Γενικόλογες οι απαντήσεις του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, Μ. Πρίντεζη για το σοβαρό πρόβλημα της μη επαρκούς αποκομιδής της ανακύκλωσης καθ΄ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου στη Σύρο

Καμία ανάληψη ευθυνών για την πλημμελή αποκομιδή

Στο στόχαστρο της κριτικής ο πρόεδρος του Φορέα με φόντο τη μετάθεση των ευθυνών αποκλειστικά στον εργολάβο

Αναπάντητα έμειναν τα βασικά ερωτήματα αιρετών της αντιπολίτευσης σχετικά με τη μη επαρκή διαδικασία αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών καθ΄ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, τα οποία κι ετέθησαν προς τη Δημοτική Αρχή και τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, Μάρκο Πρίντεζη, μετά από τις ντροπιαστικές εικόνες των ξεχειλισμένων κάδων που διαπιστώθηκαν επανειλημμένως στην περιφέρεια της Σύρου, μεσούσης δε της τουριστικής σεζόν.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους του, δεν δόθηκαν εξηγήσεις σχετικά με τον τρόπο που ο Φορέας θα περιορίσει το ενδεχόμενο επανάληψης παρόμοιων καταστάσεων, αλλά και θα ελέγξει ουσιαστικά τον εργολάβο προκειμένου να προλάβει αντίστοιχες εικόνες προσεχώς, ενώ από την πλευρά του, δεν πραγματοποιήθηκε ούτε στοιχειωδώς αναφορά για το γεγονός πως, η ανταπόκριση των δημοτών και η τήρηση του διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων υλικών, εν τέλει “στοιβάζεται” στην ίδια καρότσα των φορτηγών.

Αναφορικά με το σοβαρό θέμα που έπληξε και πλήττει συνολικά την εικόνα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στα μάτια των επισκεπτών, ο κ. Πρίντεζης υπήρξε ιδιαιτέρως γενικόλογος, χωρίς μάλιστα να αναλαμβάνει καμία ευθύνη ως Δημοτική Αρχή για την κατάσταση της πλημμελούς αποκομιδής που δεν κατάφερε να ελέγξει, εισπράττοντας εύλογα τα “πυρά” τόσο του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλου Χρυσαφίδη, όσο και του μέλους της μείζονος αντιπολίτευσης, Μιχάλη Ζουλουφού.

Πέραν των ανωτέρω, δίχως απάντηση έμεινε και το ερώτημα της επιβολής ή μη προστίμου προς τον ανάδοχο του έργου της ανακύκλωσης, θέμα για το οποίο όμως, ο Μάρκος Πρίντεζης σημείωσε επιγραμματικά, πως θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του ΔΣ του Φορέα, αύριο στην προγραμματισμένη σύγκλιση των μελών του.

Π. Χρυσαφίδης: “Αυτά τα φαινόμενα ρυπαίνουν το περιβάλλον και ακυρώνουν την ιδέα της ανακύκλωσης στα μάτια των δημοτών”

Σε αντιδιαστολή με τις γενικόλογες τοποθετήσεις του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης παρουσιάστηκε συγκεκριμένος, θέτοντας προς τον κ. Πρίντεζη σαφή ερωτήματα. “Η ερώτηση αφορά και τη Δημοτική Αρχή και το Νομικό Πρόσωπό της, τον ΦΟΔΣΑ” σημείωσε κατηγορηματικά ο Παύλος Χρυσαφίδης, παρατηρώντας πως, “στο πολύ πρόσφατο παρελθόν γίναμε όλοι μάρτυρες πλημμελούς αποκομιδής των προϊόντων ανακύκλωσης που εναποθέτουν οι δημότες στους – για το σκοπό αυτόν – ειδικούς κάδους. Μάλιστα το θέαμα που παρουσίαζαν αυτοί οι κάδοι και τα άφθονα ανακυκλούμενα έξω από αυτούς, κάθε άλλο παρά κολακευτικό ήταν για το νησί μεσούσης μάλιστα της τουριστικής περιόδου”. Σύμφωνα με όσα τόνισε μάλιστα, “Πληροφορηθήκαμε από τον τύπο δηλώσεις του κ. Προέδρου του ΦΟΔΣΑ ότι έχει επιβληθεί σχετικό πρόστιμο στον εργολάβο και ότι έπεται συνέχεια. Αόριστα...” κι ως εκ τούτου, όπως εξήγησε, η παράταξή του (Κίνηση Πολιτών Σύρου) ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις.

