Σκληρή κριτική επί του σχεδίου του προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το έτος 2017 από τη μείζονα αντιπολίτευση

“Έχει ναρκοθετηθεί η πορεία του Δήμου”

Κατά πλειοψηφία η έγκρισή του στην Οικονομική Επιτροπή, πριν το δημοτικό συμβούλιο

Τη “δημοσιονομική ανευθυνότητα” της Δημοτικής Αρχής σε επίπεδο κατάρτισης του προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το 2017 καυτηρίασε έντονα η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του οριστικού σχεδίου του, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Παρασκευή το πρωί.

Μετά από καίριες παρατηρήσεις του αιρετού εκπροσώπου της μείζονος μειοψηφίας, Νίκου Φωτεινιά οι οποίες απαντήθηκαν ανεπαρκώς από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιώργο Παπαμανώλη, όπως ο δημοτικός σύμβουλος υποστήριξε, επιφυλασσόμενος μάλιστα για συνολική τοποθέτηση επίσημα, στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο, ο ίδιος εστίασε την κριτική του σε λάθη όπως ενδεικτικά στο σημείο εγγραφής του ταμειακού υπολοίπου, αλλά και στη μη έγκαιρη προσκόμιση εγγράφων προς τη μειοψηφία, όπως εκείνου που περιλαμβάνει τη θέση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ.

Αν κι επί της ουσίας, ο κ. Παπαμανώλης εστίασε στο συμπέρασμα του σχετικού εγγράφου, το οποίο θέλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού να είναι “ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο”, ωστόσο, ο αιρετός της αντιπολίτευσης, επεσήμανε, πως, το τελικό σχέδιο που τέθηκε προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή διαφέρει σε σημαντικό βαθμό από εκείνο που ελέγχθηκε.

Το σοβαρό θέμα της ψήφισης του προϋπολογισμού του έτους 2017 (22.198.700,44 ευρώ) αναμένεται να απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

 

Μειωμένος κατά 1 εκατ. ευρώ, με αυξημένα έξοδα

Ειδικότερα, στην εισήγησή του, ο κ. Παπαμανώλης επεσήμανε πως, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού συντάχθηκε βάσει των μειωμένων εσόδων που έχει ο Δήμος, αναλύοντας ένα προς ένα τα νέα δεδομένα που θέλουν για το 2017, μειωμένο το τελικό σχέδιό του κατά 1 εκατ. ευρώ.

“Ο προϋπολογισμός φτιάχτηκε με τους περιορισμούς που είχαμε πει και στο προσχέδιο. Πρώτον ότι μέσα στο 2016 εισπράξαμε την τελευταία δόση, την 7η δόση των 450 χιλ. ευρώ από την παλαιά γενιά των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Υπ. Εσωτερικών προς την τοπική Αυτοδιοίκηση κι αυτό το έσοδο που είχε παγιωθεί για επτά χρόνια, από το 2017 δεν θα το έχουμε. Οπότε ο προϋπολογισμός είναι 450 χιλ. ευρώ μειωμένος σε σχέση με το 2016” ανέφερε πρωτίστως, λέγοντας πως, επιπλέον, πρέπει να μειωθεί “η διαχρονική μείωση των εσόδων την τελευταία τριετία, η οποία ως προς την ομάδα 1 του προϋπολογισμού ποσοτικοποιείται στις 500 χιλ. ευρώ”. Στην τοποθέτησή του δε, επεσήμανε πως, πρέπει να ληφθεί υπόψιν “η αύξηση του ΦΠΑ, η οποία θα βαρύνει το σύνολο της χρονιάς” καθώς, “έχουμε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Μαΐου 2016, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από 1/1/2017”, συμπληρώνοντας παρακάτω πως, “Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει υπολογίζονται και εργοδοτικές εισφορές πλέον για τον κλάδο σύνταξης των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίες ανέρχονται σε 300 χιλ. ευρώ ετησίως με βάση τον αριθμό του προσωπικού που απασχολεί ο Δήμος”. Το εν λόγω ποσό όπως εξήγησε, “πάντα σύμφωνα με το νόμο του ασφαλιστικού επιμερίζεται σταδιακά κι ενσωματώνεται κι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό μας”.

