Εν αναμονή συγκεκριμένης τεχνικής πρότασης οι ενέργειες του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για την κατολίσθηση στην περιοχή Βούρλη

Κατολισθητικά φαινόμενα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης

Εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα που προέκυψε σχετικά με την κήρυξη ή μη της Ερμούπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως προτείνεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Η πρόταση για συζήτηση του θέματος εκτός ημερησίας κατατέθηκε από την ελάσσονα μειοψηφία, ο επικεφαλής της οποίας, Παύλος Χρυσαφίδης, αιτήθηκε σχετικώς προκειμένου να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση για το κατολισθητικό φαινόμενο που παρατηρήθηκε στην περιοχή του ξενώνα Βούρλη.

Η πρόταξη του θέματος προς συζήτηση βασίστηκε στα αναφερόμενα σε έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, όπου παρουσιάζεται ιδιαιτέρως επισφαλές το συγκεκριμένο σημείο, ενώ η πρόταση για κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποτελεί «επικίνδυνη» διατύπωση, που μπορεί να προκαλέσει κοινωνική ανησυχία και αναταραχή.

Οι τεχνικές επισημάνσεις

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας «κατόπιν των έντονων καιρικών φαινομένων του Ιανουαρίου 2017, παρατηρήθηκαν αστοχίες επί του τοιχίου αντιστήριξης, σημαντικές παραμορφώσεις επί του οδοστρώματος και κατάρρευση του στηθαίου της κλιμακωτής οδού προς την παραλία. Οι διαπιστώσεις αυτές υποδεικνύουν την επιδείνωση της κατάστασης που ήταν ήδη γνωστή πλέον των 20 ετών και είχαν γίνει προσπάθειες επίλυσης χωρίς να επιτευχθεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα».

Αυτά τα στοιχεία οδήγησαν και στην υπόδειξη εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας για απαγόρευση της κυκλοφορίας μεγάλων οχημάτων, επισημαίνοντας όμως «ότι άμεσα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τα δίτροχα, τετράτροχα οχήματα καθώς και τους διερχόμενους πεζούς».

Πέραν αυτού όμως τίθεται και το ζήτημα της κατάρρευσης παλαιών και εγκαταλελειμμένων κτισμάτων, με το φαινόμενο να επιδεινώνεται με τη πάροδο του χρόνου, καθώς είναι «εξαιρετικά ευάλωτα εκτός της φυσιολογικής φθοράς του χρόνου και από τα καιρικά φαινόμενα και τις σεισμικές δονήσεις».

Για τους προαναφερόμενους λόγους προτάθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία η σύγκληση σύσκεψης με τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να εκτεθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προβλήματος ώστε να «συναποφασιστεί η κήρυξη της κοινότητας Ερμούπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφόσον δύναται να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση».

Αυτή η πρόταση δεν αφορά μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά το σύνολο των παλαιών και επικίνδυνων κτισμάτων της πόλης, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 1.200 ακίνητα, όπως αναφέρθηκε σχετικά από τον ίδιο τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, κατά την τοποθέτηση του στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο.

Αναβολή λόγω έλλειψης πρότασης

Ο κ. Μαραγκός σχολιαστικά ανάφερε ότι «Αυτή η επιστολή για μένα είχε μία διφορούμενη έως και ατυχή διατύπωση» και ενημέρωσε ότι «για να κηρυχθεί μία περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από απόφαση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου, έχουμε και την γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, υπάρχει έγγραφο προς τον οικείο Περιφερειάρχη σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, εφόσον εκτιμηθεί η κατάσταση, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης μπορεί να υποστηρίξει το αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη ή μη της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη».

