Υλοποίηση και προοπτική έργων για τη Σύρο από τον Δήμαρχο Γ. Μαραγκό

Απαντήσεις για τα “ανοιχτά” θέματα

Κλείνοντας το πρώτο μέρος της συνέντευξης του ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γ. Μαραγκός, αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή, επί των οποίων ζητήθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις, με ιδιαίτερη βαρύτητα να δίνεται στον προγραμματισμό των έργων για την αναβάθμιση του νησιού.

Μεταξύ των στόχων που έχετε θέσει περιέχεται και η μεταβολή του συγκοινωνιακού αποκλεισμού της Σύρου, καθώς φέτος, ειδικά τους θερινούς μήνες, θα βρεθεί αποκομμένη ακτοπλοϊκά, με το μόνο σταθερό δρομολόγιο Σύρος-Τήνος-Μύκονος, στο οποίο φαίνεται “δέσμια” εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων;

Γ. Μ.: “Να μην έχουμε μηδενιστικές προσεγγίσεις στα πράγματα. Τα δρομολόγια που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα εγώ δεν θα έλεγα ότι δείχνουν έναν αποκλεισμό της Σύρου. Η εξέλιξη των δρομολογίων διαμορφώνεται στην πορεία του χρόνου”.

Αναλόγως με τη ζήτηση διαμορφώνεται. Έχουμε πείσει τις ακτοπλοϊκές ότι θα έχουν κέρδος εάν εντάξουν τη Σύρο στα δρομολόγια τους;

Γ. Μ.: “Το επόμενο διάστημα είμαι πεπεισμένος ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Σύρο θα ανακοινώσουν και άλλα δρομολόγια για τη Σύρο, όπως συνέβη πέρυσι και πρόπερσι, ιδιαίτερα δε μέσα στη σεζόν εκεί θα υπάρξει ένας εμπλουτισμός των δρομολογίων. Κάποιοι θεώρησαν ότι τα προηγούμενα χρόνια για την κακοδαιμονία μας και τις χαμηλές επιδόσεις στον τουρισμό απόλυτα υπεύθυνοι ήταν οι ακτοπλόοι που δεν είχαν πολλά δρομολόγια για το νησί μας. Οι ακτοπλοϊκές είναι ιδιωτικές εταιρείες που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Άρα οι εταιρείες ζητούν από έναν προορισμό να βελτιώσει την ελκυστικότητα του, την ζήτηση που έχει και από εκεί και πέρα δεν έχουν κανένα λόγο από το να βάζουν περισσότερα πλοία. Αυτή η προσπάθεια ώστε η Σύρος να δώσει το στίγμα της, να προβάλλει μία ξεχωριστή ταυτότητα, είναι μία προσπάθεια η οποία δεν μπορεί να δώσει όλους τους καρπούς μέσα σε μία χρονιά. Είναι μία προσπάθεια η οποία στηρίζεται στο χτίσιμο, χρόνο με τον χρόνο, δεν στηρίζεται μόνο στις υποδομές τις τουριστικές, μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στηρίζεται και στη νοοτροπία και στην εξωστρέφεια και σε μία σωστή τουριστική κουλτούρα, την οποία το νησί μας δυστυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε. Όμως μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι ενδείξεις και φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια είναι πολύ θετικές για το νησί μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι εάν δεν έχουμε κάποιο απρόβλεπτο γεγονός για φέτος το καλοκαίρι, η Σύρος θα δώσει τα πρώτα απτά και σημαντικά αποτελέσματα στον τουρισμό”.

Μακάρι να τα δώσει, γιατί δείχνετε ότι η στόχευση είναι για προβολή αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτό, όμως δεν είναι μόνον αυτό.

Γ. Μ.: “Δεν πηγαίνουμε μονοσήμαντα να προβάλουμε το νησί μέσω των νέων τεχνολογιών και του ψηφιακού marketing. Στο τουριστικό πλάνο περιλαμβάνονται δαπάνες οι οποίες χαρακτηρίζονται από μία ποικιλία και μία καινοτομία στον τρόπο τουριστικής προβολής του νησιού. Φέτος για πρώτη φορά, επιδιώκουμε να προβάλουμε με έναν βιωματικό τρόπο το νησί στην Γερμανική αγορά. Στην Τουριστική Επιτροπή ελήφθη απόφαση για συνεργασία με μία γερμανική εταιρεία, η οποία είναι ο επίσημος, θεσμοθετημένος φορέας και εκπρόσωπος της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Φέτος το καλοκαίρι έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βραζιλίας. Καταλήξαμε λοιπόν σε ένα πλάνο συνεργασίας βάσει του οποίου θα προβληθεί η Σύρος στη γερμανική αγορά ως προορισμός για τους Γερμανούς ολυμπιονίκες. Θα φιλοξενήσουμε αμέσως μετά του Ολυμπιακούς, Γερμανούς ολυμπιονίκες στη Σύρο, όπου θα έρθουν γερμανικά κανάλια να τραβήξουν πλάνα από τη διαμονή και την παρουσία τους στη νησί και να τα προβάλλουν στο γερμανικό κοινό. Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο και ιδιαιτέρως αποδοτικό”.

