κόκκινη γραμμή” από τους γονείς για την επίλυση του θέματος

Στη δίνη της ανησυχίας αναφορικά με την διόλου βέβαιη ομαλή μελλοντική λειτουργία του παιδικού σταθμού του Βήσσα κινείται το προσωπικό που απασχολείται στην επιδοτούμενη δομή, οι γονείς των μικρών παιδιών καθώς και η πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αφού παραμένει σε εκκρεμότητα η ψήφιση της σωτήριας τροπολογίας στη Βουλή.

Παρά το γεγονός πως είχαν δοθεί υποσχέσεις για την υπερπήδηση των εμποδίων που αφορούν στις συμβάσεις των εργαζομένων που βρέθηκαν “στον αέρα” μετά τη συγχώνευση του ΟΠΚΑ με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή να γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της προς τον τοπικό Τύπο, πως, το ζήτημα θα λυνόταν εντός του Σεπτεμβρίου με νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που “αντιμετωπίζει” 16 ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, ανάμεσα στα οποία και το προαναφερθέν πρόβλημα, ωστόσο έως σήμερα, το θέμα δεν έχει διευθετηθεί.

Θεωρητικές δεσμεύσεις και κανένα αποτέλεσμα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην πρώτη γραμμή παραμένει η έντονη ανησυχία του συνόλου των εμπλεκόμενων πλευρών, αφού γεγονός αδιαμφισβήτητο αποτελεί ότι ο παιδικός σταθμός του Βήσσα υποδέχεται καθημερινά τα μικρά παιδιά, με την υπομονή που έχει δείξει το προσωπικό, το οποίο σχεδόν ενάμιση χρόνο και ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο του 2013, παραμένει απλήρωτο και παρόλα αυτά επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο για την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων που φοιτούν τα παιδιά τους στη συγκεκριμένη δομή.

Το γεγονός πως πρώτα απορροφήθηκαν οι δομές και οι υπηρεσίες του καταργηθέντος Νομικού Προσώπου στον Δήμο και μετά προχώρησαν οι διαδικασίες για το προσωπικό, συνηγόρησε στο να μην υπάρχουν σήμερα οι απαιτούμενες συμβάσεις εργασίας. Το εν λόγω ζήτημα μάλιστα, καθιστά αδύνατη την καταβολή των δεδουλευμένων του προσωπικού, αν και τα χρήματα υπάρχουν “δεσμευμένα” στο ταμείο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Οι διαβεβαιώσεις επίλυσης του ζητήματος που είχαν αναφερθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, με σχετική ανακοίνωσή της, στην οποία υπογραμμιζόταν πως, αυτές “δόθηκαν στο Δήμαρχο, Γιάννη Δεκαβάλλα, από τον Υφυπουργό Εσωτερικών Γεώργιο Ντόλιο, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Γιάννη Ιωαννίδη και τον βουλευτή Κυκλάδων του Πασοκ, Παναγιώτη Ρήγα” φαίνεται να παρέμειναν σε θεωρητικό επίπεδο, αφού από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως και σήμερα, το ζήτημα αποτελεί – δυστυχώς - μία μεγάλη εκκρεμότητα.

Γραπτή παρέμβαση γονέων προς τον Γ. Μαραγκό

Το σοβαρό ζήτημα φαίνεται πως απασχολεί ιδιαίτερα και την πλευρά των γονέων, οι οποίοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, είχαν αποστείλει επιστολή προς τη νέα Δημοτική Αρχή και ειδικότερα προς τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, αιτούμενοι να υπάρξει άμεσα επίλυση του θέματος για το μέλλον της δομής, δίνοντας μάλιστα χρονικό περιθώριο έως και τις 12 Δεκεμβρίου του 2014. Μεταξύ άλλων, έκαναν λόγο για “απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τον παιδικό σταθμό του Βήσσα” και η οποία “δεν είναι δυνατόν να διαιωνίζεται”. Συμπλήρωναν δε, πως, “δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν απλήρωτοι επί μήνες εργαζόμενοι” αλλά και πως δεν γίνεται “να “αιωρούνται” λύσεις όπως το κλείσιμο του σταθμού ή η στελεχιακή αποδυνάμωση των υπολοίπων, ήδη εξαιρετικά υποστελεχωμένων σταθμών”.

Με αυτόν τον τρόπο και επιθυμώντας να ασκήσουν πίεση προκειμένου να λυθεί το θέμα, είχαν θέσει ως “κόκκινη γραμμή” την 12η Δεκεμβρίου, καθιστώντας σαφές πως, αν δεν έχει προκύψει κάποιο απτό αποτέλεσμα “θα αναγκάζονταν να δράσουν δυναμικά”.

Ωστόσο, γνωρίζοντας πλέον, πως η νέα Δημοτική Αρχή ασκεί πιέσεις, ενώ και ο κ. Μαραγκός έχει επισκεφθεί το αρμόδιο Υπουργείο στην Αθήνα ήδη τέσσερις φορές για το πολυσυζητημένο πρόβλημα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αναμένουν να δουν έως και το τέλος του έτους πια πρόκειται να είναι η εξέλιξη. Πάντως, πρώτιστο μέλημά τους είναι η διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας του παιδικού σταθμού του Βήσσα, αναγνωρίζοντας πως η λύση του θέματος, είναι υπόθεση του κεντρικού κράτους.

Τρία εναλλακτικά σενάρια από τη Δημοτική Αρχή

Στο πλαίσιο της επίλυσης του προβλήματος, κινείται από την αρχή της θητείας της η νέα Δημοτική Αρχή, αφού κληρονόμησε το σοβαρό ζήτημα, το οποίο στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, αναμένεται τουλάχιστον, να λάβει νέα καθυστέρηση, με τη σχετική τροπολογία να παραμένει στο συρτάρι.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, δεδομένου ότι το προσωπικό εργάζεται από καλή θέληση και μόνον, οφείλει να εξετάσει εναλλακτικά σενάρια λειτουργίας του παιδικού σταθμού, τόσο για να μη μείνουν στον δρόμο τα μικρά παιδιά, όσο όμως κι επειδή η δομή είναι επιδοτούμενη από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και δεν δύναται να υπάρξει λουκέτο γι αυτήν.

Αν και η πρόθεση των εργαζομένων είναι σαφής, αφού από επαγγελματική ευσυνειδησία εξακολουθούν να δουλεύουν χωρίς αμοιβή, δείχνοντας παράλληλα και την επιθυμία τους να μη χάσουν τις θέσεις εργασίας τους, ωστόσο ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει την παρουσία τους σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, εναλλακτικά πλάνα που δεν αποκλείεται να επεξεργάζεται η Δημοτική Αρχή, μπορεί να είναι είτε να μετακινηθεί νηπιαγωγός από άλλον παιδικό σταθμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αποδυναμώνοντας όμως εν μέρει άλλη δομή στην Ερμούπολη για να παραμείνει ανοικτός ο Βήσσας, είτε αλλάζοντας τις σχέσεις εργασίας τους, δημιουργώντας μία ΚΟΙΝΣΕΠ, ή τέλος, προκηρύσσοντας διαγωνισμό για την ανανέωση προσωπικού, επιλογή όμως, που θα αδικεί το προσωπικό και τη μέχρι σήμερα ανοχή του.