Εκ μέρους του Δημάρχου σημειώθηκε δε ότι μέχρι πρότινος η Τεχνική Υπηρεσία υποστήριζε πως το τμήμα του δρόμου δεν σχετίζεται με το κατολισθητικό φαινόμενο του τοιχίου αντιστήριξης. Κατόπιν του νέου ελέγχου που πραγματοποιήθηκε, όταν για πέντε ημέρες είχε κλείσει στην κυκλοφορία το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου, προκειμένου να γίνουν τομές για να ελεγχθεί το φαινόμενο, υπήρξε η παραδοχή ότι ο δρόμο και το τοιχίο τελούν σε άμεση συνάρτηση, όποτε η όποια ενέργεια επί του τοιχίου δεν θα είχε αποτέλεσμα καθώς η κατάσταση του επιδεινώνεται από το κατολισθητικό φαινόμενο που παρατηρείται κάτω από το οδόστρωμα.

Η εν λόγω σύσκεψη, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί εχθές το μεσημέρι, αναβλήθηκε καθώς όπως υποστηρίχθηκε εκ μέρους του Δημάρχου ότι σε συνάντηση με τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας και με τρεις εμπλεκόμενους μηχανικούς, αλλά και βάσει των όσων αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο της οι μέχρι σήμερα προσπάθειες δεν απέφεραν ικανοποιητικό αποτέλεσμα και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη πρόταση για τη κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθεί ο Δήμος.

Ζητούνται συγκεκριμένες τεχνικές προτάσεις

Κατόπιν αυτών και λόγω της σοβαρότητας του θέματος, εστάλη εχθές έγγραφο του Δημάρχου προς την Τεχνική Υπηρεσία ώστε να γίνουν άμεσες ενέργειες εκ μέρους της και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Το έγγραφο του Δημάρχου αναφέρει: «Σε συνέχεια της Ορθής Επανάληψης του υπ’ αριθμ. 8265/3-4-2017 εγγράφου σας με θέμα «Εισήγηση για αντιμετώπιση κατολισθητικού φαινομένου περιοχής Βούρλη», με το οποίο για πρώτη φορά πληροφορήσατε την παρούσα Δημοτική Αρχή για την επικινδυνότητα της ευρύτερης περιοχής Δηλίου – Λιβοχωρίου και ειδικότερα της περιοχής ξενώνα «Βούρλη» (οδός Μαυροκορδάτου), και σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. 1682/24-3-2017 εγγράφου σας, με το οποίο εισηγηθήκατε την απαγόρευση διέλευσης οχημάτων κυκλοφορίας άνω των 5 τόνων για αόριστο χρονικό διάστημα και της μετά ταύτα λήψης αποφάσεως της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κυκλάδων που έθετε σε εφαρμογή την εισήγησή σας αυτή, σας ενημερώνουμε και σας εντέλλουμε για τα ακόλουθα:

1. Μέχρι την 19η Απριλίου 2017 αυστηρώς, να μας προσκομίσετε έγγραφα που να αποδεικνύουν για τις διαπιστώσεις που έχουν γίνει αρμοδίως για την επίμαχη περιοχή και τις οποίες αναφέρετε στο ύπερθεν έγγραφό σας. Επίσης, να μας προσκομιστούν έγγραφα που να αποδεικνύουν τις ενέργειές σας, τόσο του Δήμου όσο και της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, σε συνέχεια των παραπάνω αναφερόμενων από εσάς διαπιστώσεων. Επιπροσθέτως, να μας διευκρινιστούν εγγράφως το ποίες ήταν οι στην πράξη γενόμενες προσπάθειες (και από ποιόν) για την αποκατάσταση του προβλήματος, που δεν επέφεραν ικανοποιητικό αποτέλεσμα, κατά τα αναφερόμενα από σας. Να μας γνωστοποιήσετε, ομοίως, τις προταθείσες από σας και τους προκατόχους σας συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να συνεκτιμήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.

2. Σε κάθε περίπτωση και μέσα σε προθεσμία τριών (3) μηνών από σήμερα, να μας προσκομιστούν έτοιμες και προς άμεση υλοποίηση, άρτια συντεταγμένες επιστημονικές και τεχνικές μελέτες με εμπεριστατωμένη κοστολόγηση, ως και τις απαιτούμενες επί του θέματος εγκρίσεις για την οριστική θεραπεία του προβλήματος, δίδοντας απόλυτη προτεραιότητα και εξειδίκευση για την περιοχή πέριξ του ξενώνα «Βούρλη».

