Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και υπουργείο Εθνικής Άμυνας οδεύουν ολοταχώς προς τη συμφωνία για το στρατόπεδο

Η Σύρος δίδεται προς επένδυση

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε εχθές στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μεταξύ του υπουργού, Πάνου Καμμένου και του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, για το θέμα της αξιοποίησης του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου.

Το θέμα του στρατοπέδου και η χθεσινή μετάβαση του Δημάρχου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκάλεσε προβληματισμό και στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον Δήμαρχο να εξηγεί πως αυτή δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα, αλλά κινείται σε καθαρά πολιτικό επίπεδο.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εχθές, κατά τα λεγόμενα του Δημάρχου, ήταν «σε ένα εξαιρετικό κλίμα», διήρκεσε περίπου 1 ώρα και παρόντες ήταν και οι δύο ειδικοί για θέματα αξιοποίησης στρατοπέδων σύμβουλοι του υπουργού.

Μεταξύ υπουργού και Δημάρχου αναλύθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την επενδυτική αξιοποίηση του στρατοπέδου, όπως και οι προοπτικές νέων προτάσεων και για άλλα σημεία του νησιού, καθώς και το master plan του λιμανιού, το οποίο έχει οριστικοποιηθεί και κατατίθεται τον επόμενο μήνα για έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία, με τον Δήμαρχο να αιτιολογεί το γεγονός λέγοντας πως «καμία επένδυση αυτής της εμβέλειας και αυτού του μεγέθους δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αυτοτελώς».

Ο υπουργός προκάλεσε θετική εντύπωση στον Δήμαρχο, καθώς ήταν πλήρως ενήμερος για όλα τα επιμέρους ζητήματα, με προτάσεις πολύ συγκεκριμένες και δεσμεύτηκε, σε συνέχεια επίσημης πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Δήμαρχος, να έρθει στη Σύρο, χωρίς να έχει ακόμα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία, αν και ο προσανατολισμός είναι έως το μέσον του επόμενου μήνα, προκειμένου να προχωρήσουν οι δύο πλευρές στην υπογραφή του συμφώνου συναντίληψης και συνεργασίας.

Το τι πραγματικά θα αποφέρει η συγκεκριμένη ενέργεια στο νησί καθώς και το μέγεθος των προοπτικών αυτής της αξιοποίησης μένει να αποδειχθούν, όμως πρωτίστως αναμένεται η ανακοίνωση των προτάσεων και τα στοιχεία της συμφωνίας, ώστε να αναλυθούν και να κριθούν από την τοπική κοινωνία.  

Το σύμφωνο και η διαβούλευση

Σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, «εδώ και πολλούς μήνες έχουν πραγματοποιηθεί διάφορα βήματα προς την κατεύθυνση τελεσφόρησης αυτής της πολύκροτης και πολυετούς υπόθεσης. 

Το Σώμα έχει λάβει σχετική απόφαση τον Δεκέμβριο του 2015 αναφορικά με την από κοινού αξιοποίηση του στρατοπέδου με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λειτουργώντας ο Δήμος ως στρατηγικός εταίρος». 

Βάσει αυτής πρόκειται να συναφθεί και να υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης ένα σύμφωνο συναντίληψης και συνεργασίας, το οποίο ουσιαστικά επικυρώνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και την πρόθεση του Δήμου να συνεργαστεί ως στρατηγικός εταίρος με το ΥΠΕΘΑ και με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. 

Το τελικό σχέδιο αυτού του συμφώνου, έτσι όπως έχει υποστεί επεξεργασία από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, από το υπουργείο αλλά και τα μέλη της επιτροπής, έχει γίνει αποδεκτό και από τον υπουργό και ουσιαστικά «η υπογραφή του πιστοποιεί και επικυρώνει την κυβερνητική βούληση για την αξιοποίηση του στρατοπέδου». 

Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας είναι ένα νομικό πρόσωπο, το οποίο λειτουργεί υπό τη σκέπη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όμως με μία αυτοτέλεια και όπως έχει αποφασιστεί, η προγραμματική συμφωνία που θα υπογραφεί θα εξειδικεύει το πλαίσιο στο οποίο θα υπάρξει αυτή η συνεργασία.

Το σύμφωνο συναντίληψης και συνεργασίας περιγράφει και συγκεκριμενοποιεί την συνεργασία μεταξύ Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Ταμείου Εθνικής Άμυνας ως στρατηγικών εταίρων στα θέματα αναπτυξιακού χαρακτήρα του νησιού, στα οποία περιλαμβάνονται το στρατόπεδο, το πεδίο βολής της Βάρης και αναπτυξιακές δράσεις, οι οποίες σχετίζονται με το λιμάνι της Ερμούπολης και τον Φοίνικα, ενώ σύμφωνα και με τα δεδομένα της χθεσινής συνάντησης προστέθηκαν και νέα σημεία ενδιαφέροντος.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο στην δέσμευση εκ μέρους του για ανοιχτή διαβούλευση με συλλογικούς φορείς, πριν την υπογραφή του κειμένου της προγραμματικής συμφωνίας, όταν είπε ότι «είναι ρητή μας δέσμευση και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπογραφή του συμφώνου συναντίληψης και συνεργασίας.

Η όλη συμφωνία θα τεθεί υπό πλήρη διαφάνεια και υπό πλήρη γνώση και υπό τη σύμφωνη γνώμη τόσο του Δήμου όσο και των συλλογικών φορέων εκπροσώπησης, οι οποίοι υπάρχουν στο νησί».

Συναντήσεις και ενημέρωση

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μία εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου για το νησί, όμως κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν ενώ κρίνονται ως ιδιαιτέρως θετικά, δεν είναι ανακοινώσιμα, όπως σημείωσε ο Γ. Μαραγκός, σεβόμενος την εμπιστευτικότητα που ετέθη.

Άλλωστε, σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, σήμερα πρόκειται να γίνει από τον Δήμαρχο η ενημέρωση της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί για το θέμα, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει πληροφόρηση «εκ των έσω» όπως παρατήρησε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και μέλος της, Ανδρέας Γιαλόγλου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει τα μέλη της να μετέχουν στις «ζυμώσεις» και όχι να ενημερώνονται μέσω του τύπου.

Πάντως σε πρώτη φάση και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος ενημέρωσε τηλεφωνικά τα μέλη της Επιτροπής, για όσα συζητήθηκαν στο υπουργείο και για τα νέα δεδομένα που τέθηκαν.

Σε συνέχεια αυτής της συνάντησης πραγματοποιήθηκε και μία συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του ΤΕΘΑ, υποστράτηγο Γιώργο Σταθιά, στην οποία συμφωνήθηκε να υπάρξει ένας συγκεκριμένος «οδικός χάρτης», με αυστηρά χρονοδιαγράμματα προκειμένου μέσα στον Απρίλη να έχει οριστικοποιηθεί και με τις απαιτούμενες εξειδικεύσεις το τελικό κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας.

Η προγραμματική συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ Δήμου και ΤΕΘΑ, έπεται του συμφώνου συναντίληψης και συνεργασίας, το οποίο θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πώς θα περιγράφατε τη γενική κατεύθυνση της συνάντησης; 

Γ. Μ.: «Τέθηκαν αναλυτικά οι προτεραιότητες και εκ μέρους του υπουργού εκφράστηκε όχι μόνο η βούληση αλλά και η αποφασιστικότητα του στο να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο και συμπαραστάτη του Δήμου και του νησιού, σε αυτή την προσπάθεια τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης και για τον λόγο αυτό τον ευχαριστώ». 

