Εντός δεκαπέντε ημερών οι απαιτούμενες διορθώσεις στον Προϋπολογισμό του 2017 του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, όπως ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Άμεση συμμόρφωση

Στις διορθώσεις που επισημαίνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου επί του περιεχομένου του Προϋπολογισμού του 2017 καλείται να προχωρήσει άμεσα η Δημοτική Αρχή, οι οποίες εστιάζουν κυρίως στην καταγραφή ποσών που συνδέονται με το Τεχνικό Πρόγραμμα και συμπεριλήφθηκαν στο περιεχόμενό του, με το ύψος τους να μην είναι το εκτιμώμενο που θα δαπανηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Πρόκειται για μία εκ των πιο σοβαρών παρατηρήσεων στην οποία είχε προβεί πρώτη η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νέου Προϋπολογισμού, με τον επικεφαλής της, Ανδρέα Γιαλόγλου να είχε επισημάνει εξ αρχής τις “αστοχίες” που αποτυπώθηκαν μέσω του Τεχνικού Προγράμματος και στο περιεχόμενο του Προϋπολογισμού, ζητώντας μάλιστα από τη Δημοτική Αρχή “να συμμορφωθεί” με τις εγκυκλίους και τους κανονισμούς και να καταγράψει τις σωστές πιστώσεις.

Ως φαίνεται από τον έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου επί του Προϋπολογισμού, οι παρατηρήσεις της μειοψηφίας επιβεβαιώθηκαν στην προχθεσινή απόφαση επικύρωσής του, με τη Δημοτική Αρχή όμως, να πρέπει να “τρέξει” τις διαδικασίες συμμόρφωσης με τα προβλεπόμενα, εντός δεκαπέντε ημερών.

Προνοιακά επιδόματα και ετήσιες πιστώσεις

Ειδικότερα, η ΑΔΑ στην απόφασή της επισημαίνει πως, “επικυρώνει την αριθμ 539/2016 (ΑΔΑ: 7ΓΩΡΩΗΟ-ΓΤΡ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σύρου - Ερμούπολης αναφορικά με την «Έγκριση Δήμου Σύρου Ερμούπολης Ο.Ε. 2017 και ψήφιση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του»” υπό την προϋπόθεση και “τον όρο της τήρησης της νόμιμης διαδικασίας για κάθε Κωδικό Αριθμό Εξόδου και της αρχής της ειδικότητας επί όλων των προϋπολογισθέντων και αναφερόμενων στον παρόντα προϋπολογισμό πιστώσεων”. Συγκεκριμένα, πέραν της παρατήρησης για την εγγραφή της πίστωσης για την κάλυψη των δαπανών των προνοιακών επιδομάτων των Δήμων των Κυκλάδων, καθώς ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είναι Μητροπολιτικός Δήμος, γίνεται αναφορά και στην απαίτηση καταγραφής των ετήσιων πιστώσεων για ορισμένα έργα και όχι της συνολικής δαπάνης τους. Ως εκ τούτου, υπογραμμίζεται ότι, “θα πρέπει στην α’ αναμόρφωση του προϋπολογισμού να διαμορφώσετε (σσ. ο Δήμος) ισόποσα τις έγγραφες σύμφωνα με την συλλογική απόφαση του 2016” όπως υποδεικνύονται στον σχετικό πίνακα.

Έγκριση με το στανιό... Δικαιωνόμαστε πανηγυρικά”

