Με τις ψήφους των συμβούλων μόνο της Δημοτικής Αρχής, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2017 του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

«Λιτός και απογοητευτικός προϋπολογισμός»

Κατά πλειοψηφία και με καμία παράταξη της μειοψηφίας να μη δίνει τη θετική της ψήφο, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το οικ. έτος 2017, από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Με κύρια χαρακτηριστικά την μείωση εσόδων, το «συμμάζεμα», όπως χαρακτηρίστηκε από το Δήμαρχο των δαπανών σε τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η κοινωνική μέριμνα, παρουσιάστηκε το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού, για το 2017, κατόπιν της έγκρισης, άνευ παρατηρήσεων, του προσχεδίου από το Οικονομικό Παρατηρητήριο, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπαμανώλη, να παραδέχεται, πως δεν πρόκειται για έναν επιθυμητό προϋπολογισμό, αλλά για έναν εφικτά εκτελέσιμο.

Μειώσεις ελαστικών δαπανών με συναίνεση

Την εισήγησή του στην ειδική συνεδρίαση για το θέμα άνοιξε ο Αντιδήμαρχος, τονίζοντας τους βασικούς λόγους, για τους οποίους ο Δήμος αναγκάζεται σε περικοπές δαπανών, όπως είναι η μη καταβολή από το κράτος των οφειλομένων στην αυτοδιοίκηση, η σημαντική μείωση στην είσπραξη εσόδων, η αύξηση του ΦΠΑ, που φέτος αποτυπώνεται από την αρχή της χρονιάς και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως πλέον ορίζεται από το νόμο.

Σημείωσε, πως το Παρατηρητήριο χαρακτήρισε το προσχέδιο ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο, ενώ τόνισε πως οι μειώσεις στις ελαστικές δαπάνες έγιναν μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και εντεταλμένους συμβούλους, επισημαίνοντας, πως οι τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού, αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω στην πρώτη μεγάλη αναμόρφωση, όπως και τα προνοιακά επιδόματα, όπου θα ενσωματωθούν και πάλι οι εγγραφές των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων, λόγω αλλαγής της τελευταίας στιγμής από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σχετικά με το από πού εξοικονομήθηκαν τα χρήματα για την εγγραφή στους κωδικούς των επιχορηγήσεων των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, όπως και στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας, μετά από ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ανδρέα Γιαλόγλου, ο κ. Παπαμανώλης εξήγησε, πως τα ποσά έχουν προκύψει από την ύπαρξη ενός έργου, το οποίο είχε συμπεριληφθεί δύο φορές στο αρχικό σχέδιο του τεχνικού προγράμματος.

«Βαρίδια» του 2016 στον π/υ

Ο κ. Γιαλόγλου σημείωσε, πως δεδομένου ότι η παράταξή του μειοψήφησε στο θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών για τις δημοτικές περιφέρειες της Ποσειδωνίας και της Άνω Σύρου, δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, ενώ τόνισε, ότι η «φούσκα» του τεχνικού προγράμματος, διογκώνει και αυξάνει πλασματικά τον π/υ, όπως αναλυτικά ανέφερε, κατά τη διάρκεια συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος.

Υπογράμμισε, ότι ο Δήμος πηγαίνει με ένα μεγάλο όγκο ληξιπρόθεσμων οφειλών, άνω του 1.000.000 ευρώ στο επόμενο έτος, που σε συνδυασμό με το χρηματικό υπόλοιπο, συνθέτουν ένα πρωτοφανές αρνητικό αποτέλεσμα για το Δήμο.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της μη εγγραφής των δαπανών από συμβατικές υποχρεώσεις του Δήμου, όπως πχ η σύμβαση με την ΚΤΕΛ ΑΕ, στο σύνολό τους.

