Δημοτικές επαφές με στόχευση στην τουριστική προώθηση της Σύρου

Ζητούμενο ο τουρισμός

Συναντήσεις που μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα νέων προοπτικών για τη Σύρο, πραγματοποίησαν εχθές στην Αθήνα ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού, Θάνος Φώσκολος, με υπουργικά στελέχη, αλλά και εκπροσώπους Διεθνών Οργανισμών, όπως και παράγοντες της ναυτιλίας.

Οι προγραμματισμένες επαφές των δύο δημοτικών εκπροσώπων, επιδιώχθηκαν και πραγματοποιήθηκαν στοχεύοντας τόσο στην ενημέρωση των υψηλόβαθμων στελεχών του τουρισμού και του πολιτισμού, όσο και την εκμαίευση δεσμεύσεων εκ μέρους τους για την αρωγή τους στις ενέργειες προώθησης, προβολής και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Με ζητούμενο την εξωστρέφεια της Σύρου και την τουριστική της ανάπτυξη, υπαγορεύτηκε ο καθορισμός των συναντήσεων με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, τον Πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, Ιωάννη Μαρωνίτη και τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ταχυπλόων Sea Jet, Παναγιώτη Ηλιόπουλο.

Αρωγός το υπουργείο Τουρισμού

Τους δύο εκπροσώπους του Δήμου υποδέχθηκε στο γραφείο της η υπουργός Τουρισμού, από τους οποίους ενημερώθηκε για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής στον τομέα του τουρισμού, αλλά την υλοποίηση άμεσων δράσεων που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στην εικόνα του νησιού.

Από την πλευρά των αυτοδιοικητικών, υπήρξε ενημέρωση της υπουργού σχετικά με τις ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί από τον Δήμο, όσον αφορά σε έργα υποδομής που θα βελτιώσουν την εικόνα του νησιού και θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στην τουριστική της προβολή.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν στην ανάπλαση της παραλίας, η οποία σχεδιάζεται να ξεκινήσει άμεσα, την προοπτική επέκτασης του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου του νησιού, την δημιουργία του τουριστικού portal της Σύρου, αλλά και την υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Εκ μέρους της υπουργού αναπτύχθηκε το σκεπτικό του υπουργείου, ως προς την χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής, που επικεντρώνει στην προβολή 13 τουριστικών προτύπων για την κάθε περιφέρεια της χώρας ξεχωριστά και μέσω του «πακέτου» της συνολικής περιφερειακής προβολής θα υπάρχει ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων του κάθε τόπου.

Ανάλογη πρακτική θα ακολουθηθεί και για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με προβολή όμως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε νησιού, αναλόγως των στοιχείων που αυτά θέλουν να προωθήσουν στην τουριστική αγορά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αναγκαιότητα ενεργούς συμβολής της επιχειρηματικότητας, με την ιδιωτικές επενδύσεις να παίζουν καθοριστικό ρόλο ώστε να υπάρξει υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον επισκέπτη.

Η κ. Κουντουρά, δήλωσε ότι θα παρέχει κάθε βοήθεια στις προσπάθειες του Δήμου για την τουριστική προοπτική της Σύρου, ενισχύοντας τις ενέργειες προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Ικανοποιητική για τον Δήμο η συνάντηση

Ο Δήμαρχος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την συνάντηση με την υπουργό, σχολιάζοντας πως πραγματοποιήθηκε «σε πολύ θερμό κλίμα, με την υπουργό να δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει», συμπληρώνοντας ότι «η υπουργός εμφανίστηκε γνώστης της προστιθέμενης αξίας των νησιών στην βαριά βιομηχανία του τουρισμού».

Διευκρινίζοντας τα τεχνικά σημεία της συνάντησης, ο Γ. Μαραγκός, ανέφερε πως η υπουργός «ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρχει μία αστεροειδής δομή, δηλαδή υπουργείο, ΕΟΤ, Περιφέρειες και προορισμοί μέσα στις περιφέρειες, δηλαδή να μην υπάρχει μία αποσπασματική, σε επίπεδο περιοχής, ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, αλλά να κεφαλαιοποιείται γενικά το τουριστικό προϊόν της περιφέρειας, αναδεικνύοντας όμως και την ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου».

Όσον αφορά στα στοιχεία που ο κάθε τόπος θα θέλει να προβάλλει, ενημέρωσε πως «αυτό θα επιτυγχάνεται μέσω μίας αμφίδρομης σχέσης που θα ξεκινάει από το υπουργείο Τουρισμού και θα καταλήγει στην αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού και αντιστρόφως».

Ερμούπολη και Άνω Σύρος μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Ιδιαίτερης σημασίας για την πολιτιστική ταυτότητα της Σύρου, μπορεί να χαρακτηριστεί η συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής με τον Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων και Κέντρων UNESCO για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και Πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, Ιωάννη Μαρωνίτη.

Το καίριο θέμα που απασχόλησε την συζήτηση των δύο πλευρών, αφορούσε στην υποψηφιότητα της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου για Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ώστε να λειτουργήσει ενισχυτικά στην τουριστική εικόνα του νησιού.

Η κίνηση αυτή επικεντρώνει στην επιδίωξη να ενταχθεί η Σύρος στους προορισμούς πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καθώς ανάλογες εντάξεις τόπων στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO έχουν παρουσιάσει αύξηση της επισκεψιμότητας τους.

Όσον αφορά στα θέματα που τέθηκαν σχετικά με πιθανούς περιορισμούς που θα σημάνει μία τέτοια ένταξη ως προς τη δόμηση και την εξασφάλιση της αξίας των κτιριακών περιουσιακών στοιχείων, υπήρξε η διευκρίνιση ότι ήδη οι δύο συγκεκριμένες περιοχές, διέπονται από πολύ αυστηρότερα μέτρα, καθώς έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικοί τόποι.

Πέραν αυτού τέθηκαν οι βάσεις για μία διευρυμένη συνεργασία του Δήμου με τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και σε επίπεδο κοινωνικών δράσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, σύμφωνα με τις εφαρμογές σε αρκετούς Δήμους της Ελλάδας.

Νέα ακτοπλοϊκή προοπτική

Πέραν αυτών, συνάντηση πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος και με τον ιδιοκτήτη της ακτοπλοϊκής εταιρείας Sea Jet, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, με τον οποίο εξετάστηκε η προοπτική ένταξης της Σύρου στα δρομολόγια που εκτελούν τα σύγχρονα ταχύπλοα.

Πρόκειται για την εταιρεία που διαθέτει 9 ταχύπλοα σκάφη, τα οποία εξυπηρετούν την Κρήτη και το σύνολο σχεδόν των νησιών των Κυκλάδων, με την Σύρο όμως να απουσιάζει από τα δρομολόγια της.

Ο κ. Ηλιόπουλος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συγκεκριμένες προτάσεις διασύνδεσης που του κατέθεσαν οι δύο εκπρόσωποι του Δήμου, ζητώντας πίστωση χρόνου μίας εβδομάδας προκειμένου να τους γνωστοποιήσει τις τελικές αποφάσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων, με τις προοπτικές πάντως, σύμφωνα με τα όσα ο Δήμαρχος δήλωσε, να συγκλίνουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ετικέτες: