Έντονος προβληματισμός και ανησυχία στον Γαλησσά εξαιτίας του αποκλεισμού του δρόμου προς τον μώλο με αφορμή τις “κατολισθήσεις”

Κανένα δεδομένο για τις αποκολλήσεις βράχων

Αυθαίρετα(;) πετάχτηκε ο εξοπλισμός των απαγορεύσεων πρόσβασης στο “επικίνδυνο” σημείο, τον οποίο είχε τοποθετήσει ο Δήμος με εντολή της Αστυνομίας

Καμία μελέτη δεν έχει εκπονηθεί ως σήμερα για την κατάσταση της βραχώδους περιοχής στον Γαλησσά και ειδικότερα στο τμήμα που βρίσκεται στο ύψος του μώλου, η οποία θα αποτύπωνε τα δεδομένα του “επικίνδυνου” σημείου, στο οποίο καταγράφονται συνεχώς αποκολλήσεις και πτώσεις μικρών βράχων.

Μετά από τα περυσινά μέτρα απαγόρευσης στάθμευσης στο συγκεκριμένο τμήμα τα οποία και είχε λάβει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για την ασφάλεια των οδηγών και των πολιτών κατόπιν εντολής της Αστυνομίας, - αν και ιδιοκτησιακά δεν έχει αρμοδιότητα -, η υπόθεση της πτώσης μερών του βραχώδους σημείου ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο, αφού απαιτήθηκε ο πλήρης αποκλεισμός του δρόμου προς την πλευρά του μώλου.

Περιστατικά αποκόλλησης μικρών τμημάτων βράχων απασχόλησαν ξανά κι έντονα ορισμένους πολίτες, με αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί εκ νέου ο Δήμος ώστε να συνδράμει στη λήψη νέων μέτρων προς όφελος και προστασία των κατοίκων και των λουομένων.

Δεδομένου ότι την ευθύνη του συγκεκριμένου δρόμου έχει η Κτηματική Υπηρεσία, η οποία όμως δεν διαθέτει κατάλληλο τεχνικό προσωπικό για την τοποθέτηση εξοπλισμού απαγόρευσης της πρόσβασης στο σημείο, εκ μέρους της Αστυνομίας στη Σύρο, ειδοποιήθηκε η Τεχνική Υπηρεσία και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, προκειμένου να ανταποκριθούν στις σοβαρές ανάγκες.

Συγκεκριμένα, προ τριών ημερών τοποθετήθηκαν πορτοκαλί πλέγματα επάνω σε πασσάλους, καθώς και τρία κολωνάκια με ειδικές ανακλαστικές ταινίες, ώστε να αποκλειστεί η πρόσβαση των οδηγών και των πεζών, αλλά και να υπάρξει εμμέσως η ενημέρωση προς τους πολίτες για το πρόβλημα στην περιοχή.

Αυτές οι ενέργειες έγιναν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα, αυθαίρετα από κάποιους πολίτες - βραδινές ώρες ή ξημερώματα Πέμπτης -, ο συγκεκριμένος εξοπλισμός πετάχτηκε στο περιθώριο του δρόμου, όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό υλικό.

Μετά από αυτές τις κινήσεις, μοναδική προειδοποίηση για κατοίκους και επισκέπτες αναφορικά με τον κίνδυνο αποκολλήσεων βράχων, αποτελούν μία απαγορευτική πινακίδα και μία ακόμη που ενημερώνει για τους σχετικούς “φόβους”.

Ζητούμενο όπως προκύπτει εύλογα για την υπόθεση είναι η εκπόνηση μίας μελέτης που θα αποτυπώνει την κατάσταση στην περιοχή καθώς και τον βαθμό επικινδυνότητας στο σημείο, προκειμένου να υπάρξουν κατάλληλες ενέργειες κι επεμβάσεις για την ασφάλεια των πολιτών.

Ωστόσο, η ευθύνη για την εκπόνηση της μελέτης δεν βαρύνει τον Δήμο αφού δεν είναι το τμήμα στην ιδιοκτησία του, αλλά την πλευρά ιδιώτη καθώς όμως – πλέον – και την πλευρά του Δημοσίου, αφού η βραχώδης περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως χορτολιβαδικό τμήμα, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα.