Οι αναλυτικές θέσεις του κ. Γιαλόγλου επί του σχεδίου π/υ έχουν καταγραφεί ήδη από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

«Η πολιτική της Δ.Α. σε λάθος κατεύθυνση»

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Παύλος Χρυσαφίδης, αφού έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Παπαμανώλη και την Οικονομική Υπηρεσία για την λογιστική ορθότητα του προϋπολογισμού, σημείωσε πως πρόκειται για έναν προγραμματισμό στενάχωρο, αποδεκτό από το Παρατηρητήριο, άρα υπέρ της λιτότητας. «Ανεπαρκή έσοδα από κρατική επιχορήγηση, μειωμένα έσοδα από εκμετάλλευση ακινήτων, αυξημένα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη», υποστήριξε, ενώ «τα έξοδα, ανάλογα μειωμένα, πλην των εξόδων, που αγαπά η δημοτική αρχή (ανάθεση έργων και παροχής υπηρεσιών, web marketing στα ύψη 69.812 ευρώ). Η μείωση των εξόδων σε διάφορες δαπάνες, όπως τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού κλπ, είναι της τάξης του 1 εκ ευρώ», αναφέροντας, ότι «η μείωση στις δαπάνες για τον αθλητισμό, γεννά την περιέργεια, πώς θα πραγματοποιηθούν, όσα διαφημιστικά έχετε προεξαγγείλει (3x3, Triathlon κλπ)».

Ο κ. Χρυσαφίδης αναφέρθηκε στην πρόβλεψη μελετών για τις αίθουσες του ΑΚΔΒ, αλλά όχι πρόβλεψη για υλοποίηση έργου, την έλλειψη εγγραφής ποσού 40.000 ευρώ, όπως ήταν η δέσμευση του Δήμου, για τις απαραίτητες επισκευές στο 3ο Δημοτικό, με τον κ. Παπαμανώλη να επισημαίνει, πως τα χρήματα αυτά θα αντληθούν από την επιχορήγηση της Περιφέρειας, τόνισε τις μειώσεις εξόδων για τη δημοτική συγκοινωνία, προβλέποντας, δεδομένης της μη ύπαρξης αντιτίμου, περαιτέρω μειώσεις και των δρομολογίων, αλλά και την κατάσταση της Φιλαρμονικής του Δήμου.

«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, γιατί όλη η πολιτική της Δημοτικής Αρχής, είναι σε λάθος κατεύθυνση και ευτυχώς οι πολίτες έχουν αρχίσει να την αντιλαμβάνονται», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε, πως «αν δεν πάψει ο Δήμος να είναι απλός διαχειριστής και δεν αρχίσει να διεκδικεί, αλλά και να εξοικονομεί πόρους, που πασχίζει να κατασπαταλά σε προεκλογικά «γραμμάτια» και «υποσχετικές», η κατάσταση θα χειροτερεύει».

Ελλείψεις σε κοινωνικές δομές

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Νίκος Καΐλης, με έγγραφό του προς το προεδρείο, λόγω δικαιολογημένης απουσίας του, εξηγώντας τη θέση της παράταξης, επί του π/υ, ότι το Σώμα καλείται να αποφασίσει «την αποδοχή ή όχι της αφαίμαξης μας, της «εμπράγματης συνεισφοράς» και του δικού μας Δήμου στα αιματηρά δημοσιονομικά πλεονάσματα».

«Οξυμμένα παραμένουν τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε βασικές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που η στήριξη τους έχει ενταχθεί στους σχεδιασμούς διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας», τονίζει, ενώ αναφέρει, ότι ο Δήμος αναλώνεται στη «χρηματοδότηση ευκαιριακών δράσεων και την αξιοποίηση προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης, όπως συμβαίνει με διάφορα προγράμματα ιατρικών ελέγχων και δομές όπως η Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ- ΜΕΑ κ.α. Ενώ επιτακτικό είναι και το θέμα της μη ύπαρξης γιατρού στα ΚΑΠΗ του Δήμου. Το πρόβλημα με το προσωπικό παραμένει επίσης εκρηκτικό, η φιλαρμονική υπολειτουργεί, οι εργολαβίες ήδη τείνουν να γίνουν κανόνας, ενώ έχουμε και εποχιακή εντατικοποίηση και καταστρατήγηση της 5ημερης εργασίας αξιοποιώντας τεχνηέντως αποφάσεις για 24ωρη λειτουργία υπηρεσιών σε καίριους τομείς όπως είναι η αποκομιδή απορριμμάτων, καλύπτοντας έτσι τις ελλείψεις προσωπικού».