“Ζητάμε σαφή πληροφόρηση που ακριβώς έγκειται το πρόβλημα και ποιός ευθύνεται και μάλιστα να πληροφορηθούμε την αντίδραση ή απάντηση του εργολάβου, αν υπάρχει. Πώς σκέφτεται ο ΦΟΔΣΑ να ενεργήσει ώστε να μην παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα που και το περιβάλλον ρυπαίνουν και την ιδέα της ανακύκλωσης την ακυρώνουν στα μάτια των δημοτών” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσαφίδης, ολοκληρώνοντας τη σχετική παρέμβασή του.

Μ. Ζουλουφός: “Προεκλογικά έφταιγε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή για εσάς. Σήμερα, για εσάς, τη σημερινή Δημοτική Αρχή, φταίει αποκλειστικά ο εργολάβος”

Σε εμφανώς καυστικό τόνο για το θέμα κινήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μιχάλης Ζουλουφός, ο οποίος ζήτησε από τη σημερινή Δημοτική Αρχή να αναγνωρίσει τις ευθύνες της και να πράξει τα δέοντα για τη δρομολόγηση λύσης... του προβλήματος, στηλιτεύοντας παράλληλα τη στάση μελών της, για παρόμοια προβλήματα που υπήρξαν κατά το παρελθόν με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

“Η ερώτηση απευθύνεται στη Δημοτική Αρχή απόντος του κ. Δημάρχου. Τον Απρίλιο του 2014 και τον Μάιο του 2014 μεσούσης της προεκλογικής περιόδου η λειτουργία της ανακύκλωσης και τα τότε προβλήματα της ανακύκλωσης - αντίστοιχα με τα σημερινά και του τελευταίου διμήνου - είχαν γίνει βορά στα χέρια των οργάνων σας και βορά στα χέρια των μετεχόντων της παράταξής σας και κατηγορούσαν ευθέως - σε προεκλογική περίοδο - τη Δημοτική Αρχή για ανεπάρκεια στη λειτουργία της ανακύκλωσης και στη λειτουργία του όλου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων” υπενθύμισε αρχικά ο κ. Ζουλουφός, τονίζοντας ευθύς αμέσως τη διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, κατά την παρούσα περίοδο.

“Τρία χρόνια μετά, εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου, της υψηλής περιόδου, η ανακύκλωση μένει “κάτω” με χιλιάδες δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο και αναφορές στο facebook περί της κακής λειτουργίας, πως οι κάδοι να είναι γεμάτοι και τα υλικά δεν μαζεύονται. Και τί γίνεται;” σχολιάζει ο κ. Ζουλουφός, προσθέτοντας πως, “Η Δημοτική Αρχή που πριν τρία χρόνια έστρεφε τα βέλη στην ανεπάρκεια της τότε Δημοτικής Αρχής, κατηγορεί τον εργολάβο ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του, ότι δεν έχει επαρκή δρομολόγια, ότι δεν μαζεύει στον σωστό χρόνο και δείχνει ως κύρια δικαιολογία την αύξηση της τουριστικής κίνησης στο νησί μας”.

Το μέλος της αντιπολίτευσης δε, θέλησε να αναφέρει δημόσια πως, η παράταξή του είχε στηλιτεύσει τον τρόπο ανάδειξης αναδόχου από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, με τον οποίο σήμερα, αν και τον κατηγορεί ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, ωστόσο συνεργάζεται. “Ο εργολάβος αυτός προέκυψε μετά από συγκεκριμένη διαδικασία ανάθεσης της ετήσιας - διετούς εργολαβίας, την οποία η παράταξή μας δημόσια έχει καταγγείλει και δημόσια είχε προβάλει το πώς προέκυψαν αυτές οι διαδικασίες. Θεωρώ άκομψο το να έρχεται η Δημοτική Αρχή και να κατηγορεί τον εργολάβο με τον οποίο σήμερα είναι σε αγαστή συνεργασία. Θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να μην ρίχνετε γύρω γύρω τα βέλη, ότι δηλαδή κάποιος άλλος φταίει. Φταίει ο εργολάβος σήμερα γιατί δύο μήνες είναι κάτω η ανακύκλωση” δήλωσε στη συνεδρίαση ο Μιχάλης Ζουλουφός, προτρέποντας τον κ. Πρίντεζη και τη Δημοτική Αρχή να αναλάβουν τις ευθύνες τους. “Θα ήθελα απάντηση για το τί πραγματικά συμβαίνει και το ποιός θα αναλάβει ευθύνες” σχολίασε κατηγορηματικά.

