Υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες η υπόθεση των εκριζώσεων στην περιοχή του Γαλησσά

Με την αιτιολόγηση του «υπερβάλλοντος ζήλου»

Η αυθαίρετη και παρά των εκ του νόμου οριζόμενων ενέργεια των αιρετών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, εκρίζωσης των σχίνων στην περιοχή του Γαλησσά, ετέθη ως ερώτημα από δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον Δήμαρχο να ενημερώνει για τις άμεσες, εκ μέρους του, ενέργειες.

Πέραν της μεγάλης διάστασης που έλαβε το θέμα στην τοπική κοινωνία, εστιάζοντας στο σκεπτικό και την πρακτική των δύο αιρετών, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Μάριου Βουτσίνου και του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας του Γαλησσά, Γιάννη Βουτσίνου, η υπόθεση έχει και τις πολιτικές της διαστάσεις, γεγονός που υπαγορεύει και την υποχρέωση απαντήσεων εκ μέρους του Δημάρχου.

Καθώς σειρά σχετικών καταγγελιών κατατέθηκαν προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις Εισαγγελικές Αρχές, έχει ήδη ξεκινήσει η διερεύνηση τους, αναλόγως κινητοποιήθηκε και η πλευρά του Δήμου, με τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, να προβαίνει σε άμεσες ενέργειες διατάσσοντας παράλληλα και τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, λόγω εμπλοκής, πέραν των αιρετών, και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μία νέα φωτογραφική αποτύπωση της περιοχής, σε αντιπαραβολή με την αποτύπωση των ηλεκτρονικών μηχανών απεικόνισης του διαδικτύου, επιβεβαιώνει το μέγεθος της έκτασης που εκριζώθηκε στην περιοχή του Γαλησσά, όπως και άλλες ανάλογες παρεμβάσεις παραπλεύρως του επίμαχου σημείου.

Και αυτό το φωτογραφικό υλικό αποτελεί μέρος των στοιχείων που έχουν κατατεθεί προς τις αρμόδιες αρχές και τελούν υπό διερεύνηση.

«Πως θα μπει φραγμός;»

Σαφής η αυθαιρεσία της πράξης, την οποία ούτε ο Δήμαρχος αμφισβήτησε, οδήγησε την πλευρά τόσο της μείζονος όσο και της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας να ζητήσουν απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης του Δήμου και των ενεργειών που θα διασφαλίζουν την μη συνέχιση εκδήλωσης ανάλογων πρακτικών στο μέλλον.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, έκανε λόγο για μία «πρωτοφανούς διαστάσεως αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής στην περιοχή του Γαλησσά, όπου μισό περίπου στρέμμα σχίνων εκριζώθηκε», γεγονός που προκάλεσε την απορία του «εάν αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η δημοτική αρχή με αυτά τα «εργαλεία» θέλει να επιτύχει την ανάπτυξη και κυρίως εάν αυτός είναι ο τρόπος που δείχνουμε στους δημότες ως οδό διαπαιδαγώγησης, για το πώς αυτοί θα αντιμετωπίζουν τις δικές τους υποθέσεις».

Όπως επεσήμανε «Είναι δυνατόν να απαιτούμε από τους δημότες να ακολουθούν την οδό της νομιμότητας για τις δικές τους υποθέσεις και για τις υποθέσεις έναντι του Δήμου κι εμείς να παίρνουμε το νόμο στα χέρια, να τον παρακάμπτουμε;».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί ότι η υπόθεση αυτή προκάλεσε, όπως είπε «το περί δικαίου αίσθημα των Συριανών», καθώς σε όλο το νησί «έγινε πρώτο θέμα».

Πέραν των απαντήσεων που ζήτησε σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου για το ζήτημα και την αντιμετώπιση του, τόνισε «κυρίως πως θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο…Δηλαδή πως θα μπει ο φραγμός για να είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και ο κόσμος θέλει απαντήσεις».

Ερώτημα περί της σκοπιμότητας της ενέργειας

Ανάλογη προσέγγιση έγινε και εκ μέρους του δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας, Κομνηνού Στρογγύλη, ο οποίος εισαγωγικά ανάφερε ότι ο τόπος «έχει πολιτισμό και έχει δείξει και την ευαισθησία των πολιτών απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος».