Πώς αποσαφηνίστηκαν οι εξειδικεύσεις για το τελικό κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας με τον υποστράτηγο κ. Σταθιά, όταν δεν έχει προηγηθεί η διαβούλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να υπάρξει μεγάλη άρνηση σε επιμέρους θέματα;

Γ. Μ.: «Δεδομένου ότι έχουμε δεσμευτεί για το ότι θα γίνει η διαβούλευση, συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι ομάδες εργασίας από τις δύο πλευρές, να κάνουν 3-4 συναντήσεις σε Αθήνα και Σύρο, μέσα στον Απρίλιο, ώστε να εξειδικεύσουμε τα ζητήματα και τις παραμέτρους της προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου αυτά να τεθούν στη διευρυμένη επιτροπή διαβούλευσης και στη συνέχεια να τεθούν στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτή η προγραμματική σύμβαση που θα εξειδικεύει τα ζητήματα συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ΤΕΘΑ, θα δουλεύεται αυτό το διάστημα ώστε αμέσως μετά την επίσκεψη του υπουργού στη Σύρο για την υπογραφή του συμφώνου συναντίληψης και συνεργασίας να ακολουθήσει αμέσως η διαδικασία διαβούλευσης και υπογραφής της προγραμματικής συμφωνίας, μετά από έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Διοικητικής Επιτροπής του ΤΕΘΑ». 

Υπάρχουν θέματα, έστω επιμέρους, που θα συναποφασιστούν από τις δύο πλευρές χωρίς όμως να τεθούν σε διαβούλευση;

Γ. Μ.: «Το συνολικό κείμενο της συμφωνίας θα τεθεί σε διαβούλευση. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι έτσι όπως θα διατυπωθούν οι επιμέρους όροι και οι διατάξεις της προγραμματικής συμφωνίας θα τύχουν της καθολικής αποδοχής όλων όσων θα συμμετάσχουν στη διαβούλευση. Από εκεί και πέρα, με δεδομένο ότι μετά τη σύναψη της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Δήμου και Ταμείου Εθνικής Άμυνας θα ακολουθήσει η εκπόνηση του master plan, με τον μελετητή πλέον, στο πλαίσιο κατάρτισης αυτού του επιχειρησιακού σχεδίου θα πραγματοποιηθεί μία διαβούλευση, επαφή, επικοινωνίας και συνεργασία με του τοπικούς συλλογικούς φορείς ώστε κι εκεί να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Άρα θα υπάρξουν δύο διαβουλεύσεις. Η μία θα αφορά στην προγραμματική συμφωνία και η άλλη στο επιχειρησιακό σχέδιο ως προς το είδος και τις χρήσεις που θα προταθούν.

Γ. Μ.: «Η προγραμματική συμφωνία θα θέτει το πλαίσιο, το οποίο θα λέει ότι θα γίνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο με βάση το όραμα και τους στόχους της Δημοτικής Αρχής, όπου αυτό θα καθορίσει τις χρήσεις, τις επενδυτικές δράσεις. Και το master plan οι μελετητές θα έρθουν σε επαφή με τον Δήμο και με τους συλλογικούς φορείς προκειμένου να μπορέσουν να διαστασιολογήσουν τις επενδύσεις, με γνώμονα και το master plan του λιμανιού, το οποίο βρίσκεται σε φάση τελικής έγκρισης. Όλο αυτό το πλαίσιο θα τεθεί σε μία αξιολόγηση και ο μελετητής του επιχειρησιακού σχεδίου θα προκρίνει μέσα από αυτή τη διαδικασία τις βέλτιστες λύσεις, τις επενδυτικές χρήσεις κ.λ.π.».

Το βάρος της εξεύρεσης των επενδυτών το επωμίζεται ο Δήμος ή το υπουργείο;

Γ. Μ.: «Το βάρος της εξεύρεσης των επενδυτών πέφτει στις πλάτες και του Δήμου και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, όμως με βάση αυτά τα οποία έχουμε αποφασίσει η ευθύνη της τελικής επιλογής των επενδυτών ανήκει στο Δήμο, μέσα από τις προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο το υπάρχον γι’ αυτές τις περιπτώσεις».

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει κάποιες πρώτες κινήσεις σε ένα διευρυμένο επενδυτικό περιβάλλον που να δίνουν κάποια θετικά στοιχεία για την έκβαση του σχεδίου;

Γ. Μ.: «Εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, παρότι είμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο, υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για την περίπτωση επενδύσεων προς την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης στη Σύρο».

Αρχικά είχαν τεθεί στο γενικό πλαίσιο της ανάπτυξης τόσο το Καζίνο της Σύρου όσο και το Νεώριο. Όμως τα δεδομένα και για τις δύο προαναφερόμενες επιχειρήσεις έχουν τροποποιηθεί, όταν είναι γνωστή η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ναυπηγείο, ενώ με το Καζίνο υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα. Πως θα λειτουργήσει λοιπόν το σχέδιο συνολικής ανάπτυξης; 

Γ. Μ.: «Είναι σαφές ότι κατά τη διαδικασία εκπόνησης του επιχειρησιακού σχεδίου, βεβαίως και θα ληφθεί υπόψη η ύπαρξη και η λειτουργία τόσο του Καζίνο όσο και του Νεωρίου. Το master plan έχει το νόημα του να λάβει υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση και με βάση τους σχεδιασμούς, το όραμα και τη στρατηγική του Δήμου, να προκρίνει και να προτείνει το είδος και τη μορφή των επενδύσεων που έχει ανάγκη το νησί».

Μεταξύ άλλων, εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, ειπώθηκε ότι κατά τη συνάντηση στο υπουργείου υπάρχει πιθανότητα να τεθούν κάποια σημεία της συμφωνίας σε νέα διαπραγμάτευση. Συνέβη κάτι τέτοιο;

Γ. Μ.: «Δεν τέθηκε τίποτε σε διαπραγμάτευση. Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης έχει οριστικοποιηθεί εδώ και περίπου 2 μήνες. Στο δια΄στημα αυτό έχει υπάρξει μία ανταλλαγή αλληλογραφίας και βρισκόαμστε σε μία διαδικασία οριστικοποίησης, τόσο του συμφώνου συναντίληψης και συνεργασίας, το οποίο είναι σχεδόν σε τελική μορφή, θα γίνει μία προσθήκη 2-3 σημείων, όσο και της προγρμαμτικής συμφωνίας, όπου και εκεί έχουμε προχωρήσει αρκετά. Στόχος είναι μέσα στον Απρίλιο να έχει οριστικοποιηθεί και αυτό ώστε να τεθεί σε διαβούλευση».

Αυτές οι προσθήκες των 2-3 σημείων αποφασίστηκαν στη συνάντηση ή έχουν προταθεί και έχουν συζητηθεί στην επιτροπή εργασίας;

Γ. Μ.: «Αποφασίστηκαν στη συνάντηση. Είναι προς την κατεύθυνση διεύρυνσης του επενδυτικού σχεδιασμού για το νησί, δηλαδή για πρόσθετες επενδύσεις. Άλλες δυνατότητες επενδυτικής αξιοποίησης άλλων σημείων του νησιού».

Για την αναφορά που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι στην παρούσα φάση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσανατολίζεται στο να χρησιμοποιηθεί ο χώρος για φιλοξενίας προσφύγων. Τέθηκε αυτή η παράμετρος;

Γ. Μ.: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση εξ όσων γνωρίζω. Κι αυτή η βούληση και η αποφασιστικότητα του υπουργού να προχωρήσουμε γρήγορα στην επενδυτική αξιοποίηση του στρατοπέδου πιστοποιεί αυτό το πράγμα, ότι δεν βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης ένα τέτοιο ενδεχόμενο».   

Έγινε επίσημη πρόσκληση στον υπουργό να μεταβεί στη Σύρο;

Γ. Μ.: «Έκανα επίσημη πρόσκληση στον υπουργό. Η ημερομηνία της επίσκεψης θα οριστικοποιηθεί εντός των επομένων ημερών».