Βάσει των προαναφερθέντων, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ανέφερε πως, “Βλέπετε ότι η μείωση των εσόδων ανέρχεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ κι έχουμε παράλληλα κι αύξηση εξόδων, η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη κι ανελαστική, οπότε για να παραμείνει ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός αυτές οι μειώσεις πρέπει να ενσωματωθούν στους κωδικούς για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό μας”.

Στα ανωτέρω, θέλησε να προσθέσει πως, “οι 230 χιλ. ευρώ που μας κατανεμήθηκαν πριν λίγες ημέρες λόγω της χρονικής στιγμής που μας αποδόθηκαν και με δεδομένο ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού είχε εγκριθεί και κατατεθεί για έλεγχο από τον Νοέμβρη, αυτές τις 230 χιλ. ευρώ δεν μπορούμε σήμερα να τις ενσωματώσουμε στον προϋπολογισμό μας. Παρόλα αυτά είναι αυτονόητο ότι οι 230 χιλ. ευρώ θα μειώσουν το ανεξόφλητο υπόλοιπο των προμηθευτών και θα αυξήσουν το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου και το αποθεματικό του”. Τόνισε κατηγορηματικά δε, πως, “Οι 230 χιλ. ευρώ θα αξιοποιηθούν και θα ενσωματωθούν στην πρώτη μεγάλη αναμόρφωση που γίνεται εκ του νόμου έως τον Απρίλιο κάθε έτους”.

 

Ρεαλιστικός, αλλά όχι αυτός που θα θέλαμε”

Αν και σχολιάζοντας πολιτικά το θέμα, ο Γιώργος Παπαμανώλης δεν προχώρησε σε ουσιαστική και αναλυτική αυτοκριτική για το πώς θα επιθυμούσε η Δημοτική Αρχή τον προϋπολογισμό της για το επόμενο έτος, ωστόσο, παραδέχθηκε εμμέσως πως, δεν είναι αυτός που θα ικανοποιούσε τις ανάγκες των δημοτών. “Συνοψίζοντας, ο προϋπολογισμός δεν είναι αυτός που θα επιθυμούσαμε ιδανικά, είναι αυτός όμως που μπορούμε. Και είπα και στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο, αυτή είναι η πρόκληση για όλους μας, ειδικά για δαπάνες δημοσίων σχέσεων, τουριστικής προβολής, πολιτισμού, αθλητισμού, τις άλλες δαπάνες, να γίνουν στοχευμένα κι επιλεκτικά έτσι ώστε με λιγότερο κόστος, να έχουμε το ίδιο και καλύτερο αποτέλεσμα” δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας συνεχώς ως δυνατό “χαρτί” της Δημοτικής Αρχής στη συζήτηση, το θετικό συμπέρασμα του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.

“Θυμίζω ότι στο έγγραφό του, το Παρατηρητήριο έγραφε ότι ο προϋπολογισμός πέρα από το αυτονόητο, ότι πληρεί τις τυπικές προϋποθέσεις, χαρακτηρίστηκε και ρεαλιστικός και τεκμηριωμένος” σχολίασε καταληκτικά.

 

Βασικές παρατηρήσεις και διακοπή συνεδρίασης

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, προκλήθηκε... η διακοπή αυτής, προκειμένου ο κ. Παπαμανώλης σε συνεργασία με τον υπηρεσιακό παράγοντα που βρισκόταν εντός της αίθουσας, να μπορέσουν να δώσουν ορισμένες απαντήσεις σε οκτώ ερωτήσεις του κ. Φωτεινιά, με τον υπάλληλο μάλιστα, να επισημαίνει την ανάγκη συνεργασίας της αντιπολίτευσης με τις υπηρεσίες του Δήμου προ των συνεδριάσεων. “Υπάρχει σχετική οδηγία για την εγγραφή εσόδων από την παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού όπου έχετε βάλει σε αυτόν τον κωδικό 33.000 ευρώ;” ανέφερε αρχικά ο κ. Φωτεινιάς, ρωτώντας παράλληλα, “Πώς είστε σίγουροι ότι τις παραλίες δεν θα τις εκμεταλλευθεί το κράτος;”. Επιπρόσθετα, ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με τα εξής: α. “αν ακολουθείται η εγκύκλιος για τη σύνταξη του προϋπολογισμού των ΟΤΑ του 2017 όσον αφορά στην είσπραξη χρηματοδοτήσεων για την εκτέλεση τεχνικών έργων” καθώς “αυτό δεν το έχετε αναφέρει στην εισηγητική έκθεσή σας”, β. “Που βρέθηκαν τα χρήματα, από ποιες πηγές εξοικονομήθηκαν, που καταχωρούνται στις δαπάνες για αθλητισμό, πολιτισμό και κοινωνική μέριμνα και τα οποία απουσίαζαν από το προσχέδιο, περίπου 200 χιλ. ευρώ” ενώ ρώτησε παρακάτω σχετικά και με το αν θα υλοποιηθεί η προβλεπόμενη συντήρηση των δημοτικών ποδηλάτων.

