Θετική απόφαση μεταβολής των εισοδηματικών κριτηρίων για ένταξη απόρων στο πρόγραμμα επισιτιστικής αρωγής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Αύξηση ορίων, περισσότεροι δικαιούχοι

Στόχος η ικανοποίηση αιτημάτων από συνανθρώπους μας με εισόδημα έως και 4.000 ευρώ

Στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης μεγαλύτερου αριθμού συνανθρώπων μας, οι οποίοι διαβιούν στα όρια της φτώχειας καθώς δεν έχουν εισόδημα μεγαλύτερο των 4.000 ευρώ ετησίως κινείται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν της μεταβολής των εισοδηματικών κριτηρίων σχετικά με την ένταξή τους στο πρόγραμμα επισιτιστικής αρωγής, στο οποίο μέχρι πρότινος εντάσσονταν άποροι με εισόδημα έως και 3.000 ευρώ τον χρόνο.

Η σχετική εισήγηση περί αύξησης του απαιτούμενου ορίου ένταξης στο πρόγραμμα προήλθε κατόπιν ομόφωνης απόφασης από την Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων, όπου και συζητήθηκε το σοβαρό ζήτημα, δεδομένης της αυξητικής τάσης των αναγκών σε τοπικό επίπεδο, η οποία μεταφράζεται σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται στήριξη μέσω της παροχής των πακέτων που δίνει ο Δήμος.

Παρά τη βαρύτητα του θέματος, άξιο παρατήρησης αποτελεί το γεγονός πως όταν κλήθηκε ο πρόεδρος της αρμόδιας δημοτικής Επιτροπής, Γιάννης Χαρίτος να γνωστοποιήσει τον αριθμό των δικαιούχων που εξυπηρετεί ο Δήμος, δεν γνώριζε να απαντήσει, γεγονός που αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της ομαλής λειτουργίας της Κοινωνικής Υπηρεσίας σε επίπεδο αποκλειστικά και μόνον πολιτικής κατεύθυνσης.

Ωστόσο, διαφωτιστικός υπήρξε παρακάτω ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Απόστολος Ρουσσουνέλος.

Συνολικά η συζήτηση προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Αιτήματα που δεν μπορούν να εξετασθούν εξαιτίας απουσίας Κοινωνικής Λειτουργού

Αν και με προγενέστερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κατά το έτος 2015 είχε επικυρωθεί η σκέψη να εντάσσονται στο πρόγραμμα επισιτιστικής αρωγής του Δήμου, συνάνθρωποί μας, των οποίων τα έσοδα (εισόδημα), δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ όπως ισχύει άλλωστε και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα υλικής υποστήριξης των απόρων, ωστόσο, εκ του αποτελέσματος διαπιστώθηκε πως, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χαμηλό όριο.

Ως εκ τούτου, τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης πρότειναν τη μεταβολή των μέχρι σήμερα ισχυόντων ορίων και ειδικότερα την αύξησή τους από 3.000 ευρώ ετησίως σε 4.000 ευρώ.

Στην απόφαση της Επιτροπής δε, καθίσταται σαφές το σκεπτικό της Κοινωνικής Επιτροπής, στο περιεχόμενο της οποίας σημειώνεται μεταξύ άλλων πως, “Οι αιτούμενοι που απορρίφθηκαν λόγω μικρής απόκλισης από τα όρια του εισοδήματος ήταν αρκετοί”. Εξηγείται δε, πως, για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις μέχρι πρότινος αποφάσιζε Κοινωνική Λειτουργός κατόπιν έρευνας, ωστόσο με νέο δεδομένο τη μη ύπαρξη Κοινωνικής Λειτουργού στον Δήμο, θα πρέπει να ληφθεί άλλο μέτρο. “Σε αυτές τις περιπτώσεις μέχρι σήμερα Κοινωνική Λειτουργός διενεργούσε κοινωνική έρευνα για να εξετάσει τις ειδικές συνθήκες διαβίωσης και εισηγείτο αναλόγως (θετικά ή αρνητικά) για την ένταξη ή μη του πολίτη στο πρόγραμμα. Λόγω όμως της απουσίας Κοινωνικού Λειτουργού από το τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας και κατά συνέπεια λόγω αδυναμίας διενέργειας κοινωνικής έρευνας, ο πρόεδρος προτείνει την αύξηση των ορίων εισοδήματος από 3.000 ευρώ σε 4.000 ευρώ για τα μεμονωμένα άτομα, καθώς με την παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας υπάρχουν άτομα που υπερβαίνουν για λίγο τα όρια που είχαν θεσπιστεί, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται ενώ βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση και δεν λαμβάνουν πουθενά βοήθεια”.