Κληθείς ο Ανδρέας Γιαλόγλου να σχολιάσει επί της εξέλιξης, καθώς τις σχετικές παρατηρήσεις τις είχε υπογραμμίσει εγκαίρως η παράταξή του, υπήρξε λακωνικός, πλην όμως, συγκεκριμένος. “Είναι μία έγκριση με μισή καρδιά ή αλλιώς έγκριση με το στανιό που καλεί τον Δήμο εντός δεκαπέντε ημερών να αναμορφώσει τον Προϋπολογισμό σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της. Πραγματικά είναι τραγικό το γεγονός ότι βιάστηκαν από τη Δημοτική Αρχή, με την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος να πανηγυρίσουν και να πουν ότι εμείς είχαμε σφάλλει, αφού ο βασικός λόγος που καλείται η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε αναμόρφωση είναι οι παρατηρήσεις που κάναμε επί του Τεχνικού Προγράμματος” ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας πως, η απόφαση της ΑΔΑ, “Είναι μία πανηγυρική δικαίωση των όσων είχαμε υποστηρίξει στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στις δηλώσεις μας”. Πρόσθεσε δε, πως, “έρχεται η Αποκεντρωμένη και τους ζητά στην αναμόρφωση, να εγγράψουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα μόνο τις πιστώσεις του έτους”, καταλήγοντας πως, “Θυμόμαστε όλοι ότι η Δημοτική Αρχή είχε πανηγυρίσει για το Τεχνικό Πρόγραμμα και για το ότι εμείς λέγαμε πράγματα που δεν ισχύουν. Τελικά, εμείς δικαιωνόμαστε και πάλι πανηγυρικά”.

“Θα συμμορφωθούμε. Κάποιες προτάσεις μη ρεαλιστικές”

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης τόνισε πως, ο Δήμος θα προχωρήσει άμεσα σε συμμόρφωση, τονίζοντας πως, η αναμόρφωση που ζητείται θα γίνει ταυτόχρονα με την πρώτη μεγάλη αναμόρφωση που απαιτείται εκ του νόμου. “Η προετοιμασία για την πρώτη μεγάλη αναμόρφωση έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου γιατί πέρα από τις παρατηρήσεις της Αποκεντρωμένης προβλέπεται μία μεγάλη αναμόρφωση όπου ενσωματώνονται τα ταμειακά υπόλοιπα της 31ης Δεκεμβρίου με τα απολογιστικά στοιχεία και τα υπόλοιπα των έργων ομοίως με τα απολογιστικά τους. Οπότε είχε γίνει μία προετοιμασία και η αναμόρφωση που ζητά η Αποκεντρωμένη ουσιαστικά πρέπει να πάει μαζί με την μεγάλη αναμόρφωση που εκ του νόμου είναι η πρώτη αναμόρφωση κάθε έτους” ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας σχετικά με τις παρατηρήσεις πως, “Οι μεταβολές που ζητά η Αποκεντρωμένη οικονομοτεχνικά δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα καθώς είναι ισόποσες οι καταβολές στο σκέλος εσόδων και εξόδων” τονίζοντας δε, πως, το θέμα των προνοιακών “το γνωρίζαμε”.

Εστιάζοντας ωστόσο, στο ζήτημα της καταγραφής των ετήσιων πιστώσεων έργων ο κ. Παπαμανώλης διευκρίνισε πως, “Σαφώς και θα συμμορφωθούμε. Από την άλλη, τα ποσά που μας ορίζει ο τύπος σε κάποια έργα δεν είναι ρεαλιστικά. Σε κάποια έργα προκύπτουν ποσά πέρα από το υπόλοιπο της σύμβασης και σε άλλα έργα όπως το σχολείο Βάρης που μας ζητά να βάλουμε μηδέν, επίσης δεν είναι ρεαλιστικό, καθώς μέσα στη χρονιά, θα υπάρξει μία εκταμίευση κι επίσης, ο μηδενισμός μας δημιουργεί πρόβλημα στη δημοπράτηση”. Εξηγώντας δε, πως, “τον Φεβρουάριο βγαίνουν οι ετήσιες συλλογικές συμβάσεις και τότε θα μπορούμε να βάλουμε το ποσό”, ανέφερε πως, η Δημοτική Αρχή θα πράξει όπως ζητά η ΑΔΑ, διατυπώνοντας “ξεκάθαρα στην απόφασή της” τα στοιχεία με τα ποσά. Πάντως, ο κ. Παπαμανώλης, επεσήμανε τέλος την προσωπική θέση του για τις παρατηρήσεις της ΑΔΑ, υποστηρίζοντας πως για ορισμένες εξ αυτών, “οικονομοτεχνικά και πολιτικά διαφωνώ”.