Στο πλαίσιο των ερωτήσεών του, θέλησε να πληροφορηθεί ξεκάθαρα και για το αν θα συνεχίσει τη λειτουργία του ο Παιδικός Σταθμός του Βήσσα, λέγοντας πως, δεν παρατηρεί προϋπολογισμό για δαπάνη φαγητού, ρωτώντας σχετικά, “Δεν έχει εγγραφεί σχετική δαπάνη. Τί συμβαίνει; Πάμε να κλείσουμε τον σταθμό του Βήσσα;”.

Τέλος, θέλησε να μάθει πώς προκύπτει χρηματικό υπόλοιπο, εστιάζοντας την κριτική του σε αντίστοιχη περυσινή παρατήρηση της μείζονος αντιπολίτευσης, προκειμένου να προλάβει ως μειοψηφία την αναπομπή του προϋπολογισμού, ενώ ρώτησε αν υπάρχουν “οι μη νόμιμες ή μη κανονικές δαπάνες όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, που έχουν γίνει από τον Δήμο;” καθώς και να ενημερωθεί για το “αν υπάρχουν, ποιες είναι και αν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό”. Τέλος, θέλησε να μάθει για την πρόβλεψη χρηματοδότησης μικρών έργων και για ποιο λόγο στο σχέδιο του προϋπολογισμού, “δεν απεικονίζεται η επιχορήγηση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων που θα εισπραχθεί από τον Δήμο το 2017;”.

Επιγραμματικά, ο κ. Παπαμανώλης ξεκινώντας από την τελευταία ερώτηση, ανέφερε πως, “Η επιχορήγηση έχει εισπραχθεί, αλλά δεν έχει καταναλωθεί” προς το παρόν, ενώ σχετικά με το θέμα των αιγιαλών, τα έργα και τις δαπάνες, “έχει γίνει έλεγχος από το Παρατηρητήριο κι εφόσον αυτό λέει ότι ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός, σημαίνει ότι καλώς μπήκε το έσοδο του αιγιαλού, ότι έχει εφαρμοστεί η εγκύκλιος του Υπουργείου για τη χρηματοδότηση τεχνικών έργων κι έχουν μπει, οι υποχρεωτικές εκ του νόμου δαπάνες”. Τέλος, σημείωσε πως, για τη συντήρηση των δημοτικών ποδηλάτων καθώς “είναι σε εξέλιξη η σύμβαση, όπως για όλες τις συμβάσεις που είναι σε εξέλιξη θα μεταφερθεί για το 2017 ως συνεχιζόμενο έργο (σσ. η απαίτηση)”.

 

Πρέπει να είστε ευγνώμονες στην αντιπολίτευση”

Εμμένοντας στο θέμα του εγγράφου του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, ως βασικού “εργαλείου” κριτικής των αιρετών, ο κ. Φωτεινιάς καυτηρίασε την απαθή στάση της Δημοτικής Αρχής στα αιτήματα της μειοψηφίας, προ 34 τουλάχιστον ημερών, ώστε τα μέλη της να το λάβουν έγκαιρα για να τοποθετηθούν, γνωστοποιώντας πως, η Δημοτική Αρχή το είχε στη διάθεσή της από το τέλος Νοεμβρίου. “Εμείς γνωμοδότηση και απόφαση του Παρατηρητηρίου δεν έχουμε πάρει. Για μένα σήμερα ήταν υποχρεωτικό. Το πήρατε από τις 28 Νοεμβρίου και δεν μας είχε έρθει ως σήμερα 16 Δεκεμβρίου” σχολίασε, ρωτώντας σε ειρωνικό τόνο πως, “Όταν μου δίνετε τη γνώμη του Παρατηρητηρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μπορώ να τη διαβάσω; Διαβάστε εσείς στη συνεδρίαση και πείτε μου τί λέει”.