Να καλυφθούν οι μικρές αποκλίσεις. Προβλήματα στο ΤΕΒΑ

Την πρωτολογία του προέδρου, Γιάννη Χαρίτου συμπλήρωσε αναλυτικά ο εντεταλμένος, Απόστολος Ρουσσουνέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα, λέγοντας πως υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που έχουν εισόδημα λίγο μεγαλύτερο από 3.000 ευρώ και το οποίο όμως δεν ξεπερνά τα 4.000 ευρώ και που απευθύνονται για υποστήριξη στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. “Είδαμε ότι έρχονταν καθημερινά στην υπηρεσία κάποια άτομα τα οποία με εισόδημα 3.200 ευρώ, 3.400 ευρώ και πραγματικές ανάγκες, δεν μπορούσαμε να τα εξυπηρετήσουμε” τόνισε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα υλικής συνδρομής απόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υλοποιείται ομαλά κι ως εκ τούτου, ο Δήμος όφειλε να προσαρμόσει τα κριτήριά του κατάλληλα, ώστε να μην μείνει αβοήθητος κανένας συμπολίτης μας. “Στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ υπάρχει μία καθυστέρηση ως προς την υλοποίησή του. (...) Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα, να πούμε ότι ίσως, αυτό το εισόδημα το παραπάνω που ζητάμε από τα 3.000 ευρώ για τον άγαμο, πρέπει να γίνει 4.000 ευρώ καθώς ίσως μας βοηθήσει πραγματικά, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε σε αυτούς που έχουν ανάγκη την πραγματική στήριξη”.

Υπενθύμισε δε, πως, έως σήμερα, “ο κανονισμός που είχαμε στον Δήμο ήταν ταυτισμένος με το σύστημα επισιτιστικής αρωγής της ΕΕ, το λεγόμενο ΤΕΒΑ” που όπως τόνισε, “έθετε κάποια όρια”.

Στην ερώτηση του μέλους της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνού Στρογγύλη σχετικά με τον αριθμό των συνανθρώπων μας που εξυπηρετούνταν από τον Δήμο, γνωστοποιήθηκε πως αυτός ανέρχεται σε 42 άτομα, κατόπιν της επίμονης παρέμβασης του ίδιου, αφού ο κ. Χαρίτος αδυνατούσε να απαντήσει με σαφήνεια από την αρχή της συζήτησης.

Επικρότησαν την απόφαση

Θετικό υπήρξε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου αναφορικά με την προταθείσα μεταβολή των εισοδηματικών κριτηρίων, υπερψηφίζοντας την εισήγηση. Μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου με ερώτησή του, θέλησε να λάβει απάντηση όσον αφορά την ικανοποίηση του συνόλου των αιτούντων προς τον Δήμο μέχρι σήμερα, το εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνούσε τα 3.000 ευρώ. Ο κ. Χαρίτος απάντησε θετικά, με τον κ. Γιαλόγλου να διευκρινίζει πως, στην πρόταση αύξησης των ορίων, η παράταξή του, σαφώς και “δεν είναι αρνητική”.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Παύλος Χρυσαφίδης επεσήμανε πως, “Καταρχάς η απόφαση της Επιτροπής ήταν ομόφωνη κι εγώ χαίρομαι που σκεφτήκατε να το κάνετε αυτό” τονίζοντας σε δεύτερο επίπεδο πως, ενδεχομένως άμεσα να απαιτηθεί η λήψη νέας απόφασης μέσω της οποίας να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, τα χαμηλά εισοδηματικά όρια ένταξης στο κοινωνικό πρόγραμμα. “Ίσως πολύ σύντομα να πρέπει να σκεφτείτε να το ανεβάσετε πολύ περισσότερο γιατί μιλάμε για ποσά που πραγματικά τί να πει κανείς” σχολίασε με ένταση ο κ. Χρυσαφίδης, προτρέποντας τον πρόεδρο και τον εντεταλμένο να λάβουν και νέα πρωτοβουλία. “Επομένως κάντε ό,τι μπορείτε” ανέφερε, κλείνοντας το θέμα.