Καταχρηστική άσκηση εξουσίας αιρετών σε παράνομες εκριζώσεις στον Γαλησσά

Η «ρίζα» του κακού

Σαφή κατάχρηση της αιρετής τους ιδιότητας επέδειξαν μέλη της δημοτικής αρχής Σύρου-Ερμούπολης, προβαίνοντας σε ενέργειες απολύτως παράνομες, προκαλώντας το κοινό αίσθημα όχι μόνο για αυτή καθ’ εαυτή την πράξη αλλά κυρίως για τα κίνητρα που την υπαγόρευσαν.

Με πλήρη ασυδοσία συμπεριφέρθηκαν ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Μάριος Βουτσίνος, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος αιρετός και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γαλλησσά, Γιάννης Βουτσίνος, όταν υπέδειξαν σε εργαζόμενους του Δήμου να προχωρήσουν εχθές στην εκρίζωση σχίνων στην εν λόγω περιοχή.

Με μεγάλο φορτηγό του Δήμου και σκαπτικό μηχάνημα, τις πρωινές ώρες εχθές, πραγματοποιήθηκε εκρίζωση μεγάλου αριθμού σχίνων, σε σημείο του Γαλησσά μεταξύ του δρόμου και της παραλίας.

Εν συνεχεία το φορτηγό του Δήμου προχώρησε στην μεταφορά και απόθεση των εκριζωμένων σχίνων σε ιδιωτικό χώρο στην περιοχή του Χαρασώνα, που όπως γίνεται εμφανές και από την φωτογραφική καταγραφή, έχει επανειλημένως χρησιμοποιηθεί αναλόγως, καθώς γύρω από το σημείο απόθεσης υπάρχουν σωροί, ξερών πλέον, εκριζομένων φυτών ή προϊόντων κλαδέματος, γεγονός που μαρτυρά ότι χρησιμοποιείται κατά κόρον για τον συγκεκριμένο σκοπό.  

Πέραν αυτού, οι δύο αιρετοί, με μικρό όχημα του Δήμου, εναγωνίως διερευνούσαν εάν συγκεκριμένος πολίτης βρίσκεται απασχολημένος στον χώρο εργασίας του ή όχι, έχοντας την ελευθερία κινήσεων να καταγράψει φωτογραφικά το γεγονός.

Η κίνηση αυτή και μόνο, από πλευράς των αιρετών, καταμαρτυρά όχι μόνο την αγωνία τους για τον εάν θα υπάρξει καταγραφή, αλλά και την πλήρη επίγνωση που διέθεταν για την παρανομία της πράξης τους, τρομοκρατούμενοι ακόμα και στην ιδέα φωτογραφικής μαρτυρίας.

Να σημειωθεί πως σχετική καταγγελία για το γεγονός, με την επισύναψη όλων των αποδεικτικών φωτογραφικών στοιχείων, πρόκειται να κατατεθεί από πολίτη στην Κτηματική Υπηρεσία.

Παράνομη ενέργεια

Κύριο στοιχείο της συγκεκριμένης ενέργειας είναι η παρανομία της πράξης, καθώς υπάρχει ρητή αναφορά του νόμου για την προστασία της αυτοφυούς χλωρίδας, στην οποία ανήκει και το συγκεκριμένο είδος.

Τα σχίνα περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ειδών που κηρύσσονται προστατευτέα και σαφώς ορίζεται ότι απαγορεύεται σε όλη την επικράτεια και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η συλλογή, η μεταφύτευση, η εκρίζωση, η κοπή, η μεταφορά, η αγοραπωλησία, η εξαγωγή και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο καταστροφή των συγκεκριμένων βλαστικών ειδών (Π.Δ. 67/1981).

Η ενέργεια εκρίζωσης των σχίνων, συνιστά σαφή παρανομία, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής πειθαρχικών ποινών στους αιρετούς.

Σε ανάλογες περιπτώσεις και με την ύπαρξη των σχετικών καταγγελιών είθισται να κινείται η αυτόφωρη διαδικασία, ενώ δεν αποκλείεται και η επιβολή υποχρεωτικής αργίας στους αιρετούς, πολύ δε περισσότερο όταν ο ένας εκ των δύο υπηρετεί σε σώμα ασφαλείας, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω την θέση του.

Η δεδομένη και πέραν πάσης αμφισβήτησης παρανομία της πράξης, εκτός της δυσφημιστικής επιβάρυνσης που θα επιφέρει στον Δήμο, καταμαρτυρά και μία λογική ασυδοσίας που διέπει τους συγκεκριμένους αιρετούς, οι οποίοι ενήργησαν καταχρώμενοι την εξουσία τους.

Οι αιρετοί υποχρεούνται σε δημόσια απάντηση

Πρόκειται για μία πράξη η οποία προκαλεί πλήθος ερωτηματικών για την σκοπιμότητα της και τα κίνητρα που ώθησαν τους αιρετούς να την υλοποιήσουν.

Οι φωτογραφικές αποτυπώσεις αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες του γεγονότος, οπότε δεν μπορεί από την πλευρά των αιρετών να υπάρξει η επίκληση ούτε της διαδικασίας καθαρισμού ή ακόμα και κλαδέματος ως αιτιολόγηση της παράνομης πράξης, δικαιολογίες συνήθης σε παρεμφερείς ενέργειες.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση, να σημειωθεί, ότι δεν αιτιολογείται από τον νόμο ούτε σε δημόσιες ούτε όμως και σε ιδιωτικές εκτάσεις, γεγονός που περιορίζει σε μηδενικό βαθμό το άλλοθι των δύο αιρετών.

Κίνηση εξυπηρέτησης προς ημετέρους; Ανταποδοτικότητα έναντι ψηφοθηρίας;

Όποια και αν είναι τα πραγματικά κίνητρα της πράξης το μόνο που δεν δικαιολογείται ως εύκολη απάντηση είναι η επίκληση βλακώδους άγνοιας, που η θέση του αιρετού δεν επιτρέπει.

Τα σχίνα που εκριζώθηκαν βρίσκονται σε συγκεκριμένο σημείο γύρω από το οποίο δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις, οι οποίες κατά τους θερινούς μήνες αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα.

Η χρήση πλέον του χώρου, στην αμέσως επόμενη Πασχαλινή και θερινή περίοδο, μένει να αποδειχθεί εάν θα παραμείνει ως είχε ή εάν οι εκριζώσεις έγιναν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες μελλοντικές ενέργειες ιδιωτών.

Η δημοτική αρχή για μία ακόμα φορά βρίσκεται εκτεθειμένη από μη σύννομες ενέργειες στελεχών της, για τις οποίες οφείλει να δώσει δημόσια απαντήσεις, καθώς η «ρίζα» του κακού, δεν περιορίζεται απλώς στην εκρίζωση των σχίνων αλλά εμβαθύνει στον κακό εαυτό των αιρετών, που η εξουσία που κατέχουν τον φέρνει στην επιφάνεια, αναδεικνύοντας τον σε όλο του το μεγαλείο.