Πέραν των ανωτέρω, κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φωτεινιάς μετά την αποδοχή νέων διορθώσεων από τη Δημοτική Αρχή στις οποίες προέβη η μείζων αντιπολίτευση, υποστήριξε πως, “Πρέπει να είστε ευγνώμονες στην αντιπολίτευση καθώς με τις παρατηρήσεις που σας κάνουμε διορθώνετε αυτή τη στιγμή τον προϋπολογισμό που έχετε σκοπό να καταθέσετε στην Αποκεντρωμένη και να φέρετε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο”.

Μάλιστα τονίζοντας πως, “Δεν σημαίνει ότι επειδή απαντάτε, είμαστε και ικανοποιημένοι” ο κ. Φωτεινιάς δήλωσε δημόσια πως, “Θα πούμε και περισσότερα στο δημοτικό συμβούλιο”.

Επιβεβαιώνεται η επιδείνωση των οικονομικών”

Έκλεισε δε τον κύκλο της κριτικής του, υπογραμμίζοντας πως, ως αντιπολίτευση, η παράταξη του Ανδρέα Γιαλόγλου, “Από τότε που συζητήθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ζητήσαμε συγκεκριμένα οικονομικά τα οποία είναι απαραίτητα για να καταρτιστεί σωστά ο προϋπολογισμός από την οικονομική επιτροπή, τα οποία δεν έχουμε λάβει μέχρι σήμερα” διευκρινίζοντας πως, εν τέλει αυτά δόθηκαν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Χαρακτηριστικά, έκανε λόγο για α. Ανακεφαλαιωτική βεβαίωση από το τμήμα μισθοδοσίας από την οποία προκύπτει το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας ανά υπηρεσία και σχέση εργασίας καθώς και ο αριθμός των υπαλλήλων, β. Στατιστικό δελτίο του μήνα αναφοράς, γ. Γνώμη του παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας ΟΤΑ και δ. Αίτηση της υπαγωγής του Δήμου στο πρόγραμμα επιχορήγησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών”. Ο κ. Φωτεινιάς υποστήριξε πως, από τα μέλη της παράταξης που συμμετέχει, διατηρούνται “σημαντικές αμφιβολίες όσον αφορά τη σύνταξη του σχεδίου του προϋπολογισμού σε τεχνικό επίπεδο” εκφράζοντας τον φόβο για “επανάληψη των περσινών δυσάρεστων καταστάσεων”. Όπως χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε, “Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο που κατατίθεται σήμερα διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο τέθηκε προς έλεγχο στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας” αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του, σχετικά και με το θέμα του υπολογισμού του χρηματικού υπολοίπου, το οποίο θα διορθωθεί, καθώς και για το γεγονός πως, “Δεν έχει εγγραφεί το σύνολο των υποχρεωτικών δαπανών” κάνοντας μνεία στη “σύμβαση της Παροχής υπηρεσιών συγκοινωνιακού έργου - εκτέλεση της αστικής συγκοινωνίας με το ΚΤΈΛ (ΑΔΑ: 7ΘΧΓΩΗΟ-ΤΦΗ), η οποία εγγράφεται σε αξία μικρότερη σε σχέση με την σύμβαση που έχει συναφθεί και η οποία δείχνει την δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Δήμος προκειμένου να καταρτίσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό”. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, συμπέρανε πως, “Οι κακές επιλογές, οι αλόγιστες δαπάνες και οι άστοχες ενέργειες που έγιναν από την παρούσα Δημοτική Αρχή έχουν ναρκοθετήσει την πορεία του Δήμου μας. Το σχέδιο του προϋπολογισμού που προτείνεται, επιβεβαιώνει την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου και μαρτυρά την πλήρη απουσία σχεδιασμού για το μέλλον. Όπως και ο προϋπολογισμός της προηγούμενης χρονιάς, καταρτίζεται με τρόπο δημοσιονομικά ανεύθυνο και χωρίς να μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα των δημοτών”.