Μ. Πρίντεζης: “Ασκήθηκε πίεση στον εργολάβο. Προβλέψαμε τις ανάγκες λόγω επισκεψιμότητας”

Κατόπιν των δύο τοποθετήσεων πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ υπενθυμίζοντας πως - προ της αρχικής παρέμβασης για την προβληματική κατάσταση αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών από το μέλος της αντιπολίτευσης, Μάρκο Ρούσσο -, ο ίδιος είχε προβεί σε παρέμβαση προς τον εργολάβο για την αύξηση δρομολογίων, χωρίς άμεσο αποτέλεσμα. “Για το θέμα της ανακύκλωσης όπως θυμάστε πολύ καλά έγινε κρούση πρώτα σε προηγούμενο συμβούλιο από τον κ. Μάρκο Ρούσσο. Ήδη είχε γίνει παρέμβαση στον εργολάβο να προσθέσει δρομολόγια. Απαίτηση μάλιστα έγινε τηλεφωνική” σχολίασε αρχικά, προσθέτοντας παρακάτω πως, “το αποτέλεσμα ήταν ότι πρόσθεσε μερικές ώρες στο ένα φορτηγό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήταν το επιθυμητό αποτέλεσμα που ήθελε ο ΦΟΔΣΑ”.

Ο ίδιος, υπογράμμισε δε, πως, “Παρόλα αυτά όμως, βλέποντας την ανακύκλωση μήνα Ιούνιο και αρχές Ιουλίου, είδα ότι πράγματι υπάρχει αυξητική παραγωγή της ανακύκλωσης και το έβλεπα με την καλή λειτουργία που υπάρχει πάνω στον ΣΜΑΥ, με το ζυγολόγιο που υπάρχει και γενικά με την κίνηση που υπάρχει στον ΧΥΤΑ” κι ως εκ τούτου, όπως ισχυρίστηκε, “επέμεινα στη συνέχεια να μπει και τρίτο φορτηγό” ωστόσο, “αποτέλεσμα και με βάσει την αδιαφορία των ντόπιων επιχειρηματιών της Σύρου - όπως με ενημέρωσε ο εργολάβος - ήταν ότι υπήρξε αδύνατη η ενοικίαση φορτηγού δημοσίας χρήσεως”.

Κατόπιν συνεχούς πίεσης που επανέλαβε ότι άσκησε στην πλευρά του εργολάβου, κατάφερε να αυξηθεί κατά ένα δρομολόγιο η διαδικασία αποκομιδής από ένα φορτηγό του αναδόχου. “Ήμουν σε καθημερινή επικοινωνία με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων των Κοινοτήτων και με ενημέρωναν για το τί γινόταν” σημείωσε σχετικά με τις εικόνες των ασφυκτικά γεμάτων κάδων ανακύκλωσης, εξηγώντας παρακάτω πως, “η λύση ξεκίνησε περίπου στις 28 – 29 Ιουλίου με διπλή βάρδια του ενός φορτηγού”. Αναφέροντας με ακρίβεια τα ωράρια της αποκομιδής, παρέθεσε μάλιστα αριθμητικά στοιχεία και μετρήσεις που αποδεικνύουν πως υπήρξε αυξημένη ανάγκη περισυλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών.

“Τα στοιχεία που έχω και θέτω στη διάθεση σας από 1/8 μέχρι και 25/8 είναι ότι το μικρό φορτηγό έκανε 68 δρομολόγια και το μεγάλο φορτηγό με διπλή βάρδια έκανε 110 δρομολόγια σε 25 μέρες.