Τέλος, σημειώνει, ότι «καμία στρατηγική στόχευση της Δημοτικής Αρχής δεν μπορεί να αποβεί προς όφελος μας, εφόσον δεν διεκδικεί την κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης – μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν την Τοπική Διοίκηση να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά».

Π/ϋ αμιγώς διαχειριστικός

Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Κομνηνός Στρογγύλης, απονέμοντας τα εύσημα για τον «αψεγάδιαστο» για το Παρατηρητήριο π/υ, τόνισε ότι «αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία δημοσιονομική πειθαρχία και μία εναρμόνιση σύμφωνα με τις επιταγές των κείμενων διατάξεων και τις εντολές της κεντρικής κυβέρνησης», αναφέροντας, ότι είναι «προϋπολογισμός καθαρά προσαρμοσμένος στα νούμερα και τους αριθμούς, αμιγώς διαχειριστικός, που στερείται οράματος και προοπτικής ανάπτυξης», χαρακτηρίζοντάς τον λιτό και απογοητευτικό.

«Βλέπω αυξημένα έξοδα που θα κληθεί ο δημότης και ο επιχειρηματίας του τόπου να χρηματοδοτήσουν. Βέβαια, δαπάνες για νέα έργα, συγχρηματοδοτούμενα, μελέτες κλπ, πουθενά, εισπραξιμότητα χαμηλή, απορροφητικότητα δεν βλέπω», είπε.

Προτεραιότητα η Φιλαρμονική

Με τοποθέτησή της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Θωμαή Μενδρινού, επανέλαβε πως οι σύλλογοι θα ενισχυθούν στην πρώτη μεγάλη αναμόρφωση, ενώ εξήγγειλε, ότι θα γίνει επιχορήγηση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής, για ενίσχυση της Φιλαρμονικής του Δήμου, «για να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι τον Σεπτέμβρη να ξεκινήσουν μαθήματα τα παιδιά».

Επεσήμανε ότι τα περισσότερα φεστιβάλ έχουν σταθερή χρηματοδότηση, ενώ η μείωση στο πρόγραμμα Σύρος – Πολιτισμός, ωστόσο θα αναζητηθούν χορηγίες, όπως στην περίπτωση του Συριανού Καρναβαλιού.

Ξεκαθάρισε δε, ότι προτεραιότητα είναι η Φιλαρμονική και η ορθή λειτουργία της, «ακόμη κι αν αναγκαστούμε να μειώσουμε κάποιες εκδηλώσεις».

Απόλυτα θετική η εικόνα του Δημάρχου

Τέλος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Αντιδήμαρχο και την Οικονομική Υπηρεσία για την εκπόνηση του σχεδίου, υποστήριξε, ότι έχει γίνει ξεκάθαρο συμμάζεμα και νοικοκύρεμα, ενώ ταυτόχρονα αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου παραμένει ισχυρή.

Χαρακτήρισε τις δαπάνες για πολιτισμό, αθλητισμό και τουρισμό αξιοπρεπέστατες, ενώ σημείωσε πως και στην κοινωνική μέριμνα είναι σημαντική η βοήθεια του Δήμου.

Υπενθύμισε, ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να διαμορφωθεί θετικά κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ ενημέρωσε πως η δημοτική αρχή δεν καταθέτει τα όπλα, διεκδικώντας συνεχώς, μέσα από τα συλλογικά όργανα της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ.

Τέλος, ανέφερε, ότι η δουλειά που έχει γίνει στην κατάρτιση του π/υ είναι εξαιρετική, ενώ επεσήμανε, πως κατατίθεται αισθητά νωρίτερα απ’ ότι πέρσι.