Θα έρθουν για ξεκούραση; γιατί εάν έρθουν για αθλητικούς λόγους καλύτερα να μην το συζητάμε!

Γ. Μ.: “Στις αθλητικές υποδομές είναι γεγονός ότι έχουμε αρκετές αδυναμίας. Είναι γερασμένες και ελλειμματικές, αλλά δυστυχώς λόγω των περιορισμών από το νέο ΕΣΠΑ και περιορισμού των χρηματοδοτικών εργαλείων δεν είναι πολύ εύκολο να εξωραΐσεις ή να αναβαθμίσεις μία εικόνα αθλητικών υποδομών από την μία ημέρα στην άλλη. Πέραν της φιλοξενίας των Γερμανών ολυμπιονικών έχουμε προχωρήσει στο κλείσιμο πολύ μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων”.

Αναφέρεστε στο τρίαθλο;

Γ. Μ.: “Αναφέρομαι στο τρίαθλο. Είναι μία πολύ μεγάλη διοργάνωση για την οποία η Σύρος έχει βγει και στο εξωτερικό....στην μεγαλύτερη παγκοσμίως τριαθλιτική έκθεση στο Λονδίνο είχαμε συμμετοχή με ειδικό περίπτερο και εξασφαλίσαμε δυνητικές συμμετοχές από το εξωτερικό. Επίσης τον Σεπτέμβριο έχουμε τη διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος υποβρύχιας αλιείας στη Σύρο. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα με συμμετοχή από περίπου 25 χώρες, καθώς θα έρθουν 25 εθνικές ομάδες.....Πριν από 15 ημέρες είχαμε μία συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό τουρισμού την κ. Κουντουρά και τον Γ. Πρίντεζη, τον γνωστό και μη εξαιρετέο Συριανό, φίλο, εξαιρετικό άνθρωπο και πολύ αναγνωρισμένο μπασκετμπολίστα, προκειμένου να διοργανώσουμε τον Ιούλιο μία διοργάνωση αθλητική, τουριστική και φιλανθρωπική, που παρόμοια δεν έχει διοργανωθεί στην ελληνική περιφέρεια. Μιλάμε για ένα τουρνουά μπάσκετ, το 3on3, όπου θα συμμετάσχουν πάρα πολύ μεγάλα ονόματα τόσο από τον χώρο του ελληνικού όσο και του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου μπάσκετ. Αυτή η διοργάνωση θέλουμε να γίνει θεσμός και αυτός είναι ο λόγος που ζητήσαμε από την υπουργό και εξασφαλίσαμε την αιγίδα και την υποστήριξη του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. Η διοργάνωση αυτή θα έχει την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης και είμαστε πολύ κοντά να λάβουμε και την αιγίδα της FIBA. Θα προβάλλει το νησί μας στα πέρατα του κόσμου, με τηλεοπτικές μεταδόσεις όπου η Σύρος για ένα τριήμερο θα παίζει σε όλον τον κόσμο”.

Φαντάζομαι να το αναγνωρίσετε αυτό στον Θάνο Φώσκολο, παρά το ότι αποχώρησε, καθώς ήταν από τα πρώτα για υλοποίηση που συζητούσε με τον Γ. Πρίντεζη;

Γ. Μ.: “Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε από πέρυσι από τον Γ. Πρίντεζη, ο οποίος δείχνει εμπράκτως την αγάπη του και το ενδιαφέρον του για το νησί. Μας τιμά η απρουσία του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ένας πρεσβευτής του νησιού μας. Πέρυσι σε συζητήσεις ο Γ. Πρίντεζης και με τον Θ. Φώσκολο και με μένα είχε εκφράσει την βούληση του να βοηθήσει, όμως οι συνθήκες δεν ήταν πολύ ώριμες, διότι όταν μιλάμε για μία διοργάνωση που το κόστος της μπορεί αν ανέλθει στις 120-150 χιλιάδες ευρώ, η χορηγική συνεισφορά είναι μείζονος σημασίας. Όταν μιλάμε για τέτοια κοστολόγια επ' ουδενί δεν θα θέλαμε να τα μετακυλήσουμε στην πλάτη του Συριανού δημότη. Αυτό ήταν κι ο λόγος που πέρυσι δεν ήταν τόσο ώριμες οι συνθήκες....Με τέτοιες πρωτοβουλίες προβάλλουμε την Σύρο ως τουριστικό προορισμό”.

Καθώς όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, τα πρώτα τουριστικά αποτελέσματα θα φανούν το καλοκαίρι. Όμως τι γίνεται με τα έργα, καθώς ναι μεν η χρηματοδότηση είναι περιορισμένη, αλλά είχαμε να διαχειριστούμε κάποια υπόλοιπα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, όπως το έργο της ανάπλασης, το οποίο ναι μεν άλλαξε την εικόνα της πόλης, αλλά πολλές οι κακοτεχνίες που εντοπίζονται, που έχετε δει κι εσείς, είναι το σχολείο της Βάρης, έχουμε την προοπτική της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου της Σύρου, όμως εκτός αυτών τι άλλο έχουμε;

Γ. Μ.: “Το νέο σχολείο της Βάρης είναι η επέκταση της υπάρχουσας εγκατάστασης και η δημιουργία ενός νέου σχολείου υπερσύγχρονου, με έναν προϋπολογισμό η μελέτης του στα 2,5 εκ. ευρώ. Είχε προενταχθεί στο ΕΣΠΑ με απόφαση του Περιφερειάρχη τον Ιούλιο 2015. Με απλή απόφαση προένταξης είναι δυνατή η δημοπράτηση του έργου. Το έργο αυτό μπορούσε να δημοπρατηθεί, όμως ήταν πολιτική απόφαση προσωπικά του κ. Χατζημάρκου, εξαιτίας του χρηματοδοτικού κενού που είχε δημιουργηθεί, ύψους 52 εκ. ευρώ, για τα έργα του ΕΣΠΑ, να μην ανοίξει καμία πρόσκληση για ένταξη νέων έργων μέσα στο 2015.....Αυτό έργο το οποίο είναι ένα οραματικό έργο του π. Δήμου Ποσειδωνίας, έχει ένα ιστορικό πολλών ετών, φτάνει σήμερα να είναι έτοιμο προς οριστική ένταξη και δημοπράτηση. Εμείς, θέλοντας να δείξουμε τη διάθεση της πολιτικής μας βούλησης, με απόφαση του Δ.Σ., αποφασίσαμε να λύσουμε τη σύμβαση με την “ΕΓΝΑΤΙΑ” ώστε να έχουμε οι ίδιοι τον έλεγχο και να μπορέσουμε ταχύτερα να τρέξουμε τις διαδικασίες. Η επιβλέπουσα υπηρεσία θα είναι η Τεχνικής μας Υπηρεσία και ο φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης. Τέλος Μαρτίου που κλείνει η διαδικασία υποβολής θα παρουσιαστούμε πολύ ώριμοι....Ελπίζω ότι θα ενταχθεί οριστικά και θα ξεκινήσει το ταχύτερο η υλοποίηση του. Αυτό το σχολείο θα αλλάξει τα δεδομένα στην εκπαίδευση σε ολόκληρη τη Σύρο. Στο σχολείο της Άνω Σύρου βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης μία σημαντική παρέμβαση, με την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν και οι παρεμβάσεις σε 3 σχολικές μονάδες, με το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Έτσι με τον τρόπο αυτό δείχνουμε ότι το θέμα της εκπαίδευσης το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά. Να ευχαριστήσω την Περιφέρεια και τον Γ. Χατζημάρκο για την χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων του νησιού μας με το ποσό των 280.000 ευρώ, που τα χρήματα αυτά θα μας βοηθήσουν να εξωραΐσουμε σχολικές μονάδες και να προχωρήσουμε σε τεχνικές επεμβάσεις.

Στην προηγούμενη χρονιά υλοποιήσαμε και ολοκληρώνουμε τώρα έργα προϋπολογισμού 8 εκ. Ευρώ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν από το 2011 μέχρι το 2014 που αναλάβαμε δεν είχαν τρέξει οι διαδικασίες των έργων αυτών και δεν μπορούσε να γίνει η δημοπράτηση τους. Εμείς προ του κινδύνου να χάσουμε κοινοτικούς πόρους επιταχύναμε τις διαδικασίες, ενώ παράλληλα προετοιμάζαμε και νέα έργα να μπουν στη νέα προγραμματική περίοδο. Ένα από τα έργα που ωριμάζουμε και είμαστε σε τελικό στάδιο είναι των δικτύων αποχέτευσης Βάρης-Μέγα Γυαλού, καθώς και η επαύξηση της δυναμικότητας του βιολογικού της Ερμούπολης, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ.

Επίσης στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα έχουμε προβλέψει 120.000 ευρώ για την μελέτη-κατασκευή της μετατροπής του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ και θα χωροθετήσουμε και νέο κύτταρο για τον ΧΥΤΥ. Αυτές οι παρεμβάσεις ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Ως Περιφέρεια που είμαστε στον Στόχο 2 και δεν χρηματοδοτούνται υποδομές, το να έρχεται ο Δήμος και να διεκδικεί τη χρηματοδότηση έργων που ξεπερνούν τα 15-16 ευρώ σε υποδομές δεν είναι μικρό πράγμα”.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα το αεροδρομίου, με την επέκταση του διαδρόμου. Είδαμε την μελέτη της ΥΠΑ, ακολουθεί και η δεύτερη φάση του έργου με την ταπείνωση του λόφου. Συζητείται πάρα πολύ καιρό, έχουν γίνει πολλές επαφές με τους αρμόδιους παράγοντες, όμως το καλοκαίρι πλησιάζει και αυτά τα 140 μέτρα του διαδρόμου ακόμα δεν έγιναν, οπότε σε τι φάση βρισκόμαστε;

Γ. Μ.: “Αυτά τα 140 μέτρα μπορεί να είναι λίγα όμως είναι θαυματουργά, διότι με αυτή την επέκταση η Σύρος μπαίνει στον αεροπορικό χάρτη, από όπου μέχρι σήμερα ήταν απούσα. Αυτά τα 140 μ. Θα δώσουν τη δυνατότητα, σε συνάρτηση και με τη β΄φάση, που είναι η ταπείνωση του λόφου στο Νεράιδα, προσαπογείωσης μεγαλύτερων σκαφών, τύπου Q400. Αυτομάτως το νησί μας αποκτά σύνδεση με όλα τα αεροδρόμια της χώρας και με εταιρείες χαμηλού κόστους. Μέχρι σήμερα με τα αεροσκάφη 37 θέσεων έχουμε δυνατότητα διασύνδεσης μόνο με το Ελ. Βενιζέλος. Όλα αυτά τα χρόνια ακούγαμε για την επέκταση του αεροδρομίου και θεωρούσαμε ότι μόνο ως ευχολόγιο θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίζουμε ή ως όνειρο θερινής νυκτός. Μετά από συντονισμένες των τοπικών φορέων, ιδιαίτερα τους τελευταίους 4-5 μήνες και εγώ ο ίδιος από τον Σεπτέμβριο και μετά είχα μία πολύ στενή συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να πιέσουμε πολιτικά για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου..... Έχω να σας ανακοινώσω ότι μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες ότι η υπογραφή εκ μέρους του υπουργού κ. Σπίρτζη, για τον διαγωνισμό της επέκτασης του διαδρόμου είναι θέμα ωρών. Είναι ένα έργο πνοής για το νησί μας. Το αεροδρόμιο θα αποτελέσει μία πύλη εισόδου και για κάθε τουριστικό προορισμό η ύπαρξη ενός σύγχρονου αεροδρομίου είναι μείζονος σημασίας. Με τους υπόλοιπους σχεδιασμούς η επέκταση του αεροδρομίου θα μας δώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μεγαλύτερα αεροσκάφη. Ένας οραματικός στόχος παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά”.

Μακάρι τα αεροσκάφη να έχουν πληρότητες. Πολλά συζητήθηκαν και ακόμα περισσότερα υπονοήθηκαν σχετικά με την υπόθεση του στρατοπέδου, που επί χρόνια απασχολεί την κοινή γνώμη του νησιού. Μέχρι τώρα η συζήτηση ήταν για “παραχώρηση” συγκεκριμένης έκτασης προς τον Δήμο. Η λέξη διαγράφηκε και πλέον γίνεται λόγος για “συνεκμετάλλευση”. Εντός των επομένων ημερών αναμένεται στο νησί ο υπουργός Εθνική Άμυνας, Π. Καμμένος. Περιμένουμε κάποιες ανακοινώσεις σχετικές. Αυτή συνεκμετάλλευση θα είναι καθαρά για αναπτυξιακούς λόγους ή απλά χρησιμοποιείται ο Δήμος για την χωροθέτηση που ο στρατός δεν μπορεί να κάνει;

Γ. Μ.: “Αυτή η μορφή συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου, καθιστά και τις δύο πλευρές στρατηγικούς εταίρους. Η συνεκμετάλλευση θα πραγματοποιηθεί με γνώμονα την τουριστική ανάπτυξη και την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, των χαρακτηριστικών και της φυσιογνωμίας του νησιού μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Δήμος, με δική του ευθύνη, θα εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα αξιολογεί την υπάρχουσα κατάσταση, θα αξιολογεί τους σχεδιασμούς, το όραμα και τις προοπτικές του νησιού και της Δημοτικής Αρχής και με βάση αυτά θα προκρίνει το είδος και θα διαστασιολογεί την επένδυση η οποία θα γίνει στο στρατόπεδο. Το στρατόπεδο έχει μία έκταση των 130 στρεμμάτων. Παλαιότερα ο όρος παραχώρηση αναφερόταν σε ένα τμήμα της έκτασης, το οποίο για μένα, παρότι δεν είχε προχωρήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια αποκλειστικά μη ύπαρξης πολιτικής βούλησης, δεν θα βοηθούσε το νησί μας σε τίποτε, γιατί έχουν αλλάξει οι καιροί, δεν υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων και υποδομών όπως αυτές που είχαν προκριθεί παλαιότερα. Σήμερα με τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα, καθώς και με την αδυναμία χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ, ακόμα και εάν έπαιρνε ο Δήμος αυτή την έκταση των 58 στρεμμάτων δεν θα είχε τι να την κάνει”.

Δεν θα μπορούσε να βρει επενδυτές ο Δήμος για να αξιοποιήσει την έκταση που του αναλογούσε;

Γ. Μ.: “Η αξιοποίηση της συνολικής έκτασης δίνει άλλη προοπτική και άλλη βαρύτητα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νησιού. Αυτό καταφέραμε και το περάσαμε προς το υπουργείο και το ταμείο Εθνικής Άμυνας βρήκαμε ώτα ευήκοα και καταλήξαμε στο ότι η αξιοποίηση της συνολικής έκτασης θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, βάσει την προγραμματικής συμφωνίας που θα συνάψουμε θα τον έχει ο Δήμος. Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας βάζει την έκταση, ο Δήμος βάζει την πολεοδόμηση της, διότι ο ένας χωρίς τον άλλο δεν μπορεί και από εκεί και πέρα ο Δήμος θα προκρίνει τις επενδύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν τη διαφορά για το νησί μας”.

Έχει τεθεί ως απαράβατος όρος πως αν δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση στο σχέδιο που θα προταθεί δεν συζητείται η υλοποίηση του. Παράλληλα η χώρα βρίσκεται σε μία κατάσταση όπου δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον ούτε για περίπτερο, πόσο μάλλον για μία τέτοια έκταση και με πάρα πολλά τρωτά σημεία. Όταν υπάρχουν δίπλα οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, μπροστά το ναυπηγείο, απέναντι ο βιολογικός και οι δεξαμενές της sekavin, είναι αστείο να συζητάμε για μία επένδυση πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας.

Γ. Μ.: “Έτσι όπως το θέτετε είναι γεγονός ότι θα ήταν πραγματικά αστείο, διότι κανένας επενδυτής δεν θα έρθει να επενδύσει σε μία τέτοια έκταση και να πραγματοποιήσει μία επένδυση δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας λάβει υπόψη όλα αυτά τριγύρω. Μία επένδυση αυτής της εμβέλειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτοτελώς, αλλά στο πλαίσιο ενός στέρεου αναπτυξιακού σχεδιασμού σε επίπεδο νησιού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα εκπονήσουμε το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα λάβει υπόψη την άποψη των συλλογικών φορέων και της επιχειρηματικότητας. Θα υπάρξει μία διαβούλευση, η μέγιστη δυνατή, προκειμένου η όποια οικονομική δραστηριότητα να μην αλληλεπιδρά αρνητικά με το σύνολο των υπολοίπων δραστηριοτήτων. Τον Απρίλιο έχει ανακοινωθεί ότι θα κατατεθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο το master plan του λιμανιού. Οι επενδύσεις αυτές αντιμετωπίζονται συσχετιστικά και σωρευτικά θα μπορέσουν να δώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα”.