Ο δημοτικός σύμβουλος έθεσε όμως μία ακόμα παράμετρο, καθώς υπενθυμίζοντας την ρητή αναφορά του νόμου για την προστασία της αυτοφυούς χλωρίδας, ρώτησε για το «ποια είναι η σκοπιμότητα και τα κίνητρα που ώθησαν τους αιρετούς του Δήμου να προβούν σε αυτές τις πράξεις».

Κατέληξε δε με την παραίνεση προς τον Δήμαρχο «καλύτερα κανείς να διορθώνει τα λάθη του πριν ο επόμενος ανακαλύψει σκάνδαλα».

Παραδοχή της εκρίζωσης

Ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις, για τις ενέργειες που έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές, που είτε κινήθηκαν αυτεπάγγελτα, σε συνέχεια των δημοσιευμάτων, αλλά και σχετικών καταγγελιών, καθώς και των ενεργειών εκ μέρους του Δήμου από την γνωστοποίηση του γεγονότος μέχρι και σήμερα.

Θέλοντας αρχικώς να περιορίσει το μέγεθος της σημασίας της πράξης, ο Δήμαρχος έκανε λόγο για «αλλοίωση της βλάστησης» στην περιοχή του Γαλησσά, η οποία προκλήθηκε «εξαιτίας του υπερβάλλοντος ζήλου που επέδειξε η υπηρεσία», κατά την πραγματοποίηση καθαρισμού της περιοχής στη βάση, όπως υποστήριξε, στο πλαίσιο «των τακτικών και περιοδικών καθαρισμών που πραγματοποιεί πριν της τουριστικής περιόδου και της περιόδου του Πάσχα».

Ο υπερβάλλων ζήλος σαφώς δεν συνάδει με την επιλογή των ωρών, τα χαράματα της Παρασκευής, οπότε και πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ενέργεια της εκρίζωσης, όπως δεν συνάδει και με την διενέργεια ΕΔΕ, που ως εντολή επιβεβαιώνει την παραδοχή του Δημάρχου για αυθαιρεσία.

Μη πιστεύοντας ούτε ο ίδιος τα όσα εξέφρασε στην εισαγωγική του πρόταση, άμεσα παραδέχθηκε πως «Ουσιαστικά πρόκειται για την εκρίζωση ορισμένων σχίνων, οι οποίοι αποτελούν και προστατευόμενο είδος. Η παρέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε και σε οικόπεδο που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο», ενώ δήλωσε άγνοια για το γεγονός, λέγοντας ότι «Πρόκειται για ενέργεια που προσωπικά δεν γνώριζα. Ενημερώθηκα εκ των υστέρων, σε συνέχεια των δημοσιευμάτων».

Προς αποφυγή επηρεασμού

Όπως έκανε γνωστό στο σώμα, «Βάσει των δημοσιευμάτων και καταγγελιών ενεργοποιήθηκαν όλες ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Δασών Νομού Κυκλάδων, η Κτηματική Υπηρεσία, το Λιμεναρχείο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και πρωτίστως η Εισαγγελική Αρχή».

Για την μη ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας εκ μέρους του σε σχέση με τους δύο αιρετούς, αιτιολογήθηκε από τον κ. Μαραγκό ως αποφυγή επηρεασμού των εξελίξεων.

Όπως συγκεκριμένα είπε «Δεδομένης της εξέλιξης, αυτή η υπόθεση είναι προφανές ότι, πέραν των πολιτικών προεκτάσεων, δύναται να έχει και πειθαρχικές-διοικητικές ή και ποινικές προεκτάσεις, άρα θα πρέπει και εμείς ως αιρετά πρόσωπα να είμαστε προσεκτικοί σε απόψεις, κρίσεις και διαπιστώσεις που πραγματοποιούμε, καθώς επίσης και σε πολιτικές πρωτοβουλίες που δυνάμεθα να λάβουμε, δεδομένου ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως και υπό προϋποθέσεις, να προκαταλάβουν, να καθορίσουν ή και να επηρεάσουν τις όποιες μελλούμενες εξελίξεις με βάσει τα προβλεπόμενα από την ελληνική νομοθεσία».

Πέραν αυτού επικαλέστηκε και το τεκμήριο της αθωότητας των αιρετών, λέγοντας πως «οφείλουμε να λάβουμε υπόψη την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των εμπλεκόμενων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς επίσης και το τεκμήριο της αθωότητας και να λειτουργήσουμε με πλήρη συναίσθηση και σεβασμό του ρόλου των ελεγκτικών ή εισαγγελικών και δικαστικών αρχών».

Οι ενέργειες του Δήμου

Σε ότι αφορά στις ενέργειες που έγιναν εκ μέρους του Δήμου, με την γνωστοποίηση του γεγονότος, ο Δήμαρχος είπε ότι «Ο Δήμος, σε ότι μας αναλογούσε, έχει κινηθεί καίρια και άμεσα»

Σύμφωνα με το χρονικό των ενεργειών που περίγραψε «από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα πραγματοποιήσαμε μία επικοινωνία κατ’ αρχήν με τους φερόμενους ως εμπλεκομένους δύο αιρετούς ώστε να ζητήσουμε προφορικώς και γραπτώς τις απόψεις τους, θέτοντας μια ασφυκτική προθεσμία έως τις 4 την Παρασκευή το απόγευμα. Και οι δύο αιτήθηκαν μία ολιγοήμερη αναβολή προκειμένου να μπορέσουν να προετοιμάσουν εγγράφως τις απόψεις τους επί του συμβάντος. Σε συνέχεια, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησα ο ίδιος στην περιοχή του παλιού αιγιαλού, επισκέφθηκα τον κ. Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών για να του εκφέρω τις απόψεις μου και τις ενέργειες που σκοπεύω να πραγματοποιήσουμε. Σήμερα Δευτέρα (χθες), διότι μεσολάβησε και το Σαββατοκύριακο, διέταξα την πραγματοποίηση Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, δεδομένου ότι με βάση τα δημοσιεύματα εμπλέκονται και υπηρεσιακοί παράγοντες, όπου η εμπλοκή τους μπορεί να διερευνηθεί μόνο με μία τέτοια διαδικασία. Απέστειλα εγγράφως αίτημα προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου, καθώς επίσης και προς το Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης ώστε να με ενημερώσουν αναφορικά με τα αν υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα οχλήσεις, αιτήματα ή παράπονα από επιχειρηματίες της περιοχής, περιοίκους ή τρίτους (παραθεριστές) αναφορικά με την εγκατάλειψη του χώρου, η οποία εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες είναι πιθανόν να έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και αναμένω επίσης τις απόψεις τους.

Σήμερα (χθες) το μεσημέρι με διαβιβαστικό και τα έγγραφα, τα κατέθεσα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, προκειμένου να διευκολύνουμε το έργο της υπηρεσίας, ενώ σε συνέχεια επικοινωνίας που είχα και σήμερα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ενημερώθηκα ότι και η Αποκεντρωμένη ως καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για τον πειθαρχικό έλεγχο αιρετών αναμένεται να στείλει σχετικό έγγραφο ζητώντας τις απόψεις μας για το θέμα».

Εν αναμονή

Η διαδικασία των ενεργειών του, όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος έκρινε «θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμη, με βάση τα ευρήματα, για την περαιτέρω εξέλιξη των ενεργειών εκ μέρους των εμπλεκομένων υπηρεσιών», τονίζοντας ότι «ο Δήμος ουδόλως αδράνησε».

Διαθέσιμος δε εμφανίστηκε στο να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια προς κάθε αρμόδια υπηρεσία που διερευνά την υπόθεση, ενώ σε ότι αφορά στην πολιτική διάσταση του θέματος, υπάρχει περίοδος αναμονής, καθώς όπως είπε «Εφόσον διαπιστωθούν μη σύννομες ενέργειες εκ μέρους πολιτικών ή υπηρεσιακών παραγόντων αυτές θα πρέπει να αξιολογηθούν δεόντως. Από την στιγμή που έχουν εμπλακεί οι προαναφερόμενες υπηρεσίες νομίζω ότι η πολιτική διάσταση του θέματος, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν θα είχε να εξυπηρετήσει σε τίποτα τον ενδελεχή έλεγχο και αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της υπόθεσης, άρα βρισκόμαστε σε μία στάση αναμονής».