Αιτήματα από την Τοπική Κοινότητα Γαλησσά

Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα και αρκετές φορές την Τοπική Κοινότητα Γαλησσά, η οποία με αποφάσεις των μελών της έχει απευθυνθεί στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Τεχνική Υπηρεσία προκειμένου να υπάρξει λύση.

Η τελευταία συνεδρίαση της μάλιστα, που έχει γνωστοποιηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, έγινε στις 22 Μαρτίου 2019, με τον πρόεδρο Γιάννη Βουτσίνο τότε να είχε αναφέρει τα ακόλουθα: “Όπως γνωρίζετε η Τεχνική Υπηρεσία πραγματοποίησε κλείσιμο τμήματος λωρίδας του δρόμου προς το μώλο Γαλησσά λόγω πτώσης βράχων από παρακείμενες ιδιοκτησίες. Με σειρά εγγράφων έχει γίνει ενημέρωση της Κτηματικής Υπηρεσίας λόγω αρμοδιότητας επειδή ο δρόμος βρίσκεται εν μέρει εντός ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και εν μέρει εντός αιγιαλού. Επειδή η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβλήματα στη διέλευση του δρόμου, καθώς και κίνδυνο από την πτώση βράχων για πεζούς και οχήματα, προτείνω να ζητήσουμε από τη Τεχνική Υπηρεσία να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, ώστε να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα.”.

Περί ευθύνης και ιδιοκτησιακού

Σχετικά με το αίτημα, κλήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος να δώσει απαντήσεις, με φόντο δε και τον αποκλεισμό του δρόμου προ τριών ημερών με κινήσεις του Δήμου, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενο ατύχημα από αποκόλληση μεγαλύτερου βράχου.

“Είχαν γίνει αναφορές σχετικά με το θέμα. Υπήρχαν αποφάσεις από την Τοπική Κοινότητα του Γαλησσά και μάλιστα είχαν γίνει και σχετικά δημοσιεύματα” υπενθύμισε ο ίδιος, λέγοντας πως, “Στη συνέχεια, πέρυσι, εμείς ως Τεχνική Υπηρεσία είχαμε πάρει κάποια προληπτικά μέτρα, παρόλο που δεν είναι αρμοδιότητα ούτε του Δήμου, ούτε της Τεχνικής Υπηρεσίας για το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου”.

Εξηγώντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο κ. Βακόνδιος σημείωσε πως, “Το τμήμα με το βραχώδες μέρος είναι ιδιωτική ιδιοκτησία. Υπάρχει ιδιοκτήτης του οικοπέδου. Ωστόσο, το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει χαρακτηρισθεί από τη Διεύθυνση Δασών ως χορτολιβαδικό. Επομένως, το συγκεκριμένο ακίνητο έχει ιδιοκτήτη αλλά ταυτόχρονα, διεκδικείται και από το κράτος λόγω του χαρακτηρισμού του ως χορτολιβαδικού”.

Κατά συνέπεια, ο ίδιος σχολίασε, πως, “ο κύριος υπεύθυνος αν γίνει κάτι είναι ο ιδιοκτήτης του πρώτα απ΄ όλα”.

Σχετικά δε με τον δρόμο, ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε πως, “Το άλλο τμήμα, ο δρόμος, ανήκει στο κράτος. Δεν είναι ιδιοκτησία του Δήμου. Είναι ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου. Ένα κομμάτι είναι αιγιαλός και ένα είναι Ελληνικού Δημοσίου. Αυτή την ιδιοκτησία τη διαχειρίζεται η Κτηματική Υπηρεσία”.

Αποκλεισμός βάσει απόφασης Αστυνομίας

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Βακόνδιος επεσήμανε πως αν και ο Δήμος δεν έχει ευθύνη για το θέμα, ωστόσο, ανταποκρίθηκε όταν κλήθηκε για τον αποκλεισμό του δρόμου, όπως θα φρόντιζε και φροντίζει για υποθέσεις που συνδέονται με την ασφάλεια των πολιτών σε δημόσιο χώρο.

“Όπως αντίστοιχα γίνεται και με τα επικίνδυνα κτίρια στην Ερμούπολη, όπου ο Δήμος παίρνει κάποια μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών, αντίστοιχα θα έπρεπε να πάρει αν ήταν δημοτικός ο δρόμος. Παρόλο που δεν είναι δημοτικός ο δρόμος, το καλοκαίρι πήραμε κάποια προληπτικά μέτρα σαν Δήμος και αποκλείσαμε ένα κομμάτι από τον δρόμο ώστε οι πολίτες να μην είναι σε πολύ κοντική επαφή με τα βράχια” σχολίασε, ενώ πρόσθεσε πως, “Πρόσφατα συνεδρίασε ξανά η Τοπική Κοινότητα του Γαλησσά και ήρθε μία απόφαση από την Κοινότητα, για άμεση λήψη μέτρων. Αυτήν την απόφαση, δεν ήμασταν αρμόδιοι να την υλοποιήσουμε αφού δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε ξένη ιδιοκτησία. Οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε και μελέτη”.

Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε, “Αυτό το έγγραφο της Κοινότητας του Γαλησσά το κοινοποιήσαμε και προς την Αστυνομία και προς την Κτηματική Υπηρεσία. Επομένως, ήρθε απάντηση από την Κτηματική Υπηρεσία ότι αδυνατεί να πάρει κάποια μέτρα επειδή δεν έχει δικό της συνεργείο κι αντίστοιχα υπήρξε απόφαση από τη Διεύθυνση της Αστυνομίας, η οποία έλεγε ότι πρέπει να αποκλειστεί ο δρόμος για λόγους ασφαλείας. Αυτά όλα πρέπει να γίνουν από την Κτηματική Υπηρεσία και σε περίπτωση που δεν μπορεί η Κτηματική Υπηρεσία λόγω και του εγγράφου ότι δεν έχει δικό της συνεργείο να το κάνει, παρακαλείται ο Δήμος να συμβάλει με το προσωπικό του ώστε να γίνει αυτός ο αποκλεισμός”.

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε αναφερόμενος στην ανταπόκριση της Τεχνικής Υπηρεσίας, “Αυτό λοιπόν έγινε. Αποκλεισμός ενός τμήματος του Γαλησσά μετά από απόφαση της Διεύθυνσης της Αστυνομίας.”.

Επιτακτική ανάγκη εκπόνησης μελέτης

Δεδομένου ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν λύνουν το πρόβλημα, ενώ μάλιστα όπως αποδείχθηκε δεν μπορούν αποτελεσματικά να προστατεύσουν τον κόσμο, αφού διαπιστώθηκε και η αυθαίρετη(;) απομάκρυνση του εξοπλισμού, ο κ. Βακόνδιος υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει μελέτη για την περιοχή.

“Είναι αρμοδιότητα της Κτηματικής να κάνει κάτι. Αν θα κάνουν κάποια μελέτη ή οτιδήποτε άλλο είναι με δικές τους δαπάνες” διευκρίνισε, εξηγώντας όμως πως ο Δήμος έχει πρόθεση να συνδράμει αν απαιτηθεί σε συμβουλευτικό επίπεδο.

“Σίγουρα όμως εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε όσο μπορούμε, να συνεργαστούμε και να γίνει κάτι” δήλωσε ο Αντιδήμαρχος, αντιλαμβανόμενος πως το θέμα είναι σοβαρό, καθώς ήδη έχει φθάσει η θερινή περίοδος και η επισκεψιμότητα στην παραλία είναι αυξημένη.

“Πράγματι διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο και το σημείο είναι πολυσύχναστο λόγω της παραλίας. Επίσης είναι ένα σημείο από το οποίο διέρχονται αρκετοί πολίτες και αυτός ο αποκλεισμός δυσκολεύει όλη την κίνηση στην περιοχή” ανέφερε, επαναλαμβάνοντας όμως πως, “Είναι θέμα που ξεπερνά τον Δήμο ουσιαστικά και πρέπει να βρει τρόπο η Κτηματική να προφυλάξει και αυτό το κομμάτι της, τον δρόμο δηλαδή. Εμείς έχουμε ενημερώσει για τις κινήσεις μας την Κτηματική Υπηρεσία”.

Ο κ. Βακόνδιος έκλεισε την ενημέρωσή του προς την εφημερίδα, λέγοντας τέλος τα εξής: “Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε για ό,τι μας ζητηθεί ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. Ακόμη και για μελέτες αν μπορούμε να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε σε επίπεδο βοήθειας. Δεν είναι δικό μας το οικόπεδο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τη δεδομένη στιγμή, αλλά όπως ανέφερα μπορούμε να συμβάλουμε όπως μας ζητηθεί.”.