Το σύνολο της ανακύκλωσης ήταν 78 τόνοι και 500 κιλά όταν τον αντίστοιχο μήνα - τον περυσινό - ήταν γύρω στους 45 τόνους” υπογράμμισε, τονίζοντας πως η αυξημένη επισκεψιμότητα του καλοκαιριού, προκάλεσε και αύξηση παραγωγής ανακυκλωσίμων. “Παρόλο που πολλοί δεν το πιστεύουν ή δεν θέλουν να το πιστέψουν υπήρξε κοσμοσυρροή στο νησί της Σύρου. Είναι αλήθεια πως αυξήθηκε και η παραγωγή της ανακύκλωσης. Είναι αλήθεια πως εμείς προβλέψαμε, απαιτήσαμε από τον εργολάβο να προβεί σε χρήση τρίτου φορτηγού” επανέλαβε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας πως, “πράγματι οι μέρες του Δεκαπενταύγουστου, η εικόνα αυτών των ημερών, δεν ήταν ίδια όπως ήταν στις αρχές του μήνα, 3 Αυγούστου. Υπάρχουν και φωτογραφίες”.

Ούτε νύξη για την κατάληξη των ανακυκλώσιμων υλικών στην ίδια καρότσα φορτηγού

Αν και όπως τονίσθηκε εξ αρχής στην παρούσα αναφορά, ο κ. Πρίντεζης δεν έδωσε καμία εξήγηση και δεν πραγματοποίησε καμία αναφορά για το γεγονός πως παραβλέπεται προκλητικά η προσπάθεια των δημοτών, όταν όλα τα υλικά της ανακύκλωσης καταλήγουν στην ίδια καρότσα, ωστόσο θέλησε να υπάρξει μερικώς “εριστικός”, παρατηρώντας – όπως έχει πράξει και στο παρελθόν – πως, στους κάδους ανακύκλωσης, υπάρχουν και μπάζα. “Το μόνο που θέλω να παρατηρήσω είναι το εξής: Τουλάχιστον επειδή ήμουν αυτόπτης μάρτυρας επί πέντε μέρες που παρακολουθούσα τη διαδικασία της ανακύκλωσης, λυπήθηκα διότι ανακυκλώσιμο υλικό έπρεπε να πάει στα σκουπίδια. Και γιατί το λέω αυτό; Όταν σηκώσεις έναν κάδο - και είμαι πάνω στο φορτηγό να ελέγξω το φορτίο του κάδου -, δε βλέπεις τίποτα άλλο από μπάζα, από σακούλες με τσιμέντα, από τούβλα...” δήλωσε δημοσίως στη συνεδρίαση, κάνοντας λόγο για “έναν κάδο ανακύκλωσης γεμάτο με υλικά οικοδομών” κάτι που όπως τόνισε, “δεν είναι προς τιμήν μας, ούτε προς τιμής του Συριανού λαού διότι πράγματι έχει αγκαλιάσει την ανακύκλωση”.

Αύριο η απόφαση του ΦΟΔΣΑ για τη στάση του εργολάβου

Προτού θέσει τον επίλογο της τοποθέτησής του κι αναφερόμενος εμμέσως στο θέμα της επιβολής προστίμου, θέλησε να σημειώσει μόνον πως, το σχετικό θέμα θα απασχολήσει την αυριανή συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ. “Η εικόνα επιβαρύνθηκε και με αυτό το “σύστημα” (σσ. απόθεση μπαζών) και με την αδιαφορία του εργολάβου. Ζήτησα επειγόντως από την Επιτροπή παρακολούθησης του έργου μία έκθεση αυτοψίας. Η έκθεση αυτοψίας είναι στα χέρια του Φορέα και δυστυχώς λόγω θεμάτων υγείας δεν μπόρεσα να κάνω συμβούλιο αυτό το διάστημα” γνωστοποίσε παρακάτω, λέγοντας τέλος πως, “Έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη κι έχει σταλεί η έκθεση αυτοψίας και στην Κοινοπραξία και έχουμε λάβει απάντηση από την Κοινοπραξία και την Τετάρτη λοιπόν θα εξετάσει το ΔΣ του Φορέα και την ένσταση και την απάντηση και θα πράξει τα δέοντα”.