3. Για το μέχρι την πάροδο των τριών (3) μηνών χρονικό διάστημα παρακαλούμε και εντέλλουμε, όπως μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από σήμερα και το αργότερο μέχρι την 21η Απριλίου 2017, μας προσκομίσετε επιστημονικώς άρτιες εισηγήσεις σας, ομοίως κοστολογημένες και θεωρημένες, για την προσωρινή και μέχρι οριστικής επιλύσεως του θέματος άρση των άμεσα επαπειλούμενων κινδύνων, τούτου μεταφραζομένου σε εκτέλεση προσωρινών και επιβαλλομένων μέτρων. Σε καμιά περίπτωση δεν εννοούμε ότι η προσωρινή αντιμετώπιση του θέματος θα αφορά σε αχρησία της ευρύτερης περιοχής του επίμαχου χώρου, αλλά θα αφορά σε άμεσες τεχνικές επεμβάσεις που απολύτως άπτονται της δικαιοδοσίας σας για την εξεύρεση και εφαρμογή τους, όπως άλλωστε άμεσα και σαφώς αναφέρετε και στο έγγραφό σας, όπου εκτιμάτε «ότι άμεσα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τα δίτροχα, τετράτροχα οχήματα κάτω των 5 Τ καθώς και τους διερχόμενους πεζούς».

4. Οι παραπάνω εντολές μας έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και άμεση προτεραιότητα εφαρμογής και παρακαλούμε να δώσετε την προσήκουσα βαρύτητα και προσοχή σε αυτά που ζητάμε, τα οποία έχουν σχέση τόσο με τη δημόσια ασφάλεια όσο και με τη δημόσια υγεία».

Κατόπιν αυτών των προθεσμιών και των στοιχείων που ζητούνται από την Τεχνική Υπηρεσία, στο επόμενο προγραμματισμένο δημοτικό συμβούλιο στις 28 Απριλίου, με βάση τα τεχνικά δεδομένα που θα κατατεθούν θα διαμορφωθεί συγκεκριμένη πρόταση τεχνικών παρεμβάσεων επί των οποίων θα αποφασίσει σχετικά το σώμα.

Άλλωστε, η διατύπωση περί κήρυξης της Ερμούπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν συνιστά τίποτε περισσότερο από τον τρόπο εξεύρεσης χρηματοδότησης μέσω του αρμόδιου υπουργείου, για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων.

Σε κάθε περίπτωση, η αστοχία δημοσιοποίησης τεχνικών εγγράφων δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία παραπληροφόρησης, εικασιών και κοινωνικού σχολιασμού, που μπορεί να οδηγήσουν σε αγωνία και ανασφάλεια τους κατοίκους της πόλης.

Ζητείται η παραίτηση Καρακατσάνη

Εκτός των τεχνικών θεμάτων που προέκυψαν έντονα σε ότι αφορά στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, σε αλλαγή των δεδομένων της Διεύθυνσης της προτίθεται να προβεί ο Δήμαρχος, καθώς ζήτησε την υποβολή της παραίτησης του προϊσταμένου της Υπηρεσίας, Παναγιώτη Καρακατσάνη.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επιβεβαίωσε το αίτημα του προς τον κ. Καρακατσάνη, για λόγους που αφορούν όχι μόνο την μεταξύ τους, αλλά και με το σύνολο της πολιτικής διοίκησης του Δήμου, συνεργασία, η οποία, όπως άφησε να εννοηθεί δεν είναι και η πλέον αγαστή.

Όπως είπε ο κ. Μαραγκός «οι λόγοι δεν είναι κοινοποιήσιμοι», όμως καθώς από προχθές ζητήθηκε προφορικώς η παραίτηση του κ. Καρακατσάνη χωρίς μέχρι εχθές αυτή να έχει κατατεθεί, σήμερα ο Δήμαρχος προτίθεται να την αιτηθεί και γραπτώς, σε συνέχεια και απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής, όποτε θα υπάρξει και πληρέστερη ενημέρωση για τους λόγους και τις αιτίες αυτής της